کد خبر 23390
تاریخ انتشار: ۱۹ دی ۱۳۸۹ - ۰۰:۱۷

حسن روحاني در آستانه مذاکرات استانبول خوراک رسانه‌هاي غرب را فراهم کرد

به گزارش مشرق به نقل از رجا، دبير اسبق شوراي عالي امنيت ملي ايران در دوره رياست جمهوري محمد خاتمي، پس از ماه‌ها سکوت خبري، در جمع خبرنگاران حاضر شد و در مورد موضوعات متنوعي از مسائل داخلي و خارجي اظهارنظر کرد که بخشي از آن‌ها که مرتبط با موضوع هسته‌اي ايران بود، مطلوب و در پازل غرب در آستانه مذاکرات استانبول است.

حسن روحاني که طي هفته‌هاي اخير فعال شده و همايش‌هايي در مرکز تحقيقات استراتژيک مجمع تشخيص مصلحت برگزار مي‌کند و براي خود سخنراني و در جمع خبرنگاران مصاحبه ترتيب مي‌دهد، امروز حاشيه همايشي که مربوط به "خانواده" بود، به ميان خبرنگاران آمد و هنگامي که به موضوع هسته‌اي ايران رسيد، باقي ماندن پرونده ايران در شوراي امنيت سازمان ملل را يک تهديد بزرگ برشمرد.

اظهارات روحاني در رسانه‌هاي داخلي بازتاب قابل توجهي نيافت و خبرگزاري‌ها ترجيح دادند سخنان سردار عقب‌نشيني‌هاي هسته‌اي ايران را که کاملاً در تضاد با منافع ملي کشورمان در آستانه مذاکرات استانبول است، برجسته نکنند.

با اين حال، پيش‌بيني مي‌شود مشابه اظهارات 23 شهريور ماه امسال هاشمي رفسنجاني در مورد مؤثر بودن تحريم‌ها که پالس غلطي براي طرف مقابل ارسال و آن‌ها را اميدوار کرد که اکنون زمان مناسبي براي امتياز گرفتن از ايران در موضع ضعف است، طرف غربي با دريافت سيگنال غلط از سخنان روحاني نيز تجري پيدا مي‌کند.

روحاني اظهار کرد: همه بايد تلاش کنيم از طريق مذاکرات، تماس‌ها و فعاليت‌هاي ديپلماتيک پرونده ايران را از شوراي امنيت بيرون آوريم و هدف بايد اين باشد، در حال حاضر فعاليت هسته‌‌اي‌مان را انجام مي‌دهيم، اما مشکل ما اين است که پرونده ما در شوراي امنيت است، پس وظيفه همه مسئولان است تا به لحاظ ديپلماتيک وظايف خود را انجام دهند و مذاکرات استانبول يک قدم در اين راه است. وي همچنين گفت: اميدواريم در مذاکرات استانبول بتوانيم در جهت رسيدن به اهداف‌مان يک قدم پيش رويم، پس اصل مذاکره مهم نيست، بلکه دستيابي به اهداف مهم است و بزرگ‌ترين هدف ما در بحث هسته‌اي اين است که پرونده ما از شوراي امنيت خارج شود، چون تا وقتي در شوراي امنيت است، قطعنامه‌ها وجود دارد و ممکن است قطعنامه‌هاي ديگري نيز تصويب شود و تصويب قطعنامه‌ها به‌نفع مردم نيست، پس بايد تلاش کنيم، فضا را تغيير دهيم و تغيير فضا با فعاليت ديپلماتيک امکان‌پذير است.

اظهارنظر آقاي روحاني در برجسته‌سازي خطر باقي ماندن پرونده هسته‌اي ايران در حالي است که وي و تيم او در دوره مديريت موضوع هسته‌اي کشورمان عقب‌نشيني‌هاي پياپي را که در نهايت منجر به تعليق کليه فعاليت‌ هسته‌اي ايران شد (حتي در مجتمع يو.سي.اف اصفهان که اساساً فعاليت غني‌سازي در آن انجام نمي‌شد)، با همين توجيه که پرونده ايران تحت هيچ شرايطي نبايد به شوراي امنيت برود، توجيه مي‌کردند و با استناد به همين موضوع، گام به گام کليه فعاليت‌ها را از موضع ضعف تعطيل کردند.

در عين حال، اکنون در اثر مديريت مدبرانه و عزتمندانه هسته‌اي در دوره دکتر احمدي‌نژاد شرايط به‌نحوي رقم خورده است که طرف غربي به مذاکره با ايران نياز دارد و ناکارآمدي تحريم‌هاي مختلف عليه ايران نيز مورد اذعان طرف مقابل قرار دارد.

اما در شرايطي که امريکا و برخي کشورهاي اروپايي پيگير اعمال تحريم عليه ايران از ناکارآمدن بودن ابزار تحريم مطمئن شدند، آنچه که آن‌ها را هنوز به ادامه راهبرد دومسيره فشار و مذاکره، اميدوار نگه داشته است، زمزمه‌هايي از جنس اظهارات روحاني و هاشمي در داخل کشور است تا بر اساس آن‌ها در مذاکرات به مقام مذاکره کننده ايراني اعلام شود که در داخل ايران افراد و گروه‌هايي با تشديد فشارها حاضر به سازش هستند اما شما حاضر به اين معماله نيستيد.

اگرچه قابل درک است که برخي افراد که در دوره خود به‌دليل ضعف و نداشتن خودباوري و ايمان به داشته‌هاي ملي، نتوانستند مطالبه ملي حق هسته‌اي ايران را تثبيت کنند، از اينکه در دولت احمدي‌نژاد، بدون کمترين عقب‌نشيني دستاوردهاي هسته‌اي و سياسي ايران در اين موضوع در اوج قرار گرفته، خوشحال نباشند اما به هر حال، اظهارنظر در چارچوب منافع ملي و کنار گذاشتن تنگ‌نظري‌ها کمترين توقع ملت از آن‌ها است.

پيشاپيش نيز اين گمانه وجود دارد که آقاي حسن روحاني دفتر خود را مأمور به جوابيه نويسي براي اين خبر کند و طبق معمول با هزينه کردن از رهبري، اظهارات نادرست خود را مستند به اينکه نماينده رهبر انقلاب در شوراي عالي امنيت ملي است، توجيه کند. اين در حالي است که اين شبهه بارها پيش از اين پاسخ داده شده و علاوه بر اينکه دکتر سعيد جليلي نماينده مقام معظم رهبري و دبير شوراي عالي امنيت ملي ايران، مواضع هسته‌اي ايران را تبيين مي‌کند، بهتر است آقاي روحاني قبل از هرگونه توجيه بر اساس عنوان خود، در بيانات رهبري دقت بيشتري کند تا مطمئن شود کمترين اثري از ضعف و انفعال موجود در اظهاراتش در سخنان رهبر انقلاب در طي اين سال‌ها وجود ندارد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس