همزمان با اعمال ماليات بر ارزش افزوده بر فروش سکه طي يک هفته گذشته، رئيس‎کل بانک مرکزي با انتقاد از اين قانون و تشريح آثار منفي آن، به بيان ناگفته‌هايي از بازار سکه و آينده مبهم آن پرداخت.

به گزارش مشرق، محمود بهمني در گفت‌وگو با فارس با تشريح دلايل اتفاقات روزهاي اخير بازار سکه و ارزان بودن قيمت‌هاي آزاد نسبت به قيمت‌هاي رسمي، اظهار داشت: بانک مرکزي به ميزان کافي و چند صد تن طلا در کشور دارد و البته به اين ذخاير و بازار طلا نيز کنترل کافي و لازم را دارد.

وي افزود: اما زماني که سازمان ديگري با لحاظ کردن ارزش افزوده قيمت سکه را 18 الي 20 هزار تومان افزايش مي‌دهد به معناي اين نيست که بانک مرکزي قيمت‌ها را بالا برده است.

رئيس کل بانک مرکزي با بيان اينکه قيمت واقعي سکه منهاي قيمت تمام شده با لحاظ ماليات برارزش افزوده است، گفت: اگر ارزش افزوده از قيمت سکه در روزهاي اخير کاسته شود مشخص خواهد شد که بانک مرکزي قيمت سکه را کنترل کرده است.

بهمني ضمن تأکيد براينکه قيمت سکه طلا بدون ماليات بر ارزش افزوده مطابق با بازارهاي جهاني است، ادامه داد: اما حالا اين ابزار را از دست بانک مرکزي را گرفتند؛ حال که فروش سکه در بانک مرکزي طي روزهاي اخير خيلي کم شده و به نزديک صفر رسيده بايد پرسيد که آيا بانک مرکزي مقصر اين مسأله است؟

اين مقام مسئول در شبکه بانکي اذعان داشت: سکه‌هايي که الان در شعب بانک ملي عرضه مي‌شود به مراتب بالاتر از قيمت‌هاي جهاني طلا است ولي اين به خاطر نرخ‌هاي بانک مرکزي نيست بلکه ارزش افزوده اين قيمت‌ها را بالابرده است.

بهمني با انتقاد از اخذ ماليات برارزش افزوده در سکه، تصريح کرد: در طول تاريخ، بانک مرکزي از پرداخت هرگونه ماليات برارزش افزوده، عوارض و حقوق گمرکي براي طلا معاف بوده تا قيمت‌هاي بازار کنترل شود.

* ورود سکه‌هاي تقلبي نخستين اثر اخذ ماليات برارزش افزوده

رئيس کل بانک مرکزي در مورد احتمال قاچاق در بازار طلا و سکه گفت: زماني که قيمت‌ها به اين نحو باشد قاچاق و ورود سکه‌هاي تقلبي به کشور آغاز مي‌شود.
بهمني دلايل اين موارد را اخذ ماليات برارزش افزوده دانست و تصريح کرد: بانک مرکزي در حال حاضر بايد به مردم هشدار بدهد که مراقب سکه‌هاي تقبلي در بازار باشند و از خريد آنها خودداري کنند.
وي ضمن بيان اينکه بانک مرکزي با اجراي ماليات برارزش افزوده يکي از مهم‌ترين ابزارهاي خود براي تنظيم بازار را از دست داد، گفت: اگر الان طلاي قاچاق با اين قانون وارد کشور شود بانک مرکزي بايد چطور وضعيت را کنترل کند؟ بانک مرکزي بايد معادل قيمت‌ جهاني و يا پايين‌تر طلا را به بازار عرضه کند اما زماني که ارز، گرانتر باشد به طور حتم طلاي قاچاق وارد کشور مي شود.
رئيس کل بانک مرکزي دليل قاچاق طلا را پايين بودن قيمت سکه در بازار آزاد عنوان کرد و افزود: وقتي قيمت بازار پايين تر باشد، آيا بانک مرکزي بايد بازار را کنترل کند و يا کنترل بانک مرکزي دست بازار باشد؟
وي خطاب به سودجويان اين روزهاي بازار سکه، تأکيد کرد:‌ بانک مرکزي به شدت جلوي قاچاق طلا را مي‌گيرد همچنين مانع از ورود سکه‌هاي تقلبي به دليل کاهش قيمت‌ها ناشي از ماليات برارزش افزوده خواهد شد.
رئيس کل بانک مرکزي با بيان اينکه بايد به شدت مراقب هرگونه تخلف و سودجويي در اين وضعيت بود، تصريح کرد:‌ همکاران ما در مرزها نيز بايد مراقب باشند که طلا قاچاق نشود.

* سکه بانک مرکزي ديگر خريدار ندارد

وي درباره دليل اجراي ماليات بر ارزش افزوده در بانک مرکزي و عدم اجراي آن در بازار اظهار داشت:‌ بانک مرکزي "دولتي " است، پس از اعلام اخذ ماليات برارزش افزوده از سکه نيز بانک مرکزي اين طرح را نيز از معاونت حقوقي رئيس جمهور استعلام کرد و ايشان نيز گفتند قانون است و بايد آنرا اجرا کنيد.

اين مقام مسئول در بانک مرکزي تأکيد کرد: وقتي که معاونت حقوقي مي‌گويد با ماليات برارزش افزوده سکه در بانک مرکزي اعمال شود اين بانک که نمي‌تواند تخلف کند اما بازار در مسير خود حرکت مي‌کند.

بهمني افزود: برخي مي‌خواستند که از سکه ماليات بگيرند و حاصل اين اقدام موجب نابساماني بازار سکه طي هفته اخير شد؛ با اين وصف ديگر خريداري براي سکه بانک وجود ندارد.

رئيس کل بانک مرکزي با بيان اينکه با خريداري نشدن سکه‌هاي بانک ديگر امکان اخذ ماليات برارزش افزوده نيز از سکه‌ها وجود ندارد، تصريح کرد: در اين حالت علاوه بر حذف شدن ماليات برارزش افزوده، قدرت و توان رقابتي (يکي از مهمترين ابزارهاي طلا) از دست رفت.

* اخذ ماليات موجب 20 هزار تومان گران فروختن سکه به مردم شد

خبرنگار پرسيد: تا روز چهارشنبه هفته گذشته قيمت سکه در بازار به مراتب ارزانتر از قيمت بانک مرکزي بود اما ديروز (پنج‌شنبه) اين اختلاف تقريباً کاسته شد البته در خصوص نيم و ربع سکه قيمت‌هاي بازار بالاتر از بانک هم شد؛ دليل اين اتفاقات چيست؟

بهمني در پاسخ ضمن طبيعي دانستن مورد مذکور، گفت: به مرور زمان قيمت‌ها در بازار نيز بالا مي‌رود؛ قيمت‌ها در بازار صوري افزايش پيدا مي‌کند اما اگر ارزش افزوده اعمال نمي‌شد بانک مرکزي به قدري طلا به بازار عرضه مي‌کرد که اجازه رسيدن قيمت‌ها به اين نرخ را نمي‌داد.

رئيس کل بانک مرکزي تأکيد کرد: با اجرا شدن ماليات برارزش افزوده در بازار سکه، 20 هزار تومان به مردم جامعه سکه گرانتر فروخته مي‌شود.

وي درباره دليل اعمال ماليات برارزش افزوده در بازار سکه، تصريح کرد:‌ اگر آقايان ماليات برارزش افزوده را در بازار سکه اجرا نمي‌کردند به هيچ وجه بانک مرکزي اجازه نمي‌داد طلا از بازار جهاني به ميزان 16 الي 18 هزار تومان بالاتر برود.

اين مقام مسئول در نظام بانکي در ادامه گفت: مگر قيمت جهاني به قدري افزايش پيدا کند که اين فاصله پوشانده شود البته بانک مرکزي هم به همان ميزان قيمت تمام شده را بالا مي‌برد.

بهمني حذف ارزش افزوده از قيمت‌هاي فروش انواع سکه طي روزهاي اخير را تأييدي بر سخنان خود دانست و خاطرنشان کرد: با انجام اين امر مشخص مي‌شود که بانک مرکزي قيمت‌هاي پايه را مطابق بازارهاي جهاني تعيين مي‌کند اما با افزودن ماليات بر ارزش افزوده قيمت‌ها در بازار داخلي سير صعودي گرفته است.

* مجلس معاف کرد؛ سازمان امور مالياتي مصوبه بالاتر گرفت

رئيس کل بانک مرکزي همچنين درباره احتمال حذف ماليات برارزش افزوده از سکه، گفت: بانک مرکزي نمي تواند اين ماليات را حذف کند اما از سوي ديگر در طول تاريخ هم مشاهده نشده که از سکه ماليات اخذ شود.

بهمني با اشاره به مصوبه مجلس مبني بر معاف بودن بانک مرکزي از ماليات برارزش افزوده، تصريح کرد:‌ با اين وجود سازمان امور مالياتي مي‌گويد که مجوز خاص در اين باره گرفته است.

وي افزود: به همين دليل بود که از معاونت حقوقي رئيس جمهور اجراي ماليات برارزش افزوده را استعلام کرديم؛ ما که نمي‌توانيم مقابل دولت بايستيم.

اين مقام مسئول در شبکه بانکي با بيان اينکه بانک مرکزي ماليات برارزش افزوده را اجرا مي‌کند، اظهار کرد: سئوال اينجاست وقتي مجلس، بانک مرکزي را از ماليات برارزش افزوده معاف کرده چرا آقايان بازهم مي‌خواهند از بانک ماليات بگيرند؟

* "دل خون " بهمني از اجراي ماليات برارزش افزوده سکه

وي با تأکيد براينکه بانک مرکزي بايد بازار را کنترل کند، تصريح کرد: در اين مواقع بايد ديد علت گران فروختن سکه در بانک مرکزي چيست؟ طبيعي است با اعمال تکليف قانوني (ماليات برارزش افزوده) بانک مرکزي اين قانون را بايد اجرا کند و به دنبال آن نيز سکه گران مي شود.
بهمني گفت: آقايان بايد به اين مسائل توجه کنند؛ البته درصورتي که اين آثار را در بازار مشاهده کنند حتماً اصلاح خواهند کرد؛ شايد خودشان متوجه بشوند که اين وضعيت طبيعي نيست.

* بانک مرکزي ايران بار طلاي خود را چند سال قبل جمع کرد

خبرنگار گفت: در خبرها آمده بود که بانک هاي مرکزي دنيا ظرف سه ماه به اندازه يک سال طلا خريداري کرده اند؛ آيا بانک مرکزي ايران نيز جزء اين بانک ها بوده است؟

رئيس کل بانک مرکزي پاسخ داد: اين بانک ها کار بسيار خوبي کرده اند اما بانک مرکزي ايران پيش از اينکه بانک هاي مرکزي ديگر کشورها به فکر بيفتند به ذخيره سازي طلا پرداخته است.

بهمني با تأکيد براينکه بانک مرکزي در قيمت هاي بالا خريد طلا نداشته است، تصريح کرد: همان موقع که قيمت بسيار پايين بود به ميزان خيلي زياد و در حجم چند صد تن طلا خريداري کرده است.

وي تأکيد کرد: بانک مرکزي مي خواست طلاهاي ذخيره سازي خود را ارزان به ملت خود بفروشد اما با ماليات بر ازش افزوده ديگر نمي تواند اين کار را انجام دهد اگر کمتر از قميت جهاني سکه به بازار عرضه شود همه انتقاد مي کنند که چرا ذخاير کشور را حراج مي کنيد.

رئيس کل بانک مرکزي ادامه داد: افزايش 18 الي 20 هزار توماني قيمت سکه در يک روز به خاطر اعمال ماليات برارزش افزوده ديگر به بانک مرکزي ارتباطي ندارد.

* ديگر نمي‌توانيم بازار طلا را کنترل کنيم

رئيس کل بانک مرکزي در باره وضعيت نرخ فروش سکه‌ها در بازار از هفته آينده، گفت:‌ اگر طلا بدين ترتيب باشد ديگر بانک مرکزي فروشي ندارد که بتواند بازار طلا را کنترل کند؛ کسي نمي‌آيد سکه را 20 هزار تومان بيشتر از قيمت جهاني از بانک بخرد.

بهمني تأکيد کرد:‌ مگر اينکه بازار حبابي شود به گونه‌اي که اين حباب به قدري باشد که 20 هزار تومان را نيز خنثي کند و بيشتر از آن حبابي شود که بانک مرکزي بخواهد وارد قسمتي از حباب آن شود.

خبرنگار پرسيد:‌ بانک مرکزي در هفته‌هاي اخير بازار طلا و سکه را به آرامش نزديک کرده بود اما زماني که اين اتفاق افتاد يکباره قيمت‌هاي فروش سکه ناشي از ماليات برارزش افزوده افزايش يافت؛ چرا يکباره اين تصميم اتخاذ شد؟

وي اظهار کرد:‌ اتفاقاً يکي از گله‌هاي بانک مرکزي همين است؛ وقتي بانک به خوبي کنترل بازار را در دست گرفت عده‌اي به شدت ناراحت بودند که چرا بانک مرکزي توانسته قيمت طلا را کنترل کند.

رئيس کل بانک مرکزي در همين ارتباط به پشتوانه قوي بانک مرکزي در خصوص طلا اشاره و تصريح کرد:‌ حتي اگر 10 سال اين روند پيش مي‌رفت بانک مرکزي به راحتي بازار را کنترل مي‌کرد اما با اجراي ماليات برارزش افزوده عملاً اين ابزار بسيار خوب را فعلاً ساقط کردند.

بهمني در پاسخ به اين سوال که آيا بانک مرکزي اعتراض خود را در مورد اجراي ماليات برارزش افزوده به دولت مطرح نکرد، گفت: دولت مقصر نبود؛ اما به هر حال قانوناً بانک مرکزي بايد اين قانون را اجرا کند.

* حاضريم درآمد طلا را نقداً به خزانه بريزيم اما سکه را بي‌دليل گران نکنند

به گفته بهمني،‌ بانک مرکزي هيچ وقت براي کنترل بازار، ماليات و عوارض نداده بود و الان هم که با لحاظ ماليات سکه‌ها را به بازار مي‌دهد به دنبال سود نيست بلکه به دنبال تنظيم بازار است.

اين مقام مسئول در شبکه بانکي ضمن تأکيد براينکه بانک مرکزي هرچه قدر طلا بفروشد درآمد آنرا به خزانه واريز مي‌کند، بيان کرد:‌ اصلاً‌ به بانک مرکزي بگويند نقداً‌ هر چه قدر طلا فروختيد بريزيد به خزانه چرا قيمت‌ها را بالا مي‌برند؛ اگر اين را مي‌گفتند بانک مرکزي بلافصله به حساب خزانه واريز مي‌کرد.

رئيس کل بانک مرکزي درباره درآمد فروش سکه در ماه‌هاي گذشته که بازار نوسان زيادي داشت، گفت: در اين مدت بانک مرکزي بازار را تنظيم مي‌کرد و هر چه قدر پايان سال از مابه‌التفاوت خريد و فروش طلا سود ببرد درآمد را به حساب خزانه واريز مي‌کند.

وي با بيان اينکه بانک مرکزي بخش خصوصي نيست که درآمدها را به حساب خود واريز کند، تأکيد کرد:‌ اگر اين درآمدها را پايان سال به حساب خزانه واريز کنيم بهتر است يا اينکه يکباره با بالابردن قيمت‌ها فروشمان را صفر کنيم.

* فروش سکه صفر شد؛ از بانک مرکزي ماليات در نمي‌آيد

بهمني افزود:‌ به هيچ وجه از صفر شدن فروش سکه و طلا در بانک خوشحال نيستيم چراکه بانک مرکزي به قدري آماده بود که مي‌توانست کاملاً بازار را در اختيار داشته باشد.

رئيس کل بانک مرکزي با ابراز ناراحتي از وضعيت اخير بازار سکه و ارز ناشي از اجراي ماليات برارزش افزوده، گفت: بالاخره اين هم سبکي است که اجرا شده ولي بايد گفت که از اينجا مالياتي درنمي‌آيد چون فروشي نداريم.

وي اضافه کرد:‌ طبق اين برنامه‌ريزي فروش سکه نداريم که بخواهيم ماليات برارزش افزوده را پرداخت کنيم؛ اگر دوستان دنبال ماليات برارزش افزوده بودند راه درستي را انتخاب نکردند و اين راهش نبود.

رئيس کل بانک مرکزي درباره سابقه اخذ ماليات برارزش افزوده از بانک مرکزي در ساير کشورها، گفت:‌ در همه دنيا کنترل ارز به پول و طلا در اختيار بانک هاي مرکزي است و اصلا نمي‌توان از آنها ماليات گرفت.

خبرنگار گفت: با اين وضعيت احتمال دارد که حجم انتقادات به استقلال و قدرت تصميم‌گيري بانک مرکزي دوباره افزايش پيدا کند؛ بهتر نبود با اجراي اين قانون در همان مرحله اول مخالفت مي‌کرديد؟

بهمني در پاسخ عنوان کرد:‌ بانک مرکزي که خارج از تصميمات کشور نيست بلکه تابع قانون است و مسائل قانوني را دقيقاً رعايت مي‌کند.

وي افزود: ماليات برارزش افزوده را بانک مرکزي طبق استعلام از معاون حقوقي رئيس جمهور طبق مصوبه خاصي که به تصويب رسيده اجرا مي‌کند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس