به گزارش مشرق به نقل از مهر، نشست رسانهاي بررسي عملکرد انتشارات سوره مهر و حوزه هنري در توليد و چاپ کتاب با موضوع انقلاب اسلامي صبح امروز شنبه 9 بهمن ماه با حضور محمد حمزهزاده مدير سوره مهر، هدايتالله بهبودي مدير دفتر ادبيات انقلاب اسلامي و اميرحسين فردي مدير مرکز آفرينشهاي ادبي حوزه هنري در محل انتشارات سوره مهر برگزار شد.
در ابتداي نشست حمزهزاده حوزه هنري را مولود انقلاب دانست و گفت: جرقه تاسيس نهادي چون حوزه هنري توسط عدهاي از صاحبنظران فرهنگ و هنر زده شده بود و ايده آن از اينجا نشآت گرفته بود که هرگونه فعاليت در حوزه کشورداري نيازمند کار فرهنگي است و هسته اين حرکتها قرار شد نهادي چون حوزه هنري باشد.
وي ادامه داد: از آنجا که تولد حوزه همزمان با انقلاب بوده است بار عمده توليدات فرهنگي و کتابهاي انقلاب بر عهده حوزه بوده است و اين نهاد نيز در زمينه تحقيقات و انتشار کتابهاي ادبي و هنري همواره جلودار بوده است.
در ادامه فردي در سخناني گفت: حوزه نهادي است که مانند سپاه و جهاد از دل انقلاب بيرون آمده و فلسفه و برنامههايي را دنبال ميکند که بتواند ادبيات و هنر انقلاب اسلامي را رواج دهد. دهه نخست پيروزي انقلاب فضاي متفاوتي از امروز داشت و در بحث هنر و ادبيات دستمان تهي بود و آدمهاي انگشتشماري ميتوانستيم نام ببريم که بار تعهد انقلاب را در حوزه فرهنگ بر دوش بکشند.
وي افزود: دشمنان انقلاب از فرداي پيروزي انقلاب از طريق هنر و ادبيات به ما تاختند و اگر به آثار دهه 60 مراجعه کنيم ميبينيم چه هجمهاي عليه فرهنگ ديني مردم بوده و چه غربت و تنهايي عجيبي در اين سو حاکم بود. در آن روزها هر کس وارد حوزه ميشد و ميگفت متعهد به ادبيات انقلاب است خوشحال ميشديم ولي پس از 31 سال همان جريان و موج تبديل به واقعيتي انکارناپذير شده و امروز ادبيات انقلاب فراتر از مرزها ميرود.
بهبودي سخنران ديگر مراسم بود که بيان کرد: حوزه هنري براي جامعه فرهنگي بيشتر با ادبيات و شعر شناخته شده است ولي آنچه از ديد حوزه درنماند پرداختن به مستندات و جمعآوري گفته ها و خاطرات شاهدان نقشآفرين در رويدادهاي انقلاب است. در سال 72 دفتر ادبيات انقلاب اسلامي تاسيس شد که به تاريخ و پژوهش هاي تاريخي انقلاب پرداخت و آثار فراواني هم در اين زمينه خلق کرده چراکه اگر قرار است انقلاب بالي به نام ادبيات داشته باشد لازم است بال ديگري به عنوان تاريخ هم داشته باشد.
مدير دفتر ادبيات انقلاب اسلامي حوزه هنري افزود: وضعيت تاريخنگاري انقلاب بهتر از ادبيات است و علتش هم اين است که در حوزه ادبيات ما تنه نه چندان بزرگ حوزه هنري را داريم ولي در زمينه تاريخنگاري نهادهاي مختلف که از دولت هم ارتزاق ميکنند فعال هستند.
بهبودي با اشاره به اينکه حوزه هنري سعي کرده خانههاي خالي جدولي که خانههاي چنداني از آن پر نبوده، پر کند تاکيد کرد: روزشمارنگاري، دايرهالمعارف و تاريخ شفاهي سه رويکردي بوده که حوزه درباره تاريخ انقلاب برگزيده است که در زمينه روزشمار دو کار عمده تدوين ميشود. يک روزشمار از حوادث سالهاي دهه 40 با محوريت حادثه 15 خرداد و ديگري روزشمار انقلاب با رويکرد به سالهاي 56 و 57 است.
وي اضافه کرد: دايرهالمعارف انقلاب براي جوانان نيز تدوين ميشود که دو جلد آن منتشر شده و جلد سوم هم سال آينده چاپ خواهد شد. همچنين سال آينده دايره المعارف زندان سياسي در دوران پهلوي با 600 مدخل که يک سوم آنها آماده شده، منتشر ميشود.
اين پژوهشگر با اشاره به اينکه اگر برخي کارهاي موازي بين حوزه و ديگر سازمانها باشد اشکالي ندارد توضيح داد: انقدر جاي کار وجود دارد که باز هم تداخل پيش نميآيد ضمن اينکه کيفيت کار حوزه با ديگر نهادها متفاوت است.
در همين رابطه حمزهزاده نيز گفت: قريب به اتفاق توليدات فرهنگي حوزه در زمينه انقلاب و دفاع مقدس است. شايد در برخي زمينهها از لحاظ کمّي آمارمان بالا نباشد ولي از لحاظ کيفي در تراز آثار شاخص و قابل اعتنا هستيم. در حوزه ادبيات هم در حوزه انقلاب سعي شده تاريخ انقلاب، تاريخ شفاهي، ادبيات داستاني درباره انقلاب و تاريخ معاصر انقلاب را مورد توجه قرار دهيم.
بهبودي در بخش پاياني نشست و در پاسخ درباره اينکه چرا نهادهايي که در عرصه فرهنگ انقلاب و دفاع مقدس فعاليت ميکنند کمتر حوزه هنري را به ويژه در زمان مالي همراهي ميکنند؟ تشريح کرد: حوزه نهاد گرسنهاي نيست ولي عرصه فرهنگ برنامهها و طرحهايش به گونهاي است که نياز به بودجههاي زيادي دارد و متناسب با برنامهها بدان بودجه تزريق نميشود وگرنه دفتر ما که از روزيخوران حوزه است با کمبود بودجه روبه رو نيست ولي سقف پرواز ما بلند است.