به گزارش مشرق به نقل از ايلنا، گستردگي ناهنجاري هاي مربوط به خواب در کنگره اختلالات خواب، منجر به حضور پزشکان با تخصص هاي متنوع و گسترده اي در اين کنگره شد. اما براي اولين بار شاهد بوديم، موضوع الهامات و رويا در خواب با رويکرد بررسي کيفيت خواب، مطرح شد که بر مبناي آن به نظر ميرسد، اين بخش از خواب در حال خارج شدن از حوزه متافيزيک و ورود به حوزه طب است. بطوريکه خواب ضرورتي فراتر از تجديد قوا و رفع خستگي تعريف مي شود.
مبتلا به اختلال خواب، بيماري که دير به پزشک منتقل مي شود.
دکتر خسرو صادق نيت دبير علمي کنگره اختلالات خواب، در خصوص نگرش کلي درباره اختلالات خواب گفت: هدف ما اين است که جامعه پزشکي توجه بيشتري به موضوع اختلالات خواب کند.
وي تاکيد کرد: "موضوعي که وجود دارد اين است که اختلالات خواب معمولا خيلي دير به پزشک منتقل مي شود. اين در حالي است که دليل بسياري از بيماري ها مثل بيماري فشار خون، سکته يا مرض قند، ريشه در اختلالات خواب دارد."
اختلال خواب علت است نه معلول
رئيس بيمارستان بهارلو تصريح کرد: "توجه به اين موضوع که بي خوابي خودش مشکلي است که نياز به درمان مستقل دارد و صرفا عوارض بيماري هاي ديگر محسوب نميشود."
دکتر صادق نيت تاکيد کرد: "در صورت درمان اين اختلال از بسياري از بيماري ها از جمله فشار خون يا سکته قلبي مي توان پيشگيري کرد و درمان آنها را از طريق در مان علت آنها، يعني اختلال خواب صورت داد."
وي خاطر نشان کرد:" به همين دليل در طول سه روز برگزاري کنگره از متخصصان مختلف در حوزه هاي پزشکي دعوت به عمل آمد تا اين مسئله از زواياي تخصص هاي متفاوت بررسي شود."
براي بي خوابي قرص نخوريد
دبير علمي کنگره خواب تصريح کرد: "مهم ترين نکته در درمان بيخوابي اين است که نبايد براي درمان بي خوابي قرص بي خوابي خورد. متاسفانه مردم در بسياري موارد در صورت بروز بي خوابي به صورت سر خود به قرص خواب روي مي آورند که اين کار مشکل را تشديد مي کند."
وي افزود:" مشکل بيماري خواب اين است که به ندرت فرد بيمار خودش به پزشک مراجعه مي کند چون در بسياري موارد خود فرد متوجه موضوع نيست. صادق نيت اضافه کرد: "براي مثال اختلالي مثل "خُر خُر" در خواب مي تواند نشانه يک بيماري تنفسي باشد و از طرفي، کسي که اين عارضه است، مستعد سکته قلبي نيز هست. يکي از مهم ترين راه ها براي انتقال اين مشکل اين است که همسر بيمار يا هم اتاقي وي بيمار را در جريان قرار داده و او را براي مراجعه به پزشک تشويق کند."
استقبال از طب هاي مکمل در حوزه درمان اختلالات خواب
دبير علمي کنگره سه روزه اختلالات خواب، با اشاره به حضور متخصصان مختلف علم پزشکي چون متخصصان اعصاب و روان، گوش و حلق و بيني، قلب و حوزه هاي متنوع ديگر در اين کنگره با اشاره به ارائه مقالاتي در حوزه طب مکمل در اين کنگره گفت: "روش هايي از طب هاي مکمل رويکرد جديدي را در اين حوزه ارائه کرده اند که علم پزشکي رايج کمتر به آن پرداخته است."
وي خاطرنشان کرد: "اگرچه ورود ما به اين حوزه امسال جدي نبوده و در حد معرفي ديدگاه اين طب ها بوده است، اما ما از هر رشته جديدي که در اين حوزه حرفي براي گفتن داشته باشد استقبال ميکنيم. وي خاطر نشان کرد: "اگرچه جامعه پزشکي هنوز موضع گيري صد درصد نداشته است اما هر رشته اي که با معيار هاي علمي سازگار باشد در طول زمان کارايي خود را نشان خواهد داد."
خواب براي بيداري، يا بيداري براي خواب؟
اگرچه رويکرد کلي طب رايج به مقوله خواب در گستره فيزيک و جسم تعريف مي شود و بخش شهودي خواب، جنبه غير علمي آن به حساب مي آيد، اما به نظر مي رسد در آستانه قرن بيست و يکم، در حال مواجهه با رويکردهايي هستيم که فصل مشترکي بين بررسي کيفي خواب و علم پزشکي رايج ايجاد کرده است.
دکتر حميدرضا فتوت ارائه دهنده ي مقاله "بررسي خواب از ديدگاه سايمنتولوژي (ذهن-روانشناسي فرا کل نگر)" که به نمايندگي از دکتر محمدعلي طاهري، بنيانگذار سايمنتولوژي، در اين کنگره حضور يافته بود، با اشاره به اينکه انسان داراي سه آستانه ي درک فيزيکي، ذهني و فرا ذهني است، تصريح کرد: "خواب موقعيتي است براي از کار افتادن و تعطيلي موقت آستانه درک فيزيکي (حواس پنجگانه) و فعال شدن آستانه ي ادراک ذهني و فرا ذهني."
وي ادامه داد: "براي مثال خواب ديدن از طريق آستانه درک ذهني انجام مي شود و در صورتي که در خواب با الهامات و مسايلي روبرو شويم که از قبل راجع به آن ها هيچگونه اطلاعاتي نداشتيم، دريافت آنها از طريق آستانه درک فرا ذهني صورت گرفته است. اين آستانه فرا زمان، فرا مکان و فرا زبان است."
دکتر فتوت خاطر نشان کرد: "انسان به طور متوسط يک سوم از عمر خود را در خواب به سر مي برد و بر اساس نظريات ارائه شده در سايمنتولوژي، اين بخش از زندگي انسان مي تواند بستر مناسبي براي ارتقاي کيفي وي باشد و نه صرفا امري براي تجديد قوا و رفع خستگي. با چنين رويکرد حتي اين سوال اساسي مطرح مي شود که :" آيا بيداري اصل زندگي است، يا خواب و يا هر دو؟"
کنترل کيفي خواب، با روش هاي نوين درمان
دکتر شاهرخ طهمورث زاده، متخصص پزشکي اجتماعي نيز در پنجمين کنگره اختلالات خواب، تأثير اين طب مکمل ايراني را بر روي بهبود علائم انواع بيماران داراي اختلالات خواب بررسي کرد.
او ضمن تعريف دو طب مکمل فرادرماني و سايمنتولوژي از تاثير مثبت اين روش در درمان بي خوابي صحبت کرد.
دکتر طهمورث زاده در خصوص اين تحقيق اظهار کرد: 29 بيماري که از بي خوابي و کابوس هاي شبانه رنج مي بردند را مورد فرادرماني قرار داديم، اين افراد به گفته خودشان پس از دريافت اين روش درماني از کيفيت خواب بهتري برخوردار شدند و کابوس هايشان نيز از ميان رفت.
او در ادامه گفت: نتيجه بررسي هاي بر روي افراد مبتلا به بي خوابي نشان داد که 70 درصد آنان پس از دريافت فرادرماني از 1 تا 100 درصد بهبود يافته اند.
دکتر طهمورث زاده تاثير فرادرماني بر درمان بي خوابي را شگفت انگيز توصيف کرد و گفت: بنا به اظهارات بيماران آنان پس از آن که يک تا دو هفته فرادرماني دريافت کردند، اختلال خوابشان بهبود يافته است.
او اظهار اميدواري کرد با ادامه تحقيقات علمي بتوان از اين روش درماني مکمل براي درمان اختلالات خواب براي معالجه بيماران بهره برد.
پنجمين کنگره سراسري اختلالات خواب در هفته آخر ارديبهشت ماه، در حالي برگزار شد که در بين 120 مقاله پذيرفته شده در اين کنگره، شاهد ارائه مقالاتي در حوزه طب مکمل است که رويکرد جديد را در حوزه خواب مطرح کردند.