* ورزش اسیر تصمیمات و عملکرد متناقض دولتیها
پس از آنکه مسعود سلطانیفر به عنوان وزیر پیشنهادی ورزش دولت یازدهم از مجلس رأی اعتماد نگرفت، سیدرضا صالحی امیری به عنوان سرپرست وزارت ورزش و جوانان انتخاب شد. وی با حضور در ساختمان سئول فعالیتش را آغاز کرد و در ابتدا هم جلسهای را با حضور معاونان عباسی برگزار کرد.
صالحی امیری در اولین اقدام خود دستور برگزاری مقدمات انتخابات 13 فدراسیون چوگان، شنا، سوارکاری، کشتی، نابینایان، سهگانه، بدنسازی، قایقرانی، پهلوانی، کوهنوردی، کارگری، موتورسواری و کونگفو را که با سرپرست اداره می شوند صادر کرد و اعلام کرد در خصوص رفع تعلیق برخی فدراسیون ها نیز برنامه دارد؛ اما در ادامه مدام شاهد رفتارهای متناقض بودیم. در شرایطی که وضعیت ناپایداری در وزارتخانه داشت، دستوری داد که چندان معقول نمی رسید. در نتیجه انتقادات گسترده ای از سوی کارشناسان و مجلس در این باره صورت گرفت.
در این بین بود که شائبه عدم برگزاری انتخابات به گوش رسید؛ اما انتخابات فدراسیون شنا برگزار شد. در این شرایط بود که خبر عدم برگزاری مجامع عمومی دیگر منتشر شد و همه چیز به بعد از رأی اعتماد موکول شد؛ اما این پایان ماجرا نبود چرا که انتخابات چوگان به شکلی بیسر و صدا انجام شد؛ اما سایرین چنین سرنوشتی نداشتند!
عمر سرپرستی صالحی در ساختمان سئول به سه ماه نرسید و معرفی وی به عنوان دومین وزیر پیشنهادی ورزش به مجلس هم نتوانست رأی اعتماد نمایندگان را جلب کند. او هم به سرنوشت سلطانیفر دچار شد تا برگزاری مجامع فدراسیونها در هالهای از ابهام قرار بگیرد و بیشتر این فدراسیونها همچنان با مشکلات مدیریتی و مالی دست و پنجه نرم کنند. البته در زمان سرپرستی صالحی امیری ثبت نام در چند فدراسیون صورت گرفت و تاریخ برگزاری مجمع نیز مشخص شد اما تنها مجمع انتخاباتی دو فدراسیون شنا و چوگان برگزار شد و این دو رئیس خود را شناختند.
* یک دستور و انتقادات گسترده
به گزارش مشرق، سرپرست سابق فدراسیون در حالی میخواست مجامع انتخاباتی فدراسیونهایی که با سرپرست اداره میشوند را برگزار کند که چند شبهه اساسی در این امر وجود داشت که با معرفی محمد شریعتمداری به عنوان سرپرست یا حتی با تعیین وزیر این ابهامات همچنان پابرجا خواهد بود که در زیر به صورت مختصر به آن اشاره میشود:
** اساسنامه برخی فدراسیونها از جمله قایقرانی، تیراندازی با کمان و دوچرخهسواری مورد تأیید فدراسیونهای جهانی قرار گرفته است. در این اساسنامهها وزیر ورزش دیگر به عنوان رئیس مجمع نبوده و رئیس یا سرپرست فدراسیون این پست را بر عهده خواهد داشت. در شرایطی این اساسنامه مورد تأیید فدراسیون جهانی قرار گرفته که هنوز هیئت دولت آن را تصویب نکرده است. طبق قانون این اساسنامهها در کشور قابلیت اجرایی نداشته و اساساً مورد تایید مراجع داخلی از جمله دولت نبوده و با این تفاسیر مشخص نیست که انتخابات فدراسیون شنا، شیرجه و واترپلو با اساسنامه قدیمی برگزار شد یا با اساسنامه جدید؟ اما نکته قابل تأمل این است که در هر صورت برگزاری انتخابات فدراسیون شنا با هر کدام از این اساسنامهها غیر قانونی بوده چرا که اگر انتخابات با اساسنامه قدیمی برگزار شده، از دید فدراسیون جهانی خلاف قانون صورت گرفته و اگر با اساسنامه جدید برگزار شده، دولت آن را تأیید نکرده است.
** یکی از کارشناسان امور مجامع وزارت ورزش در گفتوگو با یکی از خبرگزاریها گفت که سرپرست فدراسیون و هیئتهای استانی که با سرپرست اداراه میشوند حق حضور و رأی دادن در انتخابات را مطابق قوانین موجود در اساسنامه نخواهند داشت. تا اینجای کار که امری کاملاً قانونی در حال رخ دادن است اما یک منبع آگاه به همان خبرگزاری گفته که قرار است نمایندگان ادارات کل استانهایی که هیئتهای مذکور آنها با سرپرست اداره میشوند در انتخابات شرکت کنند. این مورد اگر عملی شود خلاف قانون است چرا که نه تنها منشور المپیک در این مورد نقض خواهدشد بلکه استقلال فدراسیونها هم زیر سؤال میرود و عملاً دخالت صریح دولت صورت گرفته است. این در حالی است که سرپرست وزارت ورزش و جوانان و همچنین معاونان وی تأکید شدیدی بر عدم دخالت در امور فدراسیونها دارند. البته شنیدهها حاکی است وزارت ورزش متوجه این اشتباه بزرگ خود شده و در دستوری به هیئتهای استانی اعلام کرده هیئتهایی که با سرپرست اداره میشوند نباید در انتخابات حضور داشته باشند.
** آییننامه برگزاری انتخابات فدراسیونهای ورزشی در بندی تأکید دارد که
پس از ثبت نام کاندیداهای تصدیگری ریاست فدراسیون، باید تا 45 روز بعد از
آن انتخابات نیز برگزار شود. البته در آییننامه قید نشده که در صورت عدم
برگزاری انتخابات پس از 45 روز چه اتفاقی رخ خواهد داد؛ اما مسؤولان وزارت
ورزش و سازمان تربیت بدنی وقت به دلیل وجود نقص در آییننامه، عرفی را برای
خود مشخص کرده و تعیین میکنند تا سه ماه پس از ثبتنام هم مجوز برگزاری
انتخابات وجود دارد. حالا مشخص نیست آنچه در آییننامه وجود دارد
مورد وثوق است یا عرف! این هم یک نقص بارز آییننامهای برای برگزاری
انتخابات است.
به گزارش مشرق، پس از عدم کسب رای اعتماد صالحیامیری و با توجه به اینکه نمیتواند به عنوان سرپرست در وزارت ورزش و جوانان فعالیت کند تا انتخاب وزیر جدید انتخابات فدراسیونها غیر قانونی است. از طرفی با توجه به اینکه نصرالله سجادی از سوی وی به عنوان رئیس مجامع در تاریخ 29 مهر حکمش را گرفته، در صورتی که این مجامع برگزار شوند انتخابات غیر قانونی است چرا که وزیری وجود ندارد حکم نهایی را تایید کند یا ممکن است وزیر آینده حکم رئیس جدید را تأیید نکند.
* مشکلات ورزش حلنشده باقی ماند
ورزشکاران ایران در زمانی که قرار است وزیر ورزش و جوانان
معرفی شود، رویدادهای مهمی از جمله بازیهای آسیایی 2014 اینچئون را پیش رو
دارند که عدم انتخاب وزیر و همچنین عدم برگزاری انتخابات فدراسیونها که با
سرپرست اداره میشود، باز هم مشکلات ورزش را باقی خواهد گذاشت.
مسائل مالی که فدراسیونها با آن دست به گریبان هستند و همچنین تحولات باز هم مشکلات زیادی به وجود خواهد آورد. ورزش ایران مدتهاست چهره مدیری ورزشی به خود ندیده و همین باعث شده تا همچون دوره قبل نمایندگان در صحبتهایشان سابقه مدیریت ورزشی کاندیداها را مد نظر قرار دهند.
* برگزاری انتخابات کمیته در هالهای از ابهام
پس از عدم رأی اعتماد برگزاری انتخابات کمیته ملی المپیک که پیش از این 25 آذر اعلام شده بود در هالهای از ابهام قرار دارد و باید دید در جلسه روز سهشنبه اعضای هیئت اجرایی در کمیته ملی المپیک چه تصمیمی خواهند گرفت.
به هر حال امید میرود رئیس جمهور محترم با توجه به رویدادهای مهم پیش رو در ورزش که بسیار حائز اهمیت است این بار درخواستهای اهالی ورزش را برای انتخاب یک مدیر توانمند و متخصص مد نظر قرار داده و هرچه سریعتر ورزش را از بلاتکلیفی نجات دهد.