به گزارش مشرق به نقل از واحد مرکزی خبر، در برنامه گفتگوی ویژه خبری سه شنبه شب شبکه دوم سیما، آقای بیژن نامدار زنگنه، با اشاره به افزایش تدریجی سهم گاز در سبد انرژی در دنیا و تشکیل مجمع کشورهای صادر کننده گاز گفت: نفس تشکیل این اجلاس مهم بود چرا که اوپک هم تا 12 سال نقش تاثیر گذاری نداشت ولی در سال 1352 به یک باره توانست نقش خود را در بازار انرژی ایفا کند.
وی ماهیت بازار گاز با نفت را متفاوت دانست و افزود: این مجمع هم که در مجامع و بازارهای انرژی جهانی در حال پذیرفته شدن است، می تواند ایفای نقش کند از این رو انتخاب دبیر کل جدید از ایران، یک دستاورد برای ما بود.
زنگنه تصریح کرد: در حاشیه این مجمع مذاکراتی با رئیس شرکت گازپروم روسیه که جزو هیئت آنها بود و همچنین صحبت های خوبی با مسئولان الجزایری که تجربیات زیادی در بازار جهانی گاز دارند، داشتم.
وزیر نفت کشورمان را در بازار جهانی گاز خیلی جوان دانست و گفت: سهم ما از بازار جهانی کم است و حتی عمان به نسبت، سهم بهتری دارد، قطر هم که رقیب و همسایه ما است و البته روسیه، عمان و الجزایر کشورهای مهمی هستند که می توانیم روابط خوبی با آنها در این زمینه داشته باشیم.
وی افزود: با توجه به این که در چشم انداز معتقد به تعامل موثر و سازنده با دنیا هستیم، حضور افراد برجسته ما در چنین مجامعی می تواند میزان تاثیر آنها را در موضوعاتی مانند بهبود روابط اعضا و تسهیل امور با دیگر نهادهای بین المللی نشان دهد.
آقای زنگنه با اشاره به این که ما عظیم ترین ذخایر نفت و گاز جهان را داریم که اگر مقام اول نباشد، با فاصله نزدیکی دوم هستیم گفت: این موضوع اهرم بزرگی است که دنیا نمی تواند آن را نادیده بگیرد از این رو منتظر هستند تا به شکلی تحریم ها کاسته شود و برای کار کردن به ایران بیایند.
وی افزود: اگر با تدبیر و معقول و با اعتدال رفتار کنیم، می توانیم کشور را از این وضعیت عبور دهیم و از آن استفاده کنیم.
وزیر نفت با تاکید بر رشد مصرف گاز و در عین حال باقی ماندن نفت و ذغال در سبد انرژی جهانی گفت: مهمترین دغدغه ما مصرف داخلی گاز و جایگزینی آن با سوخت مایع است به گونه ای که از میزان 64 درصد کنونی، سهم آن در انرژی داخلی به بالای 70 درصد در دو سال آینده برسد.
وی تصریح کرد: ما برای تزریق نیاز به گاز داریم و با کمک آن می توانیم کار ایجاد کنیم چرا که خیلی از صنایعی که در کشورها دیگر اقتصادی نیست با توجه به مزیت ما، ایجاد آنها در ایران اقتصادی خواهد بود.
زنگنه گفت: در بعد صادراتی هم ابتدا کشورهای همسایه در خلیج فارس در اولویتند چرا که جز ایران و قطر، کسی گاز اضافه ندارد بلکه همه کمبود دارند، سپس شبه قاره هند و ترکیه و اروپا مقاصد بعدی صادرات هستند زیرا غرب و شرق به گاز ما نیاز دارند.
وی افزود: با توجه به برنامه ریزی های انجام شده از جمله ذخیره سوخت مایع برای نیروگاهها، واردات گاز، کاهش تزریق گاز و محدود کردن سوخت صنایع، امسال مصرف کنندگان خانگی مشکلی نخواهند داشت ولی ما رقم بی سابقه ای بالغ بر 40 میلیارد متر مکعب گاز به علت تاخیر در راه اندازی فازهای پارس جنوبی کمبود گاز داریم.
زنگنه تصریح کرد: اگر 5 فاز پارس جنوبی فعال شود، 24 تا 25 میلیارد دلار به صادراتمان اضافه خواهد شد.
وزیر نفت به چند برنامه برای کاهش مصرف انرژی در کشور اشاره کرد و گفت: برنامه گذاشتیم که هر کس بتواند کاری کند که مصرف انرژی کم یا یک انرژی گران به انرژی ارزان تبدیل شود، هزینه سرمایه گذاری وی را پرداخت کنیم یا جایزه بدهیم، کاری که به مرور می تواند اشتغال ایجاد کند.
وی افزود: سامانه هایی هست که می تواند در مجتمع های مسکونی، گرمایش، سرمایش و برق را با استفاده از فناوری، ارزان تر تامین کند و بهره وری را به 80 درصد برساند، همچنین مصرف گاز در خودروها مهم است و باید ضمن تولید خودروهای پایه گاز سوز، ایستگاه ها را افزایش داد و مشکلات آنها را حل کنیم.
وزیر نفت تصریح کرد: مصرف گاز خودروها که در سال 84 بالغ بر 1 میلیون متر مکعب بود، به 20 میلیون مترمکعب در روز رسیده است و هم اکنون 2000 جایگاه داریم.
وی گفت: برچسب انرژی هم نوعی فرهنگ سازی بود از طرف دیگر باید بهره وری نیروگاه ها که جزء بزرگترین مصرف کنندگان انرژی هستند، افزایش یابد.
آقای زنگنه چگونگی صادرات گاز به شکل خط لوله یا ال ان جی را وابسته به بازار و حجم عرضه و تقاضا دانست و گفت: قرار است به عراق، عمان و امارات گاز صادر کنیم و همچنین می توانیم به هند و نیز اروپا از طریق ترکیه گاز برسانیم.
وی در باره صادرات گاز به پاکستان تصریح کرد: ما خط لوله را به نزدیکی مرز پاکستان رساندیم ولی آنها اقدامی نکردند از این رو امیدی به اجرای آن نداریم ولی برای صادرات به عمان امیدواریم چرا که مسیر تقریبا قطعی شده و امید داریم که وارد بازار خرده فروشی آنجا هم بشویم.
زنگنه تصریح کرد: صادرات به ترکیه انجام می شود و آن را ادامه می دهیم.
وزیر نفت در بخش دیگری از سخنان خود به موضوع شیل گاز (Shale gas) اشاره کرد و گفت: این موضوع مقوله جدیدی است که وارد بازار شده و به معنای گازهایی است که به صورت تکه ای در سنگ های رسوبی گیر کرده و باید با هزینه زیاد برای استخراج رها شود، البته در مورد نفت هم همین وضعیت وجود دارد.
وی افزود: قیمت بالای گاز و نفت هم تهدید است و هم فرصت، چرا که وقتی قیمت بالا می رود و مدتی بالا باقی می ماند، خیلی از طرح ها و میدان های نفتی اقتصادی می شوند که این امر خود عرضه را زیاد می کند و قیمت ها پایین می آید، اوپک هم در بحث نفت، برای نگه داشتن قیمت باید سهم تولید خود را کم کند.
آقای زنگنه گفت: در 50 سال اخیر مقدار مطلق تولید اوپک اضافه نشده است بلکه سهم آن در بازار مرتب کم شده است و در نتیجه قدرت اوپک را در تصمیم گیری ها و اثرگذاری در بازار جهانی کم می کند، فرصت آن هم افزایش در آمد است.
وی افزود: همیشه تناقض ذاتی در اوپک داریم بین سیاستمدارانی که نگاه به برنامه های کوتاه مدت دارند و مدیرانی که راهبردی تر فکر می کنند که می گویند با قیمت میانی قدرت، نفوذ و سهم و درآمد خود را حفظ کنیم.
زنگنه تصریح کرد: شیل گاز هم محصول افزایش قیمت گاز است و به همین دلیل هم می گویم که نگران قیمت های نفت نباشید چرا که امریکایی ها این قیمت را بالا نگه می دارند تا اقتصادی بماند و سرمایه گذاری های انجام شده در آن باقی بمانند.
وزیر نفت در ادامه تصریح کرد: آنها می خواهند وابستگی به خاورمیانه و خارج از خود را کم کنند و اشتغال ایجاد کنند، لذا با توجه به این که اگر قیمت نفت به 70 دلار برسد، آنها ضرر می کنند و سرمایه ها فرار خواهند کرد پس قیمت ها را بالا نگه می دارند، در مورد گاز هم همین فرآیند وجود دارد.
وی تاکید کرد: ما همه تلاش خود را می کنیم که جایگاه جمهوری اسلامی ایران را در مسئله گاز بالا ببریم و برای رفاه مردم، حداکثر برداشت را از میدان های مشترک و حداکثر استفاده متناسب با ذخایر را داشته باشیم و بتوانیم ثروت کشور را بالا ببریم.
زنگنه افزود: از آنجا که بخشی از درآمد هم در صندوق ذخیره ملی قرار می گیرد،این منبع صرف طرح های دراز مدت برای بهبود زندگی مردم می شود.
وزیر نفت در بخشی از سخنان خود شایعه استعفایش را تکذیب کرد و گفت: گفته اند که تا کنون سه بار استعفا کرده ام ولی خیالتان راحت باشد، تا روزی که خدا بخواهد هستم و اهل استعفا هم نیستم.
وزیر نفت با اشاره به نقش ذخایر انرژی کشور در رفاه و افزایش ثروت کشور از تمام تلاش وزارت نفت در برداشت حداکثری از میدانهای نفتی مشترک و همچنین فراهم آوردن زمینه رونق اقتصادی خبر داد.