به گزارش مشرق به نقل از مرکز خبر حوزه، حسن رحيم پور ازغدي طي سخناني در"همايش بررسي راهکارهاي تحول در حوزه" که در مدرسه علميه امام محمدباقر (ع) مشهد برگزار شد، با اشاره به تاريخ حضور روحانيت در عرصه هاي حکومتي و استفاده از دستگاه هاي حاکم در تبيين و اجراي احکام اسلامي در جامعه گفت: هيچ گاه در طول تاريخ موقعيت امروز براي حضور روحانيت و حوزه هاي علميه فراهم نبوده و به تعبير مقام معظم رهبري، اين اندازه دوست و دشمن دين و نظام اسلامي وجود نداشته است.
وي افزود: امروز زمان نتيجه بخشي حوزه است و نقش طلاب جوان در اين ميان حساس تر و مهم تر مي باشد.
*تحول صحيح يعني انطباق غير منفعلانه با شرايط جديد
رحيم پور ازغدي همچنين در خصوص معناي صحيح تحول در حوزه گفت: طلاب علوم ديني بايد به حوزه و وظايف امروز آن نگاهي درست داشته و به تبيين صحيح دين بپردازند.
وي افزود: تحول در حوزه، به معني اصلاح ديدگاه ها و شناساندن درست، قدر و منزلت واقعي اهل بيت (ع) است تا با شناخت صحيح دين، مباني، آموزه ها و ارزش ها، به درستي تبيين شود.
*رسالت مهم حوزويان در هدايت مردم
عضو سابق شوراي عالي انقلاب فرهنگي همچنين وظيفه حوزويان را متعاقد کردن و هدايت مخاطب برشمرد و با بيان اين که بايد در تبليغ آموزه هاي ديني به تفهيم مطالب اهتمام داشت، تاکيد کرد: با شناخت تعريف يک نهاد و مرکز، مي توان کارآمدي آن را شناخت و با مقايسه کارهايي که بايد انجام شود و فعاليت هاي انجام شده، به داوري پرداخت.
وي رسالت روحانيت را تبيين درست معارف و آموزه هاي ديني، تبيين و تلاش براي اجراي احکام و ضوابط فردي و اجتماعي و دفاع کارآمد از مباني و انديشه هاي ديني عنوان کرد و گفت: پيش بيني وضع امور ديني، شناخت و نظام سازي اجتماع با ديدگاه ديني از ديگر وظايف حوزه مي باشد.
رحيم پور ازغدي، تحول در روش ارتباط با مخاطب و شيوه برخورد با دشمن و رقيب را وظيفه متغير حوزه برشمرد و افزود: شناخت مخاطبان، خوب گوش دادن به سوالات و طرز درست پاسخ گويي و تفهيم آن به مخاطبان از شيوه هاي درست تبليغ است.
وي همچنين ابراز داشت: نبايد از اين واقعيت هم غافل بود که اقتضائات امروز جهان اسلام با 200 سال پيش بسيار تفاوت کرده است.
اين استاد دانشگاه با اشاره به اين که طلبگي، علم آموزي است، بر مطالعه آثار علامه طباطبائي، شهيد مطهري و علامه جعفري تأکيد کرد و گفت: نبايد به طلبگي به عنوان يک شغل نگاه کرد بلکه مي بايست به آن به عنوان ادامه رسالت انبياء نگريست.
عضو سابق شوراي عالي انقلاب فرهنگي در ادامه به حديثي از امام رضا (ع) درباره رهبري درست جامعه اشاره و خاطرنشان کرد: حوزه علميه اي مي تواند به خوبي انجام وظيفه کند که به نياز هاي جامعه توجه داشته باشد.
*ضرورت اشراف حوزه علميه به مطالب تمام مکاتب
وي در بخش ديگري از سخنان خود آشنايي رهبران ديني جامعه به همه مکاتب، پاسخگوئي و اشراف به تمام ديديگاه ها و متعاقد کردن آنها را از وظايف مبلغان ديني دانست و با تأکيد بر اين که حوزه علميه بايد به زبان گفتاري، افکار و انديشه هاي ديگر مکاتب تسلط داشته باشد، گفت: حوزه کارآمد حوزه اي است که به سؤال همه اديان و مکاتب پاسخ دهد. بي شک تحقق اين امر بدون اهتمام و تسلط به مباحث قرآن، حديث، اصول، فقه، کلام،عرفان و ... امکان پذير نيست.
*تبليغ مؤثر کدام است؟!
رحيم پور ازغدي، يادآور شد: تبليغ دين تنها با خطبه و منبر نيست بلکه بايد به صورت عملي و با دلسوزي و مهرباني انجام شود و از اين رو حوزه علميه کارآمد بايد افرادي را تربيت نمايد که اين گونه عمل کنند.
اين نظريه پرداز و کارشناس فرهنگي، با تأکيد بر اين که تحول در حوزه بايد توسط حوزويان انجام شود، خطاب به طلاب علوم ديني گفت: طلبه بايد کار کند و به وظيفه خود عمل نمايد و بداند که تا آخر عمر طلبه است.
وي به رهبري امام خميني در پيروزي انقلاب اسلامي اشاره کرد و گفت: تاريخ نشان داده که يقيناً افرادي که به دنبال وظيفه بودند، نتيجه هم گرفتند و کساني که نتيجه را هدف قرار دادند، به نتيجه دست نيافتند.
رحيم پور ازغدي به بحث غلو و غالي نيز اشاره و با بيان اين که ائمه (ع) اين افراد را اهل کفر دانسته و از ارتباط با آنها منع مي فرموده اند، اظهارداشت: تحول در حوزه يعني بيان دين به صورتي که روشنفکري، انحراف و غلو در آن وجود نداشته باشد.
*خطبه حضرت زهرا(س) خطبه الاهيه است نه فدکيه
او در ادامه درباره نام گذاري اشتباه خطبه حضرت زهرا (س) به نام خطبه فدک گفت: اصالت و نکته مهم اين خطبه درباره خدا و بيان مسير انبياء و دين است بنابريان بايد آن را خطبه الهيه ناميد.
وي افزود: اگر در مسأله "فدک" اصالت داشت، در زمان حکومت اميرالمؤمنين(ع)، اين باغ به صاحب اصلي آن برگردانده مي شد.
اين کارشناس فرهنگي و نظريه پرداز، با بيان اين که بايد قدر و اندازه حضرت زهرا (س) را شناخت، اظهارداشت: متأسفانه قدر و منزلت ائمه (ع) را به خوبي نشناخته ايم.
در پايان اين همايش که با حضور بيش از 100 طلبه و روحاني در سالن اجتماعات مدرسه علميه امام محمدباقر (ع) برگزار گرديد، تني چند از حاضرين به طرح سوالات خويش پرداختند.