دبير شوراي مشاوران رئيس جمهور با اشاره به اينکه رئيس جمهور در حال حاضر 15مشاور دارد در خصوص تحولات اين حوزه گفت: پيش بيني شده حسب صلاحديد رئيس جمهور حوزه هاي مشاوره اي مشخص و مشاور مربوط تعيين گردد. نکته ديگر اينکه از اين پس شاهد تشکيل جلسات شوراي مشاورين رئيس جمهور خواهيم بود پس منتظر معرفي افراد جديدي در حوزه هاي نو هستيم.
به گزارش مشرق به نقل از مهر، مهدي خورشيدي آزاد پسر احمد خورشيدي آزاد و داماد محمود احمدي نژاد رئيس جمهور است که در دولت نهم با حکم داودي معاون اول رئيس جمهور به سمت مشاور نهاد و دبير شوراي مشاورين رئيسجمهور منصوب شد.
بعد از تغييرات چندي قبل تعدادي از مشاوران رئيس جمهور در خصوص اين تغيير و تحولات با دبير شوراي مشاوران رئيس جمهور به صورت مکتوب گفتگويي انجام داده ايم که متن آن را در ادامه مي خوانيد:
با توجه به شرايط جديد و تغييرات صورت گرفته، جايگاه مشاوران رئيس جمهور در نهاد رياست جمهوري چگونه تعريف مي شود؟
براساس دستور العملي اجرايي که رئيس جمهوري درتاريخ 29/8/89 مورد تصويب قرار داد، شوراي مشاورين رئيس جمهور با هدف ارائه راهکارهاي مناسب، پيشنهادها،انتقادها واتخاذ تصميمات سازنده در جهت هم افزايي نظرات مشاوران و نيز انتظام بخشيدن به فرآيند مشاوره هاي تخصصي وفني و استقرار سيستم بانک اطلاعاتي مشاورين وافراد صاحب نظرتشکيل مي گردد.
نگاهي به سرفصل هايي که هدف از تشکيل دبيرخانه را بيان مي کند نشان مي دهد که رياست جمهوري در پي تخصصي کردن مشاوره، نظام مند کردن آن وتشکيل بانک اطلاعاتي درسوژه هاي مختلف براي انتقال تجربيات به دولت هاي آينده هستند، حتما شما مي دانيد که ما الان مستندات قابل توجه و قابل استفاده جدي در حوزه مشاوره دولت هاي قبل در دست نداريم، به همين علت من فکرمي کنم آنهايي که تغييرات اخير را دست مايه انتقاد به دولت قرار داده اند مقداري شتاب کرده اند،به طور قطع با اقداماتي که در آينده در حوزه مشاورين رئيس جمهور انجام خواهد شد منتقدان به اصلاح ديدگاه وادار خواهند شد.
عملکرد مشاورين رئيس جمهور در تاثيرگذاري بر سياست هاي دولت را تاکنون چگونه ارزيابي مي کنيد؟
اهميت شورا و مشورت بسيار مورد تاکيد دين اسلام قرار گرفته است، خداوند هم به پيامبر (ص) فرمودند: "و امرهم شوري بينهم"، بحث ديگر تاکيد اسلام بر شنيدن همه نظرات و انتخاب بهترين نظرهاست. از اهميت شور و مشورت که بگذريم به شخصيت رياست جمهوري توجه مي کنيم، مي بينيم ايشان حتي به اظهار نظريک فرد عادي و يا کم سن و سال هم توجه مي کنند پس ايشان مشاوره پذير هستند. اما دربحث مشاوران رئيس جمهوربايد گفت خوشبختانه درچند سال اخير با نگاه مثبتي که رئيس جمهوري داشته اند، تاثيرات مشاوران در راهبردهاي دولت بيشتر شده است اما اين به آن معني نيست که هر مشاوري ديدگاهي را بيان کرد رئيس جمهور آن را عينا اجرا کند چون تبعات اجرايي يک پيشنهاد متوجه رئيس جمهور است و خود ايشان هستند که بايد کيفيت اجراي يک موضوع را تعيين کنند.
آيا مشاوران رئيس جمهور توانسته اند عملکرد مناسبي را از خود نشان دهند؟
عملکرد مناسب نيازمند وجود بستر مطلوب است. فکرمي کنم تغييراتي که رئيس جمهور درحال ايجاد آن در روند کار مشاورين هستند با آگاهي از کاستي هاي قبل و با هدف بهبود روند استفاده ازديدگاه هاي مشورتي و سازوکار مدون و مدرن براي اين مهم انجام مي شود. نگاهي به دستور العمل اجرايي جديد نشان مي دهد که در حوزه اختيارات ارائه مشاوره هاي فني و تخصصي به رئيس جمهور، پيگيري دستورات و ارجاعات رياست جمهوري و ارائه نظرات مشورتي ويژه، تدوين چارچوب استاندارد و يکپارچه در نحوه ارائه گزارش مشاوره اي به رئيس جمهور و کارآمدتر کردن روند ارائه مشاوره ديده شده است، اين يعني رضايت رئيس جمهور ازمشاورت هاي ارائه شده ونارضايتي ايشان از روند کار، ضمنا وقتي رئيس جمهور در سازوکار جديد وظايف و اختيارات جديدي را محول مي کنند يعني اينکه از کار رضايت دارند و تنها در پي اصلاح کاستي ها و رفع مشکلات شکلي هستند.
اين مسئله تا چه حد در قطع همکاري تعدادي از مشاوران رئيس جمهور موثر بوده است؟
تغييرات هميشه مثبت، رو به جلو و باعث پيشرفت هستند، کشور با ورود به شرايط جديد و گذر از مراحل قبل با موضوعات جديدي مواجهه پيدا مي کند که نيازمند به روز شدن موضوعات و افراد طرف مشاوره دارد، به نظرم رئيس جمهور با توانايي فکري و سختکوشي که داشته و دارند، موفق شده اند کشور را از مرحله گذشته به مرحله اي جديد عبور دهند مرحله اي که به فرموده خودشان بايد ايرانيان با افق جهاني برنامه ريزي کنند، اين همان چيزي است که در سند چشم انداز 1404 که مورد تاييد مقام معظم رهبري هم هست ديده شده، يعني تبديل ايران به قدرت برتر منطقه، پس نتيجه مي گيريم در اين مرحله قرار است ما از دغدغه هاي داخلي عبور کنيم و به مسائل جهاني بينديشيم. در عين حال من اين تصميم را علمي و کارشناسانه، هوشمندانه و مثبت ارزيابي مي کنم و اميدوارم دبيرخانه شوراي مشاورين هم بتواند در راستاي جهاني شدن افکار رئيس جمهور محبوب برنامه ريزي کند.
پيش از اين رويه انتصاب مشاورين در حوزه نهاد رياست جمهوري چگونه بوده است؟
قبل از اين بيش از آنکه ارائه نظرات حول محور پيشنهاد و مشورت باشد بيشتر حول محور شخصيت اجرايي شکل مي گرفت. به تبع اين رويه از قبل وجود داشت که رئيس جمهور به وسيله ارتباطاتي که با اقشار مختلف داشت، افرادي را براي مشاوره دادن انتخاب مي کرد و از آنها در زمينه هايي که تجربه و تخصص داشتند مشاوره مي گرفت اما امروز با توجه به شيوه نامه اي که تدوين شده است فکر مي کنم روند کار هم تغيير کند و در مجموع هم به جهت محتوايي و هم به جهت شکلي روند انتخاب، انتصاب و تعامل از حالت سنتي به حالت مدرن، مدون و کارآمد تغيير خواهد يافت.
با توجه به تغييرات صورت گرفته چه تحولاتي در اين حوزه روي خواهد داد؟
تشکل کارگروه هاي تخصصي جديد، مشخص شدن حوزه هاي نوين مشاوره، انتخاب مشاوران جديد، تعريف کارکردهاي تازه براي شوراي مشاورين و اثر بخشي بيشتر مشاوران در امور اجرايي از تغييراتي است که آثار آن را در آينده ملاحظه خواهيد کرد به طور قطع ارتباط رئيس جمهوري با مشاورين با انسجام بيشتر، هدفمند تر و اثرگذار تر دنبال خواهد شد.
ترکيب فعلي مشاورين رئيس جمهور چگونه خواهد بود و چه افرادي در آينده نزديک به اين تيم اضافه خواهند شد؟
بر اساس وظايف و اختيارات جديدي که به شوراي مشاورين محول شده است ارائه مشاوره هايي تخصصي به رئيس جمهور، پيگيري دستورات و ارجاعات رئيس جمهور و ارائه نظارات مشورتي ويژه، تبيين و تدوين چارچوب استاندارد در نحوه گزارش ها و کارآمدتر کردن روند ارائه مشاوره مورد تاکيد قرار گرفته است. از سوي ديگر پيش بيني شده که حسب صلاحديد رئيس جمهور حوزه هاي مشاوره اي مشخص و مشاور مربوط تعيين گردد. نکته جديد ديگر اينکه از اين پس شاهد تشکيل جلسات شوراي مشاورين رئيس جمهور خواهيم بود پس منتظر معرفي افراد جديدي در حوزه هاي نو هستيم.
گفته مي شود قطع همکاري با تعدادي از مشاورين رئيس جمهور در جهت يک دست کردن جهت گيري اين تيم صورت گرفته اين حرف تا چه حدي درست است؟
مشورت يعني بهره مندي از امکان شنيدن نظرات مختلف خواه موافق يا مخالف. طبيعتا در فضاي تعارض افکار و تلاقي عقيده ها مي توان به ديدگاه بهتر، خلاقانه تر و مفيد تر دست يافت، اگر قرار باشد فضاي مشاوره فضايي باشد که فقط ديدگاه هاي رئيس جمهور را تاييد کند يا بر عکس فضاي مخالفت و ضديت باشد که فکر شکوفايي متولد نخواهد شد و طبيعتا تحول شکل نخواهد گرفت. بنابراين تغييرات درجهت کارآمدسازي، چابک سازي، مدون کردن نوع ارتباط و روز آمد شدن فضاي مشاورين انجام شده و اين روند ادامه خواهد يافت.
تعداد مشاورين رئيس جمهور در حوزه هاي مختلف دقيقا چند نفر است؟
حسب نياز و صلاحديد رئيس جمهور مشاورين تعيين و منصوب مي شوند و در اين زمينه محدوديتي وجود ندارد در ضمن بايد به نکته ديگري هم اشاره کنيم که ممکن است رئيس جمهور دريک مقطع 6 ماهه ويا يکساله نياز به مشاوره در زمينه اي خاص داشته باشد، پس دليلي ندارد که وقتي مشاوري تعيين شد وکارش و موضوع مورد مشاوره خاتمه يافت کماکان در حلقه مشاوران باقي بماند. بدون آنکه کاري براي انجام دادن داشته باشد، پس نوع کار، مدت زمان اجرا و کيفيت ارائه مشاوره از عوامل تاثير گذار بر همکاري مشاورين خواهد بود فعلا مشاورين رئيس جمهور 15 نفر هستند.
هر کدام از مشاورين به طور ميانگين هر چند وقت يک بار وقت ملاقات با رئيس جمهور را پيدا مي کنند؟
يکي از وظايف دبير شوراي مشاورين برقراري ارتباط با رئيس جمهور است پس مشاورين مي توانند با توجه به وقت رئيس جمهور و ضرورت هايي که ايجاب مي کند يا رئيس جمهور گفتگو کنند، روند انجام کار هم با هماهنگي دبير شوراي مشاورين و رئيس جمهور مي باشد.
ميزان حقوق مشاورين رئيس جمهور چقدر است؟
مشاوران رئيس جمهور بابت سمت مشاورت حقوق متعارف و مشخصي دريافت مي کنند، اما بايد بگويم تقريبا اکثر مشاورين بابت ارائه مشاوره به رئيس جمهور حقوقي دريافت نمي کنند چون خيلي از آنها استاد دانشگاه هستند يا حقوق بگير دستگاه هاي ديگر هستند.
چه تعداد از مشاوران فعلي رئيس جمهور از دولت هاي گذشته باقي ماندند؟
در حال حاضر مشاوران رئيس جمهور 15 نفر هستند که اسحاق مدني مشاور امور اهل سنت از دوره هاشمي تا کنون مشاور رئيس جمهور بوده اند.