به گزارش مشرق به نقل از مهر، اواخر مرداد ماه امسال رضا تقي پور وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات از راه اندازي موتور جستجوگر ملي خبر داد و با بيان اينکه بسياري از کشورها داراي موتور جستجوگر بومي هستند، اعلام کرد که ايران براي جوابگويي به نيازهاي داخلي در نظر دارد موتور جستجوگر ملي راه اندازي کند، به همين منظور راه اندازي "موتور جستجوگر ملي" در برنامه پنجم توسعه اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي کشور پيش بيني شده است.
در آن زمان مديرکل تحقيق و توسعه شرکت فناوري اطلاعات ايران در تشريح آغاز به کار اين پروژه گفت پيشنهاداتي در مورد نام اين طرح ارائه شده که وزير ارتباطات از عنوان "يا حق" براي نام اين موتور جستجوگر ياد کرده است. البته اين امر هنوز از سوي وزارت ارتباطات به صورت قطعي اعلام رسمي نشده است.
به گفته هادي ملک پرست موتورهاي جستجوي بين الملل گوگل و ياهو در استفاده از نياز داخلي و خارجي کاربران کاربرد دارد اما موتور جستجوگر ملي صرفا در مورد کاربران ايراني داخل کشور و فقط براي ارائه خدمات دستگاههاي دولتي و اجرايي به کار خواهد رفت.
بومي سازي موتور جستجوگر از چندين کانال
معاون وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات در آخرين اظهار نظر در مورد وضعيت پروژه موتور جستجوگر ملي گفت: فاز مطالعاتي اين پروژه ملي در سه کانال مجزا آغاز شده که در نهايت يک مدل به عنوان پايلوت براي آن اجرايي خواهد شد.
علي حکيم جوادي با تاکيد براينکه روي چندين مدل موتور جستجو براي نهايي کردن اين پروژه در حال تحقيق هستيم اضافه کرد: خوشبختانه بر روي يکي از اين مدلها اقدامات خوبي انجام شده که در آينده نزديک هم بخشي از آن آماده ارائه خواهد بود.
رئيس سازمان فناوري اطلاعات ايران افزود: بخش ديگري از اين مدل آزمايشي نيز از طريق مرکز تحقيقات مخابرات ايران در حال کار است که اميدواريم هرچه سريعتر به مرحله عملياتي برسد.
وي با تاکيد بر اينکه پروژه هاي تحقيقاتي براي نهايي شدن نيازمند صرف زمان است خاطرنشان کرد: براي راه اندازي اين پروژه ملي در حال کار روي چند مدل پيشنهادي هستيم که درصورت مواجه شدن مشکل يکي بتوان از مدل ديگراستفاده کرد در همين حال اين روش مي تواند رقابتي براي کارهاي تحقيقاتي بومي ايجاد کند.
حکيم جوادي با اشاره به آغاز کار تحقيقاتي بر روي پروژه "ضد بدافزار بومي" که به موازات پروژه موتور جستجوگر در حال انجام است تصريح کرد: طي برنامه پنجم توسعه چندين پروژه به عنوان زيرساخت هاي شبکه ملي اطلاعات اجرايي خواهد شد که يکي از اين پروژه ها موتور جستجوگر ملي است.
نامگذاري موتور جستجوگر " ياحق" نهايي نشده است
معاون وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات با تاکيد براينکه کار تحقيقاتي موتور جستجوگرملي آغاز شده گفت: نامگذاري عنوان "ياحق" بر روي آن هنوز نهايي نشده است و زماني که اين پروژه به مرحله عملياتي برسد در مورد نام آن نيز تصميم گيري نهايي مي شود.
وي در پاسخ به اين سوال که آيا اين موتور جستجوگر ملي مي تواند مانند موتورهاي جستجويي چون "ياهو" و "گوگل" عمل کند تاکيد کرد: موفقيت يک موتور جستحو به مدل کسب و کاري - بيزنس مدل- که برايش تعريف مي شود بستگي دارد. در جاهاي مختلف دنيا رقابت زيادي بر روي موتورهاي جستجوگر وجود دارد و دليلش هم اين است که موتورهاي جستجو با برنامه ريزي و تدوين استراتژي شکل مي گيرند و سرمايه گذاري بر روي آنها انجام مي شود.
استفاده از موتور جستجوگر ملي بر بستر اينترنت پاک
حکيم جوادي با بيان اينکه بايد براي موتور جستجوي ملي استراتژي تعريف شود گفت: تعريف مدل کسب و کار و سرمايه گذاري بر روي اين پروژه بايد به نحوي باشد که بتواند جايگزين موتورهاي جستجوي فعلي باشد.
وي با تاکيد بر لزوم تعريف بيزينس مدل براي موتور جستجوگر ملي پس از راه اندازي آن اضافه کرد: يک بخش عمده اي از اين کار به کساني برمي گردد که مي خواهند برروي بستر اين موتور جستجوگر خدمات دهند و اين پروژه را پشتيباني کنند.
رئيس سازمان فناوري اطلاعات ايران با اشاره به کاربرد خط و زبان فارسي در فضاي سايبر خاطرنشان کرد که جستجوهاي مورد علاقه کاربران ايراني بر اين بستر به صورت بومي فراهم خواهد شد.
وي با اشاره به مدل هاي موفق موتور جستجوگر ملي در دنيا گفت: براي مثال کشور کره جنوبي با توجه به علاقه مندي مردمش به اطلاعات تمرکز جدي بر زبان در اين بستر کرد و موفق شد.
معاون وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات با اشاره به اظهارات وزير ارتباطات در مورد اجراي اينترنت پاک در کشور خاطرنشان کرد: در کشور ما هم با توجه به کاربرد خط و زبان فارسي و جستجوهاي مورد علاقه مردم در فضاي اينترنت سعي خواهد شد که اين موتور جستجوگر در قالب اينترنت پاک که از سوي وزير ارتباطات مطرح شده است راه اندازي شود.
چندي پيش وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات با بيان اينکه درصد بالايي از استفاده هايي که از اينترنت در کشور مي شود استفاده هاي مناسب و درست است از اجرايي کردن ايده تفکيک اينترنت پاک و ناپاک در کشور خبر داد و به مهر گفت: براي کاربردي کردن فضاي اينترنت پاک در کشور وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات برنامه هايي مدنظر دارد.