* آثار حسان همیشه مورد اقبال جامعه بوده است
در این مراسم محمدعلی مجاهدی، شاعر آئینی، پیشکسوت کشورمان بیان داشت: من با استاد در آذرماه سال 42 تقریبا 50 سال پیش آشنا شدم و در بازار تهران نیز با شادروان استاد فتاح از اساتید مسلم شعر آئینی معاصر بخصوص در غزلیات بسیار مشکل و مردافکن که دستی بر آتش داشت آشنا شدم. وی ادیبی بسیار موشکاف و نکتهیاب بود که حق بزرگی بر گردن بنده داشت.
وی اضافه کرد: در سال 42 در انجمنهایی که هر شب با عنوان انجمن ادبی حافظ، صائب، آذرآبادگان و انجمن ایران حضور داشت و بزرگمردی از توابع و نوابغ ایران به نام استاد نافه وجود داشت که در سن 80 سالگی ذهنی جوان و کاملا مسلط به منابع منظوم و متون منظوم داشت و شاید هر مثالی که میگفت از حافظ و سعدی و اساتید بزرگی نظیر آنها جاشنی کار میکرد.
مجاهدی ادامه داد: استاد حبیب چایچیان بالغ بر 70 و اندی سال است که در مسیر شعر ولایی قلم میزند و قدم برمیدارد. آثارشان همیشه مورد اقبال جامعه ولایی ایران و پارسیزبانان بوده و هست.
وی افزود: چایچیان با لهجه شیرین آذری هنگامی که شعر میخواند ملاحت مضاعفی به کلام خود میبخشد، همچنین استاد نه تنها در سرودن شعر آئینی مهارت تمام و کمال دارد بلکه در اجرای شعر دستی قوی دارند.
به گفته این استاد شعر آئینی استاد چایچیان دارای کارنامه کاملا درخشان و افتخارآفرین است و هیچ نقطه سیاه و مبهمی در کارنامه و فعالیت فرهنگی ایشان دیده نمیشود، بلکه همه خدمت، صداقت، اخلاص و محبت است.
مجاهدی بیان کرد: کسی که بیش از 70 سال در هیئتهای مذهبی آن هم هیئتی از نوع تبریزیها و آذریها با آن شور و حال حسینیوار بزرگ شده، مشخص است که شیوایی سخنش به گونهای است که بر دل و ذهن مخاطبان تاثیرگذار است.
وی ادامه داد: به خاطر همین است که پیچیدگی در شعرهای استاد حسان وجود ندارد و یک سبک اراده خالص است، به گونهای که نمیتوان حتی یک بیت در آثار ایشان پیدا کرد که از شاخصههای سبک عراقی فاصله داشته باشد، بلکه همه چیز همانند بلور شفاف و روشن است.
* شاعران نباید سهم مخاطب را فراموش کنند
مجاهدی بیان کرد: یکی از مسلمات امروز ما که باید در آن تاکید شود این است که شاعران امروزی باید سهم مخاطبان را به فراموشی نسپارند، چرا که شاعر قرار نیست که همه گفتنیها را در شعر برای مخاطب به تصویر بکشد و از مخاطب تنها یک مستمع بسازد، بلکه شاعر باید به گونهای شعر بگوید که یک یا دو بعد از آن باعث تجزیه و تحلیل مخاطب شود.
این شاعر آئینی معتقد است که شعر امروز باید چند بعدی و چند لایه باشد که اگر شاعران میخواهند شعرشان اثرگذار و ماندگار بماند باید به این مقوله توجه کنند چرا که شعری ماندگار است که چند بعدی و چند لایه باشد و هیچگاه از بین نمیرود.
وی اضافه کرد: استاد چایچیان مجموعه شعرهایی را به چاپ رسانده است و ما میبالیم که کاروان شعر آئینی، کاروان سالاری همانند چایچیان و سایر پیشکسوتان را بر خود جای دادهاند که سالهای سال بیاحترامیهایی را شنیدهاند. و لب به شکوه باز نکردند و به کارشان پرداختهاند چرا که رسالتی که این شاعران دارند با اقبال زیاد میانه زیاد خوبی ندارند به نوعی که این افراد از کسانی هستند که از نیت پاک و خالصی برخوردارند.
* زائری: اشعار استاد چایچیان در حافظه تاریخی ما ثبت و پیوند خورده است
در ادامه این مراسم حجتالاسلام محمدرضا زائری بیان داشت: امروزه کسانی که در حوزه شعر آئینی و ادای احترام به ساحت مقدس اهل بیت(ع) کار رسانهای، ادبی و هنری میکنند،خودشان بهتر از هر کس میدانند که بسیاری از آثارشان برای آنها نیست.
وی اضافه کرد: گاهی هنرمند و شاعر پیش از دیگران به درستی میفهمد که خودش خواننده آثار و اشعار خودش است، بسیاری از این ابیات را بعد از سالها که مرور میکنند، احساس میکنند که مال خودشان نیست، شاید با کمی ملاحت و تسامح بخواهیم این تعبیر را به کار ببریم بیجا نباشد که اینجا سرقت ادبی فضیلت است و شاعر اشعاری را که برای خودش نیست را از آسمان به او امانت دادهاند و به نام خودش آنها را منتشر کرده است.
حجتالاسلام زائری ادامه داد: ما امروز در حقیقت بزرگداشتی برای دستی برگزار میکنیم که استاد حسان را انتخاب کرده و بر آن نگاهی که از آسمان به او افتاده و او را برگزید و حاصلش اشعار و ابیات فراوانی است که در حافظه تاریخی ما ثبت شده و پیوند خورده است.
وی افزود: فضایی که با آن انس گرفته و بزرگ شدهایم مرهون استاد حسان هستیم شعرهای این شاعر زندگی ما را سر و سامان داده است، همچنین یکی از ویژگیهای برجسته استاد حسام بهرهمند شدن از دم مسیحایی و نفس روحانی علامه امینی است.
این استاد دانشگاه گفت: این موضوع که یک نفر در سرودن اشعار و تولید هنری و اثر ادبی پشتوانهای مانند علامه امینی داشته باشد، این امتیاز استاد حسان است که چرا که امروز این موارد کم پیدا میشود.
حجتالاسلام زائری بیان کرد: چیزی که در شخصیت استاد حسان الگو است، باید به طور جدی مورد توجه باشد اینکه در تولیدات ادبی، پشتوانه دارد و آن دیدار هفتگی جدی با استاد علامه امینی است که باعث ماندگار شدن آثارش شده است. به گونهای که رزق این بوده که خدا به استاد حسان عطا کرده است.
مخاطبان محترم گروه فرهنگی مشرق می توانند مقالات، اشعار، مطالب طنز، تصاویر و هر آن چیزی که در قالب فرهنگ و هنر جای می گیرد را به آدرس culture@mashreghnews.ir ارسال کنند تا در سریع ترین زمان ممکن به نام خودشان و به عنوان یکی از مطالب ویژه مشرق منتشر شود.