کد خبر 240116
تاریخ انتشار: ۲۳ مرداد ۱۳۹۲ - ۲۳:۲۶

سخنگوی سابق شورای نگهبان در گذشته با نپذیرفتن پیشنهاد مسؤولیت عالی در دستگاه قضایی تحت مدیریت آیت‌الله آملی لاریجانی ثابت کرد که عناوین، جذابیتی برای او ندارد و او ترجیح می‌دهد در هر موقعیتی که باشد، حضوری تأثیرگذار داشته باشد.

گروه سیاسی مشرق- دكتر عباسعلي كدخدايي اليادراني، در سال 1340 در شهر اصفهان دیده به جهان گشود. وي پس از اخذ مدرك دكتراي حقوق بين‌الملل، به تدريس در دانشگاه تهران مشغول شد.

گرايش تخصصي وي در مقطع كارشناسي، متون حقوقي و حقوق سازمان‌هاي بين المللي و در كارشناسي ارشد حقوق اساسي تطبيقي  نظام‌هاي انتخاباتي و حقوق بين الملل عمومي است. كدخدايي همچنين تأليفاتي را نيز در اين زمينه‌ها به دو زبان فارسي و انگليسي به قلم تحرير درآورده است.

وی در دوره‌هاي چهارم، پنجم و سه سال در دوره ششم شوراي نگهبان قانون اساسي فعاليت داشته است اولين سمت كدخدايي در شوراي نگهبان قانون اساسي، قائم مقام دبير اين شورا بوده و پس از آن در سمتهاي معاون اجرايي و امور انتخابات شوراي نگهبان و سخنگوي شوراي نگهبان به فعاليت خود ادامه داده است.

کدخدایی در خصوص چگونگی ورود خود به شورای نگهبان می‌گوید: روزی سر کلاس بودم یک دانشجویی به ما گفت که مبارک باشد، گفتیم چه مبارک باشد!!! گفتند که چرا از ما پنهان می‌کنید، گفتم که من چیزی را پنهان نمی‌کنم، گفتند که نه شما خبر دارید به ما نمی‌گویید. گفتیم موضوع چیست؟ و مسأله را جویا شدیم. گفتند که شما پیشنهاد شدید برای عضویت در شورای نگهبان، گفتم که من اصلاً خبر نداشتم و روحم هم خبر نداشت. بعد رفتند روزنامه را آورند آن موقع فکر می‌کنم روزنامه همشهری بود كه اسامی را زده بود از جمله اسم بنده و من آنجا باخبر شدم از موضوع.


سپردن مسئولیت‌های مهم معاونت اجرایی و امور انتخابات و سخنگویی به عضو حقوقدان شورای نگهبان، حداقل در دوره‌های قبل مسبوق به سابقه نبود اما کدخدایی توانست این مسئولیت‌ها را توامان بر دوش بگیرد و با گزارش تفصیلی و 90 صفحه‌ای درباره انتخابات دهم ریاست جمهوری که از دیدگاه تحلیلگران مسایل انتخاباتی، یک اقدام مبتنی بر مدیریت استراتژیک و راهبردی بود، ثابت کرد که تا چه اندازه نسبت به اتفاقات و حوادث محتمل و متعاقب انتخابات، پیش‌بینی‌ و تدبیر لازم را داشته که مجموعه اقدامات نهاد متبوعش پیرامون صیانت از آرای مردم را که در نوع خود بی سابقه است، مستندسازی و دراختیار افکار عمومی قرار می‌دهد و دقیقاً به اعتبار همین کارکردهایش و بالخصوص حوزه سخنگویی در جریانات همان انتخابات، مورد تفقد مقامات عالیرتبه نظام واقع شد.


و اما در روز 23 تیر ماه امسال نمایندگان مجلس شورای اسلامی انتخاب سه عضو جدید حقوقدان شورای نگهبان را در دستور کار خود داشتند که در این جلسه رای گیری نمایندگان مجلس به عباسعلی کدخدایی رای ندادند.

دكتر كدخدايي پس از رای نیاوردن با اشاره به تصميم نمايندگان مجلس، گفت: بنده همواره از نمايندگان تشكر كرده‌ام و باز هم تشكر مي‌كنم كه اين بار را از دوش من برداشتند. البته به همكاران جديد كه به‌عنوان عضو جديد شوراي نگهبان انتخاب شدند، نيز تبريك مي‌گويم.



عباسعلی کدخدایی حاضر نشد در انجام مسئولیت‌های خود در شورای نگهبان، سفارش و توصیه ولو از مقامات ارشد در ارتباط با رسیدگی به صلاحیت های نامزدهای انتخابات قبول کند. او معتقد بود که جایگاهش محل "مصلحت‌اندیشی" نیست و باید عین قانون رفتار کند و لذا تعامل معمول و مرسوم در لابی‌های فراکسیونی مجلس و جریانات سیاسی هیچ وقت نتوانستند با او همزبان شوند.

سخنگوی سابق شورای نگهبان در گفتگوی هفته گذشته خود با مشرق در خصوص موارد مسبب عدم رای آوری اش و اختلافات با مجلس گفته بود: مشکلی که ما داریم و بعضاً برخی از نمایندگان هم مطرح می‌کنند، یک اختلاف نظر اصولی است. ما معتقد هستیم که اگرچه حقوق‌دانان شورای نگهبان با رأی مجلس می‌آیند در شورای نگهبان، اما در رأی شان و اعلام نظرشان باید مستقل فکر کنند و مستقل نظر بدهند، نه تابع مجلس.

کدخدایی در ادامه تصیح کرد: مصوبه از مجلس می‌آید پیش ما، مصوبه را بررسی می کنیم که آیا مغایر با قانون اساسی هست یا نه؟ اگر باشد اعلام نظر می کنیم، اگر نباشد اعلام نظر می کنیم. نگاه نمی کنیم که مجلس با چه انگیزه ای و نیتی مصوبه را تصویب کرده است. خب برخی ها شاید اعتقادشان این باشد که اگر مجلس مصوبه ای داشت، الزاماً شورای نگهبان یا حتی حقوق‌دانان باید تبعیت کنند. زمانی یک نماینده ای سر آن قضیه دو شغله ها گفت که کدخدایی باید یادش بیاید که ما به او رأی دادیم، من پیغام دادم که رأی خود را پس بگیرید ما الزامی نداریم به این قضیه. به هر حال اگر به من رأی دادید که من بیایم شورای نگهبان، باید بیایم بر اساس قانون اساسی عمل کنم و نظر بدهم نمی توانم نگاه کنم که نظر مجلس چیست.

سخنگوی سابق شورای نگهبان افزود: خب این یکی از موارد اختلاف ما بوده است در این جهت یا در رابطه با بررسی صلاحیت ها، طبیعتاً ما اگر مواردی باشد و مستنداتی وجود داشته باشد، ناچاریم بر اساس قانون نظر بدهیم، اگر هم مستنداتی نباشد، خب باز بر اساس قانون نظر می دهیم، فرقی برای ما نمی کند که حالا چه کسانی در مجلس هستند یا نیستند لذا این اهمیتی ندارد و من معتقدم اگر شورای نگهبان بخواهد استقلالش حفظ شود، نباید حقوق‌دانان شورای نگهبان نگاهشان به مجلس این‌گونه باشد و نه مجلس باید چنین انتظاری را از حقوق‌دانان داشته باشد، نمايندگان در رأيي كه می‌دهند مختار هستند و یک عده‌ای انتخاب می شوند. اما بعد از رأی گيري، دیگر نباید انتظاری خارج از موارد قانون اساسي از حقوق‌دانان شورای نگهبان وجود داشته باشد.


عباسعلی کدخدایی اگر چه در تصمیم گیری‌های شورای نگهبان همانند دیگر اعضای شورا یک رای داشت اما کارکردها و اقدامات موثر او در بیش از یک دهه که از تجارب آکادمیک و مدیریتی و اعتماد دبیر شورای نگهبان نشأت می‌گرفت؛ او را به عنوان نقطه کانونی توجهات و واکنش‌های جریانات سیاسی قرار داد تا به جای نهاد شورای نگهبان، شخص او "هزینه" شود که مصداق عینی آن رفتار نمایندگان مجلس شورای اسلامی بود.

کدخدایی عضو سابق حقوقدان شورای نگهبان در نامه‌ای خطاب به خبرنگاران رسانه‌های جمعی، با خبرنگاران و سخنگویی شورای نگهبان خداحافظی کرد.

عباسعلی کدخدایی در قسمت پایانی نامه خود آورده است: در پایان از اعضای محترم شورای نگهبان، که با رای اعتماد خود در هشت سال گذشته سکان سخنگویی این نهاد عالی نظام را به من سپرده و راهنمایی‌های آنها در طول مسیر بهترین چراغ راه من بود تشکر و قدردانی کرده و از اینکه امکان اجابت دعوت مکرر بزرگان معزز شورای نگهبان و عزیزان بسیار دیگری خارج از شورا در استدامه این مسیر وجود ندارد عذرخواهی نموده، باشد تا دیگرانی تازه نفس به میدان آمده و تجربتی نو را به محک گذارند که البته آرزوی این کمترین نیز موفقیت آنها می‌باشد.

سخنگوی سابق شورای نگهبان در گذشته با نپذیرفتن پیشنهاد مسئولیت عالی در دستگاه قضایی تحت مدیریت آیت‌الله آملی لاریجانی ثابت کرد که عناوین، جذابیتی برای او ندارد و او ترجیح می‌دهد در هر موقعیتی که باشد، حضوری تاثیرگذار داشته باشد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 8
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 1
  • شفق ۲۳:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۳
    0 0
    نمونه یک انسان شجاع و بی ادعا
  • رضا ۰۱:۰۸ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۴
    0 0
    خداقوتش دهد.....این هم پاداش عمل به قانون!!!
  • ۰۱:۴۵ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۴
    0 0
    واسه همین کنارش کردن
  • میترا ۰۲:۱۹ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۴
    0 0
    فعلا که توی قوای ثلاثه لابی حاکمه !ایشونم که اهل این فضیلت !!!!!!!!!!!!! نبودند پس بهتر که قبول نکردند . لذت بردم از پاراگراف اخرت مشرق جوونم
  • نیما جعفری ۰۶:۵۸ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۴
    0 0
    البته آقای اسماعیلی (عضو شورای نگهبان) دو سخن آقای کدخدایی در مصاحبه با مشرق را تکذیب کرد: 1. بالاتر بودن رأی آقای جلیلی در شورای نگهبان 2. تأیید صلاحیت آقای روحانی با وساطت آقای جنتی منبع: http://www.khabaronline.ir/detail/307769/Politics/parties
  • ۰۷:۴۶ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۴
    0 0
    وقتی باهنر ابوترابی پور محمدی را رد صلاحیت میکنی نتیجه اش می شود همین کاپ اخلاق وحذف از صحنه
  • ۰۸:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۴
    0 0
    مجلس ما شده لج بازي با افراد سالم و مماشات با افراد مسئله دار
  • مجید ساویه ۱۲:۲۴ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۴
    0 0
    مرد صادق و نورانی است.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس