به گزارش مشرق، الف به نقل از گاردين نوشت: 15سال پيش " اسماعيل سراگلدين" يک مصري معاون رئيس بانک جهاني با پيش بيني اينکه جنگ ها در قرن 21 جنگ بدست آوردن نفت و زمين نخواهد بود بلکه جنگ بر سر به دست آوردن منابع آب است، همه را شوکه کرد. البته تاکنون اين پيش بيني معاون سابق رئيس بانک جهاني درست از آب در نيامده اما تشديد درخواستها براي منابع آبي باعث افزايش تنش هاي سياسي ميان کشورها شده است.
در قاره آسيا اختلافاتي ميان برخي کشورها بر سر منابع آبي و رودخانه هاي مشترک ميان کشورها افزايش يافته و حتي منجر به بروز تنش هاي سياسي شده است. هند و پاکستان بر سر رود "ايندوس" با يکديگر درگير هستند. چين، نپال، هند و بنگلادش براي به نام خود کردن رودخانه هايي که از رشته کوههاي هيماليا سرچشمه مي گيرند، به شدت با يکديگر اختلاف دارند و تلاش مي کنند هر کدام سهم بيشتري از اين رودخانه ها به دست آوردند؛ رودخانه هايي که منابع آبي حدود 500 ميليون نفر را تامين مي کنند.
تنش هايي نيز ميان ازبکستان، قزاقستان، قرقيزستان و تاجيکستان بر سر رودخانه هاي "آمو دريا" و "سيردريا" و همچنين چندين رودخانه که از درياي آرال سرچشمه مي گيرند، وجود دارد. آرژانتين و اروگوئه نيز مناقشه شان را بر سر رودخانه "پلات" به دادگاه بين المللي لاهه کشانده اند. اين در حالي است که ايالات متحده آمريکا و مکزيک نيز معتقدند سهم بيشتري از منابع آبي رودخانه هاي " ريوگرانده" و " کلورآدو" دارند و اين اختلاف همچنان ميان دو کشور پابرجاست. ماه گذشته بغداد از سوريه درخواست کرد که به پمپاژ آب از رود "دجله" پايان بدهد که اين درخواست باعث تنش ميان دمشق- بغداد شد. در قاره آفريقا نيز يک رودخانه مشترک ميان کشورهاي بوتسوآنا، موزامبيک، زامبيا و زيمبابوه باعث بروز تنش ميان اين چهار کشور شده است. مشاجراتي نيز ميان موريتاني و سنگال بر سر کنترل منابع آبي مشترک ميان دو کشور وجود داشته است.
براساس اعلام سازمان ملل، بيش از 250 رودخانه و دريا در جهان وجود دارد که برخي کشورها هر کدام سهمي از آن دارند و تقريبا نيمي از کل کره زمين را تشکيل مي دهند. تاکنون 300 مناقشه در سراسر جهان بر سر منابع آب شناخته شده اند. اين در حالي است که برخي مناقشات بر سر منابع آب ممکن است تا بروز يک مناقشه جنگي پيش برود. طي قرن گذشته فقط هفت مناقشه کوچک بر سر آب ثبت شده بود.
تقريبا انتظار مي رود از اکثر رودخانه ها و درياهاي مهم دنيا در صنعت کشاورزي، صنايع ديگر و آب شُرب براي سه ميليارد نفري که احتمالا ظرف چند دهه آينده به جمعيت جهان افزود مي شود، مورد استفاده قرار بگيرد و اين امر ممکن است مناقشاتي را براي به دست آوردن ميزان بيشتر آب ميان کشورها ايجاد کند.
براساس طرح توسعه سازمان ملل تا سال 2025 تقريبا از هر سه نفر در جهان يک نفر در کشورهايي زندگي خواهند کرد که با مناقشه بر سر منابع آب روبرست. کمبود منابع آب پيشتر بر زندگي 450 ميليون نفر در سراسر جهان تاثير گذاشته است و براساس اعلام "مجمع جهاني آب"، تنش ها بر سر بدست آوردن منابع آب و افزايش سهم بيشتري از اين منابع آبي در آينده ميان کشورها افزايش خواهد يافت. سال گذشته پنتاگون پيش بيني کرد که مناقشه بر سر آب ظرف چند سال آينده در امور سياسي جهان افزايش خواهد يافت. وزارت دفاع ايالات متحده آمريکا همچنين خاطر نشان کرد که آب موضوع کانوني و مرکزي مناقشات مرزي برخي کشورها محسوب مي شود. بخشي از مناقشه در چاد، يمن و سومالي به دليل کمبود آب است.
جنگ هاي مربوط به منابع آب هنوز در جهان آغاز نشده است اما مطمئناً کمبود آب باعث افزايش تنش ميان کشورها خواهد شد.<BR>