به گزارش مشرق به نقل از عصر ايران، دانشمندان متوجه شدند زماني که نوجوانان تحت فشار دوستان خود قرار ميگيرند تا دست به انجام يک رفتار ضد اجتماعي بزنند، مغز آنها مهارتهاي لازم براي مخالفت با اين گونه رفتارها را از به مرور زمان ميآموزد.
به گزارش ديلي ميل، محققان دانشگاه ارگون فعاليت مغزي 24 دختر و 14 پسر را در سن 10 سالگي و سپس در 13 سالگي مورد بررسي قرار دادند.
در هر باري که اين تحقيق انجام شد، دانشمندان تصاويري از حالتهاي مختلف چهره شامل که عصبي، شاد، غمگين، ترسيده و خنثي بودند را به اين کودکان و نوجوانان نشان داده و با استفاده از اسکنهاي مغزي ميزان جريان خون را در قسمتهاي خاصي از مغز آنها بررسي کردند.
در مقابل هر کدام از اين نوجوانان پرسشنامهاي قرار داده شد که ميزان توانايي آنها را در برابر تاثير دوستانشان براي انجام رفتارهاي پرخطر و ضد اجتماعي ميسنجيد.
دانشمندان متوجه شدند بعد از مدت 3 سال فعاليت بخش ventral striatumin که در عمق داخلي مغز قرار قرار دارد افزايش چشمگيري ميکند. نتايج حاصل از اين تحقيقات کمي براي دانشمندان عجيب بود.
پروفسور جنيفر فيفر از دانشگاه ارگون که در اين مطالعات شرکت داشته است در اين باره گفت: بسياري از مردم فکر ميکنند دوران نوجواني زماني است که انسانها بيش از هر زمان ديگري تحت تاثير دوستان خود قرار دارند و ممکن است از آنها تاثير بگيرند.
با وجود آنکه اين موضوع کاملا درست است و در اين سنين نوجوانان بيشتر از هر دوره ديگري ممکن است رفتارهاي پرخطر را تجربه کنند، اما تحقيقات ما نشان ميدهد همين ارتباطات ميتواند توانايي مقاومت کردن آنها را در برابر اين وسوسهها بيشتر کند. بعد از مدتي مغز آنها طوري برنامه ريزي ميشود که ميتواند در اين مواقع تصميمات منطقيتري درباره موضوعات مختلف بگيرد.
او در ادامه گفت: نوجواني دورهاي است که بچهها ارتباط خود با اعضاي خانواده را کم ميکنند و در عوض زمان بيشتري را با دوستان و همسالان خود ميگذرانند. به همين دليل به مرور زمان تاثير خانواده روي کودکان کم ميشود. اين در حالي است که در اين دوره نوجوانان سعي ميکنند با برخي از فشارهاي رواني که از سمت دوستانشان به آنها وارد ميشود مقاومت کنند که اين کار باعث تقويت مغز آنها ميشود.
اين يافتهها که نتايج آن در آخرين شماره نشريه Neuron به چاپ رسيده است ميتواند به والدين اطمينان بيشتري در مورد ارتباط فرزندشان با همسالانش بدهد.
هر روز شواهد بيشتري به دست ميآيد که نشان ميدهد رشد قسمت ventral striatum نقش بسيار مهمي در تقويت توانايي يک نوجوان در کنترل احساساتش دارد.
پروفسور پفيفر در اين باره گفت: اين اولين تحقيقاتي است که تا کنون در اين زمينه انجام شده است و نتايج بسيار جالبي هم براي ما به همراه داشت. به همين دليل اميدواريهاي زيادي هست که مطالعات بيشتر در اين زمينه صورت بگيرد تا ما بيشتر با روند رشد انسان در دورههاي نوجواني و جواني و تاثير جامعه روي آنها آشنا شويم.
مغز نوجوانان تاثير بسيار زيادي روي رفتار آنها دارد و محققان معتقدند بايد براي حفظ سلامت و رشد بهينه آن توجه زيادي صورت گيرد. چندي پيش تحقيقاتي انجام شده بود که نشان ميداد آسيبهاي وارد شده به مغز به شدت ميتواند روي رفتار کودکان و نوجوانان تاثيرگذار باشد.
به گزارش بي بي سي، دانشمندان دانشگاه اکستر اعلام کردند: نتايج مطالعات انجام شده روي 197 جوان که بيش از نيمي از آنها در دوران کودکي دچار آسيبهاي مغزي شده بودند نشان داد افرادي که به اين عارضه دچار شدهاند با احتمال 3 برابر بيشتر از ديگران دست به خلاف ميزنند.
اين محققان تاريخچه پزشکي، ميزان ارتکاب به جرم، سلامت ذهني و استفاده آنها از مواد مخدر را طي يک دوره به دقت بررسي کردند. اين مطالعات نشان داد افرادي که در دوران کودکي دچار آسيبهاي مغزي شدهاند با احتمال بيشتري نسبت به ديگران ممکن است دست به جرم و جنايت بزنند و مشکلات اجتماعي به وجود بياورند.
آسيبهاي مغزي خصوصا آنهايي که باعث از دست دادن هوشياري ميشوند ميتوانند به مشکلاتي ماند کاهش توجه، ضعف در حافظه و مشکلات رفتاري شود. برخي از کودکاني که به اين عارضه دچار ميشود در مدرسه قادر به تمرکز کردن نيستند و به همين دليل ميتوان به راحتي آنها را شناسايي کرد. مطالعات انجام شده روي زندانيان هم نشان ميدهد نزديک به 60 درصد از آنها در گذشته دچار آسيبهاي مغزي شده بودند.