کد خبر 25448
تاریخ انتشار: ۱ بهمن ۱۳۸۹ - ۱۰:۰۰

ضيافت شام 3 جانبه ميان احمد داوود اوغلو، سعيد جليلي و کاترين اشتون ساعت 23:30 به وقت تهران (22 به وقت استانبول) پايان يافت.

به گزارش مشرق به نقل از ايران هسته اي، در اين ضيافت شام که به عنوان يک مقدمه غيررسمي براي مذاکرات رسمي سامان داده شده بود هيئت هاي دو طرف هم شرکت داشتند. برخي منابع غربي مرتبط با مذاکرات گفته اند که سرگي ريابکوف معاون وزير خارجه و نماينده روسيه در مذاکرات 1+5 با ايران، در اين ضيافت شام حضور نداشته است. علت اين امر ظاهرا حضور سرگي لاوروف وزير خارجه روسيه در آنکارا همزمان با برگزاري مذاکرات استانبول و تداخل برنامه ها بوده است. ديپلمات ها در استانبول گفتند که ريابکوف از صبح روز جمعه به همراه بقيه اعضاي 1+5 در مذاکرات رسمي 1+5 با ايران حاضر خواهد بود.

پيش از اين ضيافت شام که در کاخ محل برگزاري مذاکرات برگزار شد، دکتر جليلي با احمد داوود اوغلو يک ديدار دوجانبه داشته و علي باقري هم در اين ديدار حضور داشته است.

کاترين اشتون رييس هيئت مذاکره کننده 1+5 قبل از دکتر جليلي با داوود اوغلو ملاقات کرد. درباره محتواي اين ديدارها اطلاعي در دست نيست اما تقريبا روشن است که 1+5 خواهان ايجاد فضاي مثبت در استانبول و باز کردن راه به سوي يک توافق مشخص و عملي است. ايران هم همين ديدگاه را دارد با اين تفاوت که هيئت ايراني تاکيد دارد هرگونه توافق احتمالي فقط در چارچوب دستور کار «گفت وگو براي همکاري» که در ژنو روي آن توافق شد، قابل حصول است و اگر بنا به تنظيم مداليته اي براي آينده باشد بايد در همين چارچوب باشد.

ديپلمات ها مي گويند فضاي گفت وگوهاي غيررسمي پنج شنبه شب در مجموع مثبت بوده است اما همه چيز به آنچه در مذاکرات رسمي مطرح مي شود بستگي خواهد داشت و اگر 1+5 بخواهد دستور کار توافق شده در ژنو را ناديده بگيرد و به گفتمان هاي قديمي مانند اعتمادسازي برگردد، کار پيچيده خواهد شد بويژه اينکه کارنامه رفتاري اشتون و امريکا در فاصله مذاکرات ژنو و استانبول به هيچ وجه حاوي پيام هاي اميدوار کننده اي نبوده است. اشتون و دولت امريکا در اين مدت نه فقط دستور کار گفت وگو براي همکاري را که در صورت جلسه مذاکرات ژنو به عنوان توافق دو طرف ذکر شده بود بايکوت کردند، بلکه به اظهارات منفي و اقدامات خصمانه عليه ايران هم متوسل شدند. اشتون هفته پيش در استانبول گفت که براي مذاکرات هسته اي و طرح نگراني ها در اين مورد به استانبول خواهد آمد که اين مستقيما خلاف توافق ژنو بود. امريکا هم پس از مذاکرات ژنو دو مرحله تحريم ها يک جانبه عليه ايران اعمال کرده است. يک شب قبل از عزيمت هيئت ايراني در استانبول هم هيلاري کلينتون در گفت وکو با يک شبکه تلويزيوني امريکايي از احتمال اعمال تحريم هاي جديد عليه ايران خبر داد. اگرچه ديد کلي اين است که اين اظهارات عمدتا با هدف بالا بردن قدرت چانه زني 1+5 در مذاکرات انجام شده و ارزش واقعي زيادي ندارد، اما در اين ترديدي نيست که هيئت ايراني عقيده دارد غرب به فضاي اعتماد لازم براي حصول پيشرفت در مذاکرات صدمه زده و بايد آن را جبران کند. برخي ديپلمات ها در تهران عقيده دارند چيزي از نياز امريکا به تداوم مذاکرات با ايران و نهايتا دست يابي به يک توافق داراي face saving کم نشده اما امريکايي ها اندکي لحن خود را تند کرده اند تا موضعشان زياده از حد تضعيف شده به نظر نرسد. خصوصا که 4 موضوع تشکيل دولت هم پيمان ايران در عراق، سقوط دولت امريکايي در لبنان، ضربه به شبکه موساد در ايران و بازديد ديپلمات هاي بلندپايه از تاسيسات هسته اي ايران به قدرت مذاکراتي آمريکا ضرباتي اساسي وارد کرده و آن را به شدت تضعيف کرده است.

آخرين نکته اين است که برخي منابع غربي ظرف 24 ساعت گذشته گزارش هايي منتشر کرده اند که ادعا مي کند ايران قصد احياي پيشنهاد مبادله را دارد. اين درحالي است که اطلاعات رسيده به «ايران هسته اي» حاکي از اين است که اتفاقا موضوع برعکس است و اين 1+5 است که مي خواهد موضوع مبادله به عنوان تنها مکانيسم قابل توافق با ايران احيا شود تا بتواند حفظ آبروي لازم براي امريکا را در فرايند کوتاه آمدن در مقابل ايران تامين کند. موضع ايران درباره مبادله تغييري نکرده است و ايران همچنان به شرط اينکه به نامه اي که پس از بيانيه تهران به گروه وين نوشت پاسخ رسمي داده شود، آماده است بحث درباره مبادله بر مبناي بيانيه تهران را با گروه وين و در وين (نه با 1+5) از سر بگيرد. تنها نکته جديد اين است که ايران عقيده دارد اگر پروژه ساخت مجتمع هاي سوخت راکتور تهران در داخل ايران به نتيجه برسد ديگر موضوعيتي براي پيشنهاد مبادله وجود نخواهد داشت.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس