به گزارش مشرق، مشروح گفتگوي محمد حسن حائري فرزند آيت الله حائري شيرازي و رئيس دفتر وقت نماينده ولي فقيه در استان فارس با مهر را در ادامه مي خوانيد:
آقاي حائري، طي روزهاي گذشته دادگاه بدوي شيراز برادر شما آقاي محمد طاهر حائري معروف به شجاع الدين را به اتهام مربوط به زمين خواري به 6 سال حبس و پرداخت خسارت مردم محکوم کرده است، داستان از چه قرار است؟ شما که در زمان وقوع اين فعاليت ها رئيس دفتر پدرتان به عنوان نماينده ولي فقيه در استان و امام جمعه شيراز بوده ايد، چه توضيحي داريد؟
آيت الله حائري شيرازي در زمان تصدي مسئوليت نمايندگي رهبري و امامت جمعه شيراز در راستاي درگير کردن شهر نشينان با امر توليد، طرحي را ارائه داد به نام "فلاحت در فراغت" که بتواند بهره برداري پسآب مصرفي شهرها يا آب هاي سطحي احياي زمين هاي موات اطراف شهر را ممکن سازد و زمين هاي احيا شده پس ازتاسيس باغ هاي کوچک به شهروندان داوطلب به قيمت تمام شده واگذار شود. اين طرح که با سير همه مراحل قانوني منجر به تاسيس 14 هزار باغچه و باغ، 1000 تا 2700 متر مربعي شد که اعظم آن به کارمندان دولت واگذار شد و بقيه نيز به افراد علاقه مند ديگر واگذار شد.
توفيق تبديل زمين هاي غير قابل کشت و زرع يا استفاده از امکانات بلا استفاده، عده اي از فعالان بخش خصوصي را به فکر تکرار طرح انداخت. با اين فرق مهم که آنچه اينان کرده اند تبديل زمين مزروعي به باغ و باغچه است که نه تنها ثروت ملي را افزايش چنداني نمي دهد بلکه ممکن است از نگاه کلان به زيان هم باشد. از جمله کساني که وارد اين کار شد، برادرم آقاي شجاع الدين بود که بين فرزندان پدرم اهل فعاليت اقتصادي بود.
وي با همکاري اشخاص ديگري شرکت عمران و توسعه طوبي فارس را تاسيس کرد و با خريد زمين از کشاورزان به قصد تبديل آن به باغ، به پيش فروش آنها اقدام کرد.
آيت الله حائري از ماجرا مطلع بود؟ چه عکس العملي نشان داد؟
با توجه به اينکه احتمال امتياز طلبي يا استفاده قهري از آبروي اجتماعي نمايندگي ولي فقيه و امام جمعه متعلق به خودشان نبود، آيت الله حائري واکنش نشان داد و طي نامه اي به فرزندانشان آنان را از اينگونه فعاليت ها نهي کردند. نامه دست خطي ايشان که موجود است و در صورت نياز منتشر خواهد شد با اين جمله آغاز مي شود که "شرکت آقازاده ها تشکيل ندهيد." البته برادرم اين نهي را نپذيرفت.
در سفر مقام معظم رهبري در ارديبهشت 1387 به فارس، بنده به عنوان مسئول دفتر آيت الله حائري که مخالف کار برادرم بودم، توفيق داشتم که مسائلي از جمله اين موضوع را با معظم له مطرح کنم و نظرشان را بپرسم. ايشان با توجه به شبه سوء استفاده از اعتبار اجتماعي امام جمعه و در خطر قرار گرفتن آبروي وي که به آبروي نظام مربوط است فرمودند نبايد انجام شود. و اضافه فرمودند من اين طور فعاليت ها را براي نزديکان مسئولان درست نمي دانم. بنده از حضرت آقا پرسيدم من مسئولان استان را از نظر حضرتعالي آگاه کنم؟ ايشان تاکيد فرمودند حتما اين کار را بکنيد. در اين گفتگو آقا مسعود فرزند مقام معظم رهبري هم حضور داشتند. متعاقب اين گفتگو ضمن گزارش مذاکرات به آيت الله حائري و با اشراف ايشان موضوع نهي رهبري کتبا به استاندار وقت آقاي رضازاده منعکس شد و وي نيز بخش هاي مختلف استانداري منعکس کردند تا استفاده قهري يا سوء استفاده احتمالي صورت نگيرد.
آيا برادرتان پذيرفت که کوتاه بيايد؟
متاسفانه با توجيهاتي خير. البته او سعي داشت از امتيازات دولتي استفاده نکند به همين دليل مي گفت سراغ زمين هايي مي روم که حتي چاه با جواز داشته باشد که نخواهم از رانت دولتي بهره بگيرم.
اين را هم بگويم که پدرم در همان اول سال 87 از يکي از دوستان سياسي خود که کارشناس اقتصادي است و به اوضاع خانواده نيز واقف بود درخواست کرده بود که اين موضوع را بررسي کند. او نيز پس از مذاکرات طولاني با برادرم و برخي ديگر از اعضاي خانواده و شرکا چنين توصيه کرد که آقا شجاع حتما از اين کار بپرهيزد زيرا معاملات زمين در اين سطوح معمولا معارض پيدا مي کند و حداقل ضررش متهم شدن خانواده و روحانيت و مسئولان نظام است.البته آن فرد محترم در نامه خود به امام جمعه تصريح کرده است که "آقا شجاع مردي زيرک است و روحيه کسب و کار اقتصادي دارد. نمي توان از همه فرزندان انتظار رفتار معاش يکسان داشت. منتهي او اهل کارهاي پر ريسک و بزرگ است. بايد روحيه بلند پروازي يا بلند نظري خود را با توجه به نظرات خيرخواهان مهار کند. بايد به او کمک کرد تا حوزه فعاليت و ابعاد کارش را چنان تعريف کند که خطر آبرويي متوجه وي، خاندان حائري و نماينده ولي فقيه نشود."
همين کارشناس به اخوي نوشته بود" ميدان فعاليت هاي مربوط به زمين، در وضعيت نامطلوب اقتصادي کشور، عرصه ثروت هاي بادآورده است. به همين دليل بسيار آلوده و پرفساد است. بي ترديد در مظان اتهام زمين خواري و ويژه خواري قرار مي گيريد. خاندان شما به دليل فعاليت تاريخي در عرصه سياست و خدمت به نهضت اسلامي و مردم، دشمن زياد دارد. دشمني هاي ناشي از حسادت مالي نيز بر آنها اضافه مي شود."
ظاهرا کار به همانجا کشيده شده است که خيرخواهان پيش بيني کرده بودند؟
متاسفانه جواب مثبت است. چنانکه اطلاع يافته ام ظاهرا آقا شجاع در يک معامله، زميني را از فردي مي خرد تا پس از تبديل آن به باغ به علاقه مندان واگذار کند ولي گويا زمين از منابع طبيعي بود. حالا پولي که از مردم بابت پيش فروش گرفته شده بابت خريد کلي زمين رفته و با توجه به منابع طبيعي بودن زمين قانون باغي هم براي واگذاري در دست نيست. طبيعي است که زيان کننده ها شاکي باشند و دادگاه هم به وظيفه خود عمل کند و او را محکوم نمايد بايد از قوه قضائيه سپاسگزار بود که به پرونده نزديکان روحانيان با سابقه و صاحب نفوذ رسيدگي کند و هر جا حقي از مردم ضايع شود کوتاه نمي آيد. البته من حق قضاوت به خودم نمي دهم، چون به پرونده احاطه ندارم و رسيدگي هنوز پايان نيافته. آنچه براي من مهم است آن است همان طور که خير خواهان فرموده بودند اصل کار غلط بود و حالا حکم حق هر چه باشد، بي جهت بهانه به دست مخالفان سياسي پدرم که يک روحاني زجر کشيده براي مردم و اسلام و کشور است و از مال دنيا چيزي ندارد افتاده و زبان معاندان را نيز بر سر روحانيت دراز کرده است.
پدرتان موضعي نگرفته اند؟
ايشان پيش تر وقتي که اتهامات مشابهي نسبت به اطرافيانشان مطرح شده بود، در تاريخ 26/7/89 طي نامه اي به حضرت آيت الله صادق لاريجاني از رئيس قوه قضائيه خواسته بودند که رسيدگي به اتهامات با قاطعيت و عدالت انجام شود نمي دانم موضع گيري تازه اي را لازم مي دانند يا خير. شايد همان کفايت کند. بنده هم خوشحالم از رسيدگي جدي قضايي و هم اميدوارم نزديکانم هر چه خطا کرده اند، همين جا قادر به جبران باشند.