به گزارش مشرق به نقل از فارس،سيدسليم غفوري درباره عملکرد دستگاههاي فرهنگي در جريان بيداري اسلامي و انقلابهاي اخير منطقه، گفت: امروز اگر بخواهيم از سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي انتقاد کنيم شايد آقاي خرمشاد بگويند تازه آمدهايم و مقصر نيستيم و به واقع نقد تيم جديد زود است اما من حيثالمجموع ما هنوز حضور فرهنگي در اين اتفاقاتي که در کشورهاي منطقه نداشتهايم و نتوانستهايم کار مهمي انجام بدهيم.
وي با اشاره به اينکه افراد سياستها را تعيين ميکنند، تاکيد کرد: نه تنها در موضوع انقلابهاي منطقه بلکه در همه جا اساساً حضور مؤثر فرهنگي نداشتهايم يعني شما حتي در مناطقي که علاقمند به انقلاب اسلامي و به دنبال شناخت مدل تفکر حضرت امام هستند وقتي فضا را از نزديک ميبينيد، متوجه ميشويد که اصلاً کاري نشده و همان کساني که دارند کار ميکنند خود آن مردم هستند.
غفوري افزود: من کشمير رفتهام، شيعيان کشمير و مردم آنجا به طور عمومي به شدت علاقمند به ايران و انقلاب و مدل فکري حضرت امام خميني(ره) هستند اما دريغ از کوچکترين کاري که رايزني فرهنگي ما براي آنها انجام داده باشد و هر کاري که شده توسط مردم کشمير و بهصورت خودجوش بوده است.
* معدود فعاليتهاي فرهنگي رايزنيها بدون نگاه انقلابي بوده است
وي ادامه داد:در مالزي، اندونزي و جاهاي ديگر نيز متأسفانه فعاليت رايزنيهاي فرهنگي ما منوط شده است به يک سري کارهاي روتين و روزمره؛ اينکه عاشورا و ماه رمضان و روز قدس و 22 بهمن مراسمي برگزار کنند و نهايتاً سالي يک هفته فرهنگي برگزار بکنند و صنايع دستي و کتابهاي ايرانشناسي ببرند آنجا و نمايشگاهي بگذارند و نهايتاً دو تا کلاس فارسي برگزار کنند، اما اينکه گفته شود ما در رايزنيهاي فرهنگيمان تفکر انقلابي را در کشورهاي مقصد و هدف ترويج ميکنيم و برنامهريزي براي معرفي حرکت انقلابي وجود دارد، اساساً اينگونه نيست.
اين کارشناس فرهنگي با اشاره به ضرورت ارتباط با گروههاي مردمي در کشورهاي اسلامي تصريح کرد: اينکه ما به دنبال ارتباط با گروههاي مردمي در اين کشورها باشيم نيز اساساً در رايزنيهايمان در کشورهاي وجود نداشته و اساسا طراحي و مدل نيز اين نبوده است و اگر هم جايي کاري شده شخص رايزن خودش علاقهمند و دغدغهمند بوده و احساس تکليف کرده و کاري انجام داده است.
وي افزود: مثلاً اينکه مجامع جوانان انقلابي ما و تشکلهاي دانشجويي با برنامهريزي رايزنيها با جوانان و تشکلهاي دانشجويي انقلابي در کشورهاي مقصد رابطه داشته باشند اساساً همچنين چيزي وجود نداشته و برايش برنامهريزي نشده است.
اين کارشناس فرهنگي با اشاره به هفتههاي فيلم ايران در کشورهاي مختلف ادامه داد: حتي در هفتههاي فيلمي که در کشورهاي مختلف برگزار کردهايد يک نگاه غيرانقلابي و فيلمهاي غيرانقلابي حضور دارد و اين در حالي است که ما در عرصه مستند فيلمهاي انقلابي بسياري داريم و مستندسازان ما در برخي عرصهها خوب کار کردهاند اما به اين نوع نگاه بها ندادهاند و يا حتي هفتههاي کتابي که از ايران برگزار شده عمدتاً بدون نگاه انقلابي بوده است.
* برنامهريزي بلند مدت براي حضور تيمهاي خبري و مستندساز در انقلابهاي اخير نشده بود
اين مستندساز کشورمان همچنين با اشاره به عملکرد صداوسيما در جريان صدور انقلاب اسلامي و بيداري اسلامي گفت: صداوسيما هم به مانند سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي است؛ من نميگويم نخواستند ولي ميگويم به شکل جدي خواسته نشده و برنامهريزي دقيق و منسجمي صورت نگرفته که تيمهاي خبرنگاري و مستند ما بتوانند در صحنههاي مهم حضور پيدا کنند.
وي افزود: البته من محدوديتها را ميدانم و نميگويم همه زمينهها مهيا است، مشکلاتي وجود دارد و اين شايد به تنهايي از عهده صداوسيما برنيايد و عزم ملي بخواهد و نيازمند تعامل بين صداوسيما، وزارت خارجه، شوراي عالي امنيت ملي و نهادهاي مختلف باشد ولي بايد به شکل جدي از کشورها مطالبه شود که تيمهاي خبرنگاري و مستندساز ما بتوانند در صحنههاي مهم حضور پيدا کنند اما در مجموع اينگونه نيست و ما در اوج اتفاقات مصر به شکل جدي نتوانستيم کار خبري و رسانهاي انجام دهيم.
غفوري بخشي از مشکلات امروز را نبود برنامهريزي بلند مدت دانست و تصريح کرد: البته بخشي از مشکل هم برنامهريزي بوده که بايد از گذشته براي چنين روزهايي صورت ميگرفته اما در مجموع دغدغه آنطور که بايد و شايد وجود نداشته است که الان بتوانيم از نتيجه آن استفاده کنيم و بهرهاش را ببريم.
* حمايت از NGOها ضروري است و اگر کاري در NGOها شکل گرفته با خون دل بوده است
سيدسليم غفوري در بخش ديگري از اين گفتوگو با اشاره به فعاليتهاي سازمانهاي مردم نهاد و NGOها در جريان انقلابهاي اخير گفت:اساساً نظام به فعاليتهاي NGOها بها نداده است و در ساليان گذشته اگر کاري شکل گرفته واقعاً با خون دل افرادي بوده که دور هم جمع شدند.
وي افزود: شايد مسئولان نظام آن باور جدي را که بايد به حرکتهاي مردمي داشته باشند ندارند و به باور من حلقه مفقوده همين امر بوده است.
اين فعال سازمانهاي مردم نهاد با اشاره به مردمي و مستقل بودن NGOها تاکيد کرد: NGOها جاهايي نيز نيازمند حمايتهاي دولتي هستند و در همه دنيا هم همين است که دولتها از NGOها به عنوانهاي مختلف حمايت ميکنند و اين به معناي وابستگي آن NGO به دولت نيست.
وي افزود: به عنوان نمونه چند سال پيش در اوج قضاياي دارفور دو خبرنگار آمريکايي از چاد به صورت غيرقانوني از مرز ميگذرند و وارد منطقه دارفور ميشوند؛ دولت سودان هم اين خبرنگاران را دستگير ميکند؛ دو سناتور آمريکايي وارد سودان ميشوند تا اين دو خبرنگار را آزاد کنند و با خودشان ببرد و فشارهاي سياسي آنقدر هست که سودان ناچار ميشود اين دو نفر را آزاد کند؛ حمايت يعني اينکه دولت سر بزنگاه وارد عرصه ميشود و از خبرنگارش حمايت ميکند؛ ضمن اينکه در مسايل مالي هم شما در دنيا ميبينند که بنيادهاي بشردوستانه بسياري مثل بنياد کارتر مورد حمايت مالي دولت آمريکا در قالبهاي متفاوت هستند.
غفوري تصريح کرد: بايد بگويم که در حمايت از NGOها کارهايي را شروع کردهايم اما تا آن جايگاه مطلوب هنوز فاصله زيادي داريم و بخشي از آن به اين برميگردد که اساساً دولت هنوز اين امر را باور نکرده و حاضر نيستند آنطور که بايد و شايد به آنها بها دهد، دستشان را باز بگذارند و اجازه بدهند آنطور که شايسته است فعاليت کنند.
وي افزود: البته اين باعث نميشود ما کارمان را ادامه ندهيم و تجربه ثابت کرده اگر جمعي واقعاً با انگيزه کاري را شروع کردند خدا هم به کارشان برکت داده است.
* فضاي ضدشيعه در خارج کشور توهم است؛ آنان منتظر فعاليت گروههاي مردمي ايراني هستند
غفوري در ادامه اين گفتوگو در پاسخ به سؤالاتي درباره حساسيتهاي موجود درباره فعاليتهاي فرهنگي براي انقلاب اسلامي گفت: اين حرفها درباره فضاي ضدشيعه توهم است؛ يعني اينگونه نيست که در خارج از کشور به معناي واقعي کلمه نگاه ضدشيعي و ضدايراني وجود داشته باشد.
وي افزود: البته در حلقههاي وهابي اين نگاه وجود دارد و به شدت تبليغ ميکنند و به دنبال توسعه آن با خرج بودجههاي کلان هستند اما اينکه چقدر اين نگاه واقعاً چقدر نفوذ کرده بايد واقعبينانهتر ببينيم و اين شيعههراسي و ايرانهراسي که سعوديها و غربيها ايجاد کردند را خيلي قبول نکنيم کما اينکه تجربيات ما نشان ميدهد از اين خبرها نيست و خيليها اين نگاه را ندارند و در واقع منتظر گروههاي مردمي ايراني هستند تا به آنها کمک کنند و با هم کاري را پيش ببرند.
* تفکر انقلابي عاشورايي در هر منطقهاي رفته پيروز شده است
اين فعال فرهنگي با اشاره به کمکاريهاي موجود در اين عرصه تاکيد کرد: بعضي جاها که اين نگاه وجود دارد به دليل اين است که ما حضور نداشتيم و فعاليت نکرديم لذا خلا ما را ديگراني پر ميکنند که اين نگاه را دنبال ميکنند و وهابيها خيلي جاها به دنبال علمداري جريان انقلابي هستند.
وي افزود: نگاه تفکر انقلابي و شيعي يعني همان تفکر عاشورايي که در ميان اهل سنت هم ميتواند وجود داشته باشد هرجا که رفته پيروز شده و اگر نرفته ديگران آمدهاند و علمداري کردهاند و آن وقت نگاه خودشان را پياده کردهاند لذا اگر شما حضور پيدا کني و کار کني و توضيح بدهي به جز عدهاي قليل و مغرض سايرين توجيه ميشوند و ميپذيرند و با تو همراه ميشوند.
* نيازمند برنامهريزي منسجم فکريـفرهنگي براي حضور در منطقه هستيم
غفوري همچنين با اشاره به پيروزي انقلابهاي مصر و تونس و ضرورت فعاليتهاي فرهنگي براي صدور انقلاب اسلامي به اين دو کشور گفت: چه در مصر و چه در تونس اين يک واقعيت است که اين کشورها سالها خانه امن آمريکا بودهاند و نفوذ فرهنگي، اقتصادي و سياسي داشتهاند و اکنون اين کاخ شيشهاي شکسته شده اما آمريکا ساکت ننشسته و حاضر نيست خيلي ساده زمين را به ما و اسلامگرايان و انقلابيون واگذار کند و قطعاً از زماني که شهيد بوعزيزي به شهادت رسيد آمريکاييها شروع به برنامهريزي کردند تا بتوانند بر اين انقلابها تأثير بگذارند و آنها را به سمت خودشان بکشانند.
وي افزود: آنها به مانند آنچه که در ايران اتفاق افتاد، عمل ميکنند لذا مرور اتفاقات اوايل انقلاب نشان ميدهد که آمريکاييها هيچگاه زمين را صددرصد خالي نکردند بلکه براي تحکيم موقعيت خودشان در ايران برنامهريزي کردند و در مصر و تونس هم همين است و هرچقدر که ما بتوانيم در عرصه فکري ـ فرهنگي در اين کشورها فعاليت داشته باشيم، وزنه نيروهاي اصيل انقلابي در اين کشورها تقويت ميشود و قطعاً در استقلال اين کشورها و حفظ وضعيت انقلابي در اين کشورها مؤثر است.
عفوري با تاکيد بر ضرورت فعاليت انقلابي تصريح کرد: هر چقدر ما کمتر در اين مناطق حضور کمتري داشته باشيم ديگران و در راسش آمريکاييها و بعد سعوديها و وهابيون خلاء حضور ما را پر ميکنند و بايد بدانيم که دنيا دنياي مبارزه است و مبارزه هيچوقت تمام نميشود لذا اين ميطلبد که ما يک برنامهريزي منسجم فکري ـ فرهنگي داشته باشيم و با نيروهاي انقلابي آنجا ارتباطات را فعال نگهداريم، رفتوآمدها را سرعت دهيم، محصولات توليد کنيم و نشستهاي مختلف، جلسات همانديشي، جلسات تبادل فکري و همکاري با گروههاي انقلابي و دانشجويي آنها داشته باشيم.