کد خبر 519572
تاریخ انتشار: ۱۹ دی ۱۳۹۴ - ۰۰:۳۷

شاهین شایان آرانی معتقد است که پرداخت تسهیلات خودرو یا خرید کالا به جز ایجاد تقاضای ناپایدار، منابع کشور را اتلاف می‌کند و این هزینه‌ها باید صرف اقدامات زیربنایی در اقتصاد شود.

به گزارش مشرق، شاهین شایان آرانی با اشاره به اینکه تحریک تقاضا به‌وسیله پرداخت تسهیلات بانکی، ناپایدار است، اظهار داشت: این اقدام دولت باید در شرایط عقلایی و منطقی اقتصاد انجام شود، به این شکل که اگر کل اقتصاد در شرایط متعادلی باشد، اگر یک یا دو بخش از اقتصاد دچار رکود شد، با ایجاد اصطلاحا دوپینگ به کمک آن بخش بشتابد.

وی افزود: اینکه پولی برای ایجاد تقاضا در کشور در قالب تسهیلات بانکی تزریق شود، امری غیرمنطقی و ناپایدار است که قطعاً اثرات کوتاه‌مدت دارد. درحالی که اگر این منابع صرف اقدامات ریشه‌ای و زیربنایی اقتصاد می‌شد، اکنون اثرگذاری بیشتری را شاهد بودیم، بنابراین روش‌های فعلی تأثیرگذاری چندانی در ایجاد رونق اقتصادی نخواهد داشت.

رئیس اسبق بانک سرمایه گذاری Goldman Sachs در بورس وال استریت، یکی از اقدامات مثبت دولت در دو سال گذشته را مهار تورم دانست و گفت: مهار تورم به تنهایی کافی نیست و باید اقداماتی که منجر به تورم نشود، مورد توجه دولت باشد.

وی افزود: دولت طوری برنامه‌ریزی کرده بود که با کنترل نرخ تورم و تک‌رقمی کردن آن، رکود حاصل از این امر را با استفاده از ابزار کاهش تحریم‌ها و اجرای برجام، کنترل کند، اما بلاتکلیفی در مسائل بین‌المللی، رکود کشور را عمیق‌تر کرد.

آرانی در عین حال معتقد است که دولت باید بلافاصله بعد از کنترل تورم، اقدامات زیربنایی را در اقتصاد برای ایجاد رونق پیگیری کند؛ چراکه در آینده‌ای نزدیک با تداوم روند فعلی، چالش بسیار جدی پیش رو خواهد داشت.

این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه موضوع ارز در چند هفته گذشته یکی دیگر از چالش‌های اقتصاد است، گفت: امیدوارم دولت در این زمینه اقدام مؤثر و کاربردی انجام دهد.

وی درباره نحوه ایجاد رونق اقتصادی در اقتصاد به لزوم جذب سرمایه‌گذاری‌های خارجی و کاهش تنش‌های بین‌المللی اشاره کرد و گفت: دولت باید با ایجاد یک روند آرامش در سیاست خارجی، فضای سرمایه‌گذاری را در کشور هموار کند که قطعاً دشوار است.

آرانی معتقد است که با پرداخت تسهیلات بانکی به چند صنعت خاص، اتلاف منابع صورت گرفته و مُسکن‌های مقطعی به اقتصاد تزریق می‌شود.

این کارشناس ارشد اقتصادی در ادامه مصاحبه خود به چالش‌های نظام بانکی در حوزه تعیین نرخ سود سپرده‌ها و تسهیلات اشاره کرد و گفت: نرخ سود بانکی زمانی که با دیگر نرخ‌های اقتصاد همانند تورم، رابطه متعادل و منطقی برقرار کند، منجر به رشد اقتصادی می‌شود، اما برعکس این ماجرا قطعاً اقتصاد را آسیب‌پذیر می‌کند.

وی با ارائه تعریفی از ایجاد تعادل و منطق میان نرخ‌های موجود در نظام بانکی، گفت: متعادل کردن یعنی اینکه نرخ تورم به‌عنوان پایه در نظر گرفته شود و پرداخت تسهیلات بانک مرکزی به بانک‌ها یا وام‌های بین‌بانکی بر مبنای آن انجام شود، در سطوح پایین‌تر آن یعنی ارائه تسهیلات به اشخاص حقیقی و حقوقی از طریق نظام بانکی با یک یا دو درصد اختلاف افزایشی، تعیین شود.

شایان آرانی افزود: در این روش باید نرخ تسهیلات پرداختی توسط بانک مرکزی با یک درصد یا نهایتاً 2 درصد افزایش نسبت به پایه تورم به بانک‌ها و تسهیلات بین‌بانکی هم نهایتاً 3 درصد بیش‌تر تعیین شود که در این‌صورت نرخ تسهیلات بانکی هم با تعیین منطقی سود سپرده‌ها اختلاف چندانی با تورم موجود نخواهد داشت.

این استاد دانشگاه با تشریح شرایط فعلی نظام بانکی، معتقد است که باز هم نرخ سود بانکی می‌تواند تا 3 درصد دیگر کاهش یابد.


منبع: فارس

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 1
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 0
  • اندیشمند ۰۸:۱۹ - ۱۳۹۴/۱۰/۱۹
    0 0
    باتشکرازمشرق کجایه کارین شم تمام این ایجادرکودطبق برنامه هست کاردولت تدبیرایجادرکود وبایدتبریک گفت به این دولت بابت تدبیرش جدی میگم

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس