به گزارش مشرق، محمود بهمني در گفت وگو با ايسنا درباره وجود بازار سياه در بازار ارز اظهار کرد: بعد از اجراي قانون ماليات ارزش افزوده و اجبار بانک مرکزي به اضافه کردن چهار درصد ماليات به قيمت پايه سکه، تقاضا براي سکه در بازار کاهش پيدا کرد و اين تقاضا به سمت بازار ارز رفت. اين در حالي است که براساس قانون برنامه پنجم توسعه، بانک مرکزي که هدفش تنظيم بازار ارز است، از ماليات معاف است.
وي ادامه داد: همين امر باعث شد که قيمت سکه هاي عرضه شده از سوي بانک مرکزي بالاتر از قيمت هاي بازار باشد و تقاضا در بازار سکه فروکش و به سمت بازار ارز برود. اين امر در حالي اتفاق افتاد که بانک مرکزي موفق به کنترل قيمت سکه در عين گرايش مردم به اين بازار شده بود.
بهمني درباره شايعاتي که در مورد نبود ارز در بانک مرکزي براي عرضه وجود دارد، گفت: چنين صحبت هايي بي اساس است. چون خوشبختانه قيمت نفت بالا رفته و ما به طور ميانگين هفته بيش از يک ميليارد دلار به بازار مي ريزيم حالا براي از بين بردن بازار سياه با افزايش عرضه، شايد هفته اي تا دو ميليارد دلار و بيشتر هم به بازار بريزيم تا نرخ ها را کنترل کنيم.
رئيس کل بانک مرکزي دليل کمبود ارز را مصرف نکردن ارز در صرافي ها به طور کا مل دانست و گفت: براي اجراي اين امر بازرسي هاي فيزيکي را شدت بخشيده ايم و به خصوص براي ارزهاي مسافرتي تسهيل در پاسخگويي شود.
وي تاکيد کرد: صرافي بانک ها و صرافي هاي عرضه کننده ارز را به شدت بازرسي و کنترل مي کنيم.
او در پاسخ به سوالي درباره ميزان کم عرضه به متقاضيان ارز مسافرتي گفت: صرافي هاي با مجوز مي توانند تا 2000 دلار ارز مسافرتي عرضه کنند. اين رقم براي مسافرت به کشورهاي اطراف و حاشيه خليج فارس مناسب است اما در مورد مسافرت به کشورهاي اروپايي مي توانيم تصميم گيري جديدي انجام بدهيم تا بخشي از تقاضاي اين مسافران به بازار سياه منتقل نشود.
رئيس کل بانک مرکزي با ابراز تاسف از تشکيل صف براي خريد ارز گفت: در هيچ جاي دنيا ديده نمي شود که براي خريد ارز يک کشور ديگر صف بکشند و مردم نبايد براي خريد ارز نگران باشند.
بهمني گفت: بانک مرکزي در نظر دارد که تعداد صرافي هاي مجاز عرضه کننده دلار را گسترش بدهد و ارز را در اختيار کليه صرافي هاي با مجوز قرار بدهد.
وي درباره شايعات هفته گذشته در مورد وجود باند بزرگ فساد مالي در زمينه خريد و فروش ارز در بانک مرکزي گفت: اصلا چنين مسائلي نبوده است و بانک مرکزي نظارت لازم براي خريد و فروش ارز را دارد. گرچه مطرح شده بود که من در اين زمينه با متخلفان برخورد کرده ام اما چنين اتفاقاتي اصلا نيفتاده است.
انتقاد از ماليات بر ارزش افزوده سکه
بهمني همچنين با انتقاد از اخذ ماليات بر ارزش افزوده در سکه، تصريح کرد: در طول تاريخ، بانک مرکزي از پرداخت هرگونه ماليات بر ارزش افزوده، عوارض و حقوق گمرکي براي طلا معاف بوده تا قيمت هاي بازار کنترل شود.
رئيس کل بانک مرکزي در گفت وگوي ديگري با فارس در مورد احتمال قاچاق در بازار طلا و سکه گفت: زماني که قيمت ها به اين نحو باشد قاچاق و ورود سکه هاي تقلبي به کشور آغاز مي شود.
بهمني دلايل اين موارد را اخذ ماليات بر ارزش افزوده دانست و تصريح کرد: بانک مرکزي در حال حاضر بايد به مردم هشدار بدهد که مراقب سکه هاي تقلبي در بازار باشند و از خريد آنها خودداري کنند.
وي ضمن بيان اينکه بانک مرکزي با اجراي ماليات بر ارزش افزوده يکي از مهم ترين ابزارهاي خود براي تنظيم بازار را از دست داد، گفت: اگر الان طلاي قاچاق با اين قانون وارد کشور شود بانک مرکزي بايد چطور وضعيت را کنترل کند؟بانک مرکزي بايد معادل قيمت جهاني و يا پايين تر طلا را به بازار عرضه کند اما زماني که ارز، گرانتر باشد به طول حتم طلاي قاچاق وارد کشور مي شود.
رئيس کل بانک مرکزي دليل قاچاق طلا را پايين بودن قيمت سکه در بازار آزاد عنوان کرد و افزود: وقتي قيمت بازار پايين تر باشد، آيا بانک مرکزي بايد بازار را کنترل کند و يا کنترل بانک مرکزي دست بازار باشد؟
وي درباره دليل اجراي ماليات بر ارزش افزوده در بانک مرکزي و عدم اجراي آن در بازار اظهار داشت: بانک مرکزي «دولتي» است. پس از اعلام اخذ ماليات بر ارزش افزوده از سکه نيز بانک مرکزي اين طرح را نيز از معاونت حقوقي رئيس جمهور استعلام کرد و ايشان نيز گفتند قانون است و بايد آنرا اجرا کنيد.
اين مقام مسئول در بانک مرکزي تاکيد کرد: وقتي که معاونت حقوقي مي گويد با ماليات بر ارزش افزوده سکه در بانک مرکزي اعمال شود اين بانک که نمي تواند تخلف کند اما بازار در مسير خود حرکت مي کند.
بهمني با اشاره به مصوبه مجلس مبني بر معاف بودن بانک مرکزي از ماليات بر ارزش افزوده، تصريح کرد: با اين وجود سازمان امور مالياتي مي گويد که مجوز خاص در اين باره گرفته است.
وي افزود: به همين دليل بود که از معاونت حقوقي رئيس جمهور اجراي ماليات بر ارزش افزوده را استعلام کرديم؛ ما که نمي توانيم مقابل دولت بايستيم. به گفته بهمني با اعمال ماليات فوق نرخ سکه در بانک ها 20 هزار تومان گرانتر از بازار آزاد شده است.
ابلاغ وام 10 ميليوني خودروهاي فرسوده
رئيس کل بانک مرکزي همچنين در گفت وگو با مهر از ابلاغ افزايش وام 10 ميليون توماني خودروهاي فرسوده به بانکها خبر داد.
بهمني با بيان اينکه در بسته سياستي-نظارتي امسال بانک مرکزي موضوع افزايش وام بانکي مد نظر قرار گرفته است، تصريح کرد: مشتريان با تقاضايي که به بانکها مي دهند مي توانند از وام 10 ميليون توماني خريد خودرو استفاده کنند.
وي با اشاره به اينکه مشتريان از اين طريق خودروهاي فرسوده خود را مي توانند از رده خارج کنند، اظهار داشت: وثيقه وام 10 ميليون توماني خودروهاي فرسوده دو ضامن و يا خود خودرو است.
بهمني با تاکيد بر اينکه همچنين پرداخت وام 5 ميليون توماني ازدواج به بانکها ابلاغ شده است، مدت زمان بازپرداخت اين وام را 3 سال اعلام کرد و افزود: اگر مدت زمان باز پرداخت به جز اين زمان باشد، بانکها متخلف محسوب خواهند شد.