به گزارش مشرق به نقل از تابناک، در روزهای اخیر، بار دیگر
بحثها بر سر احتمال وضع تحریمهای جدید علیه ایران شدت گرفته است. در حالی
که بر پایه توافق ژنو، هر گونه تحریم جدید علیه ایران ممنوع میشود،
سناتورهای آمریکایی به شدت در تلاشند با تصویب طرح خود، زمینه اعمال فشار
بیشتر را بر ایران فراهم کنند.
اما پرسشی که هماکنون مطرح است، اینکه:
* این طرح در چه مرحلهای است؟
* حامیان و مخالفان آن چه کسانی هستند؟
* و آیا اوباما خواهد توانست در صورت تصویب، آن را وتو کند؟
در نوزدهم دسامبر و پیش از تعطیلات سال نو میلادی، طرح
اعمال تحریمهای جدید علیه ایران از سوی «رابرت منندز» دموکرات، رئیس
کمیته روابط خارجی سنا و «مارک کرک»، سناتور جمهوریخواه به سنا ارائه شد.
بر پایه این طرح، در صورت عدم موفقیت توافقنامه مقدماتی ژنو و یا رد توافق نهایی از سوی ایران، تحریمهایی علیه ایران اعمال میشود که صادرات نفت کشور را تا مدت اندکی به صفر برساند.
بنا بر این گزارش، این طرح که در آغاز کار، امضای ۲۶ سناتور را به همراه داشت، از همان تاریخ ارائه از سوی دولت اوباما به شدت با آن مخالفت شد، به گونهای که سخنگوی کاخ سفید اعلام کرد، حتی در صورت تصویب این طرح، اوباما آن را وتو خواهد کرد.
شاید همین موضوع بود که سبب شد، تدوین کنندگان طرح، با همراهی لابی صهیونیستی آمریکا (آیپک) در پی افزایش حامیان طرح و رساندن تعداد حامیان به عددی برآیند که در برابر وتوی رئیس جمهور نیز مصون باشد. به این ترتیب، طرحی که تا پیش از تعطیلات سال نو، شمار امضاکنندگان آن ۳۳ تن بود، اکنون امضای ۵۸ تن را در پای خود دارد.
گفتنی است، در صورتی که امضاهای یک طرح در سنا به بیش از دوسوم تعداد کل نمایندگان برسد، دیگر رئیس جمهور نخواهد توانست با وتو، جلوی عملی شدن آن را بگیرد. به این ترتیب، در صورتی که ۶۷ تن از مجموع ۱۰۰ سناتور آمریکایی این طرح را امضا کنند، دیگر کاری از دست اوباما نیز ساخته نخواهد بود.
از سوی دیگر، گفته میشود آنچه تاکنون جلوی مطرح شدن طرح تحریمهای ایران در صحن علنی سنا را گرفته، مخالفت رهبران دموکرات کنگرههای سنا بوده است. پیش از تعطیلات سال نو، ده سناتور دموکرات ـ که همگی ریاست کمیتههای سنا را بر عهده دارند ـ با انتشار بیانیهای، خواستار توقف روند بررسی طرح شده بودند. با این حال، اکنون نام ۱۶ نماینده دموکرات نیز در میان حامیان این طرح به چشم میخورد.