به گزارش مشرق، مهر نوشت: سالهاست که در کشور ما اوقات فراغت از گذشته تا به حال تغيير ماهيت داده است. بر اساس مطالعات کارشناسان به عبارتي گذران اوقات فراغت مردم از خارج به درون خانه ها راه يافته و بيشتر صرف ديدن و شنيدن تلويزيون و راديو مي شود.
بديهي است که سينماها، پارکها و تئاترها هنوز هم جزئي از گذران اوقات فراغت شهروندان محسوب مي شود اما بسياري از کساني که از توان مالي خوبي برخوردار نيستند و وسيله نقليه شخصي هم در اختيار ندارند نمي توانند از اين مکانها به درستي استفاده کنند.
متاسفانه امروزه با توجه به فشارهاي اقتصادي، اجتماعي و معيشتي جامعه، شهروندان سطوح متوسط و ضعيف جامعه عموماً اوقات فراغت خود را در خانه صرف ديدن تلويزيون مي کنند.
در گذشته نه خيلي دور ايرانيان اوقات فراغتشان را به شب نشيني مي گذرانند ولي امروز در شهرهاي بزرگ اين نوع از گذران اوقات فراغت به دليل گران بودن هزينه هاي زندگي، دوري مسافتها و محدوديت زمان کمتر ديده مي شود و اگر هم محفل خويشاوندي پيش آيد بيشتر صرف ديدن فيلمهاي تلويزيون و ماهواره مي شود.
هر چند که صدا وسيما تا کنون نتوانسته برنامه هاي متناسب با نياز مردم به ويژه جوانان در سطح مطلوبي توليد کند ولي آنچه که اين روزها فراگير شدن آن را به وضوح مي توان مشاهده کرد استقبال مردم جامعه ازسريالهاي ماهواره اي است که تمام سنين را تحت پوشش خود قرار داده است.
فارسي وان به جنگ فرهنگ ايراني - اسلامي آمده است
دکتر اعظم ميناوند "جامعه شناس" در گفتگو با خبرنگار مهر در رابطه با روي آوردن جوانان و خانوادههاي ايراني به سريالها و برنامه هاي ماهواره مي گويد: برخي از مردم کشور زمان فراغت خود را با ديدن سريالهاي ماهواره به ويژه شبکه فارسي وان صرف مي کنند. اين موضوع آسيبها و پيامدهاي زيادي را به همراه دارد که روي آوردن به فرهنگ غربي و تقليد از آنان از جمله اين پيامدهاست.
وي افزود: برنامههاي اين شبکه عمدتا شامل جديدترين و پر بينندهترين فيلمها و سريالهاي تلويزيوني است که طبق اعلام وبسايت رسمي فارسيوان اين شبکه 28 سريال در حال پخش دارد و اغلب اين سريالها هر شب و به صورت دنبالهدار پخش ميشود.
ميناوند اظهار داشت: سريالهاي شبکه فارسي وان در گروههاي درام، عشقي، کمدي، اکشن و کودکان و عمدتا با سانسور خفيف براي نسخه فارسي پخش ميشود. همچنين اين شبکه مجري ندارد و ميان برنامههايش موزيک و تبليغات پخش مي شود. دوبله فارسي سريالها بسيار ضعيف است و ترجمهها نيز گاه خندهدار و عجيب بهنظر ميرسد. با اين حال سريالهاي اين شبکه توانسته مخاطبان انبوهي در ميان فارسيزبان پيدا کند.
اين جامعه شناس گفت: محور اصلي فيلمها و سريالهاي فارسيوان تبليغ سبک زندگي غربي است؛ چيزي که باعث شده توجه مخاطبان دختر و پسر نوجوان و جوان به آن جلب شود. شايد بتوان همزماني راهاندازي اين شبکهها با قطع بسياري از برنامههاي جذاب عوامپسند يا خيابان خلوت کن رسانه ملي را معنادار دانست. البته بديهي است موارد متعددي همچون مشروبخواري، ارتباط نامشروع و خيانت ميان زوجها به وفور در اين سريالها مشاهده ميشود که در تضاد کامل با ارزشهاي ايراني و اسلامي است.
وي افزود: رسانه کسي را اجبار به ديدن نميکند، رسانه جايي رشد ميکند که مخاطب داشته باشد و فارسيوان مخاطبسنجي کرده و تير را به هدف نشانده است. اگر نپذيريم که از اين ناحيه دچار آسيب و تهديد شدهايم برايش چارهانديشي نخواهيم کرد.
ميناوند افزود: بايد دربهاي رسانه ملي به روي هنرمندان، برنامهسازان، کارگردانان و فيلمسازان از هر گرايش و سليقهاي و البته در چارچوب سياستهاي نظام باز شود و شبکههاي متعدد فيلم و سريال 24 ساعته در ايران راهاندازي شود.
2 هزار شبکه ماهواره اي در کمين خانواده هاي ايراني
دکتر عليرضا احمدي کارشناس رسانه در گفتگو با خبرنگار مهر در مورد برنامه هاي شبکه هاي ماهواره اي گفت: هم اکنون 17 هزار و 666 شبکه ماهواره اي در ايران قابل دريافت است که از اين تعداد دو هزار شبکه به خوبي و وضوح بالا در ايران قابل مشاهده است.
وي افزود: از اين دو هزار شبکه 380 شبکه اختصاص به موسيقي دارد که 24 ساعته موسيقي و کليپهاي تلويزيوني پخش مي کنند و از ميان شبکههاي قابل دريافت در ايران 74 شبکه به مد لباس، آرايش و ...، 273 شبکه مخصوص اديان، تاريخ و ...، 419 شبکه به ورزش، 252 شبکه مخصوص کودکان و نوجوانان و 92 شبکه اختصاص به مقولات اقتصادي دارد.
همه مقصرند
نبايد فراموش کرد که فيلمهاي بي کيفيت و کميت و گران بودن بليط سينماها، گران بودن روزنامه ها و نشريات خصوصي، حذف يارانه کاغذ از مطبوعات، پايين بودن سرعت اينترنت، بي توجهي به فاصله ميان نسلها، تورم، ترافيک، آلودگي هوا و تغيير و تحولات سياسي و اجتماعي هم مي تواند از مهمترين عوامل خستگي شهروندان و روي آوردن به برنامه هاي ماهواره ها باشد. با اين حال اينکه چرا مردم ايران بيشترين وقت خود را در اوقات فراقت صرف ديدن تلويزيون مي کنند به تنهايي چالش بزرگ فرهنگي محسوب مي شود که شايد پاره شدن حلقه صله رحم در ميان خانواده ها و زندگي ماشيني با دغدغه هاي روز جامعه امروزي علت اصلي آن باشد.
تصاوير دو هزار شبکه از تعداد 17 هزار و 666 شبکه ماهواره اي با وضوح بالا در ايران دريافت مي شود. جامعه شناسان معتقدند گردانندگان اين شبکه ها با توليد برنامه هايي که در تضاد کامل با ارزشهاي ايراني ـ اسلامي است به دنبال تبليغ سبک زندگي غربي هستند.