غيبت فردي که از او به عنوان «پدر خليج فارس» ياد مي‌شود در مراسم 10 ارديبهشت روز ملي خليج فارس تعجب برانگيز است.

به گزارش مشرق به نقل از فارس، گويي در خانه‌اي امروزين بلکه در سقف چادري در بيابان سيستان با ما سخن مي‌گويد؛ ژرف‌نگر، ساده، بي‌آلايش و همدل است؛ با ويژگي ايلي.
خانه‌اش با کتابخانه و آرشيو ويژه و برخوردار از آرايش و زيبايي، پيوسته پذيراي دانش جويان، دانش‌پژوهان و پژوهش‌گراني است که از هر سوي ايران پهناور بدان جا مي‌آيند و او گشاده‌رو و گشاده‌دست و بي‌هيچ تنگ‌چشمي علمي، پيوسته از کار آنها گره مي‌گشايد.

* «ايرج افشار سيستاني» از پژوهشگران روشنگر و اهل دل

سخن از «ايرج افشار سيستاني» از پژوهشگران روشنگر و اهل دل است. از کساني نيست که درپي نام و نان و پست و جايگاه باشد، او به عنوان پژوهشگري است که سال‌ها در زمينه ايران‌شناسي مطالعه و تحقيق کرده، از مفاخر و ميراث ماندگار کشورمان است، که تاکنون بيش از 130 کتاب در زمينه ايرانشناسي نوشته، از اين‌رو به وي عنوان «پدر خليج‌فارس» اطلاق مي‌شود.
وي به سبب کارشناسي در زمينه خليج‌فارس و نگارش چندين جلد کتاب و دبيري همايش‌ها در اين زمينه به عنوان پدر خليج‌فارس شناخته مي‌شود.
از اين‌رو به سبب 10 ارديبهشت «روز ملي خليج‌فارس» خبرنگار بخش کتاب و ادبيات خبرگزاري فارس به منزل فرهنگي اين نويسنده و محقق که چيزي کمتر از کتابخانه ندارد رفت تا با گپ و گفتي با اين نويسنده ازدغدغه‌هاي وي جويا شود.

* سرقت ادبي از اثر ايرج افشار سيستاني

ايرج افشار سيستاني در گفت‌وگو با خبرنگار فارس درباره آثار خود و اينکه چرا از وي در مراسم «روز ملي خليج‌فارس» و «جايزه ملي» اين روز دعوت نشده، گفت: چندي پيش در روزهاي ابتدايي ارديبهشت 90 جايزه ملي خليج‌فارس برگزار شد که در بخش جغرافيا عنوان شده بود که کتاب‌هاي بنده به مرحله نهايي راه يافته‌اند، اما در ادامه در بخش معرفي اثر، بنده به عنوان برگزيده معرفي نشدم.
به گفته وي، نکته جالب در اين جايزه ملي خليج‌فارس اينکه هم نام کتاب بنده در ليست نهايي به اشتباه درج شد و هم در بخش جغرافيا معرفي نشد؛ اما نکته قابل توجه در ليست نهايي در کنار نام اثر بنده با عنوان «خليج فارس بر پايه اسناد تاريخي» به اشتباه نام زنده‌ياد «ايرج افشار يزدي» درج شده بود.
اين نويسنده در ادامه ضمن ابراز تاسف از اين عمل عنوان کرد: بايد گفت: افشار يزدي هيچ‌گاه کتابي در راستا و زمينه خليج‌فارس تاليف نکرده است و اين اثر به قلم بنده است.
افشار سيستاني گفت: اين امر يک سرقت ادبي است چرا که اين اثر براي بنده بود، اما در جشنواره، اين کتاب به نام افشار يزدي کانديد شده است.

* غيبت پدر خليج فارس در مراسم روز ملي

وي در مورد عدم دعوت در جشنواره خليج‌فارس، افزود: شنبه 10 ارديبهشت به عنوان «روز ملي خليج‌فارس» نام نهاده شده، اما اين سوال از مسئولين برگزار کننده اين روز و نخستين جايزه ملي خليج‌فارس بايد پرسيده شود که چرا نامي از فردي که بيش از 130 جلد درباره اين خليج تاليف کرده در اين روز ديده نشده و حتي دعوتي از هم وي به عمل نيامده است.
وي با بيان اينکه از اين عمل برگزار کنندگان مراسم روز ملي خليج‌فارس و نخستين جايزه ملي آن ناراحتم، گفت: اثر بنده و حتي نام بنده در ليست نهايي بود اما در انتها معرفي نشد؛ حتي با مسئولين تماس گرفتم، که مديران برپايي پاسخ دادند شما براي روز ملي خليج‌فارس دعوت شده‌ايد، اما هيچ خبري نشد.
به گفته وي، در تمام مجلات و خبرگزاري‌ها و همايش‌ها نام بنده به عنوان پدر خليج‌فارس مطرح است اما حتي دعوت کوچکي از بنده نشد.
افشار يزدي که در کارنامه‌ ادبي خود نام پژوهشگر، محقق، استاد برجسته و عناويني ديگر به چشم مي‌خورد در ادامه خاطرنشان کرد: براي بنده در تاريخ 7 آذر 89 در کتابخانه ملي و 26 آبان 88 در سالن همايش‌هاي حاتم استانداري سيستان مراسم نکوداشت‌هايي بر پا شد، و جوايز فراواني را تاکنون از بسياري از کشورها دريافت کرده‌ام؛ اما با توجه به اين همه مهم باز هم نامي از بنده نيست.

* خاطره‌اي جالب از توجه و وسعت نظر ديد رهبر انقلاب به اثر ايرج افشار

به گفته ايرج افشار سيستاني، در حال حاضر در حال نگارش خاطرات خود هستم، اين اثر آماده و در مرحله پاکنويس بسر مي‌برد؛ به روز بوده، تمامي تحقيقات و پژوهش‌ها در آن قيد شده است.
وي با بيان خاطره‌اي از ديدار با مقام معظم رهبري اشاره کرده و افزود: در ديدار رهبري 20 جلد از آثار خود را همراه بردم که رهبر انقلاب کتاب «کرمانشاهان و تمدن ديرينه آن» را کنار گذاشتند که در اولين فرصت مطالعه کنند؛ سال پيش حضرت آقا در بازديد از نمايشگاه کتاب با ورود به غرفه نشر "آقابيگ "؛ کتاب «سيماي ايران» را که مربوط به قيام‌ها، تظاهرات‌ها، سير تاريخي انقلاب است را برداشتند و فهرست را به دقت مطالعه کردند، در حدود 15 دقيقه به دقت و با توجه کامل ايشان اين اثر ‌خواندند، اين حسن توجه حضرت آقا بسيار براي بنده جالب بود.

گفتني است؛ ايرج افشار سيستاني داراي نشان مفاخر از جهاد دانشگاهي و عناويني چون پدر خليج‌فارس، ايرانشناس، مردم‌شناس، خليج‌فارس شناس، پژوهشگر و نويسنده برجسته، خليج‌فارس پژوه، کارشناس خليج‌فارس، متخصص خليج‌فارس، دانشمند پژوهشگر است.


 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس