به گزارش مشرق به نقل از فارس، انتقاداتي كه اخيرا و هفتههاي متوالي از سوي برنامه «هفت» نسبت به معاونت سينمايي مطرح شده است، بيش از آن كه به عنوان مثال رويكرد اين برنامه، به جامعه اصناف سينمايي (تشكل درگير با معاونت سينمايي) را گوشزد كند، ميتواند گوياي احيا شدن دعواهاي برخي قديمي باشد.
پيش از «جواد شمقدري» عهدهدار مسئوليت معاونت سينمايي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي «محمدرضا جعفريجلوه» بود. زماني كه «جعفريجلوه» معاون سينمايي محمدحسين صفارهرندي وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي وقت بود، شمقدري سمت مشاور هنري رئيس جمهور را برعهده داشت و انتقادهاي زيادي از عملكرد معاونت سينمايي ميكرد. از چرايي توقيف «درباره الي...» گرفته تا همسو دانستن معاونت زيرمجموعه جلوه با جريانات غربگرا و ليبرال.
جواد شمقدري در گفتوگويي با فارس در تيرماه 87 با اشاره به مراسم افتتاح خانه سينما 2 گفته بود: در اين مراسم فردي در كنار جعفريجلوه ايستاد و سخنراني كرد كه در دوره گذشته توسط نيروهاي انقلابي مخصوصا روزنامه كيهان از عملكرد او در حوزه مديريت سينمايي كشور و جهتگيريهاي اين حوزه انتقاد ميشد و امروز هم از ديدگاههاي وي از تصميمسازيها و تصميمگيريها استفاده ميشود.
شمقدري اين نكته را هم متذكر شد كه موارد فوق بخشهاي آشكار همگرايي جريان حاكم بر حوزه سينمايي وزارت ارشاد با جريانات غربگرا و ليبرال است و برخي اخبار حكايت از آن دارد كه اين دو طيف ساعتها دور يكديگر مينشينند و پشت پرده براي حوزه سينما و فيلم تصميمگيري و آن سياستها را اجرا ميكنند.
شمقدري همچنين با انتقاد از اين كه موضوع توسعه فرهنگ ليبرالي در فيلمهاي سينمايي از سوي مسئولان وزارت ارشاد كمتر مورد توجه قرار ميگيرد، علت اصلي بيتوجهيها را عدم شناخت مسئولان وزارت ارشاد با مقوله هنر و سينما عنوان كرد و گفت: امروز حوزه سينمايي به دست كساني سپرده شده كه پيوند خورده و تابع جريان ليبرالي هستند كه در گذشته سكاندار اين عرصه بودند و وضعيت سينما را به وضع اسفبار فعلي رساندهاند.
مشاور هنري رئيسجمهور آن روزها در ادامه با اشاره به انتقاداتي كه از عدم رعايت شئونات اسلامي و اخلاقي در برخي محصولات سينمايي ميشود، گفت: اين كه فيلمهاي سينمايي به دليل عدم رعايت شئونات اسلامي در سيما قابل پخش نيست، درست و آمار چنين فيلمهايي نگرانكننده است، اما آنچه بيشتر جاي نگراني دارد، جهتگيري جريان فيلمسازي در معاونت سينمايي و نگاه سياسي و فرهنگي مديران حوزه سينما در مواجهه با فيلمهايي است كه مسير بيراهه را به جامعه نشان ميدهد.
ضرغامي هم در حاشيه شانزدهمين جشنواره توليدات مراكز استانهاي صدا و سيما در شيراز بدحجابي را مهمترين عامل پخش نشدن توليدات سينمايي از رسانه ملي اعلام كرد و گفت: مجموعه توليد سينماي كشور در بهترين شرايط 100 فيلم بيشتر نيست كه به دلايل زيادي بسياري از آنها در تلويزيون قابل پخش نيستند. فضاي سينما بازتر از تلويزيون است و الان هم در مرحله نازلي قرار دارد؛ زيرا برخي بدحجابيها در فيلمها آنقدر مفرط است كه باعث ميشود ما نتوانيم آن فيلم را پخش كنيم يا لباسهاي نامناسبي ميپوشند كه مصاديق بدحجابي هستند.
* اتاق فكري كه سيما دستوپا كرد
عدم نمايش فيلمهاي سينمايي كشورمان در تلويزيون موضوعي است كه مسئولان و سينماگران، سالها با آن دست و پنجه نرم ميكنند.
شايد يكي از دلايل تشكيل اتاق فكر سينما در سيما هم همين باشد و مديران ميخواهند راهكاري براي حل اين موضوع پيدا كنند. البته اين موضوع نميتواند تمام دليل تشكيل اين اتاق فكر باشد.
چندي پيش اعضاي اتاق فكر سينما در سيما از سوي دارابي معاونت سيما معرفي شدند.
«ابوالقاسم طالبي»، «شهريار بحراني»، «پرويز شيخطادي»، «اكبر نبوي»، «حسين كرمي»، «مهدي فرجي» و «محمدرضا جعفريجلوه» معاون سينمايي سابق وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي اعضاي اين اتاق فكر را تشكيل ميدهند.
اين اعضا علاوه بر مشاوره درباره موضوعات مختلف سينماي ايران، در مورد برنامه تلويزيوني «هفت» هم طي برگزاري جلساتي منظم اظهار نظر ميكنند.
با نگاهي به اسامي اعضاي اين اتاق فكر، نام «جعفريجلوه» بيش از همه به چشم ميخورد.
روند پر فراز و فرود برنامه «هفت» كه گاهي روزها، به تريبون «عليرضا سجادپور» بدل ميشد و گاهي اوقات (شايد در روزهاي غيبت برخي اعضاي اتاق فكر) به محملي براي حملههاي ريز و درشت و همهجانبه به معاونت سينمايي و حتي زيرمجموعهاش، تبديل ميشود، اين شائبه را روزبهروز قوت ميبخشد كه نكند «هفت» (و سينماي ايران) مجال تسويه حسابهاي مديران شده باشد و اين مسئله كه؛ حالا شمقدري كه بارها و بارها از مديريت جلوه انتقادات تند و صريحي ميكرد، بر منصب او تكيه زده است. شايد جعفريجلوه هم به فكر جبران مافات آن روزها باشد و بخواهد مشاور هنري رئيس جمهور آن روزها و معاون سينمايي حال حاضر را كمي گوشمالي بدهد.
به نظر ميرسد اين اتفاق آرام آرام در حال وقوع است. دوئلي كه از حمله عجيب «هفت» به نامهنگاري شمقدري به «ژيل ژاكوب» درباره اخراج «فونتريه» كليد خورد كه طي آن جيراني (مجري برنامه) با قرائت متني بيانيهوار انتقادهاي تند و تيزي به شمقدري وارد كرد.
ظاهرا «عزتالله ضرغامي» رئيس رسانهملي كه خود سينماي ايران را دوست دارد و بهخاطر حمايت از سينما، رأي به توليد برنامه زنده «هفت» داده است، با تحليل اتفاقات رخ داده در طول يك سال و اندي كه از عمر «هفت» ميگذرد، تا حدودي به نمايان شدن اين «اختلاف سليقهها» از آنتن زنده رسانه ملي صحه بگذارد.
در اين باره البته امكان صحبت با اعضاي اتاق فكر سيما پيش نيامد و مسئولان و دستاندركاران معاونت سينمايي هم به توصيه «هفت» ترجيح دادند توضيح و پاسخي به هيچچيز ندهند!
اتفاقات متن و حاشيه برنامه تلويزيوني «هفت» اين شائبه را به وجود آورده كه برنامه زنده رسانه ملي، به محل برخورد انديشههاي «محمدرضا جعفريجلوه» و «جواد شمقدري» معاونان سابق و فعلي معاونت سينمايي وزارت ارشاد بدل شده است.