تغییر معادلات،جریان تکفیری و حامیان آن در منطقه را نیز به انسداد سیاسی رساند. این عقب‌نشینی‌ها در موضع پادشاه عربستان سعودی، دیده می‌شود که مشارکت در فعالیت‌های تروریستی و با حمایت رسانه‌ای و یا فتوایی از آنها را جرم دانسته که کیفر آن 3 تا 20 سال زندان خواهد بود.

به گزارش مشرق، سردار سرلشکر قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی درسخنرانی تاریخ 27 بهمن ماه 1392به بررسی و تحلیل اوضاع جهان اسلام و بایدها و نبایدها در این حوزه پرداخت که بخشی از این سخنان مهم و راهبردی توسط «حسین رویوران» کارشناس مسایل خاورمیانه و جهان عرب مورد تحلیل و تفسیر قرار گرفته است.

«ایران امروز دارای یک قدرت حقیقی است. از حضور قدرتمند ایران در شرق مدیترانه می‌‌توان نام برد. این منطق ایران است. هیچ کجا ایران بر مبنای روش‌هایی که دشمنان ایران عمل می‌کنند، عمل نکرده است و با زور و جنگ و حتی با پول توسعه نداده است. همین سوریه که الان محور جدال اساسی است، یک طرف همه دنیا قرار دارد و یک طرف ایران.»

(سردار قاسم سلیمانی)

متن نظرات حسین رویوران را در زیر می‌خوانید


تروریست‌ها چگونه سیاست ایران را در سوریه عوض کردند/ هدیه جمهوری اسلامی به نظام سوری



هنگامی که حواث سوریه در سال 2011 آغاز شد، ایران سیاست «انتظار» را در پیش گرفت تا از ماهیت حرکت اعتراضی در سوریه مطمئن شود.پیش از حوادث سوریه، ایران از حرکت خود جوش داخلی مردم در تونس و مصر حمایت کرده بود و اینگونه حرکـت‌های اجتماعی در جهت از بین بردن نظام استبدادی و قطع وابستگی را کاملا مشروع شمرد.

علت این موضوع این است که نظام جمهوری اسلامی ایران مولود یک انقلاب اسلامی و مردمی است که اکثریت قریب به اتفاق مردم ایران در آن شرکت کرده بودند و به علت این ویژگی، انقلاب هیچ‌گاه نمی‌تواند در مقابل حرکت‌های مردمی مشابه در هیچ کشوری قرار گیرد و یا حقی را که خود از آن برخوردار شده بود، از دیگران دریغ کند.

با گذشت چند ماه از بحران داخلی سوریه، شرایط آن روشن‌تر شد و حضور عنصر خارجی در این اعتراضات مسجل گردید.


تروریست‌ها چگونه سیاست ایران را در سوریه عوض کردند/ هدیه جمهوری اسلامی به نظام سوری


ایران اسلامی کم‌کم مواضع سیاسی روشن خود را در قبال سوریه اتخاذ و اعلام کرد که از اعتراضات خودجوش داخلی در سوریه حمایت می‌کندکه خواهان پایان دادن به استبداد و نظام تک حزبی و مشارکت گسترده مردم در فرایند تصمیم‌گیری سیاسی است،‌اما در عین حال دخالت عنصر خارجی در امور داخلی سوریه را محکوم می‌کند که خواهان سرنگونی نظام بشار اسد است و آن را دخالت قطعی در امور داخلی دولت سوریه می‌شمارد که مغایر با مقررات بین‌المللی است.

دولت ایران بر اساس این موضع‌گیری، دولت سوریه را به تعامل مستقیم با معارضه داخلی ترغیب کرد و چند بار نمایندگان آنان را به ایران دعوت کرد و از طریق گفت‌وگو با خواست آنها آشنا شد که به دولت سوریه منعکس گردید.

در واقع ایران به صورت خیرخواهانه دولت سوریه را ترغیب کرد تا مردم خود را در فرایند تصمیم‌گیری سیاسی مشارکت بیشتر بدهد.دولت سوریه نیزدر یک رفتار منطقی و عقل‌گرایانه به درخواست معارضان داخلی تن داد و با اصلاح قانون اساسی، زمینه مشارکت بیشتر مردم و احزاب جدیدالتاسیس سیاسی را فراهم کرد.

اصل هشتم قانون اساسی سوریه که حزب بعث را حزب پیشرو می‌شمارد و قدرت را در اختیار این حزب قرار می‌دهد لغو گردید و زمینه شکل‌گیری احزاب مختلف و شرکت در انتخابات فراهم شد.

پس از تایید قانون اساسی از سوی مردم در همه‌پرسی، اولین انتخاب چند حزبی در این کشور برگزار و مخالفین دولت موفق به کسب حدود 90 کرسی از 250 کرسی پارلمان شدند و در کابینه جدید سوریه نیز چند تن از مخالفان حضور پیدا کردند.

«قدری جمیل» به معاونت نخست‌وزیری و «علی‌ حیدر» به وزارت آشتی ملی منصوب شدند و پرونده حل بحران به آنان واگذار گردید.

با این اقدام دولت سوریه، ایران احساس کرد نظام بشار اسد آمادگی دارد تا مخالفان در قدرت شرکت دهد و از وحدت ملی پاسداری کند، ولی اصرار مخالفان بر ادامه پروژه براندازی بر پایه گسترش خشونت و اقدامات تروریستی و توسعه دامنه همکاری آنان با قدرت‌های خارجی مانند آمریکا، اروپا، عربستان، قطر، ترکیه، اردن و آل حریری در لبنان شرایط را کاملا تقابلی و پیچیده‌تر ساخت.

سلطه نیروهای تکفیری بر دیگر نیروهای مخالف سوری در اکثر جبهه‌ها علت اصلی بروز این شرایط بود زیرا این نیروها اساسا در پی تحقق مردم سالاری در سوریه نبودند و تنها در اندیشه برپایی دولت خلافت یا امارت اسلامی بودند.

تروریست‌ها چگونه سیاست ایران را در سوریه عوض کردند/ هدیه جمهوری اسلامی به نظام سوری


سیاست‌های نیروهای هوادار القاعده به ویژه جبهه‌النصره و دولت عراق و شام اسلامی (داعش)در کشتار مخالفان خود به ویژه از اقلیت‌های مذهبی و مسیحیان شرایط را تغییر و دولت سوریه را در برابر تکالیف خود در حفظ امنیت شهروندان سوریه قرار داد.


تروریست‌ها چگونه سیاست ایران را در سوریه عوض کردند/ هدیه جمهوری اسلامی به نظام سوری


در چنین شرایطی ایران به یقین رسید که حرکت اعتراضی در سوریه ماهیتی متفاوت با دیگر کشورهای حوزه بیداری اسلامی پیدا کرده است.

در کشورهایی مانند مصر، بحرین، یمن، و تونس مردم در پی سرنگونی نظام‌های استبدادی بودند تا رژیم‌های مردم‌سالاری را جایگزین آنها سازند، در حالی که در سوریه گروه‌های تکفیری در پی استقرار شرایط استبدادی بودند که پایه اصلی آن تکفیر هرکسی است که با آنها مخالفت می‌کند.

تروریست‌ها چگونه سیاست ایران را در سوریه عوض کردند/ هدیه جمهوری اسلامی به نظام سوری


همچنین در حوزه بیداری اسلامی همه جوامع به پا خواسته در پی نفی وابستگی به خارج هستند در حالی که در سوریه گروه‌های تکفیری به کشورهایی مانند قطر و عربستان وابسته‌اند و خود هیچ اختیاری از خود ندارند و مزدور قدرت‌های سلطه‌گر بین‌المللی هستند.

در قیام‌های بیداری اسلامی، قیام بر ضد دیکتاتور موجب وحدت اجتماعی شده بود در حالی که در سوریه تجاوز تکفیری‌ها به حقوق همه اقلیت‌ها و ارتکاب جرایم شنیع مانند سربریدن‌ها و آتش زدن‌ آنها یک واگرایی وسیع در جامعه سوری ایجاد کرده بود.

این شرایط، که در سال سوم بحران روشن شد، ایران را واداشت تا حساب اعتراضات سوریه را از دیگر کشورهای بیداری اسلامی به طور جدی جدا کند و شرایط موجود در سوریه را نه تنها بیداری نداند که ضد بیداری تلقی نماید.

این جمع‌بندی سیاسی مبنای موضع‌گیری جدید جمهوری اسلامی گردید وتهران پس از آن بر این باور شد که حرکت براندازی، تنها نظام حاکم در سوریه را هدف قرار نداده است بلکه هدف اصلی ضربه زدن به محور مقاومت استو پروژه براندازی، ماهیت صهیونیستی و فرا منطقه‌ای دارد که هدفش تضعیف ارتش سوریه است.

محور شرارت هوادار تروریسم، سناریویی را در سوریه کلید زد که هدفش تقابل بین ارتش سوریه که رژیم صهیونیستی را تهدید می‌کنداز یک طرف سلفی‌های تکفیری از سوی دیگر بود. آنها امیدوار بودند که در این رویارویی برنامه‌ریزی شده هرکس از دو طرف کشته شود، به سود آمریکا و رژیم صهیونیستی باشد.

در چنین شرایطی ایران احساس کرد که باید به دولت سوریه کمک شود تا بر توطئه براندازی خارجی پیروز گردد.

ایران تجربه بزرگ و گران‌مایه حماسه دفاع مقدس را به ملت سوریه پیش‌کش کرد. در جنگ تحمیلی که 8 سال به درازا کشید و طولانی‌ترین جنگ قرن بیستم بود، ایران با سیستم داوطلبی مبتنی بر ایمان، این جنگ بسیار طولانی را اداره کرد و نگذاشت یک وجب از خاک کشور در اشغال دشمن باقی بماند.

این تجربه با ارزش در اختیار دولت‌مردان سوریه قرار گرفت و بر پایه این تجربه نهاد جدید ارتش «دفاع ملی سوریه» متولد گشت.

تروریست‌ها چگونه سیاست ایران را در سوریه عوض کردند/ هدیه جمهوری اسلامی به نظام سوری


حزب‌الله لبنان نیز بر اساس جمع‌بندی جدید به این نتیجه رسید که در رویارویی دولت سوریه با عناصر تکفیری و حامیان بین‌المللی و منطقه‌ای آنها نمی‌تواند بی‌طرف بماند و به همین دلیل سید حسن نصرالله، رهبر این حزب، اعلام کرد که نیروهای داوطلب حزب‌الله به سوریه اعزام خواهند شد و در عملیات نظامی در کنار ارتش سوریه قرار خواهند گرفت.

ارتش دفاع ملی سوریه که عمدتاً بر محور آموزش جنگ شهری شکل گرفته بود هم اکنون حدود 80 هزار نفر بومی در اختیار دارد و از حمایت حزب‌الله برخوردار است.

از زمان ورود این نیروها به عملیات در کنار ارتش سوریه معادله میدانی تغییر پیدا کرده و در یک سال گذشته معادله به زیان گروه‌های تکفیری تغییر یافته است.

تروریست‌ها چگونه سیاست ایران را در سوریه عوض کردند/ هدیه جمهوری اسلامی به نظام سوری


این نیروها در کنار هم به سرعت موفق شدند شهرهای القصیر، حمص، حماه، غوطه شرقی، غوطه غربی و بخش‌هایی از حلب را پی‌درپی آزاد کنند.

پس از یک سال از ورود نیروهای تازه نفس به معادله رویارویی در سوریه، هم اکنون نیروهای تکفیری دچار شکست‌های زیادی شده‌اند که این امر به بروز اختلاف میان آنها انجامیده و آنها را به جان هم انداخته تا شرایط سقوط خود را رقم بزنند، پایداری دولت سوریه در حال حاضر تجربه غرب رای سرنگونی کشورهای محور مقاومت را شکست داده و امکان تعمیم آن را در سرتاسر منطقه با بحران رو به رو ساخته است.

این امر جریان تکفیری و حامیان آن در منطقه را نیز به انسداد سیاسی رسانده و با گسترش دامنه اتحاد کشورها بر ضد تروریسم حامیان تکفیری‌ها در مقابل اجماع منطقه‌ای و بین‌المللی قرار گرفته و ناگزیر به عقب‌نشینی پی‌درپی شدند.

این عقب‌نشینی‌ها در موضع ملک عبدالله، پادشاه عربستان سعودی، دیده می‌شود که مشارکت در فعالیت‌های تروریستی و با حمایت رسانه‌ای و یا فتوایی از آنها را جرم دانسته که کیفر آن 3 تا 20 سال زندان خواهد بود.


منبع: فارس

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 21
  • در انتظار بررسی: 1
  • غیر قابل انتشار: 3
  • ۱۵:۱۹ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۱
    0 0
    روحاني مچكريم
  • ۱۶:۳۷ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۱
    0 0
    سلام یک بار درباره ی سایت آپارات تذکر دادم اصلا انعکاس و واکنش نشان ندادید این بار غیرت نشان دهید نهی از منکر کلیپی که زن که تقریبا پا لخت است ترویج فساد است آن هم در سایت پربیننده ی آپارت باحال از zahra ارسال شده در ۱۰ فروردین ۱۳۹۳
  • ۱۷:۲۵ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۱
    0 1
    پیامبر اسلام فرمودند=پس از من(و خاندان من)اسلام دو بال دارد"یکی ایران و یکی یمن انشالله و به لطف جمهوری اسلامی ایران تمام حکومت های ضد اسلامی سقوط کنند"سوریه پاکسازی گردد"حکومت وهابی بحرین به دست مردم مسلمان آن سرنگون شود"کودتای مصر شکست بخورد"حوثی ها در یمن پیروز شوند تا خاندان ال سعود و وهابیت به درک واسل شوند" و اسراییل با خاک یکسان شود تا صهیونیزم به تاریخ بپیونند.
  • ۲۱:۳۸ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۱
    0 0
    انشالله ناتو کفار زیر پای ساتو اسلام خرد شود
  • امیر ۲۱:۵۴ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۱
    0 0
    جاوید باد تیمسار قاسم سلیمانی که قطعا واژه ی تیمسار برازنده ی شماست
  • ۲۳:۱۸ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۱
    0 0
    مرگ بر وهابیت مرگ بر عربستان مرگ بر قطر مرگ بر ترکیه
  • ۲۳:۲۷ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۱
    0 0
    خاک تو سرت با این نظرت!!!!
  • امیر ۰۰:۱۷ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۲
    0 0
    موافقم. تیسمار واژه ای پارسی، به معنای بزرگ و فرمانده و شایسته است، درجه نیست، لقبی است که فرهنگستان زبان پارسی برای جایگزینی با واژه های بیگانه حضرت، ژنرال، و... انتخاب کرد. اما چون به نظر یادآور دوران شاهنشاهی بود در سال 1378 با واژه ی عربی امیر بازنشسته شد. در حالی که تمام درجات از سرباز و استوار گرفته تا سرگرد و سرهنگ و سرلشگر و سپهبد و ارتشبد متعلق به همان دوران است. و برای ایران و ساختار نظامی کشور خیلی افت دارد که با واژه ای عربی بزرگان را خطاب کنیم. هر چند هم نام شما و هم نام خود من امیر است!
  • ۰۰:۱۹ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۲
    0 0
    به درک "واصل" شوند. نکنه از اون دهن گشادایی؟
  • مهدی ۰۰:۵۷ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۲
    0 0
    تیمسار خودتی اوشکول ,فکر کردی منظورتو نفهمیدیم؟!
  • محمدرضا ۰۱:۱۴ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۲
    0 0
    رفتی از عربستان نظر میدی ناشناس ؟؟؟؟ برو به اعمالت برس . التماس دعا .
  • بنده خدا ۰۷:۵۶ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۲
    0 0
    انشاالله با همبستگی همه مسلمانان و به رهبری حضرت آقا امام خامنه ای این ترفند استکبار هم شکست خورده و رو سیاهی به ذغال به می ماند.
  • hdvhk ۰۸:۱۹ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۲
    0 0
    ناشناس بی ادبی که با آی پی عربستان اومدی(شاید ننگت میشه با آی پی ایران بیای) ولی سعی کن ادبت رو درست کنی
  • ۱۱:۱۸ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۲
    0 0
    ایران تا آخرین لحظه روی نظامی که تک حزبی بود سر مایه گذاری کرد وضررش را هم میبیند اگرم سوریه پیروز شود به علت خرابی های مو جود عملا از محور مقاومت حزف یا بی طرفست و هزینه سنگینی را برای ایران تا آنرا مثل کو چه های لبنان آسفالت کند قرار داده.
  • ۱۲:۴۴ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۲
    0 0
    واقعا فکر کردین اگر خواست امریکا ناتو و جهان عرب نبود الان دیکتاتور شام زنده بود؟؟
  • ۱۳:۵۴ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۲
    0 0
    چه ربطی به روحانی داره؟!!
  • ۱۳:۵۵ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۲
    0 0
    لعنت خدا بر انها که منفی دادند
  • ۲۱:۳۹ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۲
    0 0
    دهن گشاد ا...
  • ۰۲:۳۰ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۵
    0 0
    این روحانی مچکریم رو بچه خورده های مشرق علم کردن که مثلا بگن ها....فلان و بهمان...این ره که شماها میرین پشتش قرص نیس...تف سربالاس...از ما گفتن بود.
  • علی ۱۲:۵۰ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۵
    0 0
    اتفاقاً ایران از چند قوم (فارس ،ترک ، عرب ، لر ، بلوچ و ...) تشکیل شده که خوشبختانه همه آنان به ایرانی بودنشان افتخار میکنند و برایش جان هم داده اند ، حالا بدلایلی زبان قوم فارس حاکم شد ، ولی این به معنی اهانت به زبان قوام دیگر نیست ، ما همانگونه که از شنیدن زبانهای ترکی ، کردی هم وطنانمان خوشحال می شویم ، از شنیدن زبان عربی یکی از قومها هم خوشحالیم ، مضافاً به اینکه زبان دینی مان نیز هم می باشد . فراموش نکنید عراق ، یمن و .. نیز جزئی از ایران بوده و حاکمان ایرانی داشته اند .
  • ۱۲:۵۲ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۵
    0 0
    ـ همین قدر که پوزه همه قلدران جهان در انجا به خاک مالده شود کافیست . ـ مگه وضعیت کشورهای دیگه منطقه که همه آن قلدرها از آنان حمایت میکنند چطوره ؟

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس