محمدصادق کوشکی پژوهشگر و استاد دانشگاه معتقدست تلویزیون در زمینه آثار مناسبتی و مذهبی بیشتر از سر رفع تکلیف کار کرده است.

به گزارش مشرق، محمدصادق کوشکی در گفتگو با مهر، درباره خلق آثار هنری مرتبط با ایام محرم توسط هنرمندان و کمبود حمایت از ساخت آثار جذاب در این حوزه بیان کرد: هنر تعزیه و یا اشعار ماندگار مرتبط با محرم و یا فیلم های جاودانه ای که در این حوزه ساخته شده اند به صورت خودجوش و بدون سفارش هیچ نهادی خلق شده است بنابراین نمی‌توان گفت که با حمایت نهادها ساخته می‌شوند. از طرف دیگر باید دید خود این مدیوم های هنری مثل تئاتر و سینما چقدر پتانسیل برای انتقال هنر بومی و آیینی ما دارند.

وی ادامه داد: سینما و تئاتر ظرفیت چندانی برای انتقال هنر بومی نداشته‌اند و یا بعضی نخواسته‌اند که دیانت را با حوزه فرهنگ و هنر مرتبط کنند در نتیجه ما بیشتر شاهد تلاش های فردی بوده ایم. خلق آثاری مثل" روز واقعه"، "معصومیت از دست رفته"، "مختارنامه" و ... حاصل این تلاش‌های فردی بوده است و نه یک موج یا جریان پایدار.

این پژوهشگر درباره چگونگی تبدیل کردن این حرکت ها به جریان در قالب های سینمایی و نمایشی و ... بیان کرد: آنچنان که گفتم سینما و تئاتر ظرفیت چندانی برای انتقال همه مفاهیم دینی ما ندارد و اصلا برای این کار ساخته نشده اند و با آنها تنها می توان بخشی از این پیام ها را انتقال داد. همچنین شاید اهالی سینما و یا دیگر هنرها چندان باورمند به انتقال این مفاهیم دینی نبوده اند البته ما هنوز اول راهیم و زمان زیادی داریم تا بتوانیم ده ها "روز واقعه" یا "مختارنامه" بسازیم.

وی در پاسخ به این پرسش که چرا با وجود حمایت نهادها چنین آثاری کمتر ساخته شده‌اند، اظهار کرد: فیلمی چون "روز واقعه" با حمایت نهادها ساخته نمی شود. اگر کسی هنرمند باشد و سینما را بلد باشد و از طرف دیگر باورمند و اهل دیانت باشد حتما خودش این کار را خواهد ساخت. مشکل ما این است که افرادی را که هر دو اینها را با هم داشته باشند، کم داریم. هنرمندانی داریم که یا باورمند نیستند و یا افرادی را داریم که اعتقادات قوی دارند ولی سینما و تئاتر نمی دانند و کارشان از جذابیت برخوردار نیست.

کوشکی بیان کرد: باید هنرمندان مومن تربیت کنیم و این کار سختی است در هیچ کجای دنیا برای خلق چنین آثاری هنرمند تربیت نکرده اند. کارگردانانی هم مثل فرج الله سلحشور، شهریار بحرانی، داوود میرباقری و ... که کارهای دینی ساخته اند بارقه‌های شخصی خودشان بوده است. باید این افراد را تربیت کرد تا به جای چند تا حدود 50 کار دینی ساخته شود. مطمئنا در این مسیر کارهای زیادی متوسط خواهد بود اما چندین کار خوب هم پیدا می شود.

عضو هیات علمی دانشگاه تهران در ادامه درباره برنامه های صداوسیما در ماه محرم بیان کرد: خوشبختانه در یک سال اخیر چندان تلویزیون ندیده ام چون برنامه دیدنی ندارد و فقط چند سکانس از "مختارنامه" بود که در محرم بازپخش شد و آنها را نگاه کردم. به نظر می آید برنامه‌های مناسبتی رسانه ملی بیشتر از سر رفع تکلیف است. البته بیشتر کسانیکه در این برنامه ها فعالیت دارند انسان‌های متدینی هستند اما زمانی که کسی کار را بر اساس دغدغه خود انجام می‌دهد و زمانی که به عنوان تکلیف انجام می‌دهد این دو با هم بسیار تفاوت دارند.

وی در پایان خاطرنشان کرد: در این زمینه کارهای بسیاری هست که باید انجام شود ممکن است صداوسیما تصویری از کربلا نشان دهد و مردم با آن ارتباط برقرار کنند اما این هنر صداوسیما نیست که برایش کف بزنیم هنر صدا و سیما این است که کارهای اساسی در این حوزه انجام دهد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس