گروه سیاسی مشرق - روزنامههای کشور، در لابهلای اخبار و مطالب تولیدی خود، به نکات، اخبار و مفاهیمی اشاره میکنند که انتخاب و بازنشر آنها میتواند مورد علاقه مخاطبان یک رسانه باشد. آنچه در ادامه میخوانید گزیدهای از مطالب امروز روزنامههای کشور به انتخاب خبرنگاران گروه سیاسی مشرق است.
***
معرفی 575 بدهکار کلان بانکی به قوهقضاییه
روزنامه شرق نوشت: فهرست اسامی بدهکاران دانه درشت بانکی به قوهقضاییه ارسال شد. 575 بدهکاری که معاون اول رییسجمهوری عنوان کرده بخش کلانی از 82هزارمیلیاردتومان مجموع معوقات بانکها را به خود اختصاص دادهاند. جهانگیری گفته نام و مشخصات این بدهکاران را برای رسیدگی به این امر به قوهقضاییه تحویل داده است. سخنگوی قوهقضاییه هم روز گذشته این موضوع را تایید کرده است. انگار واقعا باید دلواپس بود. البته نه دلواپسی از جنس نگرانیهای «جبهه پایداری»ها در مورد مذاکرات هستهای که بهنظر میرسد همه چیز دارد بر اساس برنامه (برنامه اقدام مشترک ژنو) پیش میرود و اگر به نتیجه مطلوب برسد، معنایش سامانبخشیدن به تحریمهایی است که رییسجمهوری آن را زمینهای برای دورزدن منافع ملی توسط برخی افراد میداند.
هر چه «بگمبگم»های احمدینژاد توخالی از آب درآمد اما در ازای آن حسن روحانی نگفته کار خود را میکند. این در حالی است که به دستور رییسجمهوری ستادی ویژه برای شناسایی افرادی که از شرایط تحریم سوءاستفاده کردهاند تشکیل شده که تاکنون «بابک زنجانی» مرد شماره یک پرونده فساد مالی است؛ زنجانی که نامش در اختلاس سازمان تامیناجتماعی بیش از پیش بر سر زبانها افتاد؛ سازمانی به مدیریت سعید مرتضوی متهم پرونده جنایت کهریزک که تا پایان دولت دهم با حمایت محمود احمدینژاد در پست ریاست باقی ماند؛ احمدینژادی که مقابله با فساد مالی یکی از شعارهای اصلیاش در کارزار انتخابات ریاستجمهوری 84 بود و بارها در دوران ریاستش بر دولت نهم و دهم تهدید کرده بود که فهرستی از متخلفان مالی را در دست دارد و اگر لازم باشد آنها را منتشر خواهد کرد. هر چند هرگز چنین اتفاقی نیفتاد و برعکس، دوران تصدیگری او بر دولت به دوران وقوع اختلاسهای چندهزارمیلیاردی در اقتصاد کشور تبدیل شد.
چرا هاشمی حرف نمیزند؟
به گزارش وطن امروز، دولت دست از سر «من روحانی هستم» برنمیدارد. دولتیها اصرار دارند هرطور شده با عوامل ساخت این مستند برخورد قضایی شود. آنها معتقدند دادستانی باید به عنوان مدعیالعموم به این ماجرا ورود کرده و علیه عوامل ساخت این مستند اعلام جرم کند. حالا معاونت حقوقی و پارلمانی رئیسجمهور هم به میدان آمده است. به گزارش «وطن امروز»، الهام امینزاده، معاون حقوقی و پارلمانی رئیسجمهور دیروز گفت از هفته گذشته تاکنون با دادستانی در تماس بوده است. امینزاده در پاسخ به این سؤال که «آیا دولت از مستند من روحانی هستم شکایت کرده و در صورت شکایت پرونده در چه مرحلهای است؟» به نسیم گفت: دولت از این مستند شکایت نکرده است و دادستانی تنها به عنوان مدعیالعموم در این مسأله ورود کرده است و به دلیل ابهامات موجود در مستند از هفته گذشته به صورت مرتب با دادستان در حال تماس تلفنی هستیم و با آنها همکاری میکنیم. وی در پاسخ به این سؤال که با توجه به اسناد موجود، دولت دقیقا با چه قسمتی از این مستند مخالف است؟ تصریح کرد: دولت اصلا شکایتی نکرده و طبق قانون، دادستانی به عنوان مدعیالعموم در این پرونده وارد شده است. این اظهارات امینزاده یک بار دیگر نشان داد دولتیها خواستار برخورد قضایی با عوامل مستند «من روحانی هستم» هستند.
این درحالی است که این مستند تنها یک روایت است که اطلاعات آن پیشتر در قالب کتاب یا مستندهای دیگر منتشر شده بود. با این حال دولتیها تاب این روایت را ندارند. چرا؟ امینزاده دیروز یکی از مشکلات دولت با این مستند را توضیح داد. معاون حقوقی رئیسجمهور در پاسخ به این سؤال که ابهاماتی که از نظر دولت در این مستند وجود دارد به کدام بخش آن مربوط میشود؟ خاطرنشان کرد: ابهاماتی در این مستند وجود دارد که به طور مثال آقای روحانی اصلا در ماجرای مکفارلین حضور نداشته و حضور ایشان کذب است. موضوع مکفارلین و روایتی که این مستند از نقش روحانی در آن ماجرا نشان داد در واقع تنها موضوعی است که طی هفتههای اخیر مورد انتقاد دولت و انبوه رسانههای طرفدار او قرار گرفته است. این درحالی است که اکنون دیگر همه میدانند روایت من روحانی هستم از نقش روحانی در ماجرای مکفارلین مستند به خاطرات هاشمیرفسنجانی در کتاب «اوج دفاع» است.
ظریف: اميدها براي رسيدن به توافق نهايي افزايش يافته است
روزنامه اعتماد نوشت: «افزايش اميدها براي رسيدن به توافق نهايي» اين تيتري بود كه خبرگزاري آسوشيتدپرس روز گذشته در آستانه آغاز مذاكرات كارشناسي ايران و 1+5 در نيويورك و مذاكرات دو هفته آينده در وين برگزيد. آنچه به اين اميد در جامعه جهاني پر و بال داده است دو بار سفر بيقيد و شرط بازرسان آژانس به ايران تنها ظرف دو هفته اخير است. هر چند سفر اول بازرسان به ايران بيسر و صدا بود و چند روز بعد در مطبوعات درز پيدا كرد اما سفر روز گذشته ماسيمو آپارو، رييس بازرسان آژانس بينالمللي انرژي اتمي و هيات همراهش به تهران مخفيانه نبود. او بامداد روز گذشته وارد تهران شد تا براي رهيافت پادمان رآكتور تحقيقاتي آب سنگين اراك با مقامات ايران گفتوگو كند و پس از آن راهي بازديد از معدن ساغند و كارخانه اردكان يزد شود. پس از اين بازديدهاست كه هفت اقدامي كه ايران بايد در چارچوب دومين مرحله از همكاريهايش با آژانس تا 25 ارديبهشت انجام دهد نهايي ميشود. در واقع ايران با اين كار به تمام تعهداتش به آژانس و جامعه بينالملل پاسخ مثبت داده است. مراحل پاياني اجراي مرحله دوم از همكاريهاي ايران و آژانس در حالي در تهران انجام ميشود كه مذاكرات هياتهاي كارشناسي ايران و 1+5 در نيويورك از امروز تا پايان هفته جاري درباره موضوعات مطرح در چارچوب توافق جامع برگزار ميشود؛ مذاكراتي كه ميتواند در تعيين سرنوشت دور بعدي مذاكرات ايران و 1+5 كه از 24 ارديبهشت به مدت دو روز در وين برگزار خواهد شد موثر باشد. در كنار تمام اينها اظهارات چند روز گذشته مقامات امريكايي حاكي از اميدواري آنها به حل مناقشه هستهيي ايران است. روز گذشته نيز سخنگوي وزارت خارجه امريكا گفت كه انزواي ايران به نفع دنيا نيست. آلن اير كه در نشست شوراي ملي ايرانيهاي امريكا سخن ميگفت با بيان اينكه ايران همواره بر مقاصد صلحآميز برنامه هستهيي خود تاكيد كرده است گفت: «ما از طريق ديپلماسي ميتوانيم در جستوجوي فهم مشترك باشيم و به نوعي رو به جلو حركت كنيم كه به نفع همه باشد.»در كنار او دارلي كيمبال، مدير مركز كنترل تسليحات امريكا در گفتوگو با آسوشيتدپرس گفته است: «نشانههاي اميدواركننده از هر دو طرف ميبينيم كه هر دو طرف انعطافپذيري و عملگرايي لازم را براي تدوين بسته توافق نهايي نشان ميدهند». «پاتريشيا لوييس» رييس پيشين موسسه تحقيقات در مورد خلع سلاح اتمي وابسته به سازمان ملل نيز اظهار داشته است: «در رويكرد ايران به برنامه اتمي در مقايسه با دو سال پيش تغييري بزرگ رخ داده است.»شايد اظهارنظرهايي از اين دست از سوي مقامات امريكايي اين گمانه را تقويت كرده است كه دشوارترين مسائل ميان ايران و امريكا به عنوان دو طرف اصلي درگير در گفتوگوهاي هستهيي به زودي حل و فصل خواهد شد.
شیرینکاری تازه بولدوزر افراطیون در وزارت علوم
یک عضو هیئت علمی دانشگاه تهران روش وزارت علوم برای تعیین رئیس دانشگاه تهران را غیرقانونی، آمیخته با سانسور و فرمایشی عنوان کرد. کیهان نوشت: داوود فیرحی، با بیان اینکه انتخاب روسای دانشگاه با پیشنهاد وزارت علوم به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی میرسد، گفت: وزارت علوم برای اینکه انتخاب روسای دانشگاه به صورت دموکراتیک انجام شود، این مسئله را به دانشگاهیان واگذار کرد، که اگر به درستی شکل بگیرد؛ بسیار خوب است. روند انتخاب رئیس در این دانشگاه، هیچ یک از معیارهای انتخابات صحیح را ندارد و مسیر نادرستی بوده است، چرا که شرایط انتخابات رعایت نمیشود.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران افزود: باید همچون انتخاباتهای دیگر صندوقی باشد که اعضای هیئت علمی در حضور ناظر به هر کسی که میخواهند رأی دهند، و سپس آرا شمارش شده و نتیجه مشخص شود.
فیرحی با بیان اینکه روند انتخابات در دانشگاه تهران غیرقانونی و غیرمنطقی صورت میگیرد، ابراز داشت: از طرف هیئت رئیسه دانشگاه، نامهای به هر یک از اعضای هیئت علمی داده شده، و در آن اسامی چند نفر به عنوان کاندید ریاست دانشگاه قید شده است، و خواستهاند تا از بین این چند نفر تنها اسم 3 نفر را در برگه نوشته و به هیئت رئیسه بدهیم، تا بر اساس آراء شخص مورد نظر معرفی شود. اما این مسئله صحیح نیست و نباید از بین اشخاص مشخصی انتخابات صورت بگیرد.
وی با بیان اینکه انتخابات توسط اعضای هیئت علمی یا باید مستقیم صورت گیرد و یا اینکه دو مرحلهای بوده و نامزدها را به وزارت علوم معرفی کنند، اظهار داشت: با توجه به تجربیات گذشته در انتخاب رئیس دانشگاه و اقدامات جناحهای سیاسی، سبک این انتخابات بدون داشتن شرایط صحیح، بدترین نوع سانسور در انتخابات است.
وی خاطر نشان کرد: برای تصدی ریاست دانشگاه تهران یا وزیر به طور مستقیم تصمیمگیرنده باشد، و یا واقعا با برگزاری انتخابات رئیس دانشگاه برگزار شود.
یادآور میشود وزیر علوم در اقدامی نمایشی، شورای 51 نفره تشکیل داده تا عزل و نصب رئیس دانشگاه تهران را دموکراتیک وانمود کند و این در حالی است که اولا وی در برکناری و جابه جایی روسای 35 دانشگاه در سراسر کشور خودسرانه عمل کرد و ثانیا در برکناری دکتر فرهاد رهبر رئیس دانشگاه تهران نیز نظر اساتید این دانشگاه را جویا نشد اما پس از رفتار بولدوزری در 35 دانشگاه و از جمله دانشگاه تهران، به همراه تیم افراطیون تصمیمساز در وزارت علوم به این فکر افتاد که با تشکیل شورایی نمایشی، همه آن رفتار بولدوزری را از ذهنها بیرون کند.
انتخاب ۶ گزینه برای ریاست دانشگاه تهران
جام جم نوشت: پس از حرف و حدیثهای فراوان درباره تعیین جایگزین فرهاد رهبر در مقام ریاست دانشگاه تهران، خلیلیعراقی رئیس شورای منتخبان دانشگاه تهران به تسنیم گفت: در جلسه روز دوشنبه (دیروز) شش گزینه برای ریاست دانشگاه تهران انتخاب شدند. به گزارش فارس، رحیمیان، نیلیاحمدآبادی و کمرهای از دانشکده فنی، حسینی از دانشکده دامپزشکی، موسوی، معاون بینالملل دانشگاه تهران و امید، سرپرست دانشگاه تهران، شش نامزد ریاست این دانشگاه هستند.
اولین جلسه شورای منتخبان دانشگاه تهران برای انتخاب رئیس این دانشگاه با حضور 51 عضو این شورا و رضا فرجیدانا، وزیر علوم برگزار شد. حجتالاسلام ابراهیم کلانتری، رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه تهران در حاشیه این جلسه گفت: دومین جلسه اعضای شورای منتخبان دانشگاه تهران پنجشنبه برگزار میشود.
دیدار با اعضای اسبق دفتر تحکیم وحدت
به گزارش روزنامه آرمان، دیروز جمعی از اعضای شورای مرکزی دفتر تحکیم وحدت در سالهای دهه 60 و 70 شمسی با سیدمحمد خاتمی رئیسجمهور اسبق کشورمان دیدار و گفتوگو کردند. در ابتدای این دیدار، فعالان سابق جنبش دانشجویی به بیان نگرانیهای خود در زمینه مسائل جاری کشور پرداختند. فعالان سابق دفتر تحکیم وحدت از سیدمحمد خاتمی خواستند همچنان نقش محوری در هماهنگی و فصلالخطاب بودن میان اصلاحطلبان را برعهده داشته و اجازه ندهد شیرینی پیروزی انتخابات خرداد92 را که حاصل مدیریت و احساس مسئولیت وی و آیتا... هاشمی دانستند، در انتخابات آتی مجلس و خبرگان با شکستی کام اصلاحطلبان و حامیان آنها را تلخ کند. اعضای دفتر تحکیم وحدت سالهای دهه 60 و 70شمسی از خاتمی خواستند که نهادهای مدنی همچون احزاب و مطبوعات و NGOها و... که یادگار دوره اصلاحات هستند با حمایت بیشتر، تقویت و در راستای قدرت یافتن مردم و جامعه مدنی برای گذار به مردمسالاری کامل مورد استفاده بیشتر قرار گیرند.
در این دیدار رئیس بنیاد باران نیز ضمن تائید دغدغههای فعالان سابق دفتر تحکیم وحدت تاکید کرد که از تلاش برای کمک به دولت حسن روحانی دریغ نخواهد کرد و در گفتوگو و رایزنی با احزاب اصلاحطلب در راستای تحقق قانون اساسی جمهوری اسلامی و نیز اهداف و آرمانهای امام راحل و انقلاب اسلامی و منافع کشور حرکت کرده و از تلاش دست برنخواهد داشت. رئیسجمهور اسبق کشورمان از تشکل و سازماندهی فعالان سابق دفتر تحکیم وحدت برای به اشتراک گذاشتن دغدغهها و تبادل ایدهها و نظرات برای بهبود اوضاع کشور و کمک به نظام و دولت برای عبور از بحرانها تقدیر و این تلاشها را تحسین کرد.
اظهارات یونسی خوراک برای دشمن است
روزنامه وطن امروز نوشت: پرداختن به حواشی در دولت ادامه دارد. اظهارات مختلف و بعضا متناقضی که این روزها از زبان برخی دولتیها در عرصههای مختلف ابراز میشود این حواشی را پررنگتر کرده است. سخنان علی یونسی، دستیار ویژه رئیسجمهور در جمع یهودیان شیراز و طرح برخی مسائل مبهم که هیچ سنخیتی با اصول انقلاب اسلامی ندارد از جمله این مباحث است. در این رابطه اسماعیل کوثری، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس اظهارات یونسی را خوراکی برای دشمنان انقلاب عنوان کرد. به گزارش دانا، کوثری در واکنش به اظهارات اخیر علی یونسی، دستیار ویژه رئیسجمهور در امور اقلیتها اظهار داشت: بهتر است آقای رئیسجمهور نسبت به مشاورانش کنترل دقیقتری داشته باشد. وی افزود: اینگونه اظهار نظرها مسلما افراد را نسبت به دولت مسالهدار و بدگمان میکند لذا باید آقای روحانی تذکرات لازم را به مشاورانش بدهد و جلوی این صحبتها را بگیرد تا مشاوران دولت، اینگونه سخنان را که ضرورتی به بیانشان هم نیست، مطرح نکنند. کوثری تاکید کرد: اگر رئیسجمهور جلوی این سخنان بیربط مشاوران و معاونانش را نگیرد، خود دولت در درجه اول دچار مشکل خواهد شد. عضو کمیسیون امنیت ملی همچنین درباره پشتپرده این اقدامات گفت: قطعا این تحرکات و بزرگنماییها خوراک به رسانههای دشمن میدهد و همین مساله هم باعث ایجاد اختلاف در کشور شده و باعث میشود از این سخنان و اقدامات سوءاستفاده شود.
تفاهم ایران و «آژانس» درباره بازرسی از رآکتور اراک
روزنامه شرق نوشت: رییس بازرسان آژانس با سازمان انرژی اتمی به تفاهم رسید؛ موضوع مورد تفاهم هم؛ نحوه انجام بازرسی از رآکتور اراک است. «ماسیمو آپارو» رییس بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی به همراه دو نفر دیگر از بازرسان، حوالی صبح دوشنبه برای گفتوگو درباره رهیافت پادمانی رآکتور اراک، همچنین بازدید از معدن ساغند و کارخانه تغلیظ اردکان یزد وارد تهران شدند. او در جلسه صبح دیروز با سازمان انرژی اتمی در مورد نحوه انجام بازرسی از رآکتور اراک به جمعبندی رسید.
اراک یکی از گلوگاههای مهم در مذاکرات هستهای ایران و کشورهای 1+5 است که قرار است 23 اردیبهشت مذاکرات برای تدوین متن پیشنویس نهایی را آغاز کنند. چند روز گذشته، علیاکبر صالحی، رییس سازمان انرژی اتمی، اعلام کرد که برای رفع نگرانی در مورد رآکتور اراک، آن را برای تولید میزان پلوتونیم کمتر بازطراحی میکنند.
خبرگزاری «مهر» در گزارشی نوشته که آخرین بازرسی آژانس از معدن ساغند یزد به 10سال پیش باز میگردد، آنزمان بازرسان آژانس براساس پروتکل الحاقی، از این معدن بازدید کردند.
ورود بازرسان آژانس به تهران در راستای توافق هفت مادهای ایران و آژانس در تاریخ 20بهمن در تهران است. بر مبنای این توافق، سازمان انرژی اتمی ایران در راستای رفع نگرانی در مورد برنامه هستهای ایران، متعهد شد که هفت اقدام زیر را انجام دهد. ارایه اطلاعات مورد توافق دو طرف و دسترسی مدیریتشده مرتبط با معدن ساغند یزد، ارایه اطلاعات مورد توافق دو طرف و دسترسی مدیریتشده مرتبط با کارخانه تغلیظ اردکان، تحویل پرسشنامه اطلاعات طراحی (DIQ) بهروز شده رآکتور IR-40 (اراک)، اتخاذ و اقدام در جهت به نتیجهرساندن رهیافت پادمان برای رآکتور IR-40 (اراک)، ارایه اطلاعات مورد توافق دو طرف و تنظیم بازدید فنی از مرکز لیزر لشکرآباد، ارایه اطلاعات مواد چشمه source material، که هنوز به ترکیب و خلوص لازم برای ساخت سوخت یا غنیسازی نرسیده است، شامل واردات چنین موادی به ایران و استخراج اورانیوم از فسفات توسط ایران و ارایه اطلاعات و توضیحات به آژانس بهمنظور ارزیابی اظهاریه ایران درمورد نیاز یا کاربرد توسعه EBW (نسل جدید چاشنیهای ایمن).