ویژه نامه ضیافت مشرق - هرساله با آغاز ماه رمضان یک روح معنوی در استان چهار محال و بختیاری حاکم می شود. در ماه رمضان در استان چهارمحال و بختیاری همانند سایر استانها آداب و رسومهای ویژه ای وجود دارد.
پخت نوعی نان به نام یوخا
مردم روستای بخش سامان این استان قبل از ورود به ماه مبارک رمضان و زمانی که می خواهند به استقبال ماه مبارک رمضان بروند به پخت نذری به نام "نان یوخا" می پردازند.
نان یوخا توسط زنان روستایی در منازل تهیه می شود شامل نان و شیره ای است که از شیره انگور، گردو، بادام روغن حیوانی و ... تهیه می شود ودر اصل این نان از محصولات تهیه شده خود مردم تهیه می شود و در بین تمامی اهالی روستا توزیع می شود.
کاکولی پزون رسمی ماندگار در چهار محال و بختیای
کاکولی پزون یکی از آداب قدیمی است که در سرتاسر این استان انجام می شود.
در شب 27 ماه رمضان تمامی شهرهای این استان کاکولی پزون را دارند و دراین شب هر خانواده با توجه به بضاعت مالی و برآورده شدن حاجت و استجابت دعا به پخت کاکولی پرداخته و در بین مردم توزیع می کنند.
کاکولی نوعی نان است که خمیرش از شیر، آرد و خشکبار(گردو،کشکش، بادام) تشکیل شده و برای پخت بر روی این نان زرده تخم مرغ، گلرنگ، زعفران، زیره و ....زده می شود و در تنور پخت می شود.
پخت کاکولی توسط زنان فامیل صورت می گیرد ودر این پخت این نان زنان با یکدیگرهمکاری دارند.
در شهرکرد افرادی که کاکولی پخته اند در امامزاده حلیمه و حکیمه خاتون، کاکولیها را در بین زائران و نمازگزاران توزیع می کنند.
پخت کاکولی در این روز از ماه مبارک رمضان به این دلیل است که مردم با توجه به روایت که قرآن در 27 رمضان نازل شده به پخت کاکولی می پردازند و یکی دیگر از دلایل پخت این است که ماه رمضان در حال اتمام است و مردم و خانواده ها به خوبی این ماه مبارک را به پایان رسانیده اند و ... ازجمله دلایل پخت کاکولی در این استان است.
توزیع حنا رسم قدیمی در امامزاده شهرکرد
توزیع حنا در عصر روز بیست و هفتم ماه رمضان درامامزاده شهرکرد یکی دیگر از آداب و رسوم این ماه در شهرکرد است. این آداب رسوم قدمت دیرینه در استان دارد و کسانی که نیت و حاجت مشترک دارند حنا را در بین زائرین تقسیم می کنند و این رسم در عصر روز 27 رمضان در امامزاده حلیمه و حکیمه خاتون شهرکرد انجام می شود.
در ماه مبارک رمضان در این استان افرادی ناشناس با جمع آوری مواد غذایی و کالا و ... در داخل کیسه ها، آن را به افراد نیازمند اهدا می کنند و این کار به صورت خودجوش از سوی مردم خیر صورت می پذیرد.
یکی دیگر از آداب رسوم این است که کودکان کیسه به دست به درب خانه مراجعه می کنند و صاحب خانه بدون نگاه کردن به کیسه ای که در دست کودک است هرچیزی که در توان دارد داخل کیسه قرار می دهند.
پس از جمع آوری مواد حاصل از این کیسه ها بسته بندی شده و در درب منزل کسانی که نیازمند هستند قرار داده می شود. در این ماه زنان در منازل به ختم قرآن، دادن افطاری، پخت شله زرد، انواع حلوا و ... می پردازند.
آش عیدی یکی دیگر از آداب عید فطر ماه رمضان در چهار محال و بختیاری
در این استان رسمی که در تمامی نقاط استان نه تنها در عید فطر بلکه در تمامی اعیاد مانند عید قربان، نوروز و ... انجام می شود بردن کادو و عیدی برای تازه عروسها فامیل و دخترانی که تازه ازدواج کرده اند است.
در این رسم بزرگان خانواده داماد با خرید هدایایی به منزل پدری عروس رفته و برای عروس عیدی می برند که در این استان معروف به آش عیدی است که علاوه بر کادو موارد مورد نیاز برای پخت غذا از جمله برنج، گوشت، میوه، روغن و ... برده می شود.
یکی از آداب فراموش شده این استان در ماه رمضان سحر خوانی و اذان خوانی بر روی پشت بامهای خانه هاست. در این رسم بزرگان شهر بر روی پشت بام منزل خود با صدای بلند به اذان خوانی می پرداختند.
کد خبر 232522
تاریخ انتشار: ۱۷ تیر ۱۳۹۳ - ۱۰:۴۲
- ۱ نظر
- چاپ
کاکولی پزون یکی از رسمهای ماندگار مردم چهار محال و بختیاری محسوب می شود که همچنان در این استان طی ماه رمضان رواج دارد.