به گزارش گروه دفاع و امنیت مشرق به نقل از فارس، مرکز مطالعات استراتژیک بگین- سادات اسرائیل مطلبی را به قلم "موشه ورد " دانشمند فیزیک هستهای و یکی از متخصصان مسائل داخلی ایران و همچنین متخصص جنگ هشت ساله میان عراق و ایران، منتشر کرده است.
مرکز مطالعات استراتژیک بگین- سادات در زمینه موضوعات استراتژیک، نظامی، صلح و امنیت در خاورمیانه تحقیقاتى را انجام میدهد و نتایج آن که اغلب جنبه تجویزى و کاربردی دارد، در اختیار مخاطبان مختلفى نظیر تصمیمگیرندگان ارشد اسرائیلى در زمینههاى نظامی و غیرنظامی، وزارتخانههاى دفاع و امور خارجه، هیأتهاى دیپلماتیک، مطبوعات، جامعه دانشگاهى، عامه مردم و رهبران جوامع یهودى سراسر دنیا قرار میگیرد.
این محقق برجسته اسراییلی در پژوهش خود به بررسی جنگ احتمالی ایران و اسراییل و نتیجه آن پرداخته است.
قسمت اول این مقاله بلند که خبرگزاری فارس آن را از زبان عبری به فارسی ترجمه کرده تقدیم خوانندگان محترم میگردد:
* با وجود شیعیان خمینی جنگ ایران و اسراییل طولانی خواهد بود
روابط ایران و اسرائیل از همان بدو تشکیل اسرائیل به دلیل مسائل اعتقادی ایرانیان بسیار چالشی بوده است، مخصوصا خصومتهای مذهبی بدون سازش ایران و اسرائیل و همچنین نفی حق حیات اسرائیل از سوی ایران و خطری که اسرائیل در برنامه هستهای ایران مشاهده میکند، این چالش را دو چندان کرده است.
در نهایت اینکه اسرائیل مانع اصلی در مسیر تبدیل شدن ایران به قدرت برتر در منطقه خاورمیانه است. ادعای این مقاله آن است که اگر جنگ بین ایران و اسرائیل در زمینههای مذکور شکل بگیرد، جنگی طولانی خواهد بود و نه دو هفته و یا دو ماه.
طولانی شدن جنگ مخصوصا با وجود شیعیان [آبتالله] خمینی فرضیهای درست است؛ چرا که بر اساس اصول شیعه برای برقراری عدالت و انصاف و نیز برای اصلاح مشکلات و بی عدالتیهایی که بر اسلام و مسلمین وارد شده است، باید جنگید و جانبازی کرد.
* ایران آنقدر به این جنگ ادامه می دهد تا به هدفش برسد
بر اساس این دیدگاه استقرار دولت اسرائیل نوعی ظلم و ستم تلقی میشود که برای نجات جهان از شر آن، باید آنرا اصلاح کرد و تحقق این هدف جز با نابودی اسرائیل ممکن نیست. این گفتمان خاص [مردم] ایران است و آنها به این جنگ ادامه خواهند داد تا به هدفشان برسند؛ علیرغم اینکه در این روند باید هزینه سنگینی را پرداخت کنند.
[در این بین] تنها عاملی که سبب میشود رهبر ایران با پایان جنگ موافقت کند، مصلحت حکومت اسلامی و ترس از سقوط حکومت اسلامی و تنها حکومت شیعیان در جهان است، اما بسیار سخت به نظر میرسد که اسرائیل بتواند تهدیدی برای سقوط حکومت بشمار آید.
از سوی دیگر اسرائیل با تمام قوا از اینکه توسط ایران نابود شود ایستادگی خواهد کرد و در صورت عدم وجود توافق بین طرفین، ممکن است این جنگ زمان بسیار زیادی طول بکشد.
* جنگ با عراق نشان داد که ایران در ادامه جنگ برای رسیدن به عدالت سرسختانه مبارزه میکند
جنگ ایران و عراق که هشت سال طول کشید نشان داد که اراده حکومت ایران در ادامه جنگ و قربانی شدن برای رسیدن به عدالت تنها جنبه تئوری نداشت، بلکه آنها با خشنودی و رضایت کامل این تئوری را عملی کرده و سرسختانه در راه تحقق آن قربانی دادند.
متجاوز شناختن عراق در جنگ، از بین بردن حکومت صدام، جبران خسارات ناشی از جنگ برای ایران از شروط اصلی ایران برای آتشبس بود.
ایران اراده خود در تحقق اهدافش در جنگ را به خوبی نشان داد؛ به گونهای که هزینههای محسوس آنرا نیز پرداخت کرد. (هشت سال جنگ، حدود نیم میلیون کشته، نزدیک به یک میلیون زخمی و آسیب اقتصادی بسیار بالا به دلیل هزینههای جنگ و عدم صادرات نفت در قرن بیستم) ولی نپذیرفت که از عقاید خود صرفنظر کند و جنگ را ناتمام گذارد.
* وجود شاخههای مقاومت اسلامی در لبنان، فلسطین و سوریه از نقاط قوت ایران است
کیفیت، کمیت جنگ و تحلیلها درباره چگونگی درخواستها برای پایان جنگ آینده بین ایران و اسرائیل، فرض طولانی بودن این جنگ را تایید میکند.
از سوی دیگر، با توجه به قدرت نظامی ارتش ایران و مقایسه آن با ارتش اسرائیل، به نظر میرسد اسرائیل ناتوان از آن است که جنگ برابر ایران را کوتاه کند و به احتمال زیاد در صورت وقوع جنگ، شاهد حجم وسیع شلیک موشکهای ایرانی به تل آویو خواهیم بود.
وجود شاخههای مقاومت اسلامی در لبنان، فلسطین و سوریه از نقاط قوت ایران است و این کشور میتواند برای تقویت قدرت خود، حجم انبوهی از کمکهای نظامی را از راه عراق و ترکیه به سوریه و لبنان ارسال کند و در همان حال پایان دادن جنگ زمینی برای اسرائیل ناممکن و فوقالعاده دشوار خواهد بود.
به طور کلی دورنمای جنگ بین دو کشوری که هیچ مرز مشترکی ندارند، اسرائیلیها را به این نتیجه رسانده است که باید آمادگی خود را برای کوتاه کردن جنگ بدست بیاورد.
ممکن است فعالیت نظامی علیه اهداف مشخصی در ایران عاملی برای تبدیل شدن این جنگ به جنگی طولانی شود. ترس از شروع چنین جنگی ما را ملزم میسازد تا با آمادگی کامل و مناسب در عرصه سیاسی، استراتژیکی، اطلاعاتی و نظامی حضور داشته و خود را برای آغاز احتمالی جنگ، ادامه آن و به پایان رساندن فوری جنگ آن هم بنابر اراده و خواست اسرائیل آماده کنیم.
* یکی از محورهای جنگ بین دو طرف پرتاب موشک به طرف اسرائیل خواهد بود
آنچه مسلم است، این که تعیین رئوس کلی جنگ آینده میان ایران و اسرائیل به خاطر پیچیدگیهایش به آسانی میسر نیست ولی انچه به نظر میرسد جنگی تمام عیار بین دوطرف خواهد بود.
یکی از محورهای جنگ بین دو طرف و با توجه به پیشرفت موشکی ایران، پرتاب موشکهای زمین به زمین از سوی ایران به طرف اسرائیل خواهد بود.
[با توجه به شرایط]، قطعا قسمتی از مدت زمان جنگ به پرتاب موشک آن هم به صورت شدید و متمرکز خواهد گذشت؛ به طور مثال (در جنگ شهرها بین ایران و عراق که دو ماه طول کشید، از تاریخ 29 فوریه سال 1988 تا 21 آوریل 1988 [ یازدهم اسفند سال 66 تا دوم اردیبهشت 67] ارتش عراق در حدود 200 موشک زمین به زمین به سمت ایران پرتاب کرد. یعنی به طور میانگین روزی سه عدد که بیشتر آنها به سمت پایتخت بود، البته این عملیات به واسطه ترس و فضای روانی ایجاد شده در بین مردم ایران تا حدودی موفقیت آمیز بود و در جواب این اقدام، ایران نیز در حدود 50 عدد موشک زمین به زمین به سمت عراق پرتاب کرد.)
به احتمال بسیار زیاد ایران به گونهایی از زمان استفاده خواهد کرد که شانس نفوذ موشکهای پرتابی به سمت اسرائیل افزایش پیدا کند که صحبت درباره این مسئله خارج از بحث است و نمیتوانیم پیش بینی کنیم کدام طرف در جنگ موشکی برنده خواهد شد.
با ملاحظه هزینههای سنگین این موشکها و سطح توانایی ایران برای ساختن این تسلیحات، به نظر میرسد به دلیل تحریم ایران، این کشور نتواند به صورت ایدهآل از این روش استفاده کند، البته باز هم باید به این نکته اشاره کنیم که اطلاعات درباره این مسئله کافی نیست.
* جنگ موشکی ایران علیه اسراییل بسیار شدید و متمرکز خواهد بود
با این همه، احتمالا استفاده از موشکهای بزرگ "اسکاد " به صورت پیوسته از سوی ایران قابل اجرا نخواهد بود ولی با وجود همه این فرضها، جنگ موشکی ایران با فرض کوتاه بودن و عدم پیوستگی، بسیار شدید و متمرکز خواهد بود و در صورت طولانی شدن جنگ موشکی، احتمالا مناطق گستردهای توسط ایران مورد اصابت قرار خواهد گرفت.
با توجه به اهداف مورد نظر ایران در اسرائیل، به نظر میرسد هزینههای سنگین موشکها، مدت زمان و همچنین تعداد استفاده از موشک برای ایران کاهش پیدا خواهد و از سوی دیگر، با اصابت هرگونه موشک به اسرائیل هزینههای سنگینی متحمل اسرائیل میشود.
در جنگ موشکی، تنها گزینه پیش روی ایران حمله به اسرائیل و خسارت وارد کردن زیربناهای این کشور است و قدرت ایران زمانی به صورت کامل مؤثر واقع میشود که ایران، سوریه، حزبالله و حماس در یک راستا قرار بگیرند.
* گستره قابل توجهی از اسرائیل مورد هدف موشکهای ایران قرار میگیرد
از سوی دیگر، با توجه به عدم رویارویی اسرائیل با ایران، میتوانیم پیش بینی کنیم که الگوی رفتار دشمن [ایران] به مانند الگوی رفتار حزبالله در جنگ دوم لبنان و جنگ 22 روزه خواهد بود، مانند (پرتاب راکت در طولانی مدت و در سطحی حجیم؛ از سوی دیگر، سوریه نیز با دستیابی به موشکهای سطح به سطح "اسکاد " نیز خطری برای اسرائیل محسوب میشود ) این الگوی مشابه [جنگی] و تا حدودی مؤثر به این دلیل خواهد بود که ایران چهارچوب تشکیل نیروهای نظامی حماس و حزبالله بوده است و هر سه محور به صورت نامنظم و بدون قاعده اقدام به حمله میکنند و این مشکل پیش روی اسرائیل است.
[با توجه به] متفاوت بودن سطح پوشش این موشکها، به نظر میرسد که گستره قابل توجهی از سرزمین اسرائیل مورد هدف قرار میگیرد.
تلاش برای از آسیب رساندن و از بین بردن توانایی موشکی ایران، حزبالله و سوریه در حال پیگیری است و دیگر اینکه اسرائیل به دنبال آسیب رساندن به اصل و اساس تجهیزات ایران است، از سوی دیگر، تلاش اسرائیل برای از بین بردن تسلیحات ایران زمانی افزایش پیدا خواهد کرد که اسرائیل متوجه دستیابی ایران به کلاهکهای شمیایی، بیولوژیکی و یا هستهای شود.