به گزارش مشرق به نقل از مردمسالاري، هرچند صحبتهاي اخير مسوولان شهري مبني برتعيين حريم گسلها در طرح تفضيلي و ايجاد ساخت و سازها در چارچوب ضوابط جرقههايي از اميد را براي کاهش خطرات ناشي از زلزله احتمالي به وجود ميآورد و به قول شفيق، مشاور طرح تفضيلي تهران از تداوم سيکل معيوب شهرسازي در اين محدودهها جلوگيري ميکند; اما واقعيتي که وجود دارد و نگران کننده نيز هست، اين است که تاکنون درصد بالايي از ساخت و سازها روي گسل صورت گرفته است. به گونهاي که کارشناسان علم زلزله آن را تهديدي جدي براي تهران بر ميشمارند.
بهرام عکاشه، پدر علم زلزله ايران، از جمله اين افراد است که تندترين انتقادها را در اين رابطه داشته و معتقد بوده دامنه خسارات را با اين اقدام به ??? رساندند.
او ميگويد: حريم هيچ گسلي در تهران رعايت نشده و اين موضوع با توجه به نوع ساخت و سازهايي که در اين محدوده صورت گرفته نگرانيها را عميقتر ميکند. عکاشه، ميگويد: اولا انتخاب تهران براي پايتخت شدن اشتباه بوده و نکته دوم اينکه فارغ از اين مساله، با توجه به موقعيت جغرافيايي آن از نظر زلزله خيز بودن بلندمرتبه سازي در محدوده استقرار گسلها صورت ميگرفت; چرا که اين موضوع دامنه تخريب را در گستردهترين سطح افزايش ميدهد و شايد اگر شاهد اوج گرفتن ساختمانها در محدوده استقرار گسلها نبوديم نگرانيها اندکي کاهش مييافت.
او، اين اهمال و بيتوجهي را بيشتر متوجه مسوولان شهري ميداند که در طول شکل گيري تهران و مهمتر از آن توسعه ارضي آن طرح و برنامه جامعي را در اين رابطه تهيه نکردند تا راهبردهايي را براي ساخت و ساز مشخص کند.
عکاشه، ميگويد: بيش از ??? سال از عمر تهران ميگذرد و نزديک به ?? شهردار هم براي مديريت آن سرکار آمده اند; ولي هيچ کدام به اين موضوع توجه نکردهاند و هيچ کدام از آنها حريم گسلها را جدي نگرفتهاند.
پدر علم زلزله ايران، ميافزايد: امروزه هزاران برج روي گسلها ساخته شدهاند و هيچ مديري به فکر اين نبوده که طرح و برنامهاي براي شهر تهيه کند. هر چند در مقطعي آيين نامههايي آن هم از سوي مسوولان سازمان برنامه و بودجه در خصوص ساختمان تهيه شد; اما هيچ کدام اجرايي نشده و در نهايت امروزه شاهد ساخت و سازهايي بيرويه در محدوده گسلها هستيم.
موضوعي که نمايندگان ملت در فراکسيون مديريت شهري نيز در مورد آن ابراز نگراني ميکنند و به ميزان و دامنه خسارات و تلفاتي فکر ميکنند که در صورت بروز زلزله تهران را با سنگلاخي از مرده مواجه خواهد کرد. انوشيروان محسني بندپي، نايب رييس فراکسيون مديريت شهري، از جمله اين افراد است که ميگويد: چنان که در تهران زلزلهاي رخ دهد امدادرساني با مشکل جدي مواجه خواهد شد. او، ميافزايد: بيشتر کوچههايي که بلند مرتبه سازي در آنها صورت گرفته تنگ و باريک بوده و امدادرساني را دشوار ميسازند و اين در حالي است که در بسياري از آنها امدادرساني غيرممکن است و اين موضوع دامنه خسارات را به ???درصد ميرساند که اتفاق بدي است. موضوعي که در حال حاضر نيز امدادرساني را با مشکل مواجه کرده است.
پدر علم زلزله ايران، در ادامه به وضعيت مقاومت ساختمانهاي تهران اشاره ميکند و ميگويد: در يک برآورد کلي ساختمانهاي نوساز تهران صرفا در برابر زلزلهاي با درجه تخريب ? ريشتري مقاومت دارند و در درجات بالاتر زلزله به تخريب آنها ميانجامد که اين موضوع در بافت فرسوده به زير ? ريشتر ميرسد.
عکاشه اين مساله را از آن حيث مطرح ميکند که برخي گسلهاي تهران قدرت ايجاد زلزلهاي ? ريشتري و ? ريشتري را دارند.
پدر علم زلزله ايران، ميافزايد: طول گسل شمال تهران ??? کيلومتر است که توانايي ايجاد زلزلهاي به قدرت هفت ريشتر را دارد و پرخطرترين بخشهاي اين گسل از خيابانهاي سوهانک، آجودانيه، زعفرانيه و کن ميگذرد و در مجموع مناطق يک و دو تهران در معرض اين گسل هستند و يکي ديگر از گسلهايي که اثر تخريبي همانند اين گسل را دارد، گسل کهريزک و ري در جنوب تهران است که توانمندي آن براي ايجاد زلزله ?/? ريشتري است.