این بار این درگیریهای خشونتبار بین شبه نظامیان و چند گروه مسلح کوچک طرفدار یک سرلشکر بازنشسته در بنغازی در شرق لیبی بود که دست کم بیست تن کشته و بیش از 140 زخمی برجا گذاشت.
این درگیری ها سحرگاه دیروز جمعه با حمله هوایی یک جنگنده نیروی هوایی لیبی و طرفدار «خلیفه حفتر»، ژنرال بازنشسته به مواضع گروههای مسلح افراط گرا در بنغازی و سپس حمله زمینی گروه هایی مسلح وابسته به این ژنرال آغاز شد.
شاهدان گفتند: مقر «لشکر 17 فوریه» که شبه نظامیان انصار الشریعه در آن مستقر هستند هدف این حمله هوایی قرار گرفت اما شبه نظامیان نیز با شلیک پدافند ضد هوایی به این حمله پاسخ دادند.
این در حالی است که عبدالسلام جادالله رئیس ستاد ارتش لیبی هر گونه دخالت ارتش لیبی را در این درگیریها تکذیب کرد.
جادالله در اظهاراتی که از تلویزیون پخش شد افزود: به اتاق امنیتی و نیروهای نظامی و انقلابیون تحت فرماندهی اتاق امنیتی بنغازی که مسئول حفظ امنیت این شهر هستند دستور داده شده با هر گونه گروه های مسلح غیرقانونی که به دنبال کودتا علیه مشروعیت هستند مقابله کنند.
سرلشکر جاد الله در ادامه گفت: اصلا ممکن نیست که نیرویی نظامی به نیابت از مردم لیبی سرنوشت آنها را رقم بزند و آنچه که امروز در بنغازی روی داد کودتا بود.
وی اخبار برخی رسانه ها درباره اینکه نیروهای مهاجم برخی مقرهای ارتش را به کنترل خود درآورده اند تکذیب کرد و گفت نیروهای ارتش و انقلابیون هر گونه تلاش برای غلبه بر مشروعیت را خنثی می کنند.
خلیفه حفتر فرمانده سابق نیروی زمینی لیبی در فوریه گذشته در بیانیه ای تعلیق کار کنگره و دولت لیبی و اعلامیه قانون اساسی را اعلام کرد و از طرح پنج ماده ای برای اداره لیبی خبر داد اما این بیانیه مورد استقبال و پذیرش مردم لیبی قرار نگرفت.
خلیفه حفتر اواخر دهه هشتاد از ارتش رژیم قذافی جدا شد به آمریکا رفت اما در انقلاب 2011 به لیبی بازگشت و فرماندهی گروهی از انقلابیون را برعهده داشت که در سرنگونی نظام معمر قذافی مشارکت داشتند.
خلیفه حفتر هدف از عملیات دیروز جمعه خود در بنغازی را پاکسازی این شهر از گروههای تروریستی اعلام کرد.
«محمد الحجازی» یک افسر سابق ارتش لیبی و سخنگوی رسمی نیروهای تحت رهبری حفتر موسوم به «ارتش ملی» نیز اعلام کرد : این جنگ داخلی نیست بلکه عملیات ارتش علیه گروههای تروریستی است.
این در حالی است که «عبدالله الثنی»، نخست وزیر دولت انتقالی لیبی نیز در نشستی خبری گروه های مسلح طرفدار حفتر را عناصری قانون شکن توصیف کرد.
الثنی طرفداران حفتر را به تلاش برای استفاده از هرج و مرج و به شکست کشاندن انقلاب 17 فوریه که به سرنگونی معمر قذافی در سال 2011 منجر شد متهم کرد.
عبدالله الثنی گفت که عملیات یک جنگنده پایگاه هوایی بنینا لیبی در بمباران مواضع انصار الشریعه در بنغازی بدون مجوز دولت و فرماندهی ستاد ارتش صورت گرفته است.
«علی الشیخی»، سخنگوی ریاست ستاد کل ارتش لیبی جمعه شب در اظهاراتی در واکنش به درگیریهای دیروز در بنغازی گفت: همه کسانی که در درگیریهای دیروز بنغازی شرکت داشتند اعم از سربازان و افسران وابسته به ارتش لیبی مغایر با قوانین خدمت نظامی عمل کردند.
الشیخی گفت: حمله دیروز گروه های مسلح به بنغازی بدون صدور مجوز از سوی حاکمیت مدنی و نظامی صورت گرفته است بنابراین ریاست ستاد ارتش اقدامات قانونی را درباره کسانی که غیرقانونی کار کرده اند پس از اطلاع از هویتشان بکار خواهد گرفت.
ده ها تن هم دیروز با تجمع در میدان التحریر بنغازی مخالفت خود را با تحرکات گروههای مسلح طرفدار ژنرال حفتر در این شهر اعلام کردند.
آنها تاکید کردند که هیچ گونه عملیات نظامی بدون دستور ستاد کل ارتش لیبی را نمی پذیرند و از عناصر مسلح طرفدار حفت خواستند این شهر را ترک کنند.
این در حالی است که از غروب دیروز جمعه آرامشی ناپایدار در بنغازی حکمفرماست و شاهدان گفتند نیروهای مسلح وابسته به ژنرال حفتر از منطقه سیدی فرج در جنوب این شهر عقب نشینی کردند.
از سوی دیگر «ابراهیم فرکاش»، رئیس فرودگاه بین المللی بنینا در بنغازی هم گفت که مقامات لیبی برای حفظ جان و امنیت مسافران با توجه به درگیری های جاری در بنغازی فرودگاه را بسته اند وباز شدن فرودگاه بستگی به بهتر شدن اوضاع امنیتی در این شهر دارد.
تنش امنیتی در جنوب طرابلس، پایتخت لیبی
مناطق جنوب طرابلس پایتخت لیبی هم از عصر دیروز جمعه شاهد تنش امنیتی است و افراد مسلح با سلاح های سنگین و متوسط روی پل فرودگاه بین المللی این شهر مستقر شدند.
منابع رسانه ای لیبی اعلام کردند که این افراد مسلح وابسته به دو گردان موسوم به القعقاع و الصواعق( انقلابیون سابق) هستند و می گویند که آماده مبارزه با تروریست ها هستند.
این دو گردان اخیرا در بیانیه ای مشترک تاکید کردند که هر طرفی که پرچم سیاه رنگ با شعار الله اکبر را حمل کند تروریست است و با آن مقابله می شود.
دو گردان القعقاع و الصوعق در دسامبر گذشته طرابلس پایتخت لیبی را به دستور کنگره ملی این کشور ترک کردند اما بار دیگر در اسفند ماه گذشته به کنگره ملی این کشور حمله و تداوم حضور خود در پایتخت را اعلام کردند.
مهلت فعالیت کنگره ملی و دوره انتقالی پس از انقلاب لیبی، هجدهم بهمن ماه سال 1392 پایان میرسید اما با توجه به ناتمام ماندن تدوین قانون اساسی دایمی و برگزار نشدن همه پرسی، کنگره ملی دوره خود را تا آذرماه سال 1393 تمدید کرد.
در پی تهدیدهای مکرر گردانهای «صواعق» و «قعقاع» علیه دولت و کنگره ملی لیبی، فراکسیونهای اسلامگرا در کنگره 2گروه مسلح مذکور و نیز گردان های «محمد المدنی» وابسته به شبه نظامیان شهر «زنتان» را غیرقانونی اعلام کردند و این خود موجب تشدید کشمکشها بین گروه های شبه نظامی در لیبی شد.
در همین حال ده ها تن از مردم طرابلس دیروز جمعه با تجمع در میدان الجزایر در وسط پایتخت لیبی همبستگی خود را با مردم بنغازی اعلام کردند.
آنها با سر دادن شعارهایی از دولت موقت خواستند برای پایان دادن به خونریزیها در بنغازی اقدام جدی انجام و پلیس و ارتش حرفهای برای برقراری امنیت در شهرها و همه مناطق لیبی تشکیل بدهد.
با وجود اینکه سه سال از سرنگونی معمر قذافی دیکتاتور معدوم لیبی می گذرد اما هرج و مرج و ناامنی شهرهای این کشور را فراگرفته است.
از زمان سرنگونی نظام قذافی تاکنون مهمترین چالش این کشور بقای گروههای شبه نظامی است که در قیام سال 2011 مشارکت داشته و هنوز خود را به هیچ قانونی پایبند نمیدانند.
آنان در حالی که هنوز 22 میلیون قطع سلاح سبک و نیمه سنگین در اختیار دارند درصدد تحقق خواستههای سیاسی و مالی و گرفتن سهم خود از انقلاب این کشور هستند.
وخامت بحران امنیتی و سیاسی به ویژه در شرق لیبی به جایی رسیده است که روزی نمی شود که افراد مسلح ناشناس دست به ترور قضات، مسئولینی دولتی و یا نیروهای امنیتی نزده باشند.
همین دیروز جمعه افراد مسلح ناشناس عبدالحمید سعد، یک افسر ارتش لیبی با درجه سرهنگی را به ضرب گلوله در بنغازی ترور کردند.
از زمان سرنگونی قذافی، شرق کشور لیبی و بخصوص شهر بنغازی به پایگاه عناصری تندرو از جمله گروه موسوم به انصار الشریعه تبدیل شده و منافع کشورهای غربی هم چندین بار در این کشور با تهدید روبرو شده است.
دولت لیبی حدود سه ماه پیش برای اولین بار به وجود گروههای تروریستی به ویژه در بنغازی و درنه در 280 کیلومتری شرق بنغازی اذعان و «جنگ علیه تروریسم» را اعلام کرد اما از آن زمان تاکنون به خاطر برخوردار نبودن این کشور از پلیس و ارتشی کارآمد، نتوانسته است برخورد جدی با این گروهها داشته باشد.
به گفته کارشناسان تداوم فعالیت گروه های شبه نظامی و کشمکش های سیاسی در لیبی خطری برای تبدیل شدن این کشور به چند کشور کوچک است بخصوص که به گفته شاهدان، قبایل و نظامیان شرق لیبی با نیروهای خلیفه حفتر که مورد حمایت انقلابیون جدایی طلب نیز قرار دارند ائتلاف کردند.