به گزارش مشرق، دکتر حميد فاضلي در گفتوگو با ايسنا، با اشاره به اين که فناوري ايراني تامينکننده اکسيژن موجود زنده در کاوشگر 4، قادر است دي اکسيد کربن را تجزيه و به اکسيژن مورد نياز موجود تبديل کند، افزود: تاکنون تامين اکسيژن از اين فناوري جديد در جهان گزارش نشده و ميتواند ثبت جهاني شود.
وي گفت: در اين فناوري از يک ماده شيميايي خاصي که گاز CO2 را تجزيه و به اکسيژن تبديل ميکند، استفاده شده و البته تامين رطوبت لازم نيز در اين فناوري تعبيه شده است.
به گفته فاضلي، عملکرد اين فناوري در آزمايشهاي مختلف به اثبات رسيده و چنانچه اين سيستم در پرتاب آزمايشي کاوشگر 4 موفق عمل کند، در پرتابهاي بعدي هم توسعه مييابد.
وي درباره نتايج پرتاب کاوشگر 3 در سال گذشته و دلايل استفاده از ميمون در پرتاب کاوشگر4 به ايسنا گفت: کاوشگر 3 که به همراه تعدادي موجود زنده از جمله کرم، موش و لاکپشت و پنج سري بافت سلولي متابوليست بدن انسان به فضا پرتاب شد، بازيابي نسبتا موفقي داشت و نتايج خيلي خوبي به دست آمد و به دليل همين موفقيت در پرتاب کاوشگر 3، تصميم به پرتاب کاوشگر 4 با ميمون گرفتيم.
وي افزود: کشورهاي شرقي به خصوص شوروي در آزمايشات زيرمداري و مداري خود، قبل از اعزام انسان به فضا از سگ به خصوص سگهاي ولگرد استفاده ميکردند؛ چرا که از قدرت بدني بالا در مقابل شرايط سخت کپسول زيستي برخوردارند و حتي طي مشورت با فضانوردان روسي که مهمان سازمان بودند، آنها هم تاکيد داشتند که ايران هم از سگهاي ولگرد استفاده کند.
فاضلي ادامه داد: علت انتخاب سگ توسط روسها اين بود که در اکثر آزمايشات، بدون اين که موجود زنده را بيهوش کنند، به فضا پرتاب ميکردند؛ اما کشورهاي غربي به دليل مشابهت شرايط فيزيولوژي ميمون «رزوس» با انسان از اين حيوان در پرتابها استفاده ميکردند که آن را هم بيهوش ميکردند تا واکنشي در جهت آسيب رساندن به خود انجام ندهد.
وي افزود: از اين رو ايران هم از ميمون بيهوش شده جهت پرتاب کاوشگر 4 استفاده ميکند تا علايم حياتي آن را ثبت کند؛ شايد در آزمايشات آينده از سگ هم استفاده کنيم و حتي موجود زنده را چه ميمون و چه سگ در حالت هوشياري کامل مورد آزمايش قرار دهيم؛ البته اين موضوعات به نتايج حاصل شده و ضرورت انجام اين تجربهها بستگي دارد.
سرپرست سازمان فضايي ايران با يادآوري اين که کشورهاي صاحب فناوري پرتاپ ماهواره، شايد حدود 80 بار آزمايشات خود را تکرار کرده باشند، گفت: ايران با کسب اين تجربيات اين مسير را به صورت ميانبر و در زمان کمتر طي ميکند تا فضانورد ايراني به فضا پرتاب شود.
وي با بيان اين که ميمونهاي رزوس از کشورهاي جنوب شرقي آسيا وارد کشور شدهاند به ايسنا گفت: اين ميمون پس از قرنطينه، تحت آزمايشهاي پزشکي جهت تعيين سلامت قرار ميگيرند؛ البته اين ميمونها بايد در دوران نوجواني و جواني باشند. در اين راستا جهت پرتاب در کاوشگر4 پنج ميمون همزمان تحت آموزشهاي خاصي از جمله ارتعاش، تحمل شتاب و حالت بيوزني قرار گرفتهاند.
فاضلي افزود: معمولا محمولههاي کاوشي در زواياي نزديک به قائمه، به فضا پرتاب ميشوند و ممکن است تا ارتفاعات هزار کيلومتر هم پرتاب شوند. در مورد کاوشگر4 نيز، از زمان جدايي از زمين تا هنگامي که به وسيله چترهاي نجات بازيابي ميشود،20 دقيقه زمان صرف ميشود.
وي با تاکيد بر اين که پرتاپ کاوشگر4 ، زمينه اعزام انسان به فضا را فراهم ميکند، خاطرنشان کرد: تصميم بر آن است که فضانورد آينده ايران، کاملا بومي باشد و ممکن است در اين مسير، از تجربيات و مشورتهاي ديگران استفاده کنيم؛ چرا که در بسياري از کشورها، به دليل هزينه بالا و نياز به تبادل تجربيات، پروژههاي فضايي و انتقال حيات به فضا، به صورت مشارکتي انجام ميشود. همچنين اگر محدوديتهاي ظالمانه علمي و تکنولوژيکي را که به ايران تحميل شده است، بتوانيم دور بزنيم، حتما از همکاريهاي متخصصان و مشاوران خارجي استفاده ميکنيم؛ اما به طور قطع اکتساب فناوري و يا انتقال هوشمندانه فناوري در دستور کار ماست تا کليدهاي اصلي در دست متخصصان ايراني باشد و تلاش بر اين است که رسوب فناوري در کشور خودمان صورت گيرد که چنانچه همکاريها دوباره قطع شد، با مشکلي مواجه نشويم.
به گفته فاضلي هنوز برنامه پروژه اعزام انسان به فضا در شوراي عالي فضايي مطرح نشده که در جلسه شوراي عالي فضايي طي روزهاي آينده، موضوع، پس از تصويب ابلاغ ميشود.