به گزارش مشرق به نقل از ايسنا، احمدي نژاد در همايش همانديشي تخصصي 10 محور برنامه تحول در نظام اداري با تشکر از برگزاري اين همايش گفت: بدون ترديد يکي از مهمترين و اساسيترين کارها در کشور تحول در نظام اداري است، شما خود نظام اداري را ميشناسيد و ضرورت تحول در آن را نيز ميدانيد.
احمدينژاد با بيان اينکه ساختار نظام اداري کشور داراي چند ويژگي است،افزود: ويژگي اول آن اين است که ميخواهد خود را بسط بدهد، اين ساختار براي انبساط ايجاد شده نه براي انقباض و طي 50 الي 60 سال اخير اين روند ادامه و توسعه پيدا کرده است، البته ممکن است بگوييم که يکي از علل اين امر اين است که مسووليتهاي دولت گسترش پيدا کرده. بله يک دليل آن اين است، ولي خود اين تشکيلات نيز ميخواهد خود را گسترش دهد؛ چرا که ميخواهد حوزه اختيارات خود را گسترش دهد.
رييسجمهور ادامه داد: يکي ديگر از ويژگيهاي اين ساختار اين است که به شدت از موجوديت خود حفاظت ميکند، در مقابل تغيير و تحولات مقاومت ميکند، کسي مقصر نيست سيستم به شدت مقاومت است. اين سيستم از خود دفاع ميکند و اجازه دستکاري نميدهد.
احمدينژاد همچنين خاطرنشان کرد: يکي ديگر از ويژگيهاي ديگر اين ساختار اين است که روندها را پيچيده ميکند، چون قرار است منبسط شود و همه بايد کار داشته باشند و به همين دليل ميبينيم وقتي کاري به اين سيستم ارجاع ميشود، دائم ميچرخد و در يک روند قرار ميگيرد که همه کار داشته باشند.
رييسجمهور ادامه داد: در واقع همانطور که گفتم خاصيت اين سيستم اين است که ميخواهد خود را گسترش دهد و از خود صيانت کند و در برابر تغييرات مقاوم است، حتي ميبينيم که در اين سيستم بعضا جابجايي يک ساختمان تبديل به يک مشکل ميشود.
احمدينژاد ويژگي ديگر اين ساختار را بهرهوري پايين آن عنوان کرد و در بخش ديگري از سخنان خود افزود: مثلا در وزارت جهاد کشاورزي 60 الي 70 درصد کارمندان متخصص کشاورزي هستند، ولي چه تعداد آنها بر سر زمينهاي کشاورزي حضور دارند. کشاورزي کشور در بلوار کشاورز انجام نميشود . متخصصان کشاورزي در يک ساختمان 25 طبقه نشستهاند، چند نفر ميخواهند فکر کنند؟ چند نفر ميخواهند عمل کنند؟ نميشود که 200 نفر فرمانده باشد و يک سرباز.
وي با بيان اينکه اين ساختار بروکراسي که اکنون وجود دارد نيروي انساني را به سمت مراکز کشور و مراکز استانها سوق ميدهد و در آنجا متمرکز ميکند و از طرف ديگر بهرهبرداري نيز پايين است، گفت: ما چقدر خرج ميکنيم و چقدر در برابر اين هزينه در کشور کار ايجاد ميکنيم؟ چقدر بهرهبرداري ايجاد ميشود؟ اين بهرهبرداري پايين است اين ساختار داراي مشکل است و بايد درست شود.
وي افزود: براي درست کردن اين ساختار بايد در ابتدا نوع نگاه خود را به اين مجموعه عوض کنيم . مثلا ميپرسيم سيستم اداري مال کيست ؟ در جواب ممکن است گفته شود سيستم اداري مال ملت است. اما آيا اين سيستم تمام قد در اختيار ملت است؟
احمدينژاد افزود: ممکن است در اين ارتباط دو نگاه وجود داشته باشد نگاه اول اينکه تمام امکانات ما و خود ما بايد در اختيار مردم باشد و در واقع ما نوکر مردم هستيم و بايد به مردم خدمت کنيم. از طرف ديگر ممکن است اين نگاه نيز وجود داشته باشد که ما هستيم مردم هم براي خودشان.
رييسجمهور ادامه داد: در بخش آموزش مهمترين مساله فرهنگي که بايد نهادينه شود، اين است که همه بدانيم نوکر مردم هستيم و بايد به مردم خدمت کنيم و در واقع بايد نگاه انساني ،اعتقادي و آرماني را در سرلوحه کارها قرار دهيم. وقتي که با اين نگاه به مسائل نگاه کنيم و خدمت کنيم بسياري از مشکلات حل ميشود و در واقع اين نگاه را داريم که در خدمت ملت ايران هستيم، در خدمت انقلاب اسلامي هستيم و اين کار ارزشمند و مهمي است.
احمدينژاد با بيان اينکه جمهوري اسلامي ايران از سر راه پيدا نشده است و اتفاقي دري به تخته نخورده است که ايجاد شود، گفت: نميگويم که عيب و ايرادي نيست، هست، ولي انقلاب اسلامي يک گام بلند در راه رسيدن به آرمانهاي تاريخي بشر است و در ادامه حرکت انبياء الهي است. اين انقلاب توسط بهترينهاي تاريخ بشر ايجاد شده و در تاريخ هيچ ملتي سرجمع بهتر از ملت ايران نيامده است و اين قابل بحث است. پس ما در يک مقطع بزرگ تاريخي و در بين بهترين مردم مسووليت داريم و بايد خدمتگذار مردم باشيم و چنين نگاهي داشته باشيم ، وقتي اين نگاه حاکم شد، تحول آسان ميشود.
احمدينژاد در ادامه با انتقاد از بهرهوري پايين و ارائه مثالهايي در اين زمينه گفت: برخي از کارها را ميشود با 50 نفر نيز انجام داد، ولي ما بعضا ميبينيم که اين کار را با 300 نفر انجام ميدهند. يا مثلا ميبينيم شرکتي در مجموعه نفت در ايلام فعاليت ميکند، ولي دفتر مديرعامل آن در تهران است چرا؟ علت اين موضوع چيست؟
احمدينژاد با انتقاد از پديده مديران پروازي گفت: اگر خوب به اين مقوله توجه کنيم اين توهين به ملت است.
احمدينژاد با انتقاد از وجود ساختمانهاي اضافي دولتي در تهران گفت: متاسفانه در يک دوره مد شده بود که همه بروند بالاي شهر به خصوص در مورد شرکتها. اين تفکرات و نگاهها را بايد عوض کنيم و تغيير دهيم و باور دارم که شدني است و خود شما ميتوانيد.
وي با بيان اينکه طرحهاي پيشبيني شده مانند انتقال کارمندان، دورکاري ودولت الکترونيک پيش بيني شده و قدمهايي در اين راستا برداشته شده است، گفت: ما بايد روندها را اصلاح کنيم مثلا از 108 هزار کارمند وزارت جهاد کشاورزي 100 هزار تاي آن در مزارع باشند. ما اکنون وزارتخانهاي داريم که 1200 ساختمان در تهران دارد. اين ساختمانهاي اضافي را تجميع کنيم 80 درصد آن را صرف مردم و کارهاي عمراني بکنيد و 20 درصد آن را صرف کارمندان آن مجموعهها بکنيد.
رييسجمهور در ادامه گفت: يکي از وزارتخانهها در تهران دو هزار و 500 کارمند داشته و تصميم گرفته که 1800 تاي آنها از طريق دورکاري انجام وظيفه کنند و هر کس به آن وزارتخانه مراجعه ميکند، در همان طبقه همکف کارش را انجام ميدهد و در واقع در راستاي دورکاري قدم برداشته است.
احمدينژاد افزود: هر کار مثبتي که ميخواهد انجام شود، مقاومتهايي در برابر آن صورت ميگيرد. وقتي مثلا بحث دورکاري مطرح شد، عدهاي گفتند ميخواهند کارمندان را اخراج کنند اين حرفهاي نادرستي است که زده ميشود و به چه دليل برخيها در برابر يک کار ارزشمند ميايستند. همين دورکاري چقدر هزينه رفتوآمد را کم ميکند و تصويب کرديم که هزينه رفتو آمد ، غذا و مهدکودک کودکان کساني که از طريق دورکاري انجام وظيفه مي کنند، جزء درآمد آنها محسوب شود و به کارمند داده شود، ما معتقديم کارمند بايد خوب زندگي کند، نه در فقرولي با ابتکار عمل ميخواهيم هزينههاي اضافي را کم کنيم و به درآمد کارمندان اضافه کنيم. هزينههاي مصرفي را کم کنيم.
وي افزود: هزينههاي مصرفي دولت با قيمت ثابت در اين چند سال کاهش پيدا کرده، ولي خدماتي که انجام شده افزايش پيدا کرده است و اين نشان ميدهد که هزينههاي مصرفي رابطه مستقيمي با ميزان خدمات ندارد. هزينههاي مصرفي را کم کنيم و آن را صرف کارمندان کنيم. مثلا در مورد همان ساختمانهاي اضافي که گفتم اين ساختمانهاي اضافه را تجميع کنيم بفروشيم و 80 درصد آن را صرف کارهاي عمراني وبراي مردم کنيم. 20 درصد را صرف کارهاي اجرايي و مصرفي و خود کارمندان کنيم.
احمدينژاد در ادامه با بيان اينکه کارها و اين تغييرات را بايد با استفاده از توانمنديهاي خودمان انجام دهيم، گفت: بايد دست به دست هم بدهيم و اين سيستم را اصلاح کنيم و اين شدني است.
وي با بيان اينکه ظرفيت نيروي انساني ما چند برابر وضعيت کنوني است و با اين نيروي انساني ميشود چندين برابر کار کرد، گفت: ما در طول اين چند سال افزايش خدمات را داشتهايم، و با توجه به ظرفيتهايي که داريم سرعت حرکت ما ميتواند چند برابر، مثلا پنج برابر شود.
رييس جمهور با اشاره به اهميت سلامت اداري، تصريح کرد : وقتي کاري به بخشي ارجاع شد و مسوولان آن بخش خود را مسوول انجام آن کار ندانستند، اين ميشود بيماري .
رييسجمهور در ادامه با اشاره به اهميت آموزش گفت: آموزش خوب است، ولي در کنار آن بايد گرههاي سيستم را نيز شناسايي کرد وروحيهها را عوض کرد و آن را درست کرد.
احمدينژاد با بيان اينکه بخش مهمي از کارهاي کشور ميتواند به روز انجام شود، گفت: در اين زمينه ميتوان با يک همت و احساس مسووليت بيشتر انجام وظيفه کرد و لازم نيست کار را به فردا موکول کرد. بسياري از رفتوآمدهايي که در کشور و براي انجام کارهاي اداري انجام ميشود، را ميتوان کم کرد بعضي اوقات بيجهت مردم را در رفتوآمد به ادارات قرار ميدهيم .
احمدينژاد ادامه داد: من غصه روستاها را ميخورم روستاها پايه آباداني و استقلال کشور هستند، يک ملت بدون توليد صنعتي ميتواند زندگي کند، ولي بدون محصولات کشاورزي نميتواند وقتي که آنها(روستاييان) يک مشکل اداري پيدا ميکنند، چقدر خرج رفتوآمدشان ميشود و بعضا نيز ميبينيم که جواب نميگيرند علت آن اين است که اين ساختار براي خود تعريف شده، نه براي پاسخگويي.
وي با بيان اينکه کسي که ميخواهد تحول در ساختارايجاد کند، بايد داراي ويژگيهايي باشد، گفت: روح حاکم بايد اين باشد که آن فرد عاشق مردم باشد و با عشق خدمت کند و اگر چنين نگاهي حاکم نباشد، اولين خسارت ديده خود مامور دولت است.
احمدينژاد افزود: دستگاههاي اداري بايد نماد عشق به مردم باشند و در واقع عشق کنند که کار مردم را راه مياندازند و مشکلات آنها را حل مي کنند و اگر چنين روحيهاي حاکم باشد کارها درست ميشود.
احمدينژاد با بيان اينکه چندين و چند سال است که ما مي گوييم پرداختها بايد براساس حجم کار باشد، بايد براساس کيفيت کار باشد ،گفت: براي تحقق اين موضوع بايد در ابتدا پايه را درست کنيم روحيه درست شود و خود را خادم مردم بدانيم ، عاشق مردم باشيم .
رييسجمهور گفت: ما گفتيم تهران زلزلهخيز است و مطالبي در اين ارتباط مطرح کرديم . برخي شروع کردند به تکذيب کردن وگفتند دولت مشکلات دارد و چون مشکل دارد اين حرفها را ميزند دولت چه مشکلي دارد دولت که 24 ساعته کار ميکند. ما گفتيم تهران زلزلهخيز است و در اين راستا صحبت شد که بخشي از کارمندان از تهران بيرون بروند تا بخشي از خدمات بيرون رود، ولي ديديم عدهاي شروع به مقاومت کردند شلوغکاري کردند و تبليغات منفي. چه کسي گفته است تهران نميشود خلوت شود همين مقاومتها. وقتي صحبت از تغييرات ميشود و قرار است اين امر صورت بگيرد، مقاومت نيز ايجاد ميشود.
احمدينژاد در پايان خطاب به شرکتکنندگان در اين همايش گفت:آرزوي من اين است و مي شود نيز اين کار را کرد که در همين دولت دو سه تا برنامه تحول اداري را اجرا کنيم و شما انشاءالله در اين راستا حرکت خواهيد کرد.
پيش از صحبتهاي رييسجمهور فروزنده معاون رييسجمهور به ايراد سخنراني پرداخت و خبر داد که جشنواره ايدههاي اداري و چهرههاي کارآفرين در نظام اداري اوايل سال آينده با حضور رييسجمهور برگزار خواهد شد.
نجار وزير کشور نيز در اين همايش سخنراني کرد.