به گزارش مشرق به نقل از تسنیم، سامانتا پاور، نماینده دائمی آمریکا در سازمان ملل، خواستار تشدید تحریمها علیه ایران و واکنش جدی در برابر تلاشهای این کشور برای دور زدن تحریمها شد.
جناب رئیس از گزارش و تلاش شما برای هدایت این کمیسیون بسیار مهم سپاسگذارم و موفقیتهای شما را در چند روز ابتدایی هدایت این شورا، تبریک میگوییم.
همانند دیگر حضار، آمریکا نیز امیدوار است که روی کار آمدن رئیس جمهور روحانی به مثابه فرصتی باشد برای حرکت سریع ایران به سمت برطرف ساختن نگرانیهای جدی جامعه بینالمللی در مورد مقاصد هستهای ایران.
متأسفانه تا به حال نشانه آشکاری ندیدهایم که ایران میکوشد مهمترین نگرانیها را در مورد برنامه هستهای خود در دستور کار قرار دهد. بلکه بالعکس، تغییر و تحولات اخیر ما را به شدت نگران میکند.
درست در هفته گذشته، آمانو دبیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی گزارش داد که ایران همچنان به سمت فعالیتهای هستهای ممنوع پیش میرود. دبیر کل گزارش کرد که «آژانس در موضعی نیست که با اطمینان کامل اعلان کند که هیچ فعالیت یا مواد هستهای مخفی در ایران وجود ندارد مگر آنکه ایران همکاریهای لازم را انجام دهد.» این گفتههای مکرر از طرف آژانس به گوش ما رسیده است.
ایران به جای آنکه اقدامات لازم را برای برآورده ساختن تعهداتی که این شورای امنیت بر عهده آن نهاده است انجام دهد، سانتریفیوژهای پیشرفتهای را نصب و راهاندازی کرده است که در غنی سازی اورانیوم دو تا سه برابر کارآمدتر از سانتریفیوژهای کنونی هستند. دبیر کل همچنین گزارش کرد که ایران همچنان بر ذخایر اورانیوم غنی شده خود میافزاید. غنی سازی رو به گسترش ایران، ساخت راکتور آب سنگین آیآر40 در اراک و دیگر مواردی که توسط دبیر کل مطرح شده است نه تنها شمار بسیاری از قطعنامههای شورای امنیت را نقض میکند، بلکه ما را هر چه بیشتر از یک راه حل مذاکراتی دور میسازد. در روزهای آتی همین ماه آژانس دور جدیدی از مذاکرات با ایران را آغاز خواهد کرد. در این مذاکرات، ما به شدت ایران را تشویق میکنیم تا یک رویکرد هماهنگ و شفاف را در قبال آژانس در پیش گیرد.
در این مدت و تا زمانی که پیشرفت جدی صورت بگیرد، این کمیسیون باید تلاشهای خود را برای تشدید اجرای تحریمها به کار بندد. در ماههای اخیر، فعالیت کمیسیون همزمان با تهدیدها سرعت نگرفت. همانطور که رئیس کمیسیون هم خاطر نشان ساخت ما ناامید هستیم، به رغم تلاشهای بسیار برای ایجاد اتفاق و اجماع نظر، این کمیسیون معمولاً در برداشتن گامهایی مستمر در جهت اجرای دستور کار تکنیکال خود، ناکام است. این باید تغییر کند.
به عنوان اولین گام، کمیسیون باید پیشنهاداتی را که پنل کارشناسان در گزارش نهایی می سال 2013 منتشر کردند، اجرایی کند. این پیشنهادات عقلایی هستند. اگر اجرا شوند میتوانند شفافیت و علیت وجوه مختلف تحریمها را برای کشورهای مختلف آشکار کنند. کمیسیون همچنین باید قراردادی را با اینترپل به امضا برساند تا با کمک این نهاد اطلاعاتی را در مورد افرادی که موضوع تحریمهای هدف گذاری شده هستند، منتشر کنند. دیگر کمیسیونهای تحریمی معمولاً چنین اقداماتی را برای اجرایی کردن قطعنامههای شورای امنیت در پیش میگیرند. با این حال در این کمیسیون، برخی از اعضا این اقدامات را سیاسی میکنند و مانع آن میشوند که کمیسیون کار خود را انجام دهد.
حتی مهمتر اینکه کمیسیون باید توانمندی خود را در واکنش نشان دادن به فرار ایران از تحریمها بهبود بخشد. کمیسیون باید به سرعت به پرتابهای موشکی بالستیک ایران در جولای سال 2012 پاسخ دهد، که دقیقاً به منزله تخطی آشکار از قطعنامه 1929 است. یک واکنش مؤثر به این تخطی میتواند شامل تحریمهای هدفمند علیه کسانی که مسئول این اقدام بودند، شود. کمیسیون باید با قوت بسیار تخطیهای ایران را در مورد تحصیل ادوات حساس مربوط به تکثیر تسلیحات هستهای را دنبال کند.
ناکامی در واکنش نشان دادن نسبت به این تخطیها و دیگر موارد، اعتبار و مشروعیت شورا را زیر سؤال برده و تضعیف میکند.
کمیسیون در راستای اجرای دستور کار خود باید مقابله جدیتری با قاچاق تسلیحات ایران انجام دهد. پشتیبانی مستمر تسلیحاتی و نظامی ایران از گروههای افراطی به طور آشکار قطعنامه 1747 را نقض میکند. علاوه بر تخطی از تحریمها، این حمایت به طور مستقیم ثبات در یمن، لبنان، غزه، عراق و دیگر مناطق را تهدید میکند. نیاز به گفتن نیست که حمایت نظامی طولانی مدت ایران از حکومت اسد، آن هم در شرایط کنونی، غیر قابل چشم پوشی است.
جناب رئیس، حتی در سایه این اقدامات مشکل آفرین ایران، ما به این نتیجه رسیدهایم که دیپلماسی اصولی همچنان بهترین ابزار برای دست یافتن به راهحلی جامع و صلحآمیز است تا نگرانیهای جدی جامعه بینالملل برطرف شود.
ما از هر گونه اقدام سازندگی که بر اساس آن ایران آماده برقراری ارتباطی مؤثر و جدی با جامعه جهانی باشد، استقبال میکنیم. اگر ایران چنین انتخابی بکند، بدون شک آمریکا شریکی بسیار مشتاق خواهد بود. ما امیدواریم که رهبری جدید در ایران در این مسیر گام بگذارد. تا زمانی که ایران تصمیم به اجرای تعهدات خود بگیرد، فعالیت کمیسیون سمت و سوی دیپلماتیک خواهد داشت که میکوشد ایران را در برابر این شورا و به طور کلی جامعه بینالملل پاسخگون نگاه دارد.
نماینده دائم آمریکا در سازمان ملل، در جلسه شورای امنیت با موضوع ایران و قطعنامه ۱۷۳۷ تأکید کرد که هر چند رویه کار دولت جدید در ایران امیدوار کننده است، اما برای به مذاکره کشاندن ایران، تحریمها علیه این کشور باید تشدید شود.