به گزارش مشرق به نقل از فارس نشست خبري بيست و هشتمين کتاب سال جمهوري اسلامي ايران و هيجدهمين دوره کتاب سال جهاني ظهر امروز هيجدهم بهمن ماه با حضور علي شجاعي صاعين مديرعامل خانه کتاب، مجيد حميدزاده دبير علمي جايزه کتاب سال و محمدرضا وصفي دبير علمي جايزه جهاني کتاب سال در سراي دائمي اهل قلم برگزار شد.
در ابتداي اين نشست مجيد حميدزاده دبير بيست و هشتمين کتاب سال جمهوري اسلامي ايران با تبريک فرا رسيدن ماه ربيعالاول و ايامالله دهه فجر گفت: در بيست و هشتمين دوره کتاب سال جمهوري اسلامي ايران حدود 20 هزار عنوان کتاب به دبيرخانه جشنواره رسيد که در مرحله نخست توسط چهار نفر از داوران دبيرخانه، آثار مورد ارزيابي قرار گرفتند و حدود يک چهارم کتابها به مرحله بعدي راه يافتند.
به گفته وي در مرحله دوم که 5 هزار عنوان اثر موجود بود، اين تعداد توسط سه داور مورد ارزيابي قرار گرفتند که 261 عنوان از اين تعداد به مرحله سوم راه يافت و در مرحله نهايي اين تعداد در گروههاي يازده گانه مورد ارزيابي قرار گرفتند.
دبير بيست و هشتمين کتاب سال جمهوري اسلامي ايران با اشاره به اين گروهها عنوان کرد: کليات، فلسفه، زبانشناسي، دين، علوم اجتماعي، علوم کاربردي، علوم محض، زبان، ادبيات، هنر، تاريخ و جغرافيا؛ اما يک گروه هم به حسب سني و نه موضوعي به جهت اهميت تحت عنوان گروه کودک و نوجوان در نظر گرفته شده که جمعا 11گروه را تشکيل ميدهند که آثار در اين گروهها مورد داوري قرار گرفتند که در نهايت از اين گروهها نتايجي اخذ شد.
دبير بيست و هشتمين کتاب سال جمهوري اسلامي ايران ادامه داد: 261 اثر به مرحله پاياني راه يافتند که 55 عنوان منتخب شدند اين تعداد طي مراسمي فردا با حضور رئيس جمهور معرفي خواهند شد.
حميدزاده افزود: در اين دوره 17 عنوان برگزيده و 37 عنوان شايسته تقدير خواهند بود.
وي با اشاره به دو محور ديگر در اين جايزه بيان کرد: دو محور ديگر در اين دوره کتاب سال گنجانده شده؛ نخست جايزه جنبي «فرهنگ جهاد، ايثار و شهادت» و محور ويژه به نام محور قرآني است.
حميدزاده با اشاره به محور قرآني بيان کرد: در اين گروه ترجمههاي انجام شده قرآن پس از انقلاب اسلامي تا دهه 80 مورد بررسي قرار گرفتهاند.
دبير بيست و هشتمين کتاب سال جمهوري اسلامي ايران در ادامه سخنان خود بيان کرد: در اين دوره کتاب سال دو ويژگي شاخص و منحصر به فرد چشمنوازي ميکند که طي سالهاي گذشته اين ويژگيها را شاهد نبوديم، اولين ويژگي اينکه اين دوره تنها دورهاي از جايزه کتاب سال است که داراي هيئت علمي شامل 9 نفر شخصيت علمي و 2 نفر شخصيت حقوقي است که محمد اللهياري مديرکل اداره کتاب و محمدرضا وصفي را شامل ميشود که در نهايت اين هيئت 11 نفره خواهند بود.
وي ادامه داد: اين هيئت در تمامي مراحل داوري نظارت خاص خود را داشتند از انتخاب داوران، پلاکها و ضوابط داوري در عمليات اجرايي و در انتها نتايج داوريها.
وي خاطرنشان کرد: در اين دوره به جهت اينکه در بخش اخير اعضاي هيئت علمي معرفي شدند قسمت سوم و چهارم کاملا تحت نظارت اين افراد بود و بخشهاي اول و دوم که بحثهاي کارشناسي را ميطلبد براي دوره بيست و نهم صورت خواهد گرفت.
دبير بيست و هشتمين کتاب سال جمهوري اسلامي ايران به ديگر ويژگي اشاره کرد و گفت: ويژگي دوم که انحصاري اين دوره است؛ اختصاص بخش ويژه به قرآن کريم خواهد بود ترجمههايي که پس از انقلاب اسلامي انجام و چاپ شده در حلقه داوري اين دوره قرار دارد و يک هيئت علمي براي آن انتخاب شده است.
وي تأکيد کرد: در اين بخش بيش از 40 عنوان ترجمه کامل قرآن کريم انجام شده بود که اين تعداد به دو دسته تقسيم شد بخش اول از ابتداي پيروزي انقلاب اسلامي تا پايان سال 80 که 21 عنوان ترجمه را شامل ميشود و در دوره آينده که بيست و نهمين دوره را شاهد خواهيم بود از سال 80 تا 90 مورد بررسي قرار خواهد گرفت.
وي با اشاره به اينکه در دورههاي آينده هم محور قرآني خواهيم داشت تصريح کرد: با توجه به اين مهم بايد به تفاسير قرآن، حوزههاي قرآن پژوهشي و علوم قرآني پرداخته شود حتي در بحث ترجمه موضوع ويراستاران و ناقلين قرآني را خواهيم داشت چرا که در ارتقا رشد ترجمه اين دو نقش بسزايي دارند.
حميدزاده در ادامه اضافه کرد: در هر دوره کتاب سال در نظر داريم قسمت قرآني را شاهد باشيم.
دبير بيستوهشتمين کتاب سال جمهوري اسلامي ايران بيان کرد: امسال هم مثل سال گذشته جايزه ايثار و شهادت را خواهيم داشت که اين امر با همکاري بنياد شهيد انجام خواهد شد.
حميد رضا با اشاره به ادبيات داستان اظهار داشت: در اين حوزه نقطه ثقل ماجرا بر جايزه جلال آلاحمد استوار است، نتايجي که در آن جشنواره اخذ شده جوايز در آنجا اعطا شد ولي تقدير در مراسم کتاب سال انجام ميشود.
به گفته بخش ادبيات داستاني کتاب سال همان بخشي است که در جايزه جلال بود. اما اينکه در حوزهاي برگزيده داشته يا نداشته باشيم. همانند ساير حوزهها است. در 66 گروهي که در آنها داوري انجام شده منتخب نداريم. اين موضوع طبق ضوابط و ملاکهاي داوري صورت ميگيرد.
حميدزاده عنوان کرد: در روش داوري فرمهاي تهيه شده که هر فرم شامل 100 امتياز است پس از داوري آثار اگر معدل امتياز داوريها بالاي 80 باشد اثر به مرحله منتخب راه مييابد. اما زير 80 اين حد نصاب را کسب نميکند. لذا در گروههاي که کم شمار هم نيستند منتخب نداريم.
وي در مورد تغيير در آئين نامه کتاب سال خاطرنشان کرد: آئين نامه جديدي که ابلاغ شد اين دوره کتاب سال بر مبناي آن داوري شد. هيئت علمي مقداري از کار را که امکان پذير بود در اين مسير انجام داده است.
دبير بيست و هشتمين کتاب سال جمهوري اسلامي ايران ادامه داد: اينکه تمام روشها و معيارها تغيير کند يا خير به نظر اعضاي هيئت علمي بستگي دارد که اگر پيشنهادات مورد تصويب معاون و دبير قرار گرفت و يا لازم بود به شوراي عالي انقلاب فرهنگي ارسال شود مراحل طي خواهد شد. بنابراين تا زماني که قانون جديد را نداريم بر مبناي دستور العمل گذشته عمل خواهيم کرد.
حميدزاده در ادامه در پاسخ به سؤالي مبني بر اينکه آيا عدم معرفي برگزيده جلال آلاحمد به اين دليل است که رقم جايزه 110 سکه در نظر گرفته شده گفت: اين سخن به يک معنا اهانت به سياستگذاران و دست اندرکاران حوزه فرهنگ تلقي ميشود چرا که پيشنهاد ما در هيئت علمي و دبير خانه اين بود که اين ميزان سکه شامل کف ميشود و نه سقف زيرا ما خيزش هاي بلندي را بر ميداريم و معتقديم از حيث کمي بايد تابع سياستهاي کلي باشيم بنابراين ما در داوريها و معرفي برگزيده ميزان جايزه را مدنظر قرار نداديم چرا که اين موضوع يعني متهم کردن جريان داوري.
دبير بيست و هشتمين کتاب سال جمهوري اسلامي ايران در پاسخ به اين سؤال که بخش شعر امسال برگزيده خواهد داشت يا خير پاسخ داد: در دورههاي گذشته داوريها بدون ملاک و ضابطه انجام نشده است چرا که هر تشکيلات ارکاني دارد؛ در مورد کارهاي داوري در تمام دورهها داوريها توسط اعضاي هيئت علمي و نخبگان آن حوزه انجام شده است. در کتاب سال اينکه يک هيئت علمي داشته باشيم که حکم رکن سياست گذار را داشته باشد هرگز نداشتيم.
به گفته وي اين دوره از کتاب سال اول بار است که هيئت علمي خواهد داشت و اين هيئت رکن اول آن تشکيلات است که در گذشته اين امر توسط يک فرد انجام ميشده.
وي اضافه کرد: در بخش شعر اين دوره از کتاب سال منتخبي نخواهيم داشت.
دبير بيست و هشتمين کتاب سال جمهوري اسلامي ايران در خاتمه سخنان خود با اشاره به نام هيئت داوران گفت: هيئت داوران شامل منوچهر افضلي، حسين غفاري، صادق آئينه بند، مهدي گلشني، تقيخواني، کچوئيان، نصري و حکيمي خواهد بود که دو شخصيت حقوقي يعني نصري و اللهياري نيز در کنار آنان هستند.
* وصفي: دو هزار و 800 عنوان کتاب در اين دوره شناسايي شدند
در ادامه اين مراسم محمدرضا وصفي دبير علمي جايزه جهاني کتاب سال گفت: هيجدهمين دوره جايزه کتاب جهاني سال که هر ساله در جنب برگزيدگان داخل کشور انجام ميپذيرد امسال نيز دوره خود را پشت سر گذاشت و در مجموع دو هزار و 800 عنوان کتاب شناسايي شد که در مرحله نخست داوري 354 اثر در دو رشته مطالعات اسلامي و ايراني که مبناي آئيننامه اين دوره از جايزه است انتخاب شده و پس از داوري در چند مرحله که در نهايت يازده اثر در بخش مطالعات اسلامي، 6 اثر در بخش مطالعات ايراني، يک اثر ويژه که اختصاص به مجموعهاي از آثار در حوزه ادبيات پايداري در خارج از ايران دارد و نيز يک پژوهشگر برتر که در حوزه مطالعات اسلام و يا ايران شاخص است.
دبير علمي جايزه جهاني کتاب سال ابراز داشت: زبانهايي که امسال مورد ارزيابي قرار گرفتند شامل انگليسي، عربي، فرانسه، الماني، روسي، ترکيه، آذري، ترکيه استانبولي، بلغاري، ارمني، صربي، ايتاليايي، بنگالي و کرواسي هستند که در مجموع در زير گروه مطالعات اسلامي رشتههايي چون مطالعات و علوم قرآني، ترجمه قرآن کريم، ترجمه نهجالبلاغه، هنر ومعماري اسلامي، تاريخ علم در اسلام، اقتصاد و بانکداري اسلامي، علم کلام، حقوق اسلامي، تاريخ تمدن، فلسفه و در نهايت مطالعات اسلام معاصر را خواهيم داشت.
به گفته وصفي در حوزه مطالعات ايراني شاخههايي از جمله زبان و زبانشناسي، تاريخ و جغرافياي ايران، تاريخ و تمدن ايران باستان، هنر و معماري ايراني، نسبشناسي و شعر و ادبيات، جامعهشناسي معاصر و تاريخ انقلاب اسلامي را خواهيم داشت.
در ادامه اين مراسم علي شجاعي صائين گفت: جايزه کتاب سال عصر فردا با حضور محمود احمدينژاد رئيس جمهور محترم و شخصيتهاي فرهنگي کشور بويژه چهرههاي تأثيرگذار در حوزه فرهنگ مکتوب برگزار خواهد شد.
وي ادامه داد: جايزه امسال با ويژگيهاي منحصر بفردي برگزار ميشود و مفتخريم با سربلندي اعلام کنيم که داوريها طبق موازين و آئيننامه جشنواره صورت گرفت و انشاءالله آثار معرفي شده در روز مراسم گواه اين حقيقت باشد.
وي در خاتمه مراسم گفت: پس از اختتاميه بيست و هشتمين دوره کتاب سال جمهوري اسلامي ايران و هيجدهمين دوره کتاب سال جهاني نبايد اين امر را پايان يافته تلقي کنيم پس بايد آثار و کتابهاي برگزيده پس از مراسم نقد شده و مورد توجه قرار گيرند.