کد خبر 42257
تاریخ انتشار: ۶ اردیبهشت ۱۳۹۰ - ۱۰:۳۸

غذاهاي گياهي مانند ميوه‌ها، سبزي‌ها و غلات کامل، حاوي ترکيباتي به نام آنتي اکسيدان هستند که براي سلامت انسان مفيد هستند. اين مواد بسياري از بيماري‌هاي مرتبط با افزايش سن را به تاخير انداخته و از بيماري‌هاي واگيردار ازجمله بيماري‌هاي قلبي و عروقي، ديابت و

به گزارش مشرق به نقل از ايسنا، آنتي اکسيدان‌ها نه تنها در پيشگيري از بيماري‌هاي غيرواگير نقش دارند بلکه در حفظ سلامت پوست و کند شدن روند پيري در پوست نيز موثر هستند.

برخي از ويتامين‌ها و موادمعدني، به عنوان آنتي اکسيدان‌ها شناخته شده‌اند. مهمترين اين مواد که داراي فعاليت آنتي اکسيداني هستند عبارتند از ويتامين‌هاي A,C,E، بتاکاروتن، سلنيوم، روي، منيزيوم و ترکيبات ليکوپن.

وجود بسياري از آنتي اکسيدان‌ها با رنگ‌هايي خاص در مواد غذايي مشخص مي‌شوند از جمله رنگ قرمز تيره در ميوه‌هايي مانند گيلاس، آلبالو و گوجه فرنگي، رنگ نارنجي در هويج، رنگ زرد در ذرت، انبه و زعفران و رنگ آبي مايل به بنفش در تمشک، شاتوت و انگور.

نقش آنتي اکسيدان‌ها در سلامت

در بدن انسان روزانه ميليون‌ها فرآيند به وقوع مي‌پيوندد که براي انجام آنها بدن نياز به اکسيژن دارد. اين عمل اکسيداسيون ناميده مي‌شود و طي آن مولکلول‌ها الکترون از دست مي‌دهند و باعث توليد ترکيبات فعالي به نام اکسيدها يا راديکال‌هاي آزاد مي‌شوند که در برخي مواقع سبب آسيب سلول‌ها و از بين رفتن آنها مي‌شود.

برخي از بيماري‌هاي تحليل برنده مانند سرطان‌ها، بيماري‌هاي قلبي - عروقي، آلزايمر، بيماري‌هاي عملکرد سيستم ايمني و برخي از بيماري‌هاي چشمي با راديکال‌هاي آزاد ارتباط دارند.

آنتي اکسيدان‌ها از طريق ترکيب شدن با اکسيدهاي مضر (راديکال‌هاي آزاد) موجب حفاظت سلول‌هاي بدن در مقابل آسيب‌هاي ناشي از فعاليت اکسيدها مي‌شوند. همچنين آنتي اکسيدان‌ها مي‌توانند آسيب‌هايي که قبلا در سلول‌ها، توسط راديکال‌هاي آزاد ايجاد شده است را بهبود بخشند.

- براي حفظ سلامت و کاهش خطر ابتلا به بيماري‌هاي قلبي – عروقي روزانه بيش از پنج واحد از سبزي‌ها و ميوه‌ها بخوريد.

- پيشگيري از سرطان‌ها «با مراقبت‌هاي مداوم غذايي، رعايت رژيم‌هاي غذايي کم چرب و مصرف زياد سبزي و ميوه» امکان‌پذير است.

- افزايش مصرف سبزي و ميوه، غلات کامل و شير و لبنيات کم چرب، که موجب دريافت آنتي اکسيدان‌ها مي‌شوند، در سلامت اکثر مردم مفيدند.

- چنانچه در رژيم غذايي دو اصل تعادل و تنوع رعايت شود، نياز افراد سالم به آنتي اکسيدان‌ها، ويتامين‌ها و املاح برآورده شده و لزومي به استفاده از مکمل‌ها نيست. اما گروه‌هاي در معرض خطر مانند کودکان، زنان باردار، شيرده و ... نيازمند دريافت بعضي از مواد مغذي از طريق مکمل‌ها هستند.

کاروتنوئيدها، فلاونوئيدها، ايزوتيوسيانات‌ها، فنل‌ها، سولفيدها و تيول‌ها شناخته شده‌ترين آنتي اکسيدان‌ها هستند که در مواد غذايي نيز وجود دارند.

آنتي اکسيدان‌ها با خنثي کردن راديکال‌هاي آزاد،‌ حفاظت سلول‌ها در مقابل اثرات مخرب راديکال‌هاي آزاد، حفظ سلامت بينايي، حفظ سلامت پروستات، بهبود عملکرد مغز، حفظ سلامت قلب، حفظ سلامت دستگاه ادراري، از بين بردن خاصيت سمي ترکيبات نامطلوب و حفظ و تقويت عملکرد سيستم ايمني در حفظ سلامتي بدن نقش دارند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس