به گزارش مشرق به نقل از مهر، با گذشت نزديک به چهار سال از آغاز اجراي نظام سهميه بندي و عرضه بنزين با کارت هوشمند سوخت، دولت برنامه ريزيهايي را براي مديريت هوشمند توزيع وعرضه کارتي تمامي فرآورده هاي نفتي و CNG آغاز کرده است.
پيش از آغاز اجراي قانون هدفمندي يارانه ها هم عرضه کارتي گازوئيل و گاز مايع (ال.پي.جي) در بخش حمل و نقل کليد خورده بود که اجراي اين طرحها منجر به کاهش قابل توجه مصرف اين دو فرآورده نفتي در سطح کشور شد.
با ورود به سي امين روز از آغاز اجراي قانون هدفمندي يارانه ها تصميمات جديدي براي عرضه تمامي فرآورده هاي نفتي در بخشهاي حمل و نقل، خانگي و تجاري با کارت هوشمند سوخت در سطح دولت گرفته شده است.
بر اين اساس يکي از برنامه هاي اولويت دار دولت نصب و راه اندازي سامانه هوشمند در تمامي جايگاههاي CNG و سپس با دو منظوره کردن کاربري کارتهاي هوشمند فعلي سوخت به کارت هوشمند "انرژي" امکان دريافت همزمان بنزين، CNG، گاز مايع (ال.پي.جي) و ساير فرآورده هاي نفتي براي خودروها فراهم مي شود.
شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي هم اخيرا با اشاره به آغاز نصب و راه اندازي سامانه هوشمند در تمامي جايگاههاي CNG از فروردين ماه سال آينده، اعلام کرده است: با بهره برداري از اين طرح مديريت عرضه هوشمند، امکان راه اندازي کيف الکترونيکي هم در جايگاههاي گاز فراهم خواهد شد.
در حال حاضر بيش از يکهزار و 550 جايگاه CNG در سراسر کشور فعال است که پيش بيني مي شود تعداد اين جايگاهها تا اسفند ماه امسال به بيش از يکهزار و 700 جايگاه افزايش يابد.
عرضه کوپني گازمايع منتفي شد
رئيس جمهور در دستور اجراي قانون هدفمندي يارانه ها از توزيع کالابرگ نفت سفيد و گاز مايع در مناطق فاقد گاز شهري و روستايي سخن گفت و به وزارتخانه هاي نفت و کشور براي اجراي اين طرح ضربتي ماموريتهاي جديدي واگذار کرد.
از اين رو برنامه ريزي براي توزيع بيش از 6 ميليون قطعه کالابرگ نفت سفيد و گاز مايع در 37 منطقه پخش فرآورده هاي نفتي در 32 استان کشور در دستور کار شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي قرار گرفت.
اما اخير با تصميم جديد دولت، کالابرگهاي توزيع شده فقط براي دريافت نفت سفيد مورد استفاده قرار خواهد گرفت و عرضه کوپني گاز مايع (ال.پي.جي) تا اطلاع ثانوي منتفي اعلام شده است.
در همين حال شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران با اين تصميم دولت بايد يک سيلندر 11 کيلوگرمي گاز مايع را در جايگاهها و مراکز فروشندگي سوخت مايع بدون دريافت کوپن و با قيمت 34 هزار ريال به مردم عرضه کند.
جزئيات طرح صدور کارت سوخت خانواده
هم اکنون ثبت نام الکترونيکي اطلاعات خانوارهاي ساکن مناطق فاقد گاز شهري و روستايي براي دريافت کالابرگ نفت سفيد در حال انجام است و خانوارهاي واجد شرايط تا چهار روز آينده براي ثبت نام فرصت دارند.
پيش بيني مي شود با جمع آوري اطلاعات خانوارهاي واجد شرايط از سال آينده به جاي توزيع کوپن براي اين دسته از مصرف کنندگان "کارت ويژه سوخت خانوار" صادر خواهد شد ضمن آنکه سوخت مايع مورد نياز بخشهاي کشاورزي، شيلات و برخي از کارخانجات کوچک هم با کارت هوشمند عرضه خواهد شد.
در حال حاضر مطالعات براي عرضه کارتي نفت سفيد و گاز مايع در بخش غير حمل و نقل در سطح شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي آغاز شده است و بر اساس برنامه زمان بندي با انتخاب پيمانکار پيش بيني مي شود تا زمستان سال آينده اين طرح جديد در سطح کشور قابليت اجرايي پيدا کند.
همزمان با جمع آوري اطلاعات خانوارها براي صدور کارت ويژه سوخت خانواده، برنامه ريزي براي نصب و راه اندازي سامانه هوشمند در بيش از 17 هزار فروشندگي روستايي و شهري و خودروهاي سيار توزيع فرآورده هاي نفتي و گاز مايع آغاز شده است.
براساس با برآوردهاي انجام شده در سطح وزارت نفت در فاز اول اجراي اين طرح حدود پنج ميليون قطعه کارت هوشمند سوخت ويژه خانوارها و برخي از مصرف کنندگان غير حمل و نقلي صادر خواهد شد که از اين تعداد فقط براي عرضه کارتي نفت سفيد سه تا 3.5 ميليون قطعه کارت هوشمند در نظر گرفته شده است.
برآوردها نشان مي دهد که با اجراي اين طرح جديد علاوه بر امکان مديريت بيشتر در توزيع، عرضه و مصرف فرآورده هاي مختلف نفتي از انحراف سوخت مايع و قاچاق آن به برخي از کشورهاي همسايه جلوگري خواهد شد.