سبد کالا؛موضوعی که این روزها سروصدای زیادی به پا کرده است ودولت حسن روحانی مصمم است بخشی از فشار تورمی و کاهش شدید قدرت خرید مردم را دست‌کم در ماه‌های پایانی سال ‌جاری، از طریق توزیع سبد کالایی کاهش دهد. اما آیا در شرایط کنونی که اقتصاد درگیر رکود تورمی است، این سیاست می‌تواند از اقشار آسیب‌پذیر حمایت نماید؟

گروه اقتصادی مشرق - اوایل آذرماه بود که حسن روحانی، رئیس‌جمهوری، در نخستین گفت‌وگوی تلویزیونی خود با مردم، از توزیع سبد کالایی در میان برخی اقشار جامعه تا پایان سال خبر داد و پس از آن، معاون اول رئیس‌جمهور نیز با اعلام توزیع دو سبد کالایی تا پایان سال، این خبر را تکمیل کرد.

پس از آن بود که سخنگوی دولت در پایان یکی از جلسات هیئت دولت، در جمع خبرنگاران، زمان توزیع این دو سبد را دهه‌ی فجر و پایان سال جاری اعلام کرد و از توزیع چهار سبد کالای دیگر در سال آینده نیز خبر داد.

به این ترتیب، دولت یازدهم نیز همانند دولت‌های گذشته، توزیع کالا در میان مردم را در دستور کار خود قرار داد و آن را از یارانه‌ی نقدی و کالاهای کوپنی تفکیک کرد؛ تا جایی که وزیر صنعت، معدن و تجارت، این سبد کالایی را هدیه‌ای از سوی دولت برای برخی اقشار دانست.
 
اما اعطای سبد کالا چه مزایا و معایبی خواهد داشت؟ آیا قدرت خرید خانوارها را افزایش خواهد داد؟ آیا موجبات کاهش تورم را فراهم خواهد آورد؟ و...
 

دکتر یوسف محنت‌فر که با برهان گفتگو کرده ،معتقد است در شرایط کنونی که اقتصاد ایران دچار رکود تورمی است، اعطای سبد کالایی یکی از سیاست‌های حمایت از اقشار آسیب‌پذیر است و همچنین قدرت خرید خانوارها را نیز افزایش خواهد داد و نوعی کمک به تولید نیز هست که در ادامه خلاصه گفت‌وگوی وی به انتخاب مشرق از نظرتان می گذرد :
 
*اعطای سبد کالا یکی از سیاست‌های دولت برای کمک به مصرف اقشار آسیب‌پذیر و عبور از شرایط رکود تورمی است. در واقع با افزایش مصرف، انگیزه‌ی تولید در تولیدکنندگان بیشتر می‌شود. بنابراین سبد کالا نوعی سیاست برای افزایش مصرف و تشویق تولید است.
 
*در حال حاضر، اقتصاد کشور در شرایط رکود قرار دارد. یکی از مهم‌ترین اقدامات برای عبور از این شرایط، افزایش مصرف، به‌ویژه مصرف کالاهای داخلی است. در اقتصاد ما که شرایط رکود تورمی دارد، خانوارها توانایی تأمین نیازهای خود را ندارند. بنابراین اعطای سبد کالا، اقدامی مثبت و منطبق بر سیاست‌های اقتصادی محسوب می‌شود.
 
*به نظر من، این روند باید در سال 93 هم ادامه داشته باشد تا نوعی تعادل در اقتصاد ایجاد شود. در پیش گرفتن این شیوه می‌تواند به نفع دولت و جامعه باشد و به رفع رکود کمک کند. از طرف دیگر، با دریافت این خدمات، قدرت خرید خانواده‌های آسیب‌پذیر نیز بیشتر می‌شود.

پیامدهای اقتصادی-اجتماعی توزیع سبد کالا

*دولت در شرایط رکود تورمی، موظف است با انجام اقداماتی، از جمله اعطای سبد کالا، از خانوارها و اقشار آسیب‌پذیر حمایت کند. اما اینکه سبد کالا مقدمه‌ای برای قطع یارانه‌ی نقدی است یا نه، به سیاست دولت در مورد بودجه‌ی سال 93 و طرح تحول آینده بستگی دارد.
 
*در شرایط فعلی، تولیدات تولیدکنندگان به علت کاهش قدرت خرید مردم، به فروش نمی‌رود. به فروش نرفتن کالا و انباشت آن، نمادی از رکود است.

*هر اقدامی دارای اشکالاتی است. این مشکل ممکن است به دلیل توزیع نامناسب یا ایراد در شناسایی اقشار به وجود آمده باشد. به نحوی که برخی خانوارهای مستحق از آن محروم شده‌اند. اما به طور کلی، این سیاست درست و مثبت بوده است.

*امیدواریم در نوبت دوم، ایرادات آن رفع شود، نحوه‌ی توزیع سامان یابد و کاستی‌ها و ضعف‌های آن به نقاط قوت تبدیل شود.
 
*در حقیقت دو عامل موجب تورم می‌شود: یکی از آن‌ها افزایش دستمزدها و کاهش عرضه و دیگری افزایش تقاضاست. در صورت ثابت بودن عرضه، افزایش تقاضا منجر به بیشتر شدن قیمت‌ها می‌شود. به نظر من، چون دولت تأمین‌کننده‌ی این بخش از تقاضاست، بار تورمی در پی نخواهد داشت. حتی ممکن است به رفع رکود نیز کمک کند.
 
*خانوارها در شرایط تورمی و با افزایش قیمت‌ها، توانایی خرید کالاهای اساسی را ندارند. سیاست اعطای سبد کالا، به خانوارها فرصت مصرف می‌دهد و در مقابل، فرصت تقاضا را از آن‌ها می‌گیرد. به این ترتیب، مصرف آن‌ها زیاد می‌شود. در ادبیات اقتصاد، مصرف جزئی از تقاضاست، کل تقاضا نیست. بنابراین اعطای سبد کالا می‌تواند مصرف خانوارها را تأمین کند. در حقیقت این کار بر مبنای سیاست دولت صورت می‌گیرد که رفع رکود و کنترل تورم است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس