به گزارش مشرق به نقل از خبرگزاري مهر، دستگاه گداخت هسته اي در بهار سال 89 در اين پژوهشکده طراحي و ساخته شده و در زمستان 89 ثبت اختراع شده است. پيش از اين کشورهاي آمريکا، ژاپن، کره جنوبي، استراليا و فرانسه، به اين فناوري دست يافته بودند. کشور آمريکا در حال حاضر با اين روش در صدد انجام واکنش گداخت هسته اي پيشرفته پروتون بور مي باشد.
از جمله مزايا و قابليت هاي اين دستگاه مي توان به محصورسازي يون ها به روش الکتروستاتيکي در مرکز دو کره هم مرکز، بيشينه ولتاژ کاري 135 کيلو ولت، بيشينه جريان الکتريکي 250 ميلي آمپر، مقاومت الکتريکي پلاسما بيش از 1 مگا اهم، انجام واکنش گداخت هسته اي D-D بصورت پيوسته، گسيل پيوسته بيش از6 10نوترون در هر ثانيه در اثر فرايند گداخت هسته اي D-D و امکان انجام گداخت هسته اي با هر سه نسل سوخت هاي گداخت هسته اي است.
دستگاه IR-IECF کاربردهاي بسياري دارد که اين کاربردها کمک زيادي به فعاليت هاي علمي کشور خواهد کرد. استفاده از اين دستگاه تنها روش در جهان است که قابليت انجام گداخت هسته اي پيوسته p-11B را بصورت فرايند Radiation-Free دارد.
دستگاه گداخت هسته اي چشمه پيوسته نوتروني، چشمه پيوسته پروتون و چشمه پالسي و پيوسته اشعه ايکس سخت را توليد مي نمايد.
ايزوتوپ ها و راديو ايزوتوپ هاي پزشکي براي تشخيص و درمان سرطان ها ، تريتيم و هليوم 3 و سنگ ها و جواهرآلات اتمي محصولاتي هستند که به وسيله دستگاه ميتوانيم آنها را توليد نماييم.
از ديگر قابليت هاي ارزشمند دستگاه IR-IECF مي توان به فعال سازي نوتروني، فعال سازي پروتوني، رديابي مواد منفجره پيشرفته، از بين بردن پسماندها و زباله هاي هسته اي با نيمه عمر بالا حاصل از فرايند هاي شکافت هسته اي، استحاله و از بين بردن مواد راديواکتيو که عدد اتمي بالايي دارند، راديو درماني، بررسي خواص الکتريکي ، اپتيکي و مکانيکي جامدات، استرليزه کردن تجهيزات پزشکي و صنايع غذايي، شناسايي و از بين بردن زباله ها و پسماندهاي شيميايي که به روش هاي ديگر امکان پذير نمي باشد، نيروي پيشران سفينه هاي فضايي که در صنايع هوا فضا و موشکي کاربرد فراواني دارد و راکتور تحقيقاتي گداخت هسته اي اشاره کرد