به گزارش مشرق، محمد آزاد در گفتگو با مهر با تشريح جزئيات آخرين وضعيت خريد و فروش آهن و فولاد در بازار آزاد گفت: در نوسان قيمتهايي که در روزهاي اخير در بازار فولاد و آهنآلات بوجود آمده است، ردپايي از سوداگران به چشم ميخورد که قصد دارند آهن و فولاد را احتکار کرده و در خارج از بازار رقابتي بورس با قيمتهاي گزاف به فروش رسانند.
رئيس اتحاديه آهن فروشان افزود: بعد از اجراي قانون هدفمندکردن يارانهها بنا بر اين بود که قيمت فولاد و محصولات فولادي در بازار به مدت 5 ماه ثابت نگاه داشته شود که در اين راستا، قيمتهاي اين محصولات روي تابلوي بورس نيز بدون تغيير باقي بماند؛ اما هم اکنون به دليل افزايش قيمت فولاد در بازارهاي جهاني به ازاي هر تن، 25 دلار، قيمت مواد اوليه در ايران نيز بالا رفته است.
وي تصريح کرد: اين امر هم اکنون بهانه و دستاويزي شده که قيمتها به ازاي هر کيلوگرم 30 تومان افزايش يابد، البته مراجع ذيربط نيز اجازه افزايش قيمت به اين ميزان را صادر کرده است؛ لذا آهن که در بورس به قيمت 770 تومان در هر کيلو عرضه ميشد، هم اکنون تا 800 تومان به ازاي هر کيلو افزايش قيمت داشته است که به دليل افزايش قيمتهاي جهاني، امري طبيعي به نظر ميرسد.
به گفته آزاد، در اين ميان اگرچه افزايش قيمت معقول است، اما به دليل عدم عرضه مناسب و صحيح کالا به متقاضيان و مصرفکنندگان، قيمتهاي کاذبي در بازار به وجود آمده است؛ چراکه بر طبق اصل بازار هرگاه عرضه کمتر از تقاضا باشد، تعادل قيمتها بر هم ميخورد.
وي اظهار داشت: برخي کارخانجات توليدي نيز، تمام توليدات خود را عرضه نکرده و تنها مقدار کمي از توليدات خود را در تابلو بورس عرضه ميکنند که اين امر، تقاضاي کاذب بوجود آورده و خارج از بورس، معامله آهن رونق گرفته است.
رئيس اتحاديه آهن فروشان افزود: هر چند قرار بر اين بوده که قيمت هر کيلوگرم آهن 30 تا 40 تومان افزايش يابد، اما هم اکنون بازار آزاد رقمي بالاتر از عرف بازار بورس را از مصرفکنندگان طلب ميکند و همين امر باعث آشفتگي بازار فولاد شده است.
وي از مکاتبات با وزارت بازرگاني براي الزام فولاد مبارکه، ذوب آهن اصفهان و فولاد خوزستان براي عرضه تمامي محصولات خود خبرداد و گفت: در عين حال، کارخانجات توليدي بايد سبدهاي عرضه خود را نيز کوچکتر کرده تا تعداد بيشتر بتوانند از فولاد عرضه شده در بورس متنفع شوند. اين درحالي است که به تازگي 20 هزار تن فولاد در بورس تنها به 2 نفر فروخته شده است.
آزاد خاطرنشان کرد: بايد عرضه فولاد به 200 هزار تن در روز برسد و سبدهاي عرضه نيز بالاتر از 500 تن نباشد تا تعداد زيادي بتوانند مايحتاج خود را از بورس تامين کرده و عطش و التهاب کاذب بازار فروکش کند.
به گفته وي، تقريبا تا سال گذشته، 45 درصد از نياز بازار از طريق واردات مواد اوليهاي همچون شمش تامين ميشد که امسال با توجه به رشد توليدات و پروژههاي داخلي و بالارفتن نياز کشور، بايد ميزان واردات بيشتر شود؛ اما واردات بايد بيشتر به سمت مواد اوليه باشد تا ايجاد ارزش افزوده بيشتر در داخل و اشتغالزايي را نيز به همراه بياورد.
آزاد در تشريح وضعيت بازار در روزهاي آينده گفت: به دليل اينکه به لحاظ موجودي کالا کسري در کشور وجود ندارد و تنها اشکال در شيوه عرضه است، به نظر مي رسد که اگر عرضه و تقاضا به حالت سابق و عادي برگردد، بازار رنگ آرامش به خود ميگيرد، البته مردم نيز بايد براي تامين نياز خود اندکي تامل کنند و به بازار هجوم نياورند.