به گزارش مشرق به نقل از تابناک، از آغاز سال ???? بر سردر رستورانها، مغازههاي نانوايي و فروشگاههاي مواد غذايي آلمان، برچسبي با سه رنگ «چراغ راهنمايي رانندگي» چسبانده ميشود؛ اين رنگها، نشاندهنده ميزان رعايت موازين بهداشتي در اين محلهاست.
آلمان براي مجازات رستورانهايي که نکات بهداشتي را رعايت نميکنند، برنامه جديدي طرح ريزي کرده است. در اين طرح، از سه رنگ سبز، زرد و سرخ، همچون چراغهاي راهنمايي رانندگي استفاده شده است. رنگ سرخ، نشانه آن است که وضعيت رستوران مربوطه از نظر بهداشتي وخيم است. رنگ زرد، احتياط يا اجتناب را توصيه ميکند و رنگ سبز، گوياي آن است که ورود به رستوران، سلامتي مصرفکننده را به خطر نمياندازد.
تنظيم آييننامه «چراغ راهنمايي بهداشتي»
بنا به تصميم وزيران «حمايت از مصرفکننده» ايالتهاي آلمان، قرار است اين طرح از آغاز ژانويه سال ???? به اجرا درآيد. از اين تاريخ، رستورانهايي که براي تهيه خوراکهاي سفارشي از مواد غذايي تاريخ مصرف گذشته استفاده ميکنند، ديگر نميتوانند پنهاني به کار خود ادامهدهند. اين امر شامل حال آشپزها و گارسونهايي که در آشپزخانه هاي کثيف کار ميکنند و موازين بهداشتي را ناديده ميگيرند، نيز ميشود.
همچنين مغازههاي نانوايي، قصابي، فروشگاههاي مواد غذايي، بازارهاي هفتگي نيز در چهارچوب اين برنامه کنترلي قرار ميگيرند. رستورانهايي که با تلفن سفارشهاي خود را دريافت ميکنند، به صورت درج نام و آدرس و درجه پاکيزگي آشپزخانههاي آنها در اينترنت، کنترل ميشوند.
به گزارش راديو آلمان، دولت اکنون در حال تنظيم آييننامه اين «چراغ راهنمايي بهداشتي»است و هنوز جزييات اين طرح تنظيم نشده است؛ از جمله اين که چه مجازاتي در صورت تخطي از اين برنامه، در انتظار صاحب رستوران يا مغازه است که ناگفته نماند اين پرسش در صورت تکرار، «جرم» هم مطرح است.
برخي بر اين باورند که در چنين مواردي؛ چسباندن برچسب «چراغ راهنمايي بهداشتي»سودي نخواهد داشت و تنها راه چاره، بستن در رستوران مربوطه است.
اينها همه در حالي است که ايالت «بايرن»، تنها ايالتي است که با تصويب اين موافقتنامه مخالفت کرده است.
موافقان و مخالفان طرح
کارشناسان غذايي، اين تصميم را گامي بزرگ در راستاي حمايت از مصرفکننده ارزيابي ميکنند. مدير نهاد «ديدهباني غذا» بر اين باور است که چنين برنامههايي، بايد سالها پيش به اجرا گذاشته ميشد.
او ميگويد: «هر سال تقريباً از هر چهار رستوران، يکي موازين بهداشتي را رعايت نميکند. اين وضعيت از نظر مصرفکننده، همين طور رستورانهاي پاکيزه، پذيرفته نيست».
اتحاديههاي «هتل و رستورانداران» و «توليد و پخش مواد غذايي» نگران آنند که با پياده کردن اين طرح، برخي از رستورانها مورد تبعيض قرار بگيرند. اين اتحاديهها دليل اعمال تبعيض را کمبود دستگاهها و افراد کنترل کننده ميدانند.
رئيس اتحاديه «توليد و پخش مواد غذايي» ميگويد: «بدون ازدياد شمار کنترلچيهايي که مرتب رستورانها، هتلها و مغازهها را در سراسر آلمان کنترل کنند... «چراغ راهنمايي بهداشتي»، تنها گول زدن مصرفکننده است».
بودجه اجراي طرح
دولت آلمان، هر چند اجراي اين طرح را لازم ميداند، بودجهاي براي پياده کردن و استخدام کارد کنترل در نظر نگرفته است. وزارت «حمايت از مصرفکننده» مي گويد: بودجه اين برنامه بايد از سوي دولتهاي ايالتي تأمين شود. برخي از وزراي ايالتها پيشنهاد ميکنند که هزينه پياده کردن طرح، از سوي «متخلفان» پرداخت شود و نيز از حد معيني تجاوز نکند؛ از جمله وزير کشاورزي ايالت شلزويگ ـ هولشتاين ميگويد: «بخشها و شهرهايي که اين کنترلها را انجام ميدهند، اعلام کردهاند که اجراي اين برنامه، تنها با هزينههاي بالا امکان پذير است. به همين دليل، بايد رستورانهايي که اين موازين را رعايت نميکنند، بخشي از هزينه کنترلهاي بعدي را بپردازند».
برلين، شهر پيشتاز
برلين با وجودي که جزييات اجراي طرح «چراغ راهنمايي بهداشتي» هنوز معلوم نيست، در صدد است آن را هر چه زودتر به مرحله اجرا درآورد. سالهاست که طرح مشابهي در منطقه پانکوف اين شهر، با موفقيت پياده ميشود: در اين منطقه، رستورانهايي که نکات بهداشتي را به نحو احسن رعايت ميکنند، با برچسبي که روي آن «آدمکي خندان» نقش گرفته، مشخص ميشوند.
وزارت «حمايت از مصرفکننده» ايالت برلين ميگويد: «از زمان پياده کردن اين طرح، شمار متخلفان کمتر شده است».
موافقان اين طرح بر اين باورند که مشتري، خود بهترين کنترلچي است: «وقتي رستوراني با رنگ سرخ نشانهگذاري شده باشد، مشتريهايش را از دست ميدهد و صاحب آن مجبور است، بهداشت را رعايت کند.