به گزارش مشرق، مرکز اطلاعرساني ناجا در مطلبي، توصيه هايي را به والدين در فصل انمتحانات ارائه داد. در اين مطلب ميخوانيم:
با نزديک شدن به فصل امتحانات، ممکن است استرس دامنگير دانشآموزان شود.
بدون ترديد فصل امتحانات يادآور دغدغه ها و نگرانيهاست.
اين دغدغه ها و نگرانيها محدود به دانش آموز نمي شود، بلکه فضاي خانه و خانواده را نيز در بر مي گيرد.
گويي والدين و اعضاي خانواده امتحان دارند. دانش آموز براي رهايي، گاه به مطالعه بيشتر روي مي آورد و گاه درس و کتاب را به کناري نهاده و در برابر آنها سر تسليم فرود مي آورد و گاه به هر دوي اين رفتارها مي پردازد.
والدين نيز براي رهايي گاه چاره جوييهايي را در پيش مي گيرند و گاه با تذکرات مداوم دانش آموز را به خواندن درسها و مطالعه بيشتر توصيه مي کنند.
قطعاً اصلي ترين وظيفه والدين ايجاد فضايي صميمي، دلگرم کننده، فرحبخش و شورآفرين است. چنين فضايي درون محيط خانواده، دغدغه ها و نگرانيها را به حداقل مي رساند، امکان بروز استعدادها را ميسر مي سازد.
تواناييهاي هوشي و عاطفي فرزندان را گسترش مي دهد و فرزندان را مسئول و متکي به خود بار مي آورد.
سعي کنيد در ايام امتحانات حتي الامکان همه مشکلات را به فرزندان منتقل نکنيد. تلاش کنيد مشکلات را با همه ابعاد و زواياي نگران کننده و طاقت فرسا به آنان بازگو نکنيد.
گاه دانش آموز از درسي تنفر دارد گاه نسبت به رفتار معلمي اعتراض دارد يا از يادگيري درسي عاجز است. در بيشتر اين مواقع فرزندتان، راهنماييهاي شما را نمي خواهد، او به دنبال گوش شنوايي است.به دنبال آن است که کسي حرفهايش را بشنود و قضاوت نکند.
او با دردل کردن احساس سبکي خواهد کرد. در چنين موقعيتهايي به استقبالش برويد. از قضاوت کردن درباره حرفهايش جداً بپرهيزيد. از توصيه کردن اجتناب ورزيد. وظيفه شما فقط شنيدن است. حرفهايش را بپذيريد،
سعي کنيد احساس او را درک کنيد، مطمئن باشيد همه چيز به خير و خوشي خواهد گذشت. به ميهماني رفتن و ميهماني دادن زياد، وقت زيادي از شما و فرزندانتان خواهد گرفت. در زمان امتحانات، ميزان رفت و آمدها را کم کنيد.
*پرهيز از اختلافات خانوادگي در حضور فرزندان
فرزندان شما خواه ناخواه از اختلافات شما و همسرتان آگاه مي شوند. سعي کنيد اين اختلافات را در حضور آنها دامن نزنيد. بيان اختلافات و بازگويي مجدد آنها به همراه القاب تحقير آميز، جسم و روح فرزندتان را فرسوده مي سازد. آزردگي خاطر و فرسودگي جسم و روح فرزندتان مجالي براي يادگيري دروس به آنها نخواهد داد.
بدون هيچ ترديدي کلمات ناراحت کننده، طعنه آميز و ريشخندکننده اجازه فعاليتهاي مفيد را از فرزندتان سلب مي کند. کاهش کلمات منفي و تحقير آميز باعث افزايش موفقيت فرزندتان خواهد شد.
خود را با مدرسه، معلمان، انجمن اوليا و مربيان بيشتر کنيد.
ارتباط هر چه بيشتر شما با مدرسه و معلمان باعث خواهد شد فرزندتان با دلگرمي بيشتري درسها را دنبال کند.
در ملاقات با معلمان و مشاوران از راهنماييها و توصيه هاي آنها حداکثر استفاده را ببريد. به اين توصيه ها و راهنماييها عمل کنيد. در انجمن اولياء مربيان شرکت مداوم داشته باشيد.
شما مي توانيد از راهنماييها و تجربه هاي ديگر والدين در مورد فرزندشان استفاده کنيد، اطلاع يابيد چه کارهايي به سود فرزندان است و چه کارهايي بي نتيجه است.
تفريحات برنامه ريزي شده را جايگزين ساير فعاليتها کنيد
درس خواندن طولاني و خسته کننده به سود فرزندتان نيست. تفريح هر چند تفريحات ساده نظير گردش در فضاي آزاد، کوه، پارک رفتن و... فوائد زيادي براي شما و فرزندتان دارد. غالب اين تفريحات هزينه هاي کمتري در مقايسه با يک ميهماني رفتن يا ميهماني دادن بر دوش شما مي گذارد.
در برنامه هاي درسي فرزندتان دخالت نکنيد.
فرزندان شما بارها و بارها از معلمان، مشاوران و مدير مدرسه توضيحات فراواني شنيده اند. تاکيدهاي بيش از حد، امر و نهي هاي مکرر، سرزنش، دستورات شما در موقعيت دشوار امتحاني از سوي فرزندتان به عنوان دخالت تلقي مي شود. اگر فرزندتان تصميم گرفته به ميزان اندکي مطالعه کند، مطمئناً با امر و نهي شما همين ميزان اندک مطالعه را نيز انجام نخواهد داد.در فرصتهاي مناسب، فرزندتان را تاييد و تشويق کنيد.
با تشويق و تاييد فرزندتان حس عجيبي در وي رشد مي کند. او احساس مي کند که قدرت عجيبي پيدا کرده است. قادر است بيشتر مطالعه کند، تمرين کند، ياد بگيرد.
يادگيري برايش جالب و شورانگيز خواهد شد. شما مي توانيد در لحظه اي که موفق به حل مسئله اي شده است، يا در حال مطالعه است و شما از در وارد مي شويد، در لحظه اي که به پاکنويس مطالب درسي مي پردازد و حتي لحظه اي که کتابهايش را با نظم خاصي جمع و جور مي کند. او را تحسين کنيد.
يک جمله کوتاه کافي است «مي بينم به دفتر و کتابهايت سرو سامان داده اي»، «وقتي ديدم داري مطالعه مي کني خوشحال شدم» لحن گرم و صميمي شما بر تاييد و تشويق صد چندان مي افزايد.سعي کنيد احساس خودتان را به او بازگو کنيد.
خواب، عاملي نيروبخش است.
از آنجايي که بيخوابي موجب تضعيف حافظه ميشود، مهم است که کودکان از خوابي مناسب بهرهمند شوند.
بدينمنظور قانوني طلايي را پيشنهاد ميدهيم: اجازه ندهيد نوجوانتان قبل از خواب به بازيهاي کامپيوتري و ويدئويي مشغول شود.
اين بازيها درحاليکه ذهن او را در حالت بيداري قرار ميدهند، به جاي آنکه خستگي او را رفع کنند، موجب تحريک و عصبانيتش ميشوند، درحاليکه او بايد قبل از خواب آرامش داشته باشد.چنانچه با وجود همه چيز، موفق نشود بخوابد ميتوانيد از داروهاي گياهي استفاده کنيد.
جوشانده سنبلطيب يا بهارنارنج به او بدهيد. اين عمل به او کمک ميکند اضطرابش کاهش يابد و راحتتر به خواب رود. از دادن داروهاي خوابآور به او خودداري کنيد زيرا احتمال دارد با حالتي گيج و منگ از خواب بيدار شود و موجب تضعيف حافظهاش در روز امتحان شود. براي مقابله با خستگي، بهتر است.
هر روز بعدازظهر کمي بخوابد. خواب نيمروز قابليت تمرکز و به خاطر سپردن را احيا کرده و خستگي را دور ميسازد. خواب نيمروز ميزان کورتيزول، هورموني که باعث اضطراب و عصبانيت ميشود را کاهش ميدهد و اين عمل يکي از بهترين داروهاي ضداسترس به شمار ميآيد.
علاوه بر آن، دانشآموز بايد بهازاي هر ?ساعت مطالعه، استراحتي بهمدت ?? تا ?? دقيقه داشته باشد. بعد از ?? دقيقه استراحت، استرس به ميزان ??درصد کاهش يافته و تمرکز ??درصد افزايش مييابد.