به گزارش مشرق به نقل از رسا، آيتالله محمدتقي مصباح يزدي عضو مجلس خبرگان رهبري، روز پنجشنبه در مراسم رونمايي از آثار و محصولات مرکز پژوهشي دائره المعارف علوم عقلي اسلامي که در سالن همايشهاي موسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره) قم برگزار شد، آثار ارائه شده از سوي اين مرکز علمي را قابل ستايش و مفيد براي محققان و پژوهشگران ارزيابي کرد.
وي در ادامه اظهار داشت: در مباحث عقلي با اصطاحاتي مواجه هستيم که در ابواب مختلف معاني متفاوتي دارد و از اين رو مناسب ديده شد که کتابي در اين زمينه تاليف شود که اصطلاحات را تعريف و تبيين کند تا محققان به راحتي امکان دستيابي به آن را داشته باشند.
رييس مؤسسه آموزشي پژوهشي امام خميني (ره) تصريح کرد: يکي از ضروريات تحقيق در علوم، داشتن مفاهيم روشن، اصطلاحات جا افتاده، متعين و شفاف است تا منشا مغالطه و سوء فهم نشود.
آيتالله مصباح يزدي اضافه کرد: وقتي ارزش اين کار و آثار ارائه شده درک ميشود که بدانيم ميزان نياز ما به مباني اصلي عقلي چه اندازه است و اين امر کاري است که محققان در پژوهشهاي خود به آن نياز دارند.
وي يادآور شد: به اين مساله حتي در بين محققان و انديشمندان هم کمتر توجه مي شود و البته در کشورهاي غربي که در منجلاب فساد فرو رفتهاند نيز کساني پيدا ميشوند که به تحقيق علاقه دارند.
عضو مجلس خبرگان در ادامه با بيان اينکه علوم عقلي آن گونه که شايسته و بايسته است در حوزه جايگاهي ندارد، خاطرنشان کرد: البته در نيم قرن اخير جايگاه آن تاحدودي بهتر شده است.
رييس مؤسسه آموزشي پژوهشي امام خميني(ره) ادامه داد: علمي که زادگاه آن حوزه است، متاسفانه آن مقبوليت همگاني را ندارد، افرادي با آن مخالف هستند و ميگويند حتي نبايد تدريس شود.
وي با قدرداني از زحمات و تلاش هاي صورت گرفته براي توليد نرم افزارها و کتب متناسب با علوم عقلي، افزود: در چنين شرايطي کساني بيايند و ده سال وقت صرف کنند، اصطلاحات را در کتب پيدا کنند و در اختيار ديگران بگذارند اين مساله نشانه همت والاي آنها است.
عضو مجلس خبرگان رهبري گفت: اين محصولات براي محققان و پژوهشگران بسيار با ارزش است، هرچند در بازار خريداري نداشته باشد، ما بايد به فلسفه مجهز باشيم تا بتوانيم شبهات نو به نو را پاسخ دهيم.
آيتالله مصباح يزدي خاطرنشان کرد: اگر ما براي مباحث عقلي ارزش قائل ميشويم منظور اين نيست که هر حرفي هر فيلسوفي زده، درست و صحيح است، يا هر حرفي را که آنها پذيرفته اند ما نيز بپذيريم، چون امکان مناقشه در آن وجود دارد.
وي تصريح کرد: ما به فقه جواهري و فقهاي خود ميباليم، به دليل اينکه در فقه مسائل با متد صحيح مورد بحث علمي دقيق قرار مي گيرد، اما اگر قرار باشد دو نظر متعصبانه وجود داشته باشد هيچ پيشرفتي حاصل نخواهد شد.
رييس مؤسسه آموزشي پژوهشي امام خميني(ره) استفاده از زحمات و تجارب پيشکسوتان را از عوامل پيشرفت در علم دانست و بيان داشت: اگر ما فقه را از علماي سلف نميداشتيم، امروز مراجعي در اين حد که ملاحظه مي کنيم، وجود نداشتند.
آيتالله مصباح يزدي خاطرنشان کرد: حضرت آيت الله بروجردي که استوانه عظيم فقهي و صاحب مکتب بودند، از ميراث گذشتگان به خوبي استفاده و مطلبي را به آن افزودند.
وي اظهار داشت: معمولا اساتيد بزرگ درس خارج براي تدريس خود تنها به چند کتاب مراجعه ميکنند، اما مرحوم آقاي بروجردي وقتي مسالهاي را مطرح ميکردند، به قديميترين کتب نوشته شده نيز مراجعه ميکردند و همه جوانب را در نظر ميگرفتند و حتي به فقه اهل سنت نيز مراجعه ميکردند.
رييس مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره) تصريح کرد: ضرورت دارد ما در مباحث عقلي قدم راسخ داشته باشيم، تقليدي برخورد نکنيم تا روح تفکر آزاد و استقلال در نظر تقويت شود.
آيتالله مصباح يزدي در پايان خاطرنشان کرد: اميدواريم خداوند تبارک و تعالي همان گونه که کشور ما در بين کشورهاي دنيا نمونه و با عزت قرار داده است، روز به روز بر همت، اخلاص و توفيقات ما نيز بيفزايد تا بتوانيم خدمات ارزندهتري به اسلام و مسلمين بکنيم.