به گزارش مشرق، محمود پيربُداغي کارشناس مسائل يمن در گفتوگو با فارس، به ريشههاي انقلاب مردمي در يمن، خط مشي علي عبدالله صالح در قبال اين تحولات، موضع گيري قبايل و قدرتهاي تأثير گذار داخلي در آن و نقش کشورهاي منطقهاي و بينالمللي پرداخت که مشروح اين گفتوگو از نظر ميگذرد.
پيربرداغي با بيان اينکه زمينههاي قيام در يمن به دوران زمامداري علي عبدالله صالح باز ميگردد، گفت: يمن در سال 1962 ميلادي شکل گرفت که طي آن قيام عليه امامت زيديه به پيروزي رسيد و امام زيدي ساقط شد و چند رئيس جمهور تغيير کرد تا اينکه در سال 1978ميلادي، علي عبدالله صالح به قدرت رسيد.
* به حاشيه راندن شخصيتهاي زيدي طي دو دهه
اين کارشناس مسائل يمن با ذکر اين نکته که از سال 1962 تا 1978 ميلادي، شيعيان زيدي و سادات به حاشيه رانده شده و مرکز آنها که استان صعده بود عمداً فقير نگه داشته شد، اظهار داشت: علما و شخصيتهاي زيدي که در گذشته جايگاه داشتند، تبعيد و گوشه نشين شدند و يک فاصله زيادي بين گروه سادات و شيعيان زيدي و حاکميت يمن شکل گرفت.
پيربداغي با بيان اينکه مشکلات جنوبيها با عبدالله صالح از سال 90 با فروپاشي شوروي آغاز شد، اظهار داشت: يمن جنوبي سابق در اين دوران احساس کرد اگر با يمن شمالي متحد شود وضعيت بهتري خواهد داشت و علاوه بر آن وحدت يمن يک آرزوي ديرينه براي يمنيها بود.
* جنگ جنوبيها و پيروزي شمال به کمک قبيله حاشد
وي نتيجه اين تحولات را شکل گيري يمن واحد خواند و افزود: قرار گذاشته شد که جنوبيها در پستهاي مهمي مانند ارتش، سازمان امنيت و رياست جمهوري نقش داشته باشند، اما در چند سال اول پس از وحدت، جنوبيها رفتارهايي از باند عبدالله صالح ديدند که احساس کردند فريب خوردهاند و هر چه زمان ميگذشت فاصله بين آنها بيشتر ميشد.
اين کارشناس مسائل يمن اين اختلافات را تا سال 94 دانست که پس از آن سران حزب سوسياليستها که الان خارج از يمن هستند عليه يمن شمالي اعلام جنگ کردند و يادآور شد: در سال 1994 ميلادي (تابستان 1373) جنگي در گرفت و پس از سه ماه جنگ قبيله حاشد به به سود شماليها وارد معرکه شد و آنها پيروز شدند.
پيربداغي ادامه داد: با اين پيروزي يمن متحد ادامه حيات داشت اما بدون رهبران سياسي جنوبي و مردم جنوب نيز از روي ضعف پذيرفتند. به مرور زمان، شماليها بندر عدن را که مرکز اقتصادي يمن جنوبي بود به سود خود مصادره کرده و امتيازات و تسهيلات آن منطقه را از آن خود کردند که باعث شد نارضايتي بين مردم جنوب عميقتر شود و اين شرايط ادامه داشت تا سال 2004 ميلادي که در اين سال مردم اعتراضات سياسي و اجتماعي خود را آغاز کردند.
* شش جنگ در طول پنج سال
وي با اشاره به ادامه يافتن اين اعتراضات تا 5 سال اخير که همراه با جنگ صعده در شمال بود، يادآور شد: اين درگيريهاي به موازات جنگ شمال ادامه داشت که البته همواره سرکوب ميشد.
اين کارشناس مسائل يمن به جنگ حسين بدرالدين الحوثي با علي عبدالله صالح در سال 2004 ميلادي اشاره کرد که 5 سال طول کشيد و شش جنگ را در برگرفت.
پيربداغي با بيان اينکه در اين بين عبدالله صالح تنها با خاندان الأحمر رابطه خوبي داشت و شيخ عبدالله الأحمر که سه سال پيش فوت کرد شريک بزرگ عبدالله صالح بود و جايگاه بالايي داشت، اظهار داشت: عبدالله الأحمر شيخ المشايخ، رئيس مجلس نمايندگان يمن و رئيس حزب سلفي اصلاح بوده و در خارج هم روابط خوبي با سعوديها داشت و آنها طي چند سال اخير سياستهاي خود را در يمن توسط عبدالله الأحمر پيش ميبردند.
* فاصله گرفتن بزرگترين حامي عبدالله صالح از وي
وي با ذکر اين نکته که تا سال 2004 ميلادي اين وضعيت ادامه داشت، گفت: در آن سال تصادفي مشکوک در سنگال رخ ميدهد که در آن عبدالله الأحمر مجروح ميشود و بذر شک و ترديد بين خانواده الأحمر در مورد نيات عبدالله صالح به وجود آمد و آنها از يکديگر فاصله گرفتند. شيخ عبدالله به صنعا بازگشت اما وي و فرزندانش احساس گذشته را نسبت به عبدالله صالح نداشتند.
اين کارشناس مسائل يمن به دنبال کردن پروژه تورثيت (به قدرت رساندن فرزندش احمد) از سوي عبدالله صالح که با هماهنگي آمريکاييها دنبال ميشد، اظهار داشت: احمد شخصيت جواني دارد و فرمانده گارد رياست يمن است و قرار بود چهار سال پيش اين اتفاق رخ دهد اما از سوي خاندان الأحمر سيگنالهاي منفي صادر شد مبني بر اينکه قدرت بايد به اين خاندان منتقل شود و نه فرزند علي عبدالله صالح.
پيربداغي افزود: عبدالله صالح زماني که ديد موقعيت براي اين کار فراهم نيست دست به تحرک زد تا خود مجدداً کانديداي رياست جمهوري شود.
او طرفدارانش را بسيج کرد تا براي کانديداتوريش دست به راهپيمايي بزنند و بدين ترتيب براي هفت سال بعدي قدرت را در دست گرفت که چهار سال آن گذشته است.
* عدم همراهي قبيله حاشد و ارتش با عبدالله صالح در جنگ ششم صعده
وي به فوت شيخ عبدالله الأحمر در سال 2008 ميلادي اشاره کرد و گفت: فوت وي همزمان شد با جنگ ششم صعده که قبيله حاشد مانند گذشته ديگر عبدالله صالح را در اين جنگ ياري نکرد و حتي علي محسن الأحمر که فرمانده ارتش بود وارد معرکه نشد که اين اتفاقات مربوط ميشود به اختلافات شيخ عبدالله الأحمر و فرزندان وي و علي به عبدالله صالح.
اين کارشناس مسائل يمن در ادامه افزود: ارتش عربستان به خاطر اينکه ارتش يمن عبدالله صالح را همراهي نکرد وارد اين کشور شد که اگر ارتش يمن به همراه قبيله حاشد وارد صحنه ميشدند کار حوثيها تمام بود.
پيربداغي شکستهاي زياد عبدالله صالح در مقابل حوثيها را مربوط به همين موضوع دانست و گفت: ارتش عربستان اواخر جنگ وارد شده و به شدت دست به سرکوب مردم يمن زد که اين موضوع از نظر افکار عمومي جهان عرب براي عربستان گران تمام شد زيرا در ايام حج با سلاحهاي ممنوعه دست به کشتار مردم بيدفاع عمدتاً غير نظامي صعده زد.
* بي خانمان شدن نيمي از جمعيت استان صعده در جنگ ششم
وي ادامه داد: نيروهاي الحوثي انگيزه بالايي داشتند و با نيروي ايمان ميجنگيدند و اين موضوع در جنگ موازنه قوا را به سود آنها تغيير ميداد، ارتش يمن هم به دليل همراهي نکردن قبيله حاشد و محسن الأحمر ضعيف ظاهر شده و ارتش عربستان هم نتوانست کاري از پيش ببرد و تنها با نيروي هوايي به بمباران مناطق روستايي ميپرداخت. روستاهاي صعده کاملاً نابود شد، بطوريکه از 700 هزار نفر جمعيت صعده 300 هزار نفر آواره شده و در خيمهها زندگي ميکنند چرا که خانههايشان ساخته نشد و براي بازسازي مناطقشان هيچ اقدامي صورت نگرفته است.
*انزواي علي عبدالله صالح در شرايط کنوني
اين کارشناس مسائل يمن با بيان اينکه عبدالله صالح با سياستهاي خود، خود را منزوي کرده است، يادآور شد: اين انزوا به گونهاي است که دو سوم ارتش يمن به مردم ملحق شده، 60 نماينده مجلس و 50 سفير و دييلمات و شيوخ قبايل بزرگ نيز به مردم پيوستهاند و علي عبدالله صالح در موضع ضعف و انفعال قرار گرفته است.
پيربداغي افزود: پيش از اين تحولات، يمن يک دولت ضعيف داشت و دولت تنها در شهرهاي بزرگ حضور داشت که با اين تحولات شرايط بدتر شده و تنها در خود صنعا تانکهاي گارد رياست جمهوري وي را حفظ کردهاند و با بخش ديگر ارتش که به مردم ملحق شدهاند درگيريهايي دارند.
* تعهد فرمانده ارتش يمن به حمايت از انقلابيون
وي به تعهد علي محسن براي دفاع از مردم در مقابل دولت اشاره کرد و گفت: وي که بخش اعظم ارتش يمن را در اختيار دارد، تعهد کرد که از مردم حمايت کند و در مواقعي که نيروهاي امنيتي و گارد رياست جمهوري قصد آسيبرساني به مردم را داشتند، ارتش ممانعت کرد که اين موضوع باعث شده حادثه جمعه خونين تکرار نشود و عبدالله صالح و فرزندش از نظر نظامي در موضع ضعف قرار گرفتهاند.
اين کارشناس مسائل يمن حوادث اخير يمن را تحت تأثير انقلابهاي مصر و تونس دانست و اظهار داشت: عواملي مانند فقر، بيکاري، بيسوادي، فقدان بهداشت و آموزش لازم باعث شده بود که در بين مردم يک احساس منفي نسبت به دولت صالح ايجاد شود و آنها تمام مشکلات خود را به خاطر سياستهاي صلح ميدانستند. بخصوص اينکه مشاهده ميکردند اندک سرمايه کشور نيز در جنگ صالح با حوثيها از بين رفت و حاصل آن ويراني خانهها و کشته شدن چند هزار نفر از ارتش و مردم صعده بود.
پيربداغي افزود: همه اين موارد باعث شده بود که مردم از صالح نفرت داشته باشند، زيرا پس از 33 سال تنها يک ويرانه از کشور يمن باقي مانده بود که اين شرايط در شأن مردم يمن نبود. قضاياي مصر و تونس انرژي و انگيزهاي را به مردم يمن داد تا به خيابانها آمده و به صورت مسالمتآميز دولت را تغيير دهند.
* 25 ميليون جمعيت و 50 ميليون سلاح
وي با بيان اينکه قبايل يمن همه مسلحاند به طوريکه 50 ميليون سلاح گرم در دست 25 ميليون جمعيت اين کشور است، يادآور شد: با وجود کشتارهاي زياد علي عبدالله صالح، جوانان و مردم تصميم گرفتند که دست به سلاح نبرند و اين خويشتنداري مانند يک معجزه است.
اين کارشناس مسائل يمن درک و فهم سياسي مردم يمن را بسيار بالا خواند و خاطرنشان کرد: عليرغم ظاهر فقير و عقبافتادگي سياسي و اجتماعي که در يمن شاهد هستيم، آنها ميدانستند که اگر دست به سلاح ببرند ديرتر به نتيجه ميرسند و يا ممکن است اين حرکت و انقلاب آنها ضايع ميشود که از نتايج اين رويکرد مردم اين بود که شيخ قبيله الأحمر و علي محسن الأحمر رئيس ارتش يمن به مردم پيوسته و از آنها در مقابل گارد رياست جمهوري دفاع کردند.
* هوشمندي مردم، صالح را خلع سلاح کرد
پيربداغي با ذکر اين نکته که اگر مردم از سلاح استفاده ميکردند، ارتش نيز حتماً در مقابل با شدت برخورد کرده و انقلاب سرکوب ميشد، يادآور شد: اين حرکت مردم جلوي بحرانسازيهاي عبدالله صالح را گرفت، چرا که او و سازمان امنيتياش در بحران سازي بسيار زيرکانه رفتار ميکنند.
وي ادامه داد: عبدالله صالح قصد داشت تا در يک جنگ، وضعيت حوثيها را يکسره کند و به همين دليل توسط نيروهاي امنيتي خود گردشگران آلماني و کرهاي را در يمن به گروگان گرفت و اعلام کرد که حوثيها اين کار را کردهاند و جنگ ششم را به بهانه نجات آنها آغاز کرد که بعدها مشخص شد سازمان امنيت يمن در پس اين قضيه بوده است.
اين کارشناس مسائل يمن افزود: اگر در موقعيت کنوني مردم دست به سلاح ميبردند زمينه براي بحرانسازي عبدالله صالح فراهم ميشد اما اين اقدام مردم باعث خلع سلاح وي شد.
* حضور پنج ميليون انقلابي در خيابانهاي يمن
پيربداغي با ذکر اين نکته که امروز در بيش از 20 استان يمن مردم در خيابانها هستند و جمعيت معترضين بيش از پنج ميليون نفر است، اظهار داشت: علي عبدالله صالح نيز طرفداران خود را به خيابانها کشانده اما فايدهاي ندارد چرا که طرفداران وي تنها در يک شهر، در يک زمان و با تعداد محدودي حضور مييابند، اما مخالفان 24 ساعته مستقر هستند و در ميدانهاي شهرهاي بزرگ خيمه زدهاند که اين موضوع از نظر افکار عمومي موازنه را به سود مردم و مخالفان تغيير داده است.
وي ادامه داد: از نظر سياسي و اجتماعي مردم پيش افتادهاند و از نظر نظامي نيز از آنجا که قبايل و ارتش به مردم پيوستهاند عبدالله صالح در موضع ضعف قرار گرفته است.
* خواست آمريکا؛ تنها عامل مقاومت عبدالله صالح در مقابل انقلابيون
اين کارشناس مسائل يمن تنها عامل مقاومت عبدالله صالح را اراده و خواست آمريکاييها دانست، افزود: غرب با جديت موضعگيري عليه قذافي، بن علي و مبارک با عبدالله صالح برخورد نکرده است.
پيربداغي يادآور شد: مقامات آمريکايي در اين خصوص اظهاراتي نيز داشتهاند که از جمله ادامه کمک مالي سالانه به ارزش 300 ميليون دلار است که تحت عنوان مبارزه با تروريسم صورت ميگيرد و وزير دفاع آمريکا نيز گفته بود که يمن پس از عبدالله صالح براي ما مشکل بزرگي است که اين نشان ميدهد غربيها از بابت يمن نگرانند و براي دوران پس از صالح با چالش جدي روبرو هستند.
* چالش جدي آمريکا براي دوران پس از صالح
وي گروههاي جايگزين براي پس از صالح را حوثيها، جنوبيها و الأحمريها خواند و اظهار داشت: همه آنها با عبدالله صالح مشکل داشته و با آمريکاييها ميانه خوبي ندارند. در يمن افکار عمومي به شدت ضد آمريکايي و صهيونيستي است، حوثيها به دليل گرايش به ايران و حزبالله گرايشات ضد آمريکايي دارند، جنوبيها به دليل گرايش به شوروي و روسيه در دوران کنوني ضد آمريکايي هستند و خاندان الأحمر پيوندهاي خود با سعوديها را کنار گذاشته يا پنهان کردهاند که نشان ميدهد راغب به مطرح شدن روابط با سعوديها نيستند.
اين کارشناس مسائل يمن با بيان اينکه از نظر آمريکاييها گرايشات محسن الأحمر و شيخ حاشد به اسلامگرايي و بنيادگرايي است اما نميتوان گفت که وهابي هستند، يادآور شد: ميتوان گفت آنها به سعوديها و وهابيت گرايش دارند. به همين دليل در برخي مسائل مانند حمله به ناوشکن آمريکا در خليج عدن تحت تعقيب هستند و آمريکاييها نسبت به خاندان الأحمر هم اطمينان کامل ندارند تا شرايط را به گونهاي تنظيم کنند که اين خاندان به قدرت برسد.
پيربداغي با ذکر اين نکته که آمريکاييها با يک چالش جدي براي دوران پس از صالح روبرو شدهاند و اراده مردم يمن غربيها را غافلگير کرده و آنها خود را براي چنين دوراني آماده نکرده بودند، گفت: شايد زمان ميخرند تا شرايط را براي حضور يک مهره نزديک به خود فراهم کنند به طوريکه در نشستي که در صنعا بود سفير آمريکا با رئيس حزب اصلاح اليدومي ديداري داشت.
* جلسات سفير آمريکا با مخالفان دولت يمن، هيئت عربستاني و اروپايي
وي ادامه داد: در مذاکراتي که هفته پيش با حضور مخالفان دولت يمن برگزار شد، سفير آمريکا، يک هيئت از عربستان و يک هيئت از اتحاديه اروپا بود که نشان ميدهد آنها در حال مذاکره هستند اما هنوز به نتيجه واحدي نرسيدهاند.
اين کارشناس مسائل يمن ادامه داد: هر دولتي که در آينده روي کار آيد و با هر ترکيبي که باشد از جمله شورايي و فدرالي و کنفدراسيوني، مانند دولت صالح نميتواند منافع آمريکا را حفظ کند و به احتمال زياد حضور نظامي و امنيتي آمريکا در يمن تضعيف خواهد شد.
پيربداغي با بيان اينکه آمريکاييها در يمن پايگاه نظامي دارند و به بهانه سرکوب القاعده FBI و CIA در يمن فعاليت ميکنند، يادآور شد: اين حضور پس از قضاياي افغانستان و عراق به حدي نفرتانگيز بود که شعار حوثيها و جنگ آنها بدليل حضور آمريکاييها در يمن بود. مردم يمن گرايشات ضد آمريکايي قوياي دارند و از دولت آينده خواهند خواست که روابط عميق دو کشور را از بين ببرد. زيرا انگيزههاي ضد آمريکايي، ضد صهيونيستي و حتي ضد يهودي آنها کاهش نخواهد يافت.
*در هر جنگي که بين اسلام و کفر بوده، يمنيها حضور داشتهاند
وي با ذکر اين نکته که مردم يمن در طول تاريخ نشان دادهاند که نسبت به اعتقادات خود تعصب زيادي داشته و به آن وابستگي زيادي دارند، گفت: به همين دليل در طول ساليان دراز روحيه جهادي داشته و در هر جنگي که بين اسلام و کفر بوده از جمله چچن و افغانستان، يمنيها همواره حضور داشتهاند. آمريکاييها اين موضوع را به خوبي دريافتهاند و نگراني آنها نيز ناشي از همين موضوع است.
اين کارشناس مسائل يمن به اهميت جغرافيايي يمن نيز اشاره کرده و اظهار داشت: بيشتر به دليل اشراف اين کشور بر تنگه بابالمندب، يا نزديکي آن به شبهجزيره عربستان اهميت ميدهيم، اما اهميت يمن تنها به اين موضوعات ختم نميشود و در بعد فکري، فرهنگي و جمعيتي نيز اهميت زيادي دارد که از آن غافليم.
پيربداغي ادامه داد: مردم يمن بدليل رشد جمعيت بالا و فرهنگ و اعتقادات در اين ملت، همواره حامل فرهنگ و انديشههايي بوده که با خود به نقاط مختلف دنيا بردهاند. اسلام در شمال آفريقا و آسياي جنوب شرقي، به دليل حضور يمنيها گسترش يافته است و هنوز طلاب مالزي و اندونزي به يمن آمده و به دارالمصطفي آمده و فقه شافعي را در آنجا فرا گرفته و به کشورهاي خود باز ميگردند.
* طي 50 سال آينده فرهنگ و انديشه ملت يمن به نقاط مختلف دنيا منتقل ميشود
وي افزود: اين جمعيت زياد يمنيها که به سمت شمال و حجاز حرکت کردهاند مانند قبيله اوس و خرج، در شامات، عراق و حتي ايران، آثار و فرهنگ خود را به جاي گذاشتهاند.
اين کارشناس مسائل خاورميانه با اشاره به تأثيرگذاري تحولات يمن در نقاط مهم دنيا اظهار داشت: اگر در يمن يک سيستم سلفي حاکم شود، اين حرکت فرهنگي و اعتقادي به واسطه جمعيت مهاجر خود به ساير نقاط جهان مانند شرق آفريقا، شبه جزيره عربستان و خاورميانه نيز سرايت خواهد کرد و اگر انديشه شيعي در اين کشور حاکم شود در اين سه منطقه شاهد حضور انديشههاي شيعي خواهيم بود که در طول تاريخ چنين بوده است. در خود عربستان يک ميليون يمني به عنوان نيروي کار حضور دارند و آنها فرهنگ خود را نيز به اين منطقه منتقل ميکنند.
يمنيها خواسته و يا ناخواسته در طول تاريخ صادرات فکر، انديشه و فرهنگ به نقاط مختلف دنيا داشتهاند.
پيربداغي با اشاره به رشد سريع جمعيت يمن که حدود 3 درصد است، يادآور شد: جمعيت اين کشور طي 50 سال آينده دو برابر خواهد شد و مشکلات کمبود انرژي و منابع طبيعي باعث مهاجرت آنها ميشود و آنچه منتقل ميکنند، فکر و انديشههايي است که با خود دارند.
* غرب فريب بازي صالح را نخورده اما با آن همراهي ميکند
وي در بخش ديگري از سخنان خود در خصوص سخنان عبدالله صالح مبني بر تقسيم يمن به چهار قسمت پس از وي گفت: بر اثر گسترش ناآراميها ممکن است جنوب، صنعا، صعده و شرق به سوي خودمختاري بروند، چرا که هر يک از آنها در گذشته دولتهايي داشتهاند. صالح با زيرکي قصد تحريک غربيها را دارد و بسياري بر اين باورند که حوادث رخ داده طي روزهاي گذشته مانند انفجار انبار مهمات در اين کشور بدست نيروهاي امنيتي يمن صورت گرفته است.
اين کارشناس مسائل يمن با يادآور شد: عبدالله صالح با اين ادعا که اگر برود القاعده بر يمن مسلط خواهد شد، قصد اغفال غربيها را دارد اما غرب بخوبي ميداند که القاعده به چه اندازه قدرت دارد و فريببازي عبدالله صالح را نميخورد ولي با اين بازي همراهي ميکند چرا که ميداند اگر کنترل بر اين منطقه را از دست دهد به دليل ناامني آبراه باب المندب هزينه سنگيني را بايد بپردازد.
* نا امني در يمن بر خليج فارس و عربستان تأثير ميگذارد
پيربداغي افزود: اگر اوضاع يمن در کنترل غرب نباشد نا امني به سمت شمال شبه جزيره خليج فارس سرايت کرده و امنيت رژيم صهيونيستي را به خطر مياندازد. براي غربيها امنيت نفت در خليج فارس مهم است و اگر در يمن ناامني بروز کند که خارج از کنترل باشد ماند يک دومينو کل منطقه را در بر ميگيرد.
وي با بيان اينکه علي عبدالله صالح موضوع خودمختاري حوثيها و جنوبيها را نيز مطرح کرده، اما حوثيها در بيانيههاي خود اتهامات عبدالله صالح را تکذيب کرده و اعلام کردهاند که قصد انفصال يمن را ندارند، اظهار داشت: غرب و عربستان از خودمختاري شمال يمن و ايجاد يک پايگاه جديد براي مقاومت و ايران در هراسند. در جنوب نيز عبدالله صالح تلاش دارد که خود مختاري اين منطقه و افتادن اين قسمت بدست روسيه را مطرح کند. همه اقوام و قبايل، براي رفتن صالح و يکپارچگي ماندن يمن حرکت ميکنند اما اگر عبدالله صالح جنگ داخلي به راه اندازد، ممکن است يمن به سمت تجزيه شدن پيش رود که اين احتمال بسيار ضعيف است.
* در آينده يمن حوثيها، جنوبيها و خاندان الأحمر نقش بزرگي دارند
اين کارشناس مسائل يمن در بخش ديگري از سخنان خود در خصوص آينده يمن که در آن حوثيها، جنوبيها و خاندان الأحمر حتماً نقش خواهند داشت، گفت: خاندان الأحمر متشکل از وارثان شيخ عبدالله، علي محسن الأحمر و قبيله حاشد است. نقش سلفيها و نفوذ عربستان در اين کشور نيز از طريق خاندان الأحمر است و نقش عربستان در آينده يمن را بايد با نگاه به نقش اين خاندان بررسي کرد.
پيربداغي به تنفر ديرينه مردم يمن نسبت به سعوديها به دليل سياستهاي سعودي ها عليه اين کشور اشاره کرد.
وي با بيان اينکه احزاب مستقل نيز ضلع چهارم قدرت آينده يمن را تشکيل خواهند داد، يادآور شد: 6 حزب مستق در يمن وجود دارد که نيمي از آنها متعلق به زيديها، خاندان الأحمر و جنوبيها است و اگر حزب حاکم منحل نشود جزو همين احزاب خواهد بود.
اين کارشناس مسائل يمن با اشاره به جامعه سنتي و قبيله سالار يمن که در آن نهادهاي مدني شکل نگرفته و احزاب تأثيرگذاري کمي دارند، خاطرنشان کرد: 70 درصد از جامعه يمن روستايي هستند که برق، بهداشت و آموزش کمي دارند و تنها 30 درصد شهرنشين هستند و با احزاب و مطبوعات آشنايي دارند که تأثيرگذاري احزاب را ميتوان در همين 30 درصد خلاصه کرد.
* دولت آينده يمن به عربستان و غرب امتياز نميدهد
پيربداغي در بخش ديگري از سخنان خود احتمال روي کار آمدن دولت وحدت ملي را زياد دانست و افزود: ممکن است که اعضاي دولت وحدت ملي در آينده نتوانند با يکديگر کنار آيند و يمن به شکل کنفدراسيون و فدرالي اداره شود اما در دولت آينده از جنوبيها، حوثيها، خانواده الأحمر و حزب حاکم (اگر منحل نشود) و احزاب مستقل نمايندگاني حضور خواهند داشت. موضوع مسلم اين است که در يمن يک گروه نميتواند به تنهايي حکومت را تشکيل دهد و مانند علي عبدالله صالح به تنهايي حکومت کند. اجزاي چهارگانه قدرت يمن يک قدرتي دارند که قابل حذف نيستند اما به تنهايي نيز نميتوانند دولت تشکيل داده و امور را اداره کنند.
وي باذکر اين نکته که علي عبدالله صالح همه ترفندهاي خود را رو کرده و فرصتها براي او از بين رفته است، يادآور شد: تنها موضوعي که باعث بقاي وي شده، خواست و اراده غرب و آمريکا است. آمريکاييها در پي آن هستند که دولت آينده منافع آنها را حفظ کند، اما هر دولتي که در آينده روي کار آيد براي آمريکا مانند علي عبدالله صالح نخواهد بود چرا که برآمده از مردم است. دولت صالح بدليل ضعف و عدم قدرت و مشروعيت از سوي مردم در مقابل عربستان و آمريکا مجبور به امتيازدهي بود اما دولت برآمده از مردم داراي قدرتذاتي است که مجبور به امتيازدهي به ديگران نيست.
* تحرکات غرب احتمال جنگ داخلي در يمن را تقويت ميکند
اين کارشناس مسائل يمن با بيان اينکه عربستان عليرغم حضور و نفوذ گسترده در يمن در تحولات اخير سکوت اختيار کرده که اين موضوع نشانگر رضايت از رفتن صالح است و قدرتگيري احتمالي خاندان الأحمر در آينده، اظهار داشت: اما اگر خاندان الأحمر به قدرت برسد نيازي به امتيازدهي و ولاي به سعوديها مانند گذشته نيست چرا که انتخاب مردم است.
پيربداغي به مواضع نزديک انگليس با آمريکا در تحولات يمن اشاره کرد و يادآور شد: آنها موضعگيري و فعاليتهاي خود را هماهنگ انجام ميدادند. روسيه، انگليس و آمريکا نسبت به حضور اتباع خود در يمن هشدار داده و خواستار خروج سريع آنها از اين کشور شدهاند که اين موضوع احتمال بروز يک جنگ داخلي در يمن را تشديد ميکند.