ویژه نامه ضیافت مشرق - نام حاج جواد فروغي قاري مشهور ايراني براي اكثر خانواده هاي ايراني خصوصاً قرآن دوستان، نامي آشنا و صميمي است. وی از سه سالگي با راهنمايي پدرشان با قرآن مجيد آشنا شد و به حفظ وتلاوت قرآن كريم پرداخت. قرائت حرفه اي را از سن 7سالگي شروع كرده و سپس در سطح استان بعنوان دانش آموز قاري ممتاز معرفي شد. پس از 16سالگي شروع به كار در خصوص مفاهيم قرآن كريم كردند و تاكنون نيز به همين امر اشتغال دارند.
اين شخصيت قرآني همزمان با تلاوت و كار در خصوص مفاهيم و تفسير قرآن كريم به تحصيل خويش نيز ادامه داده و در رشته مهندسي كامپيوتر فارغ التحصيل شده است. این گفتگو که در ادامه از نظرتان می گذرد 10 سال پیش توسط یکی از نشریات با وی صورت گرفته است.
-به نظر شما چگونه مي شود فرهنگ قرآن را در جامعه حاكم كرد؟
تنها راه حاكم كردن فرهنگ قرآن بر جامعه شناخت قرآن است. پس اجازه دهيد اول از قرآن بگويم. قرآن كتابي است آسماني و فروغي است ابدي. مجموعه اي است از گفتار خداوند كه توسط امين وحي بر قلب پيامبر خوانده شده است. قرآن مجموعه قوانين و دستورات لايتغيري است كه خداوند براي تكامل انسان ها فرستاده است. اگر انسان ها به اين كتاب آسماني گردن نهند و فرامين آن را به كارببندند هيچگاه دچار شكست سرگرداني، هرج و مرج و ناامني نخواهند شد و همگي با صفا و صميميت و همدلي و همياري در كنار هم زندگي خواهند كرد. قرآن درياي پر موج و خروشي است كه پراز گنج هاي گرانبها و صدف هاي پراز مرواريد است كه هركس در آن وارد شود چيزي به دست خواهد آورد و دست خالي بيرون نخواهد آمد. اين كتاب مرهمي است بر دل هاي مجروح و مايوس؛ داروي شفابخشي است بر دل هاي بيمار، كه خود مي فرمايد: و ننزل من القرآن ما هو شفاء و رحمه . قرآن پناهگاهي است براي بي پناهاني كه از همه بريده و از همه چيز مايوس و نااميدند.
قرآن كريم راهنمايي است براي گمراهاني كه حيرت زده و سرگردان در جستجوي راه نجاتند. دراين راستا است كه امام معصوم(ع) مي فرمايد: هرگاه فتنه و فساد بسان ابر تيره و تاريك زندگي شما را دربرگيرد بر شما است كه به قرآن پناه بريد و از او ياري و كمك طلبيد. رسول گرامي اسلام(ص) پيرامون اين كتاب بزرگ فرموده اند: قرآن بخوانيد و به آن عمل كنيد و بدانيد كساني كه قرآن مي خوانند ولي به آن عمل نمي كنند مورد لعن قرآن قرار مي گيرند. و از آنجا كه مولا علي(ع) مي فرمايد: از گفتار خداوند سود بريد و از آن شفا طلبيد و بدانيد كه قرآن در قيامت شفيعي است كه شفاعتش هرگز رد نمي شود. از مجموعه گفتار كوتاه معصومين(ع) پيرامون قرآن در مي يابيم كه انس با قرآن و آشنايي با مفاهيم ارزشمند آن كليدي خواهد بود براي گشايش دل هاي قفل شده و نوري براي دل هاي تاريك و داروي شفا بخشي براي دل هاي بيمار و شفيعي در قيامت. پس همگي بكوشيم و تلاش كنيم كه كلام خدا را با توجه به معني آن و با لحن خوش و زيبا بخوانيم و در سايه راز و نياز با معبود و معشوق خود دل را صفا و روشني بخشيم تا خود را به مرحله اي برسانيم.
¤ خب الحمدلله شما پس از رسيدن به جايگاه در عرصه حفظ و تلاوت كتاب نوراني حضرت حق، متوقف نشديد و به تلاش و كوشش خود در جهت تبليغ پيام ها و معارف قرآن ادامه داديد. به عنوان كسي كه در زمينه قرائت قرآن صاحب نظر هستيد بفرماييد كه براي قاريان قرآن مجيد چه سفارشي داريد؟
به همه قاريان قرآن عرض مي كنم نسلي كه موفق به درك حقايق و پيام هاي مكتب بزرگ و انسان ساز قرآن نشود و نتواند در مجلاي انوار هدايت قرار گيرد آگاهي و روشن ضميري را نخواهد يافت چرا كه فروغي قاري قرآن بايد بداند دولت قرآن كساني را نصيب مي شود كه رهنمودهاي قرآن را در متن انديشه و زندگي خويش مهيا سازد همه قاريان شايسته ميهن اسلامي ما پيام قرائتشان جز به پيروي از احكام قرآن استحكام نمي يابد و جوانان شايسته با تربيت قرآني و روش هاي آموزشي آن در كليه سطوح اجتماعي پا به عرصه فردايي بهتر نخواهند گذارد مگر عمل به قرآن. جوانان قاري بايد در جهت ترويج فرهنگ قرآني فعاليت كنند و همچنين در سطح علمي و آموزش و مفاهيم ارزشمند قرآن تلاش و كوشش بيشتري بنمايند.
¤ به نظر شما والدين چه نقشي در عرصه تربيت فرزندانشان به آداب قرآن و نيز متخلق شدن آنها به اخلاق قرآن مجيد دارند؟
اساسي ترين هدف و محوري ترين عنصر بنيادين درخانواده تربيت صحيح فرزندان و ايجاد شرايط مناسب و راه ها و شيوه هاي مفيد در جهت كاربرد درست و به موقع آنهاست. بي شك در عصر غروب حقايق و غربت خانواده و انسان هاي غربت زده و دور از تربيت اصولي و انساني بشر بايد براي راهيابي به سعادت و سلامت اجتماع راهي بجويد تا در امواج مهلك دنياي جديد غوطه ور نشده و در درياي تباهي و بي هويتي غرق نگردد. راهيابي به ساحل نجات شيوه اي جز ريشه داشتن در اصول و ارزش هاي بارز ديني ندارد و قرآن منبعي است كه بيش از هر بينش و روشي به نقش مؤثر والدين در به ثمررساندن فرزندان نيكو و شايسته تاكيد كرده است.
هيچ ميوه اي شيرين و دلپذير از درختي رنجور و بيمار به بار نخواهد نشست و پدران و مادران بي بهره از ارزش هاي والاي انساني مربيان فرزندان صالح و توانمند نخواهند شد. اين دو اصل را با هم ارتباط تنگاتنگي است چنانچه همه طراوت هاي يك گل مديون رنج خاري است كه باغبان را نصيب مي شود تا دل به تماشاي جمال زيباي آن آرام سازد امروز پدران و مادران به عنوان محورهاي اصلي خانواده بايد بكوشند تا تمام حركات فرزندان را از همان اوان كودكي از نظر دور ندارند و در آموختن آداب زندگي و شؤن ديني و معرفت خداپسندانه به آنان همواره تلاش كنند اگر نگاهي عميق به زندگي ره يافتگان حقيقت كه در عرصه هاي مختلف زندگي و فضاي سعادت دست يافته و به فضائل نيكو شهرت يافته اند به خوبي اين اثر تربيتي را آشكار مي سازد و در جاي جاي لحظه هاي حساس و سرنوشت ساز زندگي آنان حضور و نگاه كاوشگر و ظريف والدين احساس مي شود. لذا هرگاه فرزندانشان براي هر كاري و يا براي يادگيري هر علمي از خانه بيرون مي روند مراقب و مواظب آنان باشند تا خداي ناكرده در دامان گمراهي هاي برگشت ناپذير نيفتند. همه بزرگان در بازگشت و مرور در زندگي گذشته خود به اين حقيقت اذعان دارند و اولين مربيان دلسوز خود را والدين و نخستين پايگاه پرورشي و تربيت ابعاد معنوي را خانواده مي دانند، بايد توجه داشت موفقيت هر جواني در هر عرصه اي از رازها و رمزها توفيق خود را مديون پدران و مادران فهيم مي دانند.
¤ شنيده ايم كه شما به زبان انگليسي مجموعه سخنراني داشته ايد، در اين خصوص مايليم از زبان خودتان بشنويم كه زبان انگليسي را از كي فرا گرفتيد و به چه مرحله اي رسيده ايد و تا چه حد آن را براي يك قاري ضروري مي دانيد؟
به طور كلي در راستاي سفرهاي داخلي كشور سفرهاي خارجي را چند بار در سال به همراه دارم و بعضي از دعوت هاي فرهنگي خارج از كشور توسط ميزبان خارج از كشور انجام مي پذيرد در رابطه با زبان انگليسي بايد عرض كنم سفري به كشور انگلستان داشته ام در دانشگاه منچستر و ليورپول كه دانشجويان ايراني مشغول به تحصيل در آن دانشگاه بودند و هم اكنون هر كدام از آن دانشجويان اساتيد بنام و مطرح دانشگاه هاي ايران هستند برنامه هايي داشتم پس از قرائت قرآن شخصي صحبت ها و قرائت قرآنم را كه ايراني هم نبود به زبان انگليسي ترجمه كرد كه اين اتفاق تاثير زيادي بر روحيه ام گذاشت كه چطور ممكن است بنده قرائت قرآن و صحبت كوتاهي داشته باشم ولي نتوانم پيام قرآن را به زبان انگليسي ارائه دهم لذا با توجه به زمينه و اطلاعاتي كه از قبل به زبان انگليسي داشتم و با 10 سال تلاش و كوشش زبان انگليسي ام را در حد سخنراني و با تسلط كامل تكميل نمودم تا آنجايي كه هم اكنون در كنفرانس ها و سخنراني هاي خارج از كشور شركت نموده و مطلب خود را در زمينه معارف و مفاهيم ارزشمند قرآن ارائه مي دهم و همچنين يكي ديگر از اقدامات و فعاليت هاي اين جانب در خارج از كشور ترويج معارف قرآني و تشويق و ترغيب مسلمانان به ويژه جوانان به سوي اين كتاب انسان ساز است سالهاست كه دشمنان قسم خورده اسلامي تمام امكانات و توانمندي خود را بر تهاجم فرهنگي به اسلام عزيز متمركز نموده است يكي از خطرناك ترين تهاجم دشمن توهين به پيامبر اعظم و دين مبين اسلام است بعضي از قلم به دستان مزدور از روي غرض و عناد و با برخورداري از امپراطوري رسانه اي، دين پيامبر اسلام را، دين خشونت، و پيامبر را، پيامبر جنگ طلب به ملت هاي گوناگون معرفي نمودند و هر روز بر ضد شخصيت الهي و تعاليم پيامبر عظيم الشأن مطالب انحرافي نوشته و آن را منتشر مي كنند. لذا در پاسخ به اين حركت هاي ناجوانمردانه تلاش هايي نيز توسط مسلمانان و انديشمندان اسلامي در اقصي نقاط عالم انجام مي شود بدين مناسبت در سال 85 در كشور تايلند (بانكوك) كنفرانسي تحت عنوان پيامبر اعظم برگزار گرديد.
اينجانب در اين كنفرانس به زبان انگليسي به ايراد سخنراني پرداختم و با استناد به آيات قرآن كريم، پيامبر اعظم را، پيامبر صلح و دوستي، اسوه و الگوي بشريت و رحمه للعالمين معرفي نمودم. در پايان اين كنفرانس مورد تشويق و تفقد حاضران اساتيد دانشگاه كشورهاي مختلف و علماي مراكز اسلامي جهان از جمله آقاي دكتر تيجاني از آمريكا و آقاي موسوي از مركز اسلامي لندن قرار گرفته و از سوي برخي از اين شخصيت ها به چند كشور اروپايي دعوت شدم. همچنين سفري در سال 86 به هنگ كنگ و قطر داشتم در آنجا هم با سخنراني انگليسي خطر دشمنان اسلام و فرقه گرايي را به مسلمانان گوشزد نمودم از سال 75 تا هم اكنون به طور مداوم مشغول مطالعه زبان انگليسي هستم براي برگرداندن آيات عربي به انگليسي كه كار بسيار مشكل و طاقت فرسا است كه اين حركت فرهنگي زحمتش چندين برابر بيشتر از مكالمه معمولي است چون بعضي از كلمات انگليسي كه جايگزين معني كلمات قرآن مي شوند بايد در شأن قرآن باشد لذا اين حركت فرهنگي تلاش و زحمت بيشتري را مي طلبد چون براي پيداكردن يك كلمه انگليسي كه جايگزين يك كلمه قرآن شود بايد ساعتي كتاب را مطالعه نمود تا كلمه اي در شأن و عظمت قرآن پيدا كرد. ضمناً به زودي در كنفرانس غيرمسلمانان (non-muslim) كه در يكي از كشورها برگزار مي گردد شركت خواهم كرد.
¤ فكر مي كنيد كه دانستن و فهم يك زبان خارجي بين المللي چقدر براي يك قاري يا حافظ قرآن كريم لازم است و او را چگونه موفق به ابلاغ پيام الهي به ديگران مي نمايد؟
قاريان قرآن براي يادگيري يك زبان خارجي بايد تلاش كنند تا در آينده ثمره اش را بچشند. پيامبر اكرم(ص) مي فرمايند: جوينده علم در كنف حمايت پروردگارش است، پس بكوشيد و تلاش كنيد تا در كنف حمايت پروردگارتان قرار گيريد. قاريان قرآن بايد سفيراني باشند مسلح به معاني و مفهوم قرآن، علاوه بر قاري بودن بايد مبلغ هم باشند و حداقل به يك زبان خارجي در حد سخنراني مسلط باشند تا بتوانند معني و مفهوم آنچه را كه قرائت مي نمايند براي عاشقان و علاقمندان به كلام وحي به زبان انگليسي يا عربي بازگو كنند تا مستمعين ضمن التذاذ از قرائت قرآن از درك و مفهوم قرآن حظ لازم و لذت وافر را ببرند. در شرايطي كه دشمنان اسلام و قرآن با همه ابزارها و با انواع روش هاي سخيف و بدور ازهر نوع آداب انساني به ساحت مقدس پيامبر عظيم الشان و قرآن عزيز هجمه آورده اند وظيفه بزرگي برعهده ما قراردارد تا اين اسوه و الگوي بشريت را به جوامع انساني معرفي و از او دفاع كنيم. لذا بهترين دفاع از شخصيت آخرين فرستاده الهي پيامبر اعظم حضرت محمد(ص) و اسلام عزيز آشنايي ما به علوم قرآني و مفاهيم ارزشمند آن است كمترين غفلت باعث عقب ماندگي ما خواهد شد و دشمن در باطل خود پيشرفت خواهد نمود.
¤ شنيده ام كه در خارج از كشور برنامه هاي متعددي داشته ايد. آنچه من شنيده ام گوياي اين مطلب است كه شما در داخل حدود 3000 برنامه و در خارج و در كشورهاي گوناگون حدود 200برنامه تلاوت و سخنراني داشته ايد. در اين خصوص نيز اگر براي خوانندگان ارجمند بيشتر توضيح دهيد، ممنون مي شوم.
بله، با توفيقات الهي تاكنون بيش از 3000 برنامه در داخل و خارج از كشور اجرا نموده ام كه 200برنامه قرآني در كشورهاي عربستان، سوريه، لبنان، كشورهاي اقماري شوروي سابق، سنگاپور، اسكاتلند، مالزي، تايلند، هنگ كنگ، امارات، قطر و انگلستان و...، دانشگاه هاي منچستر، ليورپول و بلكبرن بوده است با بيش از 40پرواز خارجي و با بيش از 450 پرواز داخلي جهت برنامه هاي قرآني سفر كرده ام و با دعوت بسياري از نهادها و سازمان هاي گوناگون كشوري و لشگري در محضر علماي اعلام و مراجع عظام و در كنفرانس ها، اجلاس ها، سمينارها، افتتاحيه ها و... حضور فعال داشته ام و در برخي برنامه ها به عنوان يك حركت فرهنگي در بعضي از مراكز استان ها مراسم انس با قرآن در خيابان ها با حضور بيش از 30000 نفر از آحاد مردم شريف بويژه جوانان و نوجوانان عزيز تشكيل شده است كه سوابق آنها موجود و در اختيار مي باشد. اينجانب بنابر احساس وظيفه به تأسي از مقام معظم رهبري در جهت تقويت هرچه بيشتر مباني علمي و فكري خود به منظور حضور فعال تر و مؤثرتر بيش از پيش معارف قرآني به طور مستمر مشغول مطالعه دروس حوزوي و نيز توسعه دانش خود با مطالعه و تحقيق در شاخه ادبيات ازقبيل مولوي، حافظ، سعدي... بوده و حدود 10سال است با تلاش مضاعف نسبت به فراگيري زبان انگليسي، اهتمام دارم (و همچنين زبان عربي) حضور در مساجد و مراكز مختلف در سطح كشور و نيز در دانشگاه ها و انتقال مفاهيم و معارف قرآني و قرائت قرآن كريم براي دانشجويان آينده ساز از افتخارات اينجانب و برنامه هاي درحال اجرا مي باشد.
هم اكنون كه دشمنان قسم خورده اسلام و انقلاب اسلامي نااميد از تهاجمات نظامي و برنامه هاي سخت افزاري درصدد به انحراف كشاندن و گمراه كردن آحاد جوانان اين مرز و بوم به وسيله شبيخون فرهنگي و هجوم به اعتقادات و فطرت هاي پاك انسان ها مي باشد اينجانب نيز خود را مكلف و موظف به اداي تكليف دانسته و اميدوارم با حضور بيشتر خود در اين عرصه سرنوشت ساز دينم را ادا نموده وبا اين سلاح هدايتگر و مؤثر در حد خود به مقابله با تهاجم فرهنگي دشمنان اسلام اهتمام وجديت بيش از پيش داشته باشم.
¤ لطفاً يكي از خاطرات جالب خود از سفرهاي خارجي را برايمان تعريف كنيد.
در ادوار زندگي هر انساني خاطراتي وجود دارد در زندگي من و در دوران فعاليت هاي فرهنگي چه در داخل و چه در خارج كشور، پر از خاطرات است بد نيست همين جا يكي از خاطرات و فعاليت هاي فرهنگي ام را در هنگ كنگ به عرض برسانم .چهار نفر از كشوري جهت محفل انس با قرآن وارد هنگ كنگ شدند كه هركدام از آنها برنامه اي داشتند، اولي سخنراني كرد، دومي قرائت قرآن، سومي تواشيح و مديحه سرايي، چهارمي هم دعاي مخصوص براي مسلمانان خواند كه مجموعاً 75 دقيقه برنامه اجرا نمودند سپس نوبت بنده شد اول درمورد وحدت سخنراني انگليسي نمودم، بعد قرائت قرآن، سپس تواشيح و در پايان دعا نمودم كه جمعاً 75 دقيقه برنامه ام به طول انجاميد كه بسيار موردتوجه حضار قرار گرفت. مقام اول مذهبي جلسه آنجا امام ارشد كه ميزبان ما بود و چند نفر از بزرگان ديگر جلسه از برنامه هايم خيلي تعجب كردند، چرا كه انتظار اين توانمندي از يك نفر را نداشتند كه همگان را تحت تأثير برنامه هاي خويش قرار دهد. در پايان برنامه امام ارشد سخنراني كوتاهي درمورد برنامه هايم نموده و گفت: اين جوان با برنامه هاي متنوع خود كار چهار نفر از ميهمانان ديگر ما را به تنهايي انجام داده است و بنده ايشان را به عنوان سفير صلح و دوستي و اتحاد معرفي مي نمايم.
پس از پايان جلسه در حلقه محاصره محبت و تحسين جمعيت عظيم حاضر در جلسه قرار گرفتم و با صدها نفر ازجمعيت مصافحه و معانقه نمود.
اين شخصيت قرآني همزمان با تلاوت و كار در خصوص مفاهيم و تفسير قرآن كريم به تحصيل خويش نيز ادامه داده و در رشته مهندسي كامپيوتر فارغ التحصيل شده است. این گفتگو که در ادامه از نظرتان می گذرد 10 سال پیش توسط یکی از نشریات با وی صورت گرفته است.
-به نظر شما چگونه مي شود فرهنگ قرآن را در جامعه حاكم كرد؟
تنها راه حاكم كردن فرهنگ قرآن بر جامعه شناخت قرآن است. پس اجازه دهيد اول از قرآن بگويم. قرآن كتابي است آسماني و فروغي است ابدي. مجموعه اي است از گفتار خداوند كه توسط امين وحي بر قلب پيامبر خوانده شده است. قرآن مجموعه قوانين و دستورات لايتغيري است كه خداوند براي تكامل انسان ها فرستاده است. اگر انسان ها به اين كتاب آسماني گردن نهند و فرامين آن را به كارببندند هيچگاه دچار شكست سرگرداني، هرج و مرج و ناامني نخواهند شد و همگي با صفا و صميميت و همدلي و همياري در كنار هم زندگي خواهند كرد. قرآن درياي پر موج و خروشي است كه پراز گنج هاي گرانبها و صدف هاي پراز مرواريد است كه هركس در آن وارد شود چيزي به دست خواهد آورد و دست خالي بيرون نخواهد آمد. اين كتاب مرهمي است بر دل هاي مجروح و مايوس؛ داروي شفابخشي است بر دل هاي بيمار، كه خود مي فرمايد: و ننزل من القرآن ما هو شفاء و رحمه . قرآن پناهگاهي است براي بي پناهاني كه از همه بريده و از همه چيز مايوس و نااميدند.
قرآن كريم راهنمايي است براي گمراهاني كه حيرت زده و سرگردان در جستجوي راه نجاتند. دراين راستا است كه امام معصوم(ع) مي فرمايد: هرگاه فتنه و فساد بسان ابر تيره و تاريك زندگي شما را دربرگيرد بر شما است كه به قرآن پناه بريد و از او ياري و كمك طلبيد. رسول گرامي اسلام(ص) پيرامون اين كتاب بزرگ فرموده اند: قرآن بخوانيد و به آن عمل كنيد و بدانيد كساني كه قرآن مي خوانند ولي به آن عمل نمي كنند مورد لعن قرآن قرار مي گيرند. و از آنجا كه مولا علي(ع) مي فرمايد: از گفتار خداوند سود بريد و از آن شفا طلبيد و بدانيد كه قرآن در قيامت شفيعي است كه شفاعتش هرگز رد نمي شود. از مجموعه گفتار كوتاه معصومين(ع) پيرامون قرآن در مي يابيم كه انس با قرآن و آشنايي با مفاهيم ارزشمند آن كليدي خواهد بود براي گشايش دل هاي قفل شده و نوري براي دل هاي تاريك و داروي شفا بخشي براي دل هاي بيمار و شفيعي در قيامت. پس همگي بكوشيم و تلاش كنيم كه كلام خدا را با توجه به معني آن و با لحن خوش و زيبا بخوانيم و در سايه راز و نياز با معبود و معشوق خود دل را صفا و روشني بخشيم تا خود را به مرحله اي برسانيم.
¤ خب الحمدلله شما پس از رسيدن به جايگاه در عرصه حفظ و تلاوت كتاب نوراني حضرت حق، متوقف نشديد و به تلاش و كوشش خود در جهت تبليغ پيام ها و معارف قرآن ادامه داديد. به عنوان كسي كه در زمينه قرائت قرآن صاحب نظر هستيد بفرماييد كه براي قاريان قرآن مجيد چه سفارشي داريد؟
به همه قاريان قرآن عرض مي كنم نسلي كه موفق به درك حقايق و پيام هاي مكتب بزرگ و انسان ساز قرآن نشود و نتواند در مجلاي انوار هدايت قرار گيرد آگاهي و روشن ضميري را نخواهد يافت چرا كه فروغي قاري قرآن بايد بداند دولت قرآن كساني را نصيب مي شود كه رهنمودهاي قرآن را در متن انديشه و زندگي خويش مهيا سازد همه قاريان شايسته ميهن اسلامي ما پيام قرائتشان جز به پيروي از احكام قرآن استحكام نمي يابد و جوانان شايسته با تربيت قرآني و روش هاي آموزشي آن در كليه سطوح اجتماعي پا به عرصه فردايي بهتر نخواهند گذارد مگر عمل به قرآن. جوانان قاري بايد در جهت ترويج فرهنگ قرآني فعاليت كنند و همچنين در سطح علمي و آموزش و مفاهيم ارزشمند قرآن تلاش و كوشش بيشتري بنمايند.
¤ به نظر شما والدين چه نقشي در عرصه تربيت فرزندانشان به آداب قرآن و نيز متخلق شدن آنها به اخلاق قرآن مجيد دارند؟
اساسي ترين هدف و محوري ترين عنصر بنيادين درخانواده تربيت صحيح فرزندان و ايجاد شرايط مناسب و راه ها و شيوه هاي مفيد در جهت كاربرد درست و به موقع آنهاست. بي شك در عصر غروب حقايق و غربت خانواده و انسان هاي غربت زده و دور از تربيت اصولي و انساني بشر بايد براي راهيابي به سعادت و سلامت اجتماع راهي بجويد تا در امواج مهلك دنياي جديد غوطه ور نشده و در درياي تباهي و بي هويتي غرق نگردد. راهيابي به ساحل نجات شيوه اي جز ريشه داشتن در اصول و ارزش هاي بارز ديني ندارد و قرآن منبعي است كه بيش از هر بينش و روشي به نقش مؤثر والدين در به ثمررساندن فرزندان نيكو و شايسته تاكيد كرده است.
هيچ ميوه اي شيرين و دلپذير از درختي رنجور و بيمار به بار نخواهد نشست و پدران و مادران بي بهره از ارزش هاي والاي انساني مربيان فرزندان صالح و توانمند نخواهند شد. اين دو اصل را با هم ارتباط تنگاتنگي است چنانچه همه طراوت هاي يك گل مديون رنج خاري است كه باغبان را نصيب مي شود تا دل به تماشاي جمال زيباي آن آرام سازد امروز پدران و مادران به عنوان محورهاي اصلي خانواده بايد بكوشند تا تمام حركات فرزندان را از همان اوان كودكي از نظر دور ندارند و در آموختن آداب زندگي و شؤن ديني و معرفت خداپسندانه به آنان همواره تلاش كنند اگر نگاهي عميق به زندگي ره يافتگان حقيقت كه در عرصه هاي مختلف زندگي و فضاي سعادت دست يافته و به فضائل نيكو شهرت يافته اند به خوبي اين اثر تربيتي را آشكار مي سازد و در جاي جاي لحظه هاي حساس و سرنوشت ساز زندگي آنان حضور و نگاه كاوشگر و ظريف والدين احساس مي شود. لذا هرگاه فرزندانشان براي هر كاري و يا براي يادگيري هر علمي از خانه بيرون مي روند مراقب و مواظب آنان باشند تا خداي ناكرده در دامان گمراهي هاي برگشت ناپذير نيفتند. همه بزرگان در بازگشت و مرور در زندگي گذشته خود به اين حقيقت اذعان دارند و اولين مربيان دلسوز خود را والدين و نخستين پايگاه پرورشي و تربيت ابعاد معنوي را خانواده مي دانند، بايد توجه داشت موفقيت هر جواني در هر عرصه اي از رازها و رمزها توفيق خود را مديون پدران و مادران فهيم مي دانند.
¤ شنيده ايم كه شما به زبان انگليسي مجموعه سخنراني داشته ايد، در اين خصوص مايليم از زبان خودتان بشنويم كه زبان انگليسي را از كي فرا گرفتيد و به چه مرحله اي رسيده ايد و تا چه حد آن را براي يك قاري ضروري مي دانيد؟
به طور كلي در راستاي سفرهاي داخلي كشور سفرهاي خارجي را چند بار در سال به همراه دارم و بعضي از دعوت هاي فرهنگي خارج از كشور توسط ميزبان خارج از كشور انجام مي پذيرد در رابطه با زبان انگليسي بايد عرض كنم سفري به كشور انگلستان داشته ام در دانشگاه منچستر و ليورپول كه دانشجويان ايراني مشغول به تحصيل در آن دانشگاه بودند و هم اكنون هر كدام از آن دانشجويان اساتيد بنام و مطرح دانشگاه هاي ايران هستند برنامه هايي داشتم پس از قرائت قرآن شخصي صحبت ها و قرائت قرآنم را كه ايراني هم نبود به زبان انگليسي ترجمه كرد كه اين اتفاق تاثير زيادي بر روحيه ام گذاشت كه چطور ممكن است بنده قرائت قرآن و صحبت كوتاهي داشته باشم ولي نتوانم پيام قرآن را به زبان انگليسي ارائه دهم لذا با توجه به زمينه و اطلاعاتي كه از قبل به زبان انگليسي داشتم و با 10 سال تلاش و كوشش زبان انگليسي ام را در حد سخنراني و با تسلط كامل تكميل نمودم تا آنجايي كه هم اكنون در كنفرانس ها و سخنراني هاي خارج از كشور شركت نموده و مطلب خود را در زمينه معارف و مفاهيم ارزشمند قرآن ارائه مي دهم و همچنين يكي ديگر از اقدامات و فعاليت هاي اين جانب در خارج از كشور ترويج معارف قرآني و تشويق و ترغيب مسلمانان به ويژه جوانان به سوي اين كتاب انسان ساز است سالهاست كه دشمنان قسم خورده اسلامي تمام امكانات و توانمندي خود را بر تهاجم فرهنگي به اسلام عزيز متمركز نموده است يكي از خطرناك ترين تهاجم دشمن توهين به پيامبر اعظم و دين مبين اسلام است بعضي از قلم به دستان مزدور از روي غرض و عناد و با برخورداري از امپراطوري رسانه اي، دين پيامبر اسلام را، دين خشونت، و پيامبر را، پيامبر جنگ طلب به ملت هاي گوناگون معرفي نمودند و هر روز بر ضد شخصيت الهي و تعاليم پيامبر عظيم الشأن مطالب انحرافي نوشته و آن را منتشر مي كنند. لذا در پاسخ به اين حركت هاي ناجوانمردانه تلاش هايي نيز توسط مسلمانان و انديشمندان اسلامي در اقصي نقاط عالم انجام مي شود بدين مناسبت در سال 85 در كشور تايلند (بانكوك) كنفرانسي تحت عنوان پيامبر اعظم برگزار گرديد.
اينجانب در اين كنفرانس به زبان انگليسي به ايراد سخنراني پرداختم و با استناد به آيات قرآن كريم، پيامبر اعظم را، پيامبر صلح و دوستي، اسوه و الگوي بشريت و رحمه للعالمين معرفي نمودم. در پايان اين كنفرانس مورد تشويق و تفقد حاضران اساتيد دانشگاه كشورهاي مختلف و علماي مراكز اسلامي جهان از جمله آقاي دكتر تيجاني از آمريكا و آقاي موسوي از مركز اسلامي لندن قرار گرفته و از سوي برخي از اين شخصيت ها به چند كشور اروپايي دعوت شدم. همچنين سفري در سال 86 به هنگ كنگ و قطر داشتم در آنجا هم با سخنراني انگليسي خطر دشمنان اسلام و فرقه گرايي را به مسلمانان گوشزد نمودم از سال 75 تا هم اكنون به طور مداوم مشغول مطالعه زبان انگليسي هستم براي برگرداندن آيات عربي به انگليسي كه كار بسيار مشكل و طاقت فرسا است كه اين حركت فرهنگي زحمتش چندين برابر بيشتر از مكالمه معمولي است چون بعضي از كلمات انگليسي كه جايگزين معني كلمات قرآن مي شوند بايد در شأن قرآن باشد لذا اين حركت فرهنگي تلاش و زحمت بيشتري را مي طلبد چون براي پيداكردن يك كلمه انگليسي كه جايگزين يك كلمه قرآن شود بايد ساعتي كتاب را مطالعه نمود تا كلمه اي در شأن و عظمت قرآن پيدا كرد. ضمناً به زودي در كنفرانس غيرمسلمانان (non-muslim) كه در يكي از كشورها برگزار مي گردد شركت خواهم كرد.
¤ فكر مي كنيد كه دانستن و فهم يك زبان خارجي بين المللي چقدر براي يك قاري يا حافظ قرآن كريم لازم است و او را چگونه موفق به ابلاغ پيام الهي به ديگران مي نمايد؟
قاريان قرآن براي يادگيري يك زبان خارجي بايد تلاش كنند تا در آينده ثمره اش را بچشند. پيامبر اكرم(ص) مي فرمايند: جوينده علم در كنف حمايت پروردگارش است، پس بكوشيد و تلاش كنيد تا در كنف حمايت پروردگارتان قرار گيريد. قاريان قرآن بايد سفيراني باشند مسلح به معاني و مفهوم قرآن، علاوه بر قاري بودن بايد مبلغ هم باشند و حداقل به يك زبان خارجي در حد سخنراني مسلط باشند تا بتوانند معني و مفهوم آنچه را كه قرائت مي نمايند براي عاشقان و علاقمندان به كلام وحي به زبان انگليسي يا عربي بازگو كنند تا مستمعين ضمن التذاذ از قرائت قرآن از درك و مفهوم قرآن حظ لازم و لذت وافر را ببرند. در شرايطي كه دشمنان اسلام و قرآن با همه ابزارها و با انواع روش هاي سخيف و بدور ازهر نوع آداب انساني به ساحت مقدس پيامبر عظيم الشان و قرآن عزيز هجمه آورده اند وظيفه بزرگي برعهده ما قراردارد تا اين اسوه و الگوي بشريت را به جوامع انساني معرفي و از او دفاع كنيم. لذا بهترين دفاع از شخصيت آخرين فرستاده الهي پيامبر اعظم حضرت محمد(ص) و اسلام عزيز آشنايي ما به علوم قرآني و مفاهيم ارزشمند آن است كمترين غفلت باعث عقب ماندگي ما خواهد شد و دشمن در باطل خود پيشرفت خواهد نمود.
¤ شنيده ام كه در خارج از كشور برنامه هاي متعددي داشته ايد. آنچه من شنيده ام گوياي اين مطلب است كه شما در داخل حدود 3000 برنامه و در خارج و در كشورهاي گوناگون حدود 200برنامه تلاوت و سخنراني داشته ايد. در اين خصوص نيز اگر براي خوانندگان ارجمند بيشتر توضيح دهيد، ممنون مي شوم.
بله، با توفيقات الهي تاكنون بيش از 3000 برنامه در داخل و خارج از كشور اجرا نموده ام كه 200برنامه قرآني در كشورهاي عربستان، سوريه، لبنان، كشورهاي اقماري شوروي سابق، سنگاپور، اسكاتلند، مالزي، تايلند، هنگ كنگ، امارات، قطر و انگلستان و...، دانشگاه هاي منچستر، ليورپول و بلكبرن بوده است با بيش از 40پرواز خارجي و با بيش از 450 پرواز داخلي جهت برنامه هاي قرآني سفر كرده ام و با دعوت بسياري از نهادها و سازمان هاي گوناگون كشوري و لشگري در محضر علماي اعلام و مراجع عظام و در كنفرانس ها، اجلاس ها، سمينارها، افتتاحيه ها و... حضور فعال داشته ام و در برخي برنامه ها به عنوان يك حركت فرهنگي در بعضي از مراكز استان ها مراسم انس با قرآن در خيابان ها با حضور بيش از 30000 نفر از آحاد مردم شريف بويژه جوانان و نوجوانان عزيز تشكيل شده است كه سوابق آنها موجود و در اختيار مي باشد. اينجانب بنابر احساس وظيفه به تأسي از مقام معظم رهبري در جهت تقويت هرچه بيشتر مباني علمي و فكري خود به منظور حضور فعال تر و مؤثرتر بيش از پيش معارف قرآني به طور مستمر مشغول مطالعه دروس حوزوي و نيز توسعه دانش خود با مطالعه و تحقيق در شاخه ادبيات ازقبيل مولوي، حافظ، سعدي... بوده و حدود 10سال است با تلاش مضاعف نسبت به فراگيري زبان انگليسي، اهتمام دارم (و همچنين زبان عربي) حضور در مساجد و مراكز مختلف در سطح كشور و نيز در دانشگاه ها و انتقال مفاهيم و معارف قرآني و قرائت قرآن كريم براي دانشجويان آينده ساز از افتخارات اينجانب و برنامه هاي درحال اجرا مي باشد.
هم اكنون كه دشمنان قسم خورده اسلام و انقلاب اسلامي نااميد از تهاجمات نظامي و برنامه هاي سخت افزاري درصدد به انحراف كشاندن و گمراه كردن آحاد جوانان اين مرز و بوم به وسيله شبيخون فرهنگي و هجوم به اعتقادات و فطرت هاي پاك انسان ها مي باشد اينجانب نيز خود را مكلف و موظف به اداي تكليف دانسته و اميدوارم با حضور بيشتر خود در اين عرصه سرنوشت ساز دينم را ادا نموده وبا اين سلاح هدايتگر و مؤثر در حد خود به مقابله با تهاجم فرهنگي دشمنان اسلام اهتمام وجديت بيش از پيش داشته باشم.
¤ لطفاً يكي از خاطرات جالب خود از سفرهاي خارجي را برايمان تعريف كنيد.
در ادوار زندگي هر انساني خاطراتي وجود دارد در زندگي من و در دوران فعاليت هاي فرهنگي چه در داخل و چه در خارج كشور، پر از خاطرات است بد نيست همين جا يكي از خاطرات و فعاليت هاي فرهنگي ام را در هنگ كنگ به عرض برسانم .چهار نفر از كشوري جهت محفل انس با قرآن وارد هنگ كنگ شدند كه هركدام از آنها برنامه اي داشتند، اولي سخنراني كرد، دومي قرائت قرآن، سومي تواشيح و مديحه سرايي، چهارمي هم دعاي مخصوص براي مسلمانان خواند كه مجموعاً 75 دقيقه برنامه اجرا نمودند سپس نوبت بنده شد اول درمورد وحدت سخنراني انگليسي نمودم، بعد قرائت قرآن، سپس تواشيح و در پايان دعا نمودم كه جمعاً 75 دقيقه برنامه ام به طول انجاميد كه بسيار موردتوجه حضار قرار گرفت. مقام اول مذهبي جلسه آنجا امام ارشد كه ميزبان ما بود و چند نفر از بزرگان ديگر جلسه از برنامه هايم خيلي تعجب كردند، چرا كه انتظار اين توانمندي از يك نفر را نداشتند كه همگان را تحت تأثير برنامه هاي خويش قرار دهد. در پايان برنامه امام ارشد سخنراني كوتاهي درمورد برنامه هايم نموده و گفت: اين جوان با برنامه هاي متنوع خود كار چهار نفر از ميهمانان ديگر ما را به تنهايي انجام داده است و بنده ايشان را به عنوان سفير صلح و دوستي و اتحاد معرفي مي نمايم.
پس از پايان جلسه در حلقه محاصره محبت و تحسين جمعيت عظيم حاضر در جلسه قرار گرفتم و با صدها نفر ازجمعيت مصافحه و معانقه نمود.