کد خبر 293443
تاریخ انتشار: ۲۱ اسفند ۱۳۹۲ - ۲۰:۳۲

رئیس بنیاد دائرةالمعارف اسلامی گفت: اگر دیگران تلاش کردند با انگیزه‌ خود، دایرةالمعارف اسلام را بنویسند ما نیز وظیفه داریم جهان اسلام را از نگاه خود به دیگران معرفی کنیم و این انگیزه مقام معظم رهبری از تأسیس بنیاد دائرةالمعارف بود.

به گزارش مشرق -  غلامعلی حداد عادل در مراسم رونمایی از جلد هجدهم «دانشنامه جهان اسلام» که عصر امروز در پژوهشکده فرهنگ، هنر و معماری جهاد دانشگاهی برگزار شد، گفت: بنیاد دایرة‌المعارف اسلامی 30 ساله شد و انگار همین دیروز بود که مهندس میرسلیم زنگ زد و مرا به جلسه‌ای در دفتر رئیس جمهور وقت که مقام معظم رهبری در آن زمان رئیس جمهور بودند، دعوت کرد و گفت:‌ قرار است دایرةالمعارفی اسلامی تدوین شود و اکنون خدا را شکر می‌کنم که شاهد ریشه‌دار شدن نهالی شدیم که با نیت پاک و با دست مقام معظم رهبری غرس شد و با کمک شما عزیزان به ثمر رسید.
 
وی اظهار داشت: بنیاد دایرةالمعارف اسلامی از دو حیث اعتبار یافته است؛ یکی به اعتبار موضوع و دیگری به اعتبار واضع. موضوع کار ما معارف جهان اسلام و واقعیت‌ها و حقایق است و همچنین واضع نیز کسی که اینجا را تأسیس کرد، شخصیت ارزشمندی است که به این بنیاد اعتبار بخشید و برای بنده افتخاری بود که از ابتدا در کنار عزیزانی مانند دکتر محقق و برخی از مراجع تقلید که عضو هیأت امنای این بنیاد بوده‌اند، باشم.
 
رئیس بنیاد دایرةالمعارف اسلامی تصریح کرد: آن ندایی که با «قولوا لا اله الا الله تفلحوا» در 1448 سال پیش در مکه، اسلام را به دنیا معرفی کرد، منشأ یک تمدن بزرگی شد، در این 14 قرن در بخش وسیعی از جهان، بزرگانی با الهام از این ایمان و معنویت، اعتقاد و جهان‌بینی در چهره‌پردازی، فرهنگی و تمدن این جهان مؤثر افتادند و ما نیز وارث میراث عظیم این 14 قرن فرهنگ و تمدن اسلام هستیم.
 
وی عنوان کرد: این فرهنگ و تمدن باید شناسایی شود؛ اگر دیگران تلاش کرده‌اند که با انگیزه‌های خود 40-50 جلد دایرةالمعارف اسلام را بنویسند ما هم به حکم صاحب خانه، به حکم «رب البیت ادری بما فی‌البیت» وظیفه داریم جهان اسلام را از قلم و نگاه خود به دیگران معرفی کنیم و این انگیزه مقام معظم رهبری از تأسیس بنیاد دایرةالمعارف بود.
 
این نماینده مجلس شورای اسلامی ادامه داد: تأسیس این بنیاد نه فقط جبران کج‌اندیشی‌ها است، بلکه دست یافتن به اطلاعاتی که برای ما بسی آسان‌تر است تا خارجی‌ها درباره معارف اسلامی ما بگویند که چه هستیم و چه می‌گوییم.
 
وی خاطرنشان کرد: در این 30 سال می‌توان گفت اوصاف عمومی و کلی حاکم بر این کار فرهنگی بزرگ عبارت است از دقت علمی؛ برای ما رعایت دقت و صحت از همه چیز مهمتر است و با وجود اینکه بنده این روزها به اندازه گذشته وقت ندارم، اما می‌دانم سنت حاکم بر دایرةالمعارف این است که تا مطمئن به درستی مطلبی نشویم، نمی‌توان آن را به چاپ رساند و این به عنوان یک اصل، ضامن اعتبار کار ما و باعث افتخار ماست.
 
رئیس بنیاد دایرةالمعارف اسلامی گفت: به دلیل اینکه همواره قلم در دست دشمن بوده است یک تصویر خوفناکی از جمهوری اسلامی ترسیم شده از این رو وقتی اندیشمندان و محققان خارجی، دائرةالمعارفی را می‌خوانند که نام رهبری نظام بر ابتدای آن نقش بسته و مباحثی را خارج از تشیع و اسلام مشاهده می‌کنند، اتقان علمی آنها برای ما کافی است که ما در چنین کشوری زندگی می‌کنیم.
 
وی یادآور شد: در عین اینکه نسبت به تشیع و ایران علاقه و تعصب به معنای درست کلمه «حساسیت» داریم تلاش می‌کنیم مقالاتمان عالمانه، منصفانه و درست باشد، بنابراین به همین دلیل است که 5 مجلد از این دانشنامه جهان اسلام از زبان عربی ترجمه و در جهان اسلام با استقبال روبرو شده است.
 
حداد عادل با اشاره به قواعد تألیف دانشنامه جهان اسلام، اظهار داشت: در واقع «دانشنامه جهان اسلام» پاسخگوی انواع نیازهای علمی محققان است و تاکنون نزدیک به 8 هزار مقاله نوشته شده که پهنه وسیعی از دانش و اطلاعات را در بر می‌گیرد.
 
وی با یبان اینکه این دانشنامه یک تصویر کلی بر چشم‌انداز وسیعی از جهان اسلام ارائه می‌دهد، عنوان کرد: هر یک از ما با بخشی از اسلام آشنا هستیم اما مجموع این معارف از آندولس گرفته تا اندونزی، از جنوب چین تا جنوب هند، پهنه جغرافیایی عظیمی در طول 14 قرن در این مجموعه به تصویر کشیده شده است و قطعاً این تصویر می‌تواند تصور ما را از اسلام و جهان اسلام تغییر دهد.
 
رئیس بنیاد دایرةالمعارف اسلامی گفت: دانشنامه جهان اسلام یک منبع قابل اعتماد و کاری مطلقا روشمند است که در کار ما اهمیت روش، کمتر از اهمیت دانش نیست، از این رو شاید قریب به 100 انضباط علمی در تألیف این دائره‌المعارف وجود داشته باشد که امروز خواننده می‌تواند با مشاهده جلد هجدهم به جلد اول آن رجوع کند بنابراین این دانشنامه دارای یک روش واحد، استانداردهای ثابت و منطقی است.
 
وی گفت: در حال حاضر دانشنامه جهان اسلام دارای 16 هزار صفحه در 18 مجلد است که فرآیند 30 ساله را طی کرده و این موفقیت دلالت بر نوعی ثبات و استقلال در فضای علمی کشور می‌کند، همچنین حاکی از ثبات و نظم یک مؤسسه است که زیرساخت‌های آن، رشد بسیار معناداری را از علم بیان می‌کند.
 
این نماینده مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: به تقلید از قرآن کریم می‌توان گفت، «دایرةالمعارف جهان اسلام» ام‌الکتابی در میان سایر کتاب‌ها است.
 
حداد عادل خاطرنشان کرد: احتمال می‌رود این دانشنامه به 50 جلد برسد که حداقل 150 دایرةالمعارف تخصصی از درون این 50 جلد قابل استخراج و انتشار است؛ دایرةالمعارف بزرگی را به نام «شهرهای جهان اسلام» می‌توان تألیف کرد.

منبع: فارس

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 1
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 1
  • خاطرات کرسنت ۰۲:۳۷ - ۱۳۹۲/۱۲/۲۲
    0 0
    درود بر نماینده ولایتمدار

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس