کد خبر 29442
تاریخ انتشار: ۲۴ بهمن ۱۳۸۹ - ۱۱:۰۶

بازرس ويژه رئيس جمهور در امور نفت گفت: سوء مديريت و ناآگاهي مديران وقت دولت اصلاحات، مهم‌ترين عواملي بود که کشور را در معرض آسيب پذيري از ناحيه کمبود محصول استراتژيک بنزين قرار داده بود.

به گزارش مشرق به نقل از ايرنا، حسين شيوا اظهار داشت: صنعت نفت کشور در دولت هاي نهم و دهم دستاوردهاي قابل توجهي را کسب کرد و نتايج ارزشمندي به دست آورد که نظير آن در دولت هاي قبلي مشاهده نشده بود.

وي بابيان اينکه اين دستاوردها با شدت گرفتن تحريم هاي همه جانبه عليه نظام مقدس جمهوري اسلامي در بخش صنايع نفت،گاز و پتروشيمي حاصل شد، افزود: اتحاديه اروپا خرداد ماه امسال و تنها پس از گذشت يک هفته از تصويب قطعنامه چهارم شوراي امنيت عليه ايران، بخش نفت و گاز و بويژه صنايع پالايشگاهي کشور را مشمول خصمانه ترين تحريم هاي خود قرار داد.

به گفته شيوا، تحريم هاي اتحاديه اروپا هرگونه سرمايه‌گذاري، کمک فني و انتقال فناوري، فروش تجهيزات و خدمات مربوط به اين حوزه‌ها بويژه در بخش پالايش نفت خام و فناوري مايع سازي گاز طبيعي را دربر گرفته و از طرفي دشمن به اثرگذار بودن اين تحريم ها در منصرف کردن نظام از آرمانهاي الهي خود، اميد زيادي داشت.

وي با بيان اينکه تاريخ سي و دو ساله انقلاب اسلامي ايران سراسر درسهاي عزت طلبي، شرافت و اراده ملت مسلمان ايران است، افزود: تحريم هاي اعمال شده نه تنها باعث فلج شدن امور زندگي مردم و آسيب به نظام نشد، بلکه باعث ترغيب متخصصان و پرسنل خادم و بي ادعاي صنعت نفت کشور شد تا در کوتاه ترين زمان ممکن، مملکتي که يکي از بزرگترين واردکنندگان بنزين جهان با واردات حدود 20 ميليون ليتر در روز بود را به صادرکننده نوظهور بنزين در جهان تبديل کرد.

عضو هيات مديره شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران افزود: اين دستاورد عظيم به ثمر رسيده در صنعت پالايش کشور ،به حدي عظيم و پراهميت بود که رهبر معظم انقلاب در خطبه هاي پرصلابت نماز جمعه تهران خبر خودکفايي کشور در تامين بنزين مورد نياز داخلي را اعلام کردند.

وي دستيابي به اين موفقيت عظيم را حاصل مجاهدت و تلاش کارکنان شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران و مجتمع هاي پتروشيمي عنوان کرد و افزود: چند ماه پيش زماني که دشمنان به يکباره فروش بنزين را به ايران ممنوع کردند، کارکنان اين دو مجموعه دوشادوش يکديگر و به همراه ساير بخش هاي مرتبط وزارت نفت، اميد دشمنان براي خدشه دار کردن حيثيت ملت ايران را به سراب تبديل کردند.

به گفته، شيوا دشمن از اين دستاورد ايران دچار شوک شديد شد و تا مدتها باور نمي کرد که کشور توانسته است بدون واردات بنزين از عهده تامين نياز داخلي خود برآيد.

بازرس ويژه رييس جمهوري درامور نفت گفت: از طرفي در مسير خودکفايي بنزين به جز افزايش ظرفيت پالايشگاه ها و توليد ضربتي در مجتمع هاي پتروشيمي ، اجراي طرح بزرگ هدفمند شدن يارانه ها ازسوي دولت را بايد خاطرنشان کرد که به طور ميانگين با کاهش مصرف تقريبي 18 ميليون ليتر در روز، کمک شاياني به قطع واردات بنزين و تحقق اين دستاورد بزرگ کرد.

وي بر آگاهي رساني به ملت ايران درخصوص دستيابي کشور به خودکفايي توليد بنزين در سال 1389 تاکيد کرد و افزود: اين امر مي توانست درسالهاي قبل و حتي در زمان دولت هاي هفتم و هشتم به وقوع بپيوندد، که اين کار صورت نگرفت.

شيوا گفت: در اين زمينه آسيب شناسي هاي مختلفي از سوي کارشناسان صورت گرفت و مشخص شد ،سوء مديريت و ناآگاهي مديران وقت مهمترين عواملي بود که کشور را در معرض آسيب پذيري از ناحيه کمبود محصول استراتژيک بنزين قرار داده بود.

به گفته وي، تصميم ساز اصلي وزارت نفت و همفکران وي در چند سال قبل هميشه نظرات تخصصي کارشناسان وقت را فداي سليقه هاي شخصي خود کردند.

عضو هيات مديره شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي تاکيد کرد: دلايل مختلفي وجود دارد که ثابت مي کند در دولت هاي قبل از دولت نهم پالايشگاه سازي و خودکفايي در تامين فرآورده هاي نفتي به زيان مملکت نبود، بلکه جزو ضروريات بود و بايد جزو اولويتهاي وزارت نفت و حتي دولت وقت قرار مي گرفت.

وي در خصوص دلايل ضرورت ايجاد پالايشگاه در کشور گفت: هزينه احداث يک پالايشگاه 300 هزار بشکه اي در آن زمان براي يک کشور صادرکننده نفت خام بسيار کمتر از شش ميليارد دلار بود. دست اندرکاران صنعت پالايشگاه سازي معتقدند براي احداث يک پالايشگاه در آن زمان، به ازاي هر 100 هزار بشکه بر حسب نوع تکنولوژي مورد استفاده رقمي معادل يک الي 1.4 ميليارد دلار لازم بود، يعني براي احداث يک پالايشگاه سيصد هزار بشکه اي رقمي حدود سه الي 4.2 ميليارد دلار اعتبار سرمايه اي نياز بوده که مصروف خريد ليسانس، دانش فني، خريد و نصب تجهيزات خارجي و در نهايت راه اندازي پالايشگاه مي شد.

شيوا گفت: کارشناسان امر نرخ بازگشت داخلي سرمايه گذاري در پالايشگاه سازي را در آن زمان بالاتر از 16 درصد ارزيابي کردند. در نتيجه نرخ سودآوري حاصل از ساخت پالايشگاه کاملا با آنچه آنان مطرح کردند که هفت درصد بوده، متفاوت است.

وي ادامه داد: يک نگاه راهبردي به آمارهاي جهاني ميزان عرضه، تقاضا و ارتقاي کيفيت فرآورده هاي نفتي که از طرف مجامع علمي نفتي جهان در همان سالها منتشر شد، به راحتي نشان مي داد که بنزين در آينده به کالاي پراهميتي تبديل مي شود.

شيوا گفت: اگر تقاضاي بنزين دنيا در سال 2005 حدود يازده ميليون بشکه در روز بود، اين ميزان براي سال 2015 حدود 22.5 ميليون بشکه پيش بيني شده بود که حاکي از اهميت روزافزون بنزين در سبد انرژي جهان است. در راستاي تامين اين تقاضا، ظرفيت پالايش کشور براي توليد بنزين نيز بايد افزايش قابل توجهي مي يافت.

به گفته بازرس ويژه رييس جمهوري درامور نفت، در آمارهاي مذکور پيش بيني شده بود که ظرفيت (crude distillation ) پالايشگاه هاي خاورميانه از 6.8 ميليون بشکه در روز در سال 2000 به 8.6 ميليون بشکه در آينده خواهد رسيد . اين رقم قابل توجهي بود و بايد مورد توجه مديران وقت صنعت پالايش کشور قرار مي گرفت و براي آن برنامه ريزي مناسبي مي کردند که متاسفانه هيچ اقدامي در آن زمان انجام نشد.

وي از ديگر نشانه هاي بي توجهي به صنعت پالايش نفت خام در دولتهاي گذشته را عدم توجه به نصب و راه اندازي واحدهاي Deep conversion در پالايشگاه هاي موجود جهت کاهش توليد نفت کوره و جايگزين کردن خوراکهاي سنگين با سبک عنوان کرد.

وي توجيه مديران نفتي در دولتهاي قبل از دولت نهم براي احداث نکردن پالايشگاه نفت خام را توسعه ميادين مشترک گازي مانند پارس جنوبي عنوان کرد و افزود: اين ميدان مشترک عظيم گازي يک سرمايه ملي تلقي مي شود و مديران اسبق نفت با تاخير يازده ساله در بهره برداري از آن نسبت به کشور قطر ، ده ها ميليارد دلار خسارت به اقتصاد کشور وارد آوردند.

به گفته شيوا، جدا از تاخير در بهره برداري از اين ميدان، عملکرد مديران نفتي قبل از دولت نهم در اجراي طرح هاي بهداشت، ايمني و محيط زيست (HSE) و پدافندي در اين منطقه به قدري ضعيف بوده که جاي هيچ دفاعي را باقي نگذاشته است.

بازرس ويژه رييس جمهوري در امور نفت تصريح کرد: با به کارگيري فناوريهاي روز مي شد از سوختن گاز در مشعل هاي سربه فلک کشيده عسلويه و آلايندگي بسيار و ايجاد مشکلات زيست محيطي و مصدوميت براي کارکنان عملياتي جلوگيري کرد.

وي گفت: اين ضعف ها و کاستي ها در صنعت نفت ، با روي کار آمدن دولت هاي نهم و دهم و با رهنمودهاي ارزنده مقام معظم رهبري جبران و آخرين طراحي هاي دشمنان براي آسيب رساندن به اين نظام که ثمره حقيقي خون شهداست ، نقش بر آب شد و بار ديگر حقانيت شعار 'ما مي توانيم' به اثبات رسيد.

عضو هيات مديره شرکت ملي پالايش و پخش ابراز اميدواري کرد: در ماه هاي آينده با بهره برداري از پالايشگاه هاي جديد در دست ساخت و طرحهاي بهينه سازي در پالايشگاه هاي موجود، جمهوري اسلامي ايران نبض بازار جهاني بنزين را با استانداردهاي روز دنيا (euro5 2009 ميلادي ) و حتي( euro 6 2014) در دست بگيرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس