به گزارش گروه جهاد و مقاومت مشرق ، شهيد سيد مجتبي ميرلوحي،معروف به «نواب صفوي» به سال 1303 در محله خاني آباد تهران متولد شد.وي عنوان «نواب صفوي» را از خاندان مادر به ارث برده است. پدر او مرحوم سيد جواد ميرلوحي، دانشمندي روحاني بود که در اثر فشار حکومت رضاخان مجبور به ترک لباس روحانيت شد. سيد جواد در سال 1314 يا 15 در اثر مشاجره و درگيري لفظي با (داور) وزير عدليه ي رضاخان، يک سيلي نثار وي کرد که در اثر آن سه سال به زندان افتاد.
سيد مجتبي در اواخر سال 1320، پس از طي تحصيلات ابتدايي و متوسطه، رهسپار حوزه علميه نجف اشرف شد. نام نواب صفوي با تلاش او براي قتل «احمد کسروي» نويسنده و مورخ مذهب ستيز بر سر زبان ها افتاد. پس از آن که کسروي که به مبارزه عليه مقدسات اسلامي و اهانت به ارکان مذهب شيعه شهرت داشت ، در مناظره با نواب صفوي مغلوب شد ولي حاظر به اذعان خطاي خود نشد ، نواب در هشتم ارديبهشت 1324، در سر چهارراه حشمت الدوله به او حمله کرد ولي به دليل کهنه بودن سلاحش ، تنها توانست کسروي را مجروح نمايد و بعد هم توسط پليس دستگير و زنداني شد. سيد مجتبي بعد از آزادي از زندان، موجوديت فداييان اسلام را طي يک اعلاميه ي رسمي با جمله هوالعزيز و تيتر « دين و انتقام» اعلام کرد و اعدام کسروي را پيگيري نمود.
نواب صفوي به تدريج جواناني چون شهيد سيد حسين امامي را به فداييان اسلام نمود و امامي در 20 اسفند 1324،به کسروي حمله نموده و او را به درک واصل کرد.
بعد از سال 1327، که جنبش ملي شدن صنعت نفت به اوج خود رسيد و فعاليت گروه هاي مخالف رژيم پهلوي علني شد و اقليت موجود در مجلس مانع تصويب قرار داد استعماري «گس گلشاييان» گرديد، رژيم براي اين که حتي اقليت مخالفي نيز وارد مجلس نشود، توسط وزير دربار وقت «عبدالحسين هژير» دست به تقلب در انتخابات زد و به بهانه ي ترور شاه و دست داشتن آيت الله کاشاني در اين ترور، ايشان را بازداشت و به لبنان تبعيد کرد.
در اين مرحله فداييان اسلامبا اعدام انقلابي «هژير» مسير تجديد انتخابات را باز نموده و با نامزد نمودن آيت الله کاشاني و مصدق، گروه اقليت دوباره به مجلس راه يافت.
زماني که گروه اقليت مجلس قصد داشت قانون ملي شدن صنعت نفت را به تصويب برساند ، شاه براي مانع تراشي،با تکيه بر اکثريت سرسپرده انگلستان و دربار در مجلس، ژنرال رزم آرا رييس ستاد ارتش را به نخست وزيري رساند. با وجود رزم آرا و فضاي رعب و وحشتي که اين ژنرال ايجاد کرده بود ، امکان راي آوردن قانون ملي شدن صنعت نفت در مجلس وجود نداشت. به اين ترتيب فداييان اسلام به عنوان پيشمرگان نهضت ملي وارد عمل شدند و سپهبد علي رزمآرا،را در روز ?? اسفند ???? اعدام کردند. به فاصله چند روز پس از اعدام رزم آرا ، قانون ملي شدن صنعت نفت با اکثريت آراء نمايندگان مجلس به تصويب رسيد.
با وجود اين که نواب ميانه ي خوبي با ملي گراها نداشت، اما با توجه به رهبريت آيت الله کاشاني و به منظور وحدت مبارزات اسلامي و ملي، از همگامي و همراهي با آن ها دريغ نورزيد. با اين حال نواب صفوي طي بخش اعظم عمر دولت مصدق در زندان بسر برد.
هنگامي که رژيم پهلوي قصد داشت با پيوستن به پيمان بغداد ، سر سپردگي خود را به غرب کامل کند ، فداييان اسلام تصميم گرفت با اعدام عامل اجرايي اين تصميم ، يعمي نخست وزير وقت ، حسين اعلا ، مانع از تحقق چنين توافق خفت باري شود.در 25 آبان 1334 علاء توسط مظفر ذوالقدر هدف قرار گرفت، اما گلوله به او اصابت نکرد و جان سالم به در برد.
پس از اين عمليات ناموفق ، رژيم پهلوي تلاش گسترده اي را براي دستگيري اعضاي «فداييان اسلام » آغاز نمود و سرانجام در سوم دي ماه سال 1334 ، نواب صفوي دستگير شد. فاصله بين دستگيري و محاکمه نواب صفوي و يرانش به دو هفته نکشيد.
نتيجه دادگاه نظامي پيشاپيش معلوم بود. نواب صفوي و يارانش خليل طهماسبي ، سيد محمد واحدي و مظفر ذوالقدر در سپيده دم 27 دي ماه سال 1334 به جوخه اعدام سپرده شدند و شربت شهادت نوشيدند.
خبر اعدام فداييان اسلام با سکوت کامل مطبوعات غرب همراه شد. اين در حالي بود که خبر بازداشت شخص نواب صفوي در مهمترين جرايد اروپا و آمريکا منعکس گرديد.
در زير صفحه سوم از روزنامه آمريکايي نيويورک تايمز را مي بينيد که در مورخه 24 نوامبر 1955 خبر دستگيري نواب صفوي را منتشر کرده است. اين آخرين خبري است که در روزنامه هاي مهم جهان غرب درباره نواب صفوي منتشر گرديد:
صفحه سوم روزنامه نيويورک تايمز و انتشار خبر دستگيري شهيد نواب صفوي
تصوير بزرگ شده خبر روزنامه نيويورک تايمز درباره دستگيري شهيد نواب صفوي