به گزارش مشرق به نقل از مهر، حضرت آيت الله خامنه اي در پيام نوروزي امسال خود خطاب به ملت ايران سال 90 يعني سومين سال از دهه پيشرفت و عدالت را تحت عنوان "سال جهاد اقتصادي" ناميدند. مقام معظم رهبري پيش از آنکه از جهاد اقتصادي نام ببرند بر دستاوردهاي علمي جمهوري اسلامي ايران اشاره کرده و بخش قابل توجهي از پيام نوروزي ايشان متوجه پيشرفت هاي علمي خيرکننده کشورمان بود.
دکتر محسن اسماعيلي رئيس دانشکده حقوق دانشگاه امام صادق (ع) و عضو حقوقدان شوراي نگهبان قانون اساسي در گفتگو با خبرنگار مهر به تشريح برخي زواياي اين نامگذاري پرداخت و ريشه قرآني "جهاد اقتصادي" را يادآور شد. اسماعيلي يکي از الزامات تحقق جهاد اقتصادي را وحدت و پرهيز از خودبيني و خومحوري دانست. اين عضو حقوقدان شوراي نگهبان قانون اساسي همچنين درباره برنامه مجلس شوراي اسلامي براي قانون شدن "جهاد اقتصادي" اظهارنظر کرد.
"جهاد اقتصادي" ؛ لازمه شکل گيري الگوي مردمسالاري ديني
محسن اسماعيلي در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: نامگذاري امسال به عنوان "سال جهاد اقتصادي" مانند نامگذاري هايي که در سالهاي گذشته صورت گرفت نشانه نياز کشور و جهت گيري کلان کشور در آينده از نظر مقام معظم رهبري است. اگر قرار است اين دهه براي کشورمان دهه پيشرفت و عدالت باشد چاره اي جز بازنگري در زيربناي اقتصادي کشور و بازسازي آن بر اساس معنويت و آموزه هاي ديني نداريم چون يک کشور عقب مانده يا حتي يک کشور مرفه اما دچار فقر و فساد و تبعيض هيچ وقت نمي تواند يک الگوي مقبول براي جهان ارائه کند.
عضو هيئت علمي دانشگاه امام صادق (ع) افزود: ما که به دنبال ارائه الگوي مردمسالاري ديني براي جهان هستيم به ناچار بايد جامعه اي داشته باشيم که علاوه بر معنويت و دينداري، رفاه و پيشرفت را براي مردم به ارمغان آورد. به همين دليل است که در اولين سال دهه پيشرفت و عدالت جهت گيري مان اصلاح الگوي مصرف بود و در دومين سال نيز همت و کار مضاعف را هدف قرار داديم و امسال هم جهاد اقتصادي را.
"جهاد اقتصادي" در قرآن
وي با بيان اينکه جهاد اقتصادي يک تعبير نوپيدا و جديد نيست خاطرنشان کرد: جهاد اقتصادي ريشه در قرآن و سنت دارد و در آيات و روايات از اين تعبير به کرات مشاهده مي کنيم. جهاد اقتصادي بخشي از جهاد با دشمن به طور کلي است. قرآن "جهاد اقتصادي" را جمال جامعه اسلامي مي نامد همان طور که "جهاد نظامي" جلال جامعه اسلامي است و در مقابل بيگانگان حالت تدافعي دارد.
وي افزود: جهاد اقتصادي عامل استقلال و عزت جامعه است و زيبايي هاي يک جامعه اسلامي را در برابر بيگانگان به نمايش مي گذارد. حتي در حوزه اقتصاد خانواده نيز شاهد هستيم که در روايات تاکيد شده که هر کسي براي تامين نيازهاي خانوادگي خود تلاش اقتصادي کند مانند مجاهدي است که در جبهه ها مشغول جنگ و جهاد است. بنابراين تعبير جهاد اقتصادي تعبير جديدي نيست و ريشه در قرآن و سنت دارد.
محسن اسماعيلي - استاد دانشگاه و عضو حقوقدان شوراي نگهبان
جنبه هاي اثباتي و سلبي جهاد اقتصادي
محسن اسماعيلي در تشريح لازمه هاي تحقق جهاد اقتصادي، اين جهاد را واجد جنبه هاي اثباتي و سلبي دانست و به مهر گفت: استفاده از تعبير جهاد اين استعاره را در خود دارد که گاهي بايد تهاجمي برخورد کنيم و گاهي بايد تدافعي باشيم. جنبه هاي اثباتي جهاد اقتصادي همان است که مقام معظم رهبري درباره پيشرفت علمي و فناوري و توليدات بيشتر و بهتر مطرح کردند. کاري که دانشمندان کشور در حوزه علم و فناوري انجام مي دهند يا تلاشي که صنعتگران و کشاورزان يا کساني که توليدات اقتصادي را براي کشور به ارمغان مي آورند بايد به عنوان بخشي از جهاد اقتصادي محسوب شود و آنها با اين نگاه تلاش خود را ادامه دهند.
وي درباره جنبه هاي سلبي جهاد اقتصادي نيز به مهر گفت: در جهاد اقتصادي يکي از هدفگيري هاي عمده کاهش وابستگي به واردات و کنترل مصرف کالاهاي خارجي است که اين را به عنوان ادامه اصلاح الگوي مصرف نبايد فراموش کنيم. نهادينه کردن فرهنگ استفاده از توليدات داخلي يک مسئله اساسي است که بايد در برنامه هاي جهاد اقتصادي در نظر گرفته شود. بر اين اساس نيازمند تجديدنظر در کيفيت کالاهاي ساخت داخل و کنترل واردات بي رويه کالاهاي خارجي هستيم.
"جهاد اقتصادي" ؛ تاکيدي بر وحدت
عضو حقوقدان شوراي نگهبان بکارگيري واژه جهاد توسط مقام معظم رهبري را نشان دهنده نياز کشور به نوعي وحدت و همدلي در اين تلاش بزرگ دانست و گفت: جهاد در درون خود نياز به انسجام و همدلي دارد. يک لشگر متفرق و پراکنده هيچ موقع نمي تواند به اهداف خود دست پيدا کند ولو اينکه ظرفيت ها و توانمندي هاي بزرگي هم داشته باشد. لذا مورد نياز است در سالي که پيش رو داريم همه با هم با کنار گذاشتن کدورتها، خودبيني ها و خودمحوري ها يک مقدار همدلي و همراهي با يکديگر پيشه کنيم و حول محور ولايت اين وحدت را حفظ کنيم و همه مسئولان در بخش هاي مختلف کشور تلاش کنند با قانونگرايي در عمل راه را براي رسيدن به اهدافي که مقام معظم رهبري در اين جهاد اقتصادي تأکيد کردند آماده کنند.
نظر عضو حقوقدان شوراي نگهبان درباره تحرک نمايندگان براي تصويب قانون "جهاد اقتصادي"
محسن اسماعيلي در اظهار نظري درباره تحرک نمايندگان مردم جهت تصويب قانوني براي "جهاد اقتصادي" گفت: اين که مجلس شوراي اسلامي بخواهد شعارهايي که مقام معظم رهبري در پيام هاي نوروزي شان اعلام مي کنند را به صورت قانون درآورد براي اينکه اين شعارها نهادينه شوند و در سالهاي بعد فراموش نشوند شايد مناسب باشد اما به نظر من اين کار - جهاد اقتصادي - نامش بر روي خودش قرار دارد، جهاد است لذا ديگر درباره يک فرمان جهاد گونه مقام معظم رهبري نيازمند اين نيستيم که قانون جديدي داشته باشيم چون مجموع قوانين کشور مانعي براي شروع اين جهاد اقتصادي نيست.
عضو حقوقدان شوراي نگهبان خاطرنشان کرد: فکر مي کنم نبايد وقت خودمان را تلف کنيم که بخواهيم حالا يک قانون جديد يا برنامه جديد بنويسيم. بلکه بايد از روز اول کاري با جديت تمام به جهاد اقتصادي بپردازيم. حال در طول کار اگر مشاهده کرديم خلأ قانوني داريم و يا براي دائمي کردن اين تلاش نياز به قانون داريم به نظر مي رسد موارد زيادي نباشد و به سرعت مي توان اين خلأ را هم پر کرد.