به گزارش مشرق به نقل از تسنیم، امید به بهبود شرایط اقتصادی پس از انتخابات ریاستجمهوری باعث رکود بازارهای واسطهای از جمله مسکن شده است. از سوی دیگر به دلیل جهش قیمت مسکن در ماههای منتهی به بهار امسال، قدرت خرید مردم در بازار مسکن به شدت کاهش یافته است.
این دو مسئله در کنار احتمال توقف طرح مسکنسازی مهر شرایط ویژهای را برای یکی از مهمترین بازارهای اقتصادی بهوجود آورده که برآیند آن کاهش ساختوسازهای مسکن و تبعات منفی ناشی از آن در آیندهای نزدیک خواهد بود.
کاهش 30 هزار موردی ثبت معاملات املاک در مردادماه سالجاری نیز نشان از دامنهدار بودن رکود بازار مسکن دارد، آماری که بیانگر بروز پیامدهای احتمالی از جمله کاهش ساختوسازهای مسکن در ماههای باقیمانده سال 93 خواهد بود.
از آنجا که فعلا سیاست و برنامه دولت در بخش مسکن معلوم نیست، کارشناسان و صاحبنظران اقتصادی ترغیب بخش خصوصی به افزایش حضور در حوزه ساخت مسکن را راهکار جلوگیری از رخوت بازار مسکن میدانند. یکی از گزینههای پیشروی دولت افزایش تسهیلات خرید مسکن است تا به این وسیله بتواند رکود بازار مسکن را از بین برده و مقدمات رونق این بخش را فراهم آورد.
بر اساس این گزارش، در حال حاضر بالاترین رقم تسهیلاتی که برای خرید مسکن توسط بانکها پرداخت میشود 20 میلیون تومان است. با توجه به جهش قیمتها در اسفند 91 با مبلغ فوق میتوان حدود 5 تا 7 متر خانه را در کلانشهری مانند تهران خریداری کرد، البته این میزان تسهیلات در روستاها و شهرهای کوچک حدود 20 تا 30 درصد از قیمت مسکن را پوشش میدهد.
از این رو پیشنهاداتی جهت افزایش تسهیلات خرید مسکن در قالب چند سناریو به بانک مرکزی ارائه شده است. بر این اساس سه پیشنهاد از سوی بانک مسکن بهعنوان تنها بانکی که مجوز پرداخت تسهیلات مسکن را دارد به ساختمان شیشهای خیابان میرداماد ارسال شده است. یکی از پیشنهادات افزایش 10 میلیون تومانی و پرداخت 30 میلیون تومان تسهیلات برای خرید مسکن است.
در قالب پیشنهاد دوم سقف تسهیلات خرید مسکن به 40 میلیون تومان افزایش مییابد و در پیشنهاد سوم نیز سقف 50 میلیون تومان برای تسهیلات خرید مسکن ارائه شده است. با توجه به رکود شدید بخش مسکن به نظر میرسد شورای پول و اعتبار و بانک مرکزی در نهایت برای جلوگیری از تبعات منفی کاهش ساختوساز و تحریک این بخش با افزایش 30 میلیون تومانی تسهیلات خرید مسکن موافقت کند.
در روزهای آینده بانک مرکزی طرح افزایش تسهیلات خرید مسکن را در شورای پول و اعتبار مطرح میکند.
پیش از این حسین عبده تبریزی که هفته پیش به عنوان مشاور امور مدیریت و تامین منابع مالی وزیر راه و شهرسازی منصوب شد، گفته بود: با توجه به اینکه توان مالی گروههای کمدرآمد و زوجهای جوان کم است باید به منظور افزایش قدرت خرید این اقشار تسهیلات بلند مدت برای خرید مسکن از سوی دولت پرداخت شود؛ به طوری که با صدور مجوز بانک مرکزی همه بانکهای تجاری بتوانند صندوقهای سپردهگذاری ایجاد کنند و به خریداران وامهای بلند مدت بپردازند.
وی در این زمینه وزیر راه و شهرسازی نیز تاکید کرده بود: برای خانهدار شدن مردم باید حداقل 70 تا 90 درصد قیمت خانه در قالب تسهیلات به مردم داده شود که این امر در صورتی امکان پذیر است که بانکها توان مالی لازم برای پرداخت را داشته باشند.
خبرها حاکی از آن است که دولتیها در تکاپو برای افزایش قدرت خرید وام مسکن و پایان دادن به رکود معاملات بخش مسکن، سه سناریو برای افزایش تسهیلات خرید مسکن به ۳۰، ۴۰ و ۵۰ میلیون تومان را به بانک مرکزی پیشنهاد داده اند.