کد خبر 28945
تاریخ انتشار: ۲۰ بهمن ۱۳۸۹ - ۱۷:۳۶

سرپرست سازمان فضايي ايران (ايسا) از پرتاب «کاوشگر ?» بدون محموله زيستي جهت آ‌زمايش زير سامانه‌هاي آن در اسفند ماه سال جاري خبر داد.

به گزارش مشرق، دکتر حميد فاضلي در گفت‌وگو با ايسنا اظهار کرد: هدف پرتاب اين است که صحت عملکرد زيرسامانه‌هاي متعددي که در اين کاوشگر پيش‌بيني شده و بعضا هم براي اولين بار مورد آزمايش قرار مي‌گيرد بررسي شود.

وي افزود: با بررسي نتايج اين پرتاب و اصلاحات و رفع عيوب احتمالي، پرتاب بعدي کاوشگر ? با محموله زيستي اوايل سال آينده انجام خواهد شد.

در آستانه پرتاب «کاوشگر ?» به فضا يکي از متخصصان طرح نيز در گفت‌و‌گو با ايسنا با تشريح جزئيات اين ماموريت و محموله زيستي آن اعلام کرد: اين کاوشگر که حامل يک ميمون از خانواده رزوس است به ارتفاع بيش از ??? کيلومتري زمين پرتاب شده و محموله پس از بازگشت با چتر نجات به روي زمين فرود مي‌آيد.

مهندس رضايي، استاد دانشگاه ومتخصص علوم فضايي در گفت‌وگو با خبرنگار فناوري خبرگزاري دانشجويان ايران با بيان اينکه مقدمات طرح‌هاي اعزام انسان به فضا در دنيا معمولا با پرتاب موجودات زنده کوچک پيگيري مي‌شود اظهارکرد: در پي پرتاب موفقيت‌آميز «کاوشگر يک» در سال ??، «کاوشگر دو» در سال ?? و «کاوشگر سه» حامل محموله زيستي در سال ??، کاوشگر چهارم با محموله زيستي که موجود زنده آن از نظر فيزيولوژي به انسان شبيه‌تر است، به زودي به ارتفاع بيش از ??? کيلومتري پرتاب مي‌شود.

وي با تاکيد بر اينکه کاوشگر ? پس از پرتاب بازيابي خواهد شد، تصريح کرد: بازيابي به اين شکل انجام خواهد شد که پس از رسيدن کاوشگر به ارتفاع اوج، محموله که حاوي موجود زنده است به زمين برمي‌گردد و با چترهاي نجات به آرامي به روي زمين مي‌نشيند.

رضايي در خصوص تفاوت‌هاي کاوشگر ? با نوع قبلي آن تصريح کرد: از جمله اين تفاوت‌ها، نوع موجود زنده در محفظه زيستي و ‌پرتاب کاوشگر به ارتفاع بالاتر نسبت به کاوشگر قبلي است که اين موضوع ضرورت وجود سيستم اکسيژن رساني به موجود زنده و سيستم تخليه دي‌اکسيد‌کربن موجود را مي‌رساند. همچنين در کاوشگر? تمام علايم حياتي با نصب سنسورها در کپسول زيستي و بدن موجود زنده ذخيره و به طور همزمان براي ايستگاه زميني جهت بررسي و ارزيابي علائم حياتي توسط زيست‌پزشک‌هاي فضايي از طريق تله متري ارسال مي‌شود.

وي با بيان اينکه محموله کاوشگر ?، ??? کيلوگرم است، خاطرنشان کرد: کل محموله متشکل از سه زيرسامانه شامل زيرسامانه بازيابي، زيرسامانه خدمات که تمامي تجهيزات الکترونيکي، کنترل، ارسال و دريافت فرامين را شامل مي‌شود و زيرسامانه کپسول زيستي است که موجود زنده و متعلقات براي ثبت علايم حياتي و اکسيژن رساني و تخليه بازدم موجود زنده را شامل مي شود.

اين متخصص فضايي افزود: کاوشگرها، آزمايشگاه‌هاي فضايي هستند که به صورت حرف U وارونه پرتاب مي‌شوند يعني از زمين پرتاب شده تا ارتفاع اوج رفته و سپس به زمين باز مي‌گردند که در برگشت، پس از اينکه وارد جو غليظ شدند، سيستم بازيابي شامل دو چتر ترمزي و اصلي عمل مي‌کند.

رضايي تصريح کرد: کشورهاي صاحب فناوري به مرور موجوداتي که از نظر فيزيولوژي به انسان نزديک‌تر بوده مانند سگ و ميمون را به فضا پرتاب کردند تا به مرحله‌اي رسيدند که بتوانند مدارگرد طراحي کرده و با آن انسان را به فضا پرتاب کنند و در نهايت به فناوري اعزام انسان به کرات ديگر و ايستگاه‌هاي فضايي دست يابند.

به گفته وي، پرتاب کاوشگر ? با محموله زيستي از گام‌هاي اوليه اعزام موجود زنده به فضا توسط جمهوري اسلامي ايران است.

رضايي خاطرنشان کرد: پروژه اعزام انسان به فضا که مقرر بود در سال ???? انجام شود با نظر مسوولان به سال ???? تبديل شد که پرتاب کاوشگر ? گام‌هاي اوليه براي رسيدن به اين هدف است؛ اميدواريم با تلاش دانشمندان فضايي ايران بتوان اين زمان را حتي کاهش داد.

وي با اشاره به افتتاح ايستگاه‌هاي دريافت و هدايت کنترل در روزهاي اخير گفت: اين ايستگاه‌ها شامل دو ايستگاه جديد و يک ايستگاه بهينه‌سازي است به طوري که دو ايستگاه جديد دريافت با قطر آ‌نتن ?.? متر و قطر آنتن ? متر و يک ايستگاه متحرک بهينه سازي شده است؛ بنابراين مي‌توان ادعا کرد که ايران به لحاظ فناوري و دانش ساخت ايستگاه‌هاي دريافت از ماهواره‌هاي سنجش از دور کاملا به بومي‌سازي و خوداتکايي رسيده است.

رضايي تصريح کرد: پس از پرتاب کاوشگر ? و دريافت نتايج، تحليل و پردازش آن صورت مي گيرد که گام‌هاي بعدي اين پروژه، افزايش ارتفاع پرتاب کاوشگر است که موجب افزايش طول ماندگاري موجود زنده در فضا خواهد شد سپس گام‌هاي بعدي بهينه‌سازي محفظه زيستي و اعزام موجودات بزرگ‌تر خواهد بود تا ان شاء الله به توانايي اعزام انسان به فضا برسيم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس