به گزارش مشرق به نقل از مهر، ايده "اينترنت پاک" براي اولين بار از سوي وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات در آذرماه سال 89 مطرح و پس از آن به بحث داغ رسانه ها و کارشناسان و کاربران اينترنت تبديل شد.
آنچه از نگاه مسئولان اينترنت در کشورمان مورد انتقاد قرار گرفته فضاي بعضا آلوده پديده جهاني اينترنت است که به کسب و کار کثيف در اين بستر دامن زده و چاره اي جز پاک کردن آن وجود ندارد. براين اساس آنچه نظر کاربران اينترنت را به خود جلب کرده ايده "اينترنت پاک" است که مسئولان درصدند آن را ابتدا در ايران و سپس در کل جهان عملياتي کنند.
گام اول: طرحي به نام "اينترنت پاک"
وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات معتقد است که لکه سياهي در شبکه اينترنت وجود دارد که به دغدغه جدي در ميان جوامع تبديل شده و براين اساس بايد انسانها را از آسيبهاي آن حفاظت کرد.
رضا تقي پور چندي پيش به اهداف بشردوستانه و صلح جويانه پيدايش شبکههاي ارتباطي اشاره کرد و گفت: اگر پيشبيني لازم از سوي مديران شبکه اينترنت از ابتدا براي حفاظت از کاربران در برابر آسيبهاي اين شبکه انجام ميشد، امروز با مشکلي با نام اينترنت ناپاک روبرو نبوديم. به همين دليل استراتژيهاي اينترنت بايد براي پاکسازي فضاي اينترنتي سرفصل مشخصي ايجاد کند تا شاهد نقش بيش از پيش فناوري اطلاعات در جوامع باشيم که در اين زمينه ايده اينترنت پاک مطرح ميشود.
وي با تاکيد بر حفاظت از خانوادهها در مقابل آسيبهاي اينترنتي و نيز حفاظت از انسان در برابر اين آسيبها گفت: آسيبهاي اينترنتي تعامل و رشد علمي انسان را تحت تاثير قرار داده و کسب و کار ناپاک در اين حوزه باعث ايجاد دغدغه در ميان جوامع شده است.
گام دوم: تفکيک "اينترنت پاک" از "اينترنت ناپاک"
يک ماه پس از مطرح کردن ايده "اينترنت پاک"، وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات از عملياتي کردن مقدمات کار براي اجراي اينترنت پاک در کشور و تفکيک آن از اينترنت ناپاک خبر داد.
وي با بيان اينکه درصد بالايي از استفاده هايي که از اينترنت در کشور مي شود استفاده هاي مناسب و درست است تاکيد کرد که تفکيک اينترنت پاک از ناپاک ابتدا در ايران و در گام هاي بعدي در دنيا مطرح مي شود.
تقي پور گفت: اطلاعات دقيقي از ميزان استفاده پاک و يا ناپاک از فضاي اينترنت نمي توان ارائه داد اما در مقايسه با آمارهاي ديگر کشورها و برخلاف آنچه تصور مي شود درصد بالايي از استفاده هايي که در کشور ما از اينترنت صورت مي گيرد استفاده هاي مناسب و درستي است و فضاي استفاده از اينترنت در کشور فضاي پاکي است؛ اما با اين حال با تفکيک "اينترنت پاک" از "ناپاک" آن بخش از اينترنت که بعضا براي کسب و کارهاي کثيف و غيراخلاقي بکار مي رود کلا در کشور منتفي خواهد شد و شاهد افزايش استفاده صحيح از اينترنت در کشور خواهيم بود.
گام سوم: تشکيل هسته هاي اوليه ايده "اينترنت پاک"
وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات در اسفندماه 89 از تشکيل هسته هاي اوليه ايده "اينترنت پاک" در کشور و آغاز به کار اتاق هاي فکر خبر داد و گفت: نقطه شروع طرح اينترنت پاک کشور ايران خواهد بود و پس از آن در اختيار تمام بشريت قرار مي گيرد.
تقي پور با بيان اينکه اينترنت پاک يک ايده است و بايد دانشمندان و متفکران و متخصصان حوزه فناوري اطلاعات راجع به اين ايده نظرات خود را به ما ارائه کنند ادامه داد: نياز به نظريه هاي عميق و تئوري هاي بسيار گسترده در زمينه اينترنت پاک احساس مي شود. اما هم اکنون هسته هاي اوليه کار آغاز شده به نحوي که چندين اتاق فکر براي عملياتي کردن ايده اينترنت پاک تشکيل شده و در قسمت هاي مختلف بحث و بررسي در حال انجام است. همچنين براي استفاده از نظريات تمامي شهروندان فراخوان اعلام مي کنيم. به نحوي که هر فردي در رابطه با اينترنت پاک ايده و برنامه اي دارد با مراجعه به سايت وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات و يا سازمان فناوري اطلاعات نظرات خود را براي اين وزارتخانه ارسال کند.
به گفته وي اين ايده از زواياي مختلف بايد مورد بررسي قرار گيرد، نظرات تمامي صاحبان فکر و انديشه در زمينه اينترنت پاک مورد مشارکت قرار مي گيرد و از تمامي رهنمودها استفاده خواهد شد.
گام چهارم: فعاليت بسيج براي توسعه "اينترنت پاک"
با آغاز به کار سازمان بسيج مهندسين فاوا يکي از مسئولان اين سازمان اعلام کرد که از جمله اهداف سازمان بسيح مهندسين فاوا، توسعه "اينترنت پاک" در کشور است که دراين راستا 8 هزار بسيجي متخصص در اين حوزه، آمادگي خود را براي همکاري با اين ارگان اعلام کرده اند.
سعيد فرجيان زاده با تاکيد بر اينکه بسيج در عرصه اي ورود مي کند که احساس خلاء کرده باشد ادامه داد: در فضاي سايبري نياز به حرکت بسيجي احساس مي شود چرا که در عرصه اينترنت ما خلاء احساس کرده و براي توسعه اينترنت پاک ابراز آمادگي کرده ايم و حرکت ما اين خلاء را پر خواهد کرد.
وي اقدام سازمان بسيج مهندسين فاوا را براي توسعه اينترنت پاک در کشور موازي کاري با مسئوليت وزارت ارتباطات ندانست و گفت: وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات براي اجراي ايده اينترنت پاک در کشور درخواست همکاري سازمان بسيج را داشته است.
فرجيان زاده با بيان اينکه سازمان بسيج مهندسي فاوا با هدف توسعه انديشه هاي اسلامي در فضاي مجازي و همچنين براي مقابله با تهديدات در حوزه سايبري ايجاد شده است اولين اقدام اين سازمان را پاک سازي فضاي اينترنت عنوان کرد و ادامه داد: سازمان بسيج مهندسين فاوا براي مقابله با جنگ نرم و تهديدات سايبري نيز برنامه هايي در دست انجام دارد.
وي با بيان اين که حضور موثر بسيج مهندسين فاوا در فضاي مجازي باعث اعتلاي فرهنگ اسلامي، ايراني در کشور خواهد شد تصريح کرد: وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات براي راه اندازي اين سازمان کمک شاياني کرده و در همين راستا نيز معاونان اين وزارتخانه با همفکري و همکاري هاي خود اين سازمان را همراهي مي کنند.
در اين رابطه وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات با بيان اينکه سازمان هاي مردم نهادي مانند بسيج مهندسين فاوا، مي تواند نقش بسزايي در حضور پررنگ ايران در جوامع جهاني براي مديريت اينترنت داشته باشد، بر نقش بسيج مهندسين فاوا براي جلوگيري از انحرافات در فضاي مديريت اينترنت تاکيد کرده و گفته است: سازمان بسيج مهندسين فاوا که به نوعي کانون تمرکز نخبگان است در بحث توليد محتوا مي تواند در فضاي امروز کمک شاياني کند.
تقي پور به نقش بسيج فاوا در ايجاد امنيت فضاي تبادل اطلاعات اشاره کرد و افزود: کشور ما همواره در آماج حملات سايبري قرار دارد که به دليل پيشرفت هاي فناورانه در نفوذ و تخريب سايت ها مورد تهديد هستيم در اين ميان از مهندسين فاوا انتظار مي رود در اين بخش نيز به ياري حوزه فناوري اطلاعات و ارتباطات بيايند.
گام پنجم: "اينترنت پاک" در اختيار تمام بشريت
وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات با تاکيد بر اينکه ايران اولين کشوري که قرار است اينترنت پاک را اجرايي کند از تمايل کشورهاي مسلمان براي استفاده از اينترنت پاک خبرداده و گفته است: بسياري از کشورها از اين ايده استقبال کرده اند. به ويژه کشورهاي مسلمان مانند مالزي و کشورهاي حوزه خليج فارس تمايل خود را براي اجرايي کردن اينترنت پاک در کشورشان اعلام کرده اند که با اين وجود اميد مي رود بتوانيم گوي سبقت را از ديگر کشورها براي عملياتي کردن اينترنت پاک برباييم.
تقي پور با بيان اينکه تمام دنيا از اينترنت پاک استقبال خواهد کرد، ادامه داد: امروزه در مجامع جهاني، مديريت اينترنت امر بسيار جدي است که بايد تمام ارگان هاي فعال در حوزه فناوري اطلاعات و ارتباطات کشور بتوانند در اين امر مهم همکاري و همفکري داشته باشند و حتي بهتر است که در برخي از اين طرح ها يک نهاد مردمي به جاي يک نهاد دولتي وارد شود.
وي نامگذاري اتحاديه جهاني مخابرات براي سال حفاظت از کودکان در محيط سايبر را اعتراف دولت ها به آسيب هاي اينترنت خواند و گفت: ايجاد اينترنت پاک در عرصه تبادل اطلاعات کشور کاري بزرگ و مهم بوده که با ايجاد فضايي امن در محيط سايبري ايران ساير کشور ها نيز از اين طرح استقبال خواهند کرد و در اين راستا اينترنت پاک را در اختيار تمام بشريت قرار مي دهيم.
گام ششم: "اينترنت حلال" به جاي "اينترنت پاک"
در همين راستا معاون نظارت و هماهنگي در سياست هاي اقتصادي معاون اول رئيس جمهوري چندي پيش از راه اندازي شبکه "اينترنت حلال" در ايران خبر داده که از سايت هاي غيراخلاقي پاک شده است.
علي آقامحمدي با بيان اينکه مقدمات راه اندازي اين شبکه در کشور آماده شده است تاکيد کرده که مي توان شبکه اينترنت حلال را توسعه داد و به ساير کشورهاي اسلامي و همسايه متصل کرد.
وي با بيان اينکه با راه اندازي شبکه اينترنت حلال شاهد تحولات بزرگي در عرصه دولت الکترونيک، تجارت الکترونيک و بانکداري الکترونيک خواهيم بود و تمام خدمات الکترونيکي از طريق اين شبکه در اختيار کاربران اينترنت داخلي قرار مي گيرد ، افزود: البته جاي اينترنت جهاني محفوظ است و در کنار اينترنت داخلي، دسترسي به شبکه جهاني اينترنت همچنان امکان پذير خواهد بود.
آقامحمدي به ثبت کنسرسيوم "ايرانيان نت " براي اجراي اين پروژه در کشور اشاره کرده و گفته اين کنسرسيوم قرار است در زمينه توسعه شبکه فيبرنوري فعاليت کند که در آن صورت شاهد افزايش سرعت اينترنت در کشور نيز خواهيم بود. اين کنسرسيوم داراي مشاور خارجي است و در مرحله نخست فعاليت خود که 18 ماه به طول خواهد انجاميد، 10 ميليون کاربر را از طريق فيبر نوري به اينترنت متصل مي کند.